IPS- en VA-monitoren review: beter beeld round-up

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Paneeltechnologieën
 3. 3. AOC i2352Vh
 4. 4. ASUS ML239H
 5. 5. BenQ BL2400PT
 6. 6. BenQ EW2430
 7. 7. Dell U2212HM
 8. 8. Dell UltraSharp U2412M
 9. 9. HP ZR2240W
 10. 10. HP ZR2440W
 11. 11. Iiyama ProLite X2377HDS-B1
 12. 12. Iiyama ProLite X2472HD-B1
 13. 13. Iiyama ProLite XB2374HDS-B1
 14. 14. LG IPS236V-PN
 15. 15. NEC MultiSync P241W
 16. 16. Viewsonic VP2365-LED
 17. 17. Testresultaten helderheid en contrast
 18. 18. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 19. 19. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 20. 20. Testresultaten reactietijd en input lag
 21. 21. Testresultaten energieverbruik
 22. 22. Conclusie
 23. 23. Besproken producten
 24. 24. Reacties

Inleiding

De afgelopen jaren werd de monitormarkt voornamelijk gekenmerkt door twee trends: full hd en prijsdalingen. Dat leverde een stortvloed aan betaalbare modellen op. 22" werd gemeengoed en inmiddels zijn ook 24" monitoren bijzonder goed te betalen. De resolutie van 1920x1080 pixels is inmiddels ook de gewoonste zaak van de wereld, dit tot verdriet van een kleine maar vocale groep liefhebbers die met lede ogen 1920x1200 gereduceerd ziet worden tot een relatief duur niche-segment.

Gelukkig zijn inmiddels enige nieuwe veranderingen ingezet, waar we in de loop van 2012 hopelijk de nodige vruchten van kunnen plukken. Op groot (27") formaat zien we een toenemend aantal 2560x1440 pixels tellende modellen, en ook voor notebook-schermen gaan geruchten over significant hogere resoluties dan we tot dusver gewend waren. Die trend zal zich hopelijk doorzetten naar de desktop-markt. Zeker op 24" en groter is 'full hd' niet zoveel als het ooit leek. Ook de moderne videokaarten van tegenwoordig kunnen zelfs nieuwe games zonder veel moeite in volle glorie op die resolutie tonen. Het is hoog tijd voor de volgende stap.

Ook voor panel-technologie geldt dat de fabrikanten beginnen in te zien dat puur concurreren op reactietijd (met al dan niet geflatteerde millisecondenclaims) en contrast ("tigmiljoen staat tot één") consumenten niet over de streep haalt om meer geld uit te geven. En in de vechtmarkt van goedkope schermen is inmiddels bijna geen droog brood meer te verdienen. De enige uitweg is meer kwaliteit dan wel unieke features bieden. Naast meer beeldpunten op grotere schermen zien we dan ook een langzaam groeiend aanbod aan snelle 3D-schermen én meer keuze voor wie meer hecht aan kleurechtheid dan aan supersnelle verversingstijden. Met name door de komst van betaalbare e-IPS-panelen kan je tegenwoordig voor slechts een kleine of zelfs geen meerprijs ten opzichte van TN-panelen een model kopen met een duidelijk betere kleurweergave en kijkhoek.

Onze vorige test van 'high-end monitoren' dateert alweer van 2010. Waren de schermen toen nog overwegend duurder dan 300 euro, in deze update treffen we heel wat modellen die gemiddeld minder dan 200 euro moeten opbrengen en toch een heel fatsoenlijk plaatje kunnen vertonen. In deze test bespreken we de volgende modellen:

Een aantal hiervan is al in eerdere tests besproken, hetzij vergelijkingstests, hetzij aparte reviews. We hebben de selectie gebaseerd op de 22 tot en met 24-inch modellen met een niet-TN-paneel die we de afgelopen 12 maanden hebben getest. Daarnaast is aan de grafieken met testresultaten nog een tweetal modellen toegevoegd die al langer verkrijgbaar, maar ook behoorlijk populair zijn: de Dell UltraSharp U2410 en de ASUS PA246Q, beide voorzien van een H-IPS-paneel.

Op de volgende pagina's zetten we eerst nog even uiteen hoe het ook alweer zat met paneeltechnologieën, vervolgens bespreken we kort de individuele modellen, waarbij we vooral kijken naar aansluitingen, mogelijkheden en opvallende testresultaten. Daarna volgen de testresultaten, in de grafiekvorm die onze lezers gewend zijn, en eindigen we met de conclusie. We hebben er expres voor gekozen geen TN-panelen mee te nemen, omdat daartussen zoveel verschil zit, dat er niet een echt representatief model aan te duiden is - een grote selectie TN-modellen zou het overzicht niet ten goede komen.

Uiteraard kan je wel zelf een TN-model (of meerdere) toevoegen aan de vergelijkingstabel, behorend bij dit artikel. Die kan je opvragen via het overzicht onder de conclusie, maar ook hieronder staat een link om de geteste modellen direct te vergelijken. Een flinke monitor is dan wel handig om het overzicht te behouden.

Vergelijkingstabel van de monitoren besproken in dit artikel.

Wil je modellen toevoegen aan bovenstaande tabel, dan moet je die importeren in je eigen vergelijkingstabellen. Daarna kan je sorteren op alle specificaties (en merk of prijs), en dus naar eigen wens modellen toevoegen en grafieken genereren.

Paneeltechnologieën

Grofweg zijn er momenteel drie courante technieken die ten grondslag liggen aan LCD-monitoren: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment) en IPS (In Plane Switching).

TN

TN is de goedkoopste om te produceren en blinkt uit in lage reactietijden. Wel moeten we opmerken dat niet elk TN-paneel even snel is - de fabrikanten hebben er een handje van een waarde op te geven die het positiefst oogt. Een '2 ms' paneel kan zodoende best in 2 ms van kleur veranderen, maar als dat tussen 66% en 67% grijs is, heb je er weinig aan. Om die reden meten we reactiesnelheden altijd zowel van 0% (geheel zwart) naar 100% (geheel wit) en weer terug, én van 20% grijs naar 80% grijs en weer terug. In de vergelijkingstabel vind je de afzonderlijke deelwaardes ook terug, in dit artikel bespreken we alleen de 'worst case scenario's'.

TN pixelstructuur

Een tweede kenmerk van TN is dat het onder een hoek bekeken behoorlijk last heeft van zowel afname van de helderheid (het scherm oogt donkerder) als van kleurveranderingen: zo kan wit geel of blauw kleuren, afhankelijk van de kijkhoek. Zit je er recht voor, dan is dat minder een probleem, maar met name bij grote schermen, waar je de hoeken eigenlijk al niet meer recht van voren ziet, kunnen kleurverschuivingen zichtbaar zijn. Dat is precies de reden, waarom we voor foto- en videobewerking de voorkeur geven aan een van de andere twee technieken: VA of IPS.

VA

Vertical Alignment is in zijn oervorm niet bijzonder indrukwekkend, met maar 6-bits per kleurkanaal en lange reactietijden. Gelukkig hebben de fabrikanten niet stilgezeten en blinken moderne MVA of PVA (Samsungs variant) uit door zeer fraaie kleuren en met name een uitstekende zwartweergave, belangrijk voor een hoog contrast. Het nadeel was lange tijd een hoog stroomverbruik, wat mede veroorzaakt werd door de noodzaak CCFL-backlights te gebruiken, maar moderne VA-panelen hebben net als TN-varianten LED-achtergrondverlichting en verbruiken amper meer stroom dan TN-exemplaren. Hetzelfde gaat overigens op voor IPS-modellen.

IPS

IPS is ook al een oudere technologie, maar wederom een die de nodige evolutie heeft ondergaan. In het high-end segment is 'H-IPS' tegenwoordig de favoriet, met 10-bits kleurweergave (al dan niet door dithering), maar die variant is significant duurder dan de eenvoudiger 'e-IPS' panelen. Die bestaan uit wat minder lagen en kunnen dan ook van LED-achtergrondverlichting voorzien worden, terwijl helderheid en contrast op een acceptabel niveau blijven. Veel e-IPS panelen maken gebruik van 'dithering', oftewel kleurinterpolatie. Dat was in de tijd van het GIF-bestand een heel vies woord, maar moderne e-IPS-schermen benaderen de juiste kleur door heel snel pixels aan en uit te zetten en met het blote oog is feitelijk niet zichtbaar dat je voor het lapje gehouden wordt. Een professionele graficus zal er geen genoeg mee nemen, maar voor huis- tuin- en keukengebruik is het meer dan voldoende. Daarnaast bestaan er ook e-IPS-panelen die wel 8 bits per kleurkanaal kunnen weergeven, wat je dan ook gelijk in de prijs terugziet.

IPS pixelstructuur

AOC i2352Vh

AOC is in Nederland niet een heel groot merk, maar het is wel het huismerk van 's werelds grootste fabrikant van panelen, het Taiwanese TPV. De afkorting staat overigens voor Admiral Overseas Corporation, de Aziatische tak van het nog altijd bestaande Amerikaanse merk Admiral, dat aanvankelijk onder een andere naam al sinds 1934 actief is. Kortom, het is een merk met een rijke historie. Hoe zit het met deze recent in ons lab gearriveerde monitor?

De i2352Vh heeft een onopvallend design met een niet bijzonder brede, maar ook niet bijzonder smalle omlijsting. Het beschikt over een 23-inch IPS-paneel met LED achtergrondverlichting. Zeer waarschijnlijk betreft het een e-IPS-paneel. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 beeldpunten, een 16:9 verhouding dus. Het is niet in hoogte verstelbaar en kan alleen naar voren en naar achteren gekanteld worden. Het is prettig dun en heeft aansluitingen voor een 75 mm VESA mount, maar de aansluitingen steken recht naar achteren, wat plat tegen een muur bevestigen bemoeilijkt, maar op een arm kan uiteraard wel. Die aansluitingen omvatten VGA (D-Sub), DVI en 1 HDMI-ingang. Tevens is er een HDMI-audio-uitgang en heeft het scherm ingebouwde luidsprekers. DisplayPort ontbreekt.

Testresultaten

Bij de testresultaten valt de redelijke kleurtemperatuur bij standaardinstellingen op (dus voor kalibratie), terwijl met name de horizontale kijkhoek wat tegenvalt voor een IPS-paneel, maar dat geldt voor meer van de besproken modellen met e-IPS-paneel. De verticale kijkhoeken zijn dan weer duidelijk beter dan bij de meeste TN-panelen. Hier betreft het dus nadrukkelijk het helderheidsverval, de kleuren blijven natuurgetrouw, wanneer onder een hoek bekeken. Qua contrast valt het scherm middenin het testveld, wat ook voor het energieverbruik geldt. De kleurechtheid (greyscale tracking) wijkt het meeste af van alle modellen, met een waarde van 5,7 - dat is boven de 3 die we als grens van nog zichtbaar voor het menselijk oog aanhouden. Ook qua reactietijd is dit scherm geen hoogvlieger.

De i2352Vh is echter wel het goedkoopste scherm in het testveld en met een gemiddelde prijs van nog geen 175 euro is het om die reden toch een interessant model als je een IPS-scherm zoekt.

AOC i2352Vh

AOC i2352Vh

ASUS ML239H

De ASUS ML239H bespraken we eerder in een vergelijkingstest van betaalbare 23 en 24-inch modellen. Het scherm valt op door een fraaie designvoet en een brede rand aan de onderzijde, waardoor het wat lager lijkt te staan dan het eigenlijk doet. Ook dit scherm kan alleen naar voren en naar achteren kantelen.

De ML239H beschikt ook over een 23-inch 16:9 (e-)IPS paneel met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten, voorzien van LED-achtergrondverlichting. Een VESA mount is niet aanwezig. Dit scherm moet het doen met alleen een VGA en een HDMI-ingang, alsmede een analoge uitgang om geluid dat via HDMI binnenkomt weer te geven op externe speakers. De aansluitingen zijn netjes in één hoek aan de achterkant geplaatst, de kabels kan je eventueel door de voet leiden en zo netjes gebundeld houden.

Testresultaten

De ML239H heeft een opvallend lage kleurtemperatuur in standaardmode, waardoor kleuren eigenlijk iets te 'warm' ogen. Toch valt de afwijking van de ideale 6500K nog alleszins mee. De kijkhoeken zijn behoorlijk goed, zowel horizontaal als verticaal bezien. Qua contrast behoort het tot de betere e-IPS-schermen, in het testveld zit deze monitor net boven het midden. Dat geldt ook voor het energieverbruik. De ML239H heeft net als het hiervoor besproken model van AOC een te hoge meetwaarde voor greyscale tracking, 5,6. De reactietijden zijn wel duidelijk beter dan van dat model, maar houden nog altijd niet over - maar dat geldt eigenlijk voor het hele testveld.

Met een gemiddelde prijs van nog geen 195 euro is de ML239H twee tientjes duurder dan het model van AOC, maar nog altijd een van de goedkopere exemplaren in de test. Als het design je aanspreekt, is het een prima koop.

Asus ML239H

Asus ML239H

Asus ML239H

BenQ BL2400PT

Ook de BenQ BL2400PT bespraken we in de genoemde test van betaalbare 23- en 24-inch monitoren. Hij heeft een wat strak, zakelijk uiterlijk, maar wij waarderen de combinatie van rechte lijnen en een paar afgeronde hoeken wel. BenQ heeft dit scherm voorzien van een Vertical Alignment paneel - het eerste model met zo'n paneel en LED-achtergrondverlichting, naar verluidt. Het is een A-MVA paneel, afkomstig van AU Optronics. De BL2400PT is in hoogte verstelbaar, kantelbaar en roteerbaar (pivot-functie). Dat verklaart de iets hogere prijs, die overigens nog alleszins redelijk is.

Het 24-inch VA-paneel telt 1920x1080 pixels en heeft dus LED-achtergrondverlichting. De aansluitingen zijn naar onderen gericht en sluiten aan bij het zakelijke karakter: VGA, DVI en DisplayPort. Een HDMI-aansluiting ontbreekt. Wel zijn luidsprekers geïntegreerd en is er een lijningang en een hoofdtelefoonuitgang. Het scherm beschikt over een lichtsensor die de helderheid automatisch kan aanpassen en een anti-glare coating om reflecties te voorkomen.

Testresultaten

Uit de doos is de kleurtemperatuur van de BL2400PT erg hoog - wellicht vanwege het beoogde kantoorgebruik, waar wat koelere tinten de voorkeur hebben. Voor beeldbewerking zijn die instellingen echter niet geschikt. Gelukkig valt dat aan te passen, maar standaard heeft dit scherm de grootste afwijking van wat wenselijk is. De kijkhoeken vallen behoorlijk tegen, van opzij bekeken is de helderheidsafname onacceptabel groot: 37% helderheid resteert onder een hoek van 45 graden. Ook van onderen en van boven bekeken zijn de scores niet indrukwekkend. Dat geldt wel voor het contrast, dat aanzienlijk beter is dan dat van e-IPS-panelen en leidt tot een score in de top van de betreffende grafiek.

Dat hoge contrast wordt overigens veroorzaakt door de uitstekende zwartwaarde (kenmerkend voor VA-technologie); de maximale helderheid is niet bijzonder hoog (beneden gemiddeld in deze test), maar ruim voldoende voor normaal gebruik. Het stroomverbruik is iets lager dan gemiddeld - in uit en stand-by scoort dit scherm van BenQ het beste, maar dat verschil is triviaal. De gemeten waarde voor de kleurafwijking is uitstekend, de een na beste in de test. Het omgekeerde geldt voor de responstijden, die zijn het slechtste van alle modellen in het testveld - een bekend euvel van VA-panelen.

Afgezien van de standaard kleurtemperatuur en de tegenvallende kijkhoeken is de BL2400PT toch wel een erg fraai scherm - met name de ergonomische voorzieningen zijn een prettige extra en het uitstekende contrast bevalt ook. Met een gemiddelde prijs van 230 euro betaal je iets meer dan voor een model zonder deze features, maar ze zijn het naar onze mening beslist waard. Als standaardscherm voor algemeen gebruik (minus gaming) is het zeker nog altijd het overwegen waard.

BenQ BL2400PT

BenQ BL2400PT

BenQ EW2430

De BenQ EW2430 is meer dan de op de voorgaande pagina (en in eerder genoemde test) besproken BL2400PT gericht op de consument. Dat is te zien aan het fraaie design, maar ook aan de afwezigheid van ergonomische functies als verstelbaarheid. De fraaie metalen voet en strook onderaan het panel laten hem meer opvallen dan de doorsnee monitor. Deze luxe vertaalt zich wel direct in een hogere prijs: met gemiddeld ruim 255 euro is de EW2430 duurder dan de BL2400PT, ondanks afwezigheid van genoemde instellingsmogelijkheden. Gelukkig krijg je er wel nog enige andere zaken bij voor deze meerprijs. Zo heeft deze monitor naast een VGA en een DVI-aansluiting twee HDMI-ingangen en een ingebouwde USB-hub met vier poorten. Verder treffen we een hoofdtelefoonuitgang en een lijningang, alsmede ingebouwde speakers. Ophanging door middel van een VESA-compatibele steun is eveneens mogelijk, ook tegen een muur, door de naar onderen gerichte aansluitingen. Ook dit model van BenQ beschikt over een lichtsensor om de helderheid desgewenst automatisch aan te passen.

Testresultaten

Hoewel de EW2430 gebruikmaakt van dezelfde A-MVA-techniek als het hiervoor besproken model, zijn de waardes die we noteren toch duidelijk anders. Zo is de native kleurtemperatuur nog altijd wat te hoog, maar de afwijking is een stuk minder groot dan bij de BL2400PT. De kijkhoeken zijn ook duidelijk beter, met name horizontaal. Daar staat tegenover dat de helderheidsverdeling iets minder gelijkmatig is, maar nog altijd als goed te kwalificeren. Door een speciaal filter is de minimale zwartwaarde extreem laag, wat resulteert in een extreem goed contrast van ruim 8000:1 in de simpele meting en nog altijd een bijzonder indrukwekkende 723:1 in de moeilijker en representatievere checkerboard meting. Daarmee is dit model op dit punt de beste in de test.

Ook de kleurweergave is uitstekend te noemen, terwijl de responstijden significant beter zijn dan bij het hiervoor besproken model. Toch zouden we gamen niet aanraden op dit scherm, althans geen spellen waarbij snelle actie op het scherm vertoond wordt. Het energieverbruik ligt iets lager dan van de BL2400PT, maar het verschil mag geen naam hebben.

Net als het andere BenQ-scherm in deze test zijn we ook over de EW2430 nog altijd erg te spreken. Hoewel het niet het voordeligste scherm in de test is, blijft de prijs alleszins binnen de perken en voor de geboden kwaliteit is het beslist niet te duur. Zolang gamen niet je eerste prioriteit is en je bereid bent een paar tientjes extra te betalen voor fraai design en extra aansluitingen, is dit zeker een aanrader.

BenQ EW2430

BenQ EW2430

Dell U2212HM

De Dell U2212HM is een wat vreemde eend in de bijt van deze test, want het is een scherm met een 21,5" paneel, waar de meeste besproken modellen een diagonaal van 23 of 24 inch hebben. Dat betekent niet dat je bureaubladruimte moet inleveren, want ook dit scherm heeft gewoon 1920x1080 pixels. Door de kleinere diagonaal zijn die wel kleiner, wat een scherper ogend beeld tot gevolg heeft. De prijs is overigens niet lager dan die van de grotere modellen. Het voordeel van dit scherm zit hem in de eerste plaats in het feit dat het gewoon wat minder ruimte inneemt, maar dat is zeker niet het enige pluspunt van dit scherm, dat onlangs nog meegenomen werd in een test van betaalbare 22" monitoren en daar zeer goed uitkwam.

De U2212HM is namelijk ook in hoogte verstelbaar en roteerbaar. Je kan bijvoorbeeld twee (of zelfs drie) exemplaren in portretstand tegen elkaar zetten op een ergonomisch verantwoorde hoogte en dan heb je een ideale werkomgeving voor redactie-, schrijf- of programmeerwerk. Met wat zoeken doe je dat voor minder dan 400 (of 600) euro, want de U2212HM kost gemiddeld 203 euro. Dat lijkt veel voor het formaat, maar het paneel met kleinere pixels is nu eenmaal relatief duur. Bovendien is het er een van het e-IPS-type, wat zoals vermeld de nodige voordelen heeft. Voor bijvoorbeeld 2160x1920 pixels (twee schermen) wordt het dan een heel interessante optie.

Qua aansluitingen treffen we VGA, DVI en DisplayPort aan; HDMI is afwezig. Wel beschikt het scherm over een USB-hub en is het zoals gezegd in hoogte verstelbaar en roteerbaar (pivot-functie). Het design is zakelijk, maar elegant - ons spreekt het in ieder geval aan.

Testresultaten

Deze monitor gooit hoge ogen bij de helderheid uniformiteit, wat gezien het kleinere paneel niet zo gek is; wel opvallend is dat de maximale helderheid wat achterblijft bij de rest van het testveld, al is 200 cd/m2 nog altijd voldoende voor de meeste omgevingen. Het contrast is hierdoor evenmin bijzonder indrukwekkend. Dat zien we bij alle e-IPS-panelen, maar bij de U2212HM valt het net wat meer op. Gelukkig is er ook heel wat positiefs te melden. Zo is de native kleurtemperatuur behoorlijk dichtbij het ideaal en is de kleurafwijking nog net op de grens van wat zichtbaar is. De responstijden zullen fanatieke gamers niet aanspreken, maar in dit testveld zijn ze bovengemiddeld. De verticale kijkhoeken zijn niet bijzonder, de horizontale zijn voldoende.

Vergeleken met standaard 22" schermen is de U2212HM een opvallende verschijning, die zijn wat hogere prijs makkelijker laat relativeren. In dit testveld is dat een lastiger verhaal en is het scherm vooral interessant voor wie geen ruimte heeft voor een groter scherm - of meerdere schermen wil plaatsen en wederom liever wat kleinere modellen kiest. In dat geval is het zeker een plek op de shortlist waard.

Dell UltraSharp U2212HM

Dell UltraSharp U2212HM

Dell UltraSharp U2412M

De Dell UltraSharp U2412M bespraken we kort na introductie in een uitgebreide review. Het is een van de duurdere schermen in deze test: gemiddeld betaal je er net geen 290 euro voor, al kan je hem op het moment van schrijven al vinden voor zo'n 260 euro. Zeker voor die prijs is het nog altijd een erg interessant scherm. Dit is namelijk een van de weinige modellen met een 1920x1200 pixels tellend beeldscherm. Van de andere modellen die we in deze test bespreken geldt dit alleen voor de HP ZR2440W en de NEC MultiSync P241W, beide duidelijk duurder. Ook voor de wel in de grafieken opgenomen, maar niet nogmaals apart besproken ASUS PA246Q en Dells eigen U2410 geldt dat deze beduidend hogere prijskaartjes hebben.

De U2412M biedt ondertussen alles wat we in een monitor zouden wensen: een in hoogte verstelbaar, roteerbaar scherm, een geïntegreerde USB-hub en aansluitingen voor VGA, DVI en DisplayPort. Alleen HDMI ontbreekt jammer genoeg. Verder lijkt het design erg op dat van de hiervoor besproken U2212HM, zij het een maatje groter. Ook de U2412M heeft een e-IPS paneel, maar wel dus een met meer pixels en een 16:10 in plaats van 16:9 verhouding.

Testresultaten

De U2412M heeft een goede helderheid en helderheidsverdeling en een uitstekend contrast, zeker voor een e-IPS scherm. Ook de helderheid onder een kijkhoek is zeer goed, in alle onderdelen zit het scherm in de top van dit testveld. Kijken we naar de kleurechtheid, dan kunnen we weer uitstekende waardes noteren. De native kleurtemperatuur is vrijwel perfect, alleen het scherm van ViewSonic komt nog dichterbij het ideaal van 6500 kelvin. De kleurafwijking is onder wat voor het menselijk oog zichtbaar is en zelfs de reactietijden zijn dusdanig dat alleen fanatieke spelers van snelle 3D games ze niet afdoende zullen vinden. Tel daar een opvallend laag stroomverbruik bij op en het moge duidelijk zijn dat we dit scherm nog altijd classificeren als een van de beste die je momenteel kan kopen in deze prijsklasse.

Schermen met een H-IPS 10-bit (al dan niet dithered) paneel, zoals de duurdere broer U2410 of de al eerder genoemde ASUS of NEC bieden de (semi-)professionele beeldbewerker nog meer mogelijkheden, maar zijn ook significant duurder. Voor de meeste gebruikers is de U2412M een nagenoeg ideale keus met een uitstekende prijs-prestatieverhouding.

Dell UltraSharp U2412M Black

Dell UltraSharp U2412M Black

HP ZR2240W

Enige tijd geleden introduceerde HP een drietal nieuwe modellen met IPS-panelen in de ZR-serie. Twee daarvan bespreken we in deze review, de ZR2240W is de eerste. Zoals de naam al aangeeft is dit een 22" model, dat feitelijk een 21,5" paneel heeft. Het betreft een e-IPS paneel met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten en LED-achtergrondverlichting. De prijs is aan de hoge kant, dus we zijn benieuwd of HP deze kan rechtvaardigen met navenante prestaties.

De ZR2240W is in ieder geval prettig ergonomisch: het scherm is in hoogte verstelbaar, kantelbaar, draaibaar en roteerbaar. Ook qua aansluitingen hebben we niets te klagen: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort zijn alle aanwezig. Daarnaast is voorzien in een USB-hub met vier poorten, twee aan de zijkant en twee aan de onderkant.

Testresultaten

Qua helderheid zet de ZR2240W bescheiden prestaties neer, we meten maximaal net geen 225 cd/m2. Dat is nog altijd voldoende voor de meeste omgevingen, maar gecombineerd met een goede maar niet bijzondere minimale helderheid is het resulterend contrast aan de lage kant, we meten 266:1 in de realistische checkerboard-test. Daarmee eindigt het scherm in de onderste regionen van die grafiek, op hetzelfde niveau als het veel goedkopere, grotere (maar qua aansluitingen en ergonomie beperktere) scherm van ViewSonic. Ook qua kijkhoeken imponeert het scherm niet bijzonder - de scores zijn niet slecht, maar ook niet opvallend goed.

Kijken we naar de kleurweergave, dan noteren we een native kleurtemperatuur die toch wel erg laag is, wat resulteert in erg warme kleuren. Qua afwijking van het ideaal zit het scherm toch wel onder het gemiddelde in deze test. Ook de afwijking van de kleurweergave (greyscale tracking) is met een waarde van 3,6 aan de hoge kant, al zit deze HP hiermee in het midden van het testveld. De reactietijden zijn bovengemiddeld hoog, dus het scherm is duidelijk niet geschikt om mee te gamen. De positieve noot is het stroomverbruik, dat behoort tot de laagste waardes in de test, maar een klein scherm heeft hier natuurlijk een voordeel.

Al met al stelt dit kleine scherm van HP qua prestaties enigszins teleur, hoe mooi afgewerkt en goed uitgerust het ook is. Dat komt vooral door de prijs, die gemiddeld maar liefst ruim 290 euro bedraagt. Voor dat bedrag koop je een grotere 24-inch Dell U2412M die op alle vlakken superieur is én meer werkoppervlak (pixels) biedt. Ook de kleinere 22-inch Dell U2212HM is met een gemiddeld bijna 80 euro lagere prijs veel aantrekkelijker, al mis je dan een HDMI-aansluiting. Kortom, voor deze prijs kunnen we dit scherm niet aanbevelen.

HP ZR2240w

HP ZR2240w

HP ZR2440W

De HP ZR2440W verschilt maar één cijfer van zijn kleinere broertje dat we op de vorige pagina bespraken, maar is toch een heel ander apparaat. Die verschillen komen vooral tot uitdrukking in de testresultaten, want fysiek zijn er de nodige overeenkomsten. Zo is ook dit scherm in hoogte verstelbaar, draaibaar, kantelbaar en roteerbaar. Ook de ZR2440W heeft een ingebouwde USB-hub en aansluitingen voor DVI, HDMI en DisplayPort. Daarnaast is er een coaxiale digitale S/Pdif audio-uitgang. Opvallend genoeg ontbreekt een VGA-poort.

Het paneel in de ZR2440W is net als in de ZR2240W een e-IPS exemplaar, maar wel een met 1920x1200 beeldpunten in plaats van 1920x1080. Je hebt dus meer verticale ruimte, net als in de vergelijkbare (maar goedkopere) Dell U2412M. Ook dit paneel maakt gebruik van LED-achtergrondverlichting.

Testresultaten

Opvallend genoeg scoort de ZR2440W aanzienlijk beter qua maximale helderheid. Sterker nog, het is het helderste scherm in deze test. De keerzijde is een relatief matige minimale helderheid, maar het checkerboard contrastresultaat is nog altijd een nette 342:1. Stukken beter dan de kleinere broer dus. Met 46% helderheid bij een horizontale kijkhoek van 45 graden scoort de ZR2440W geen bijzondere waarde, maar bij een verticale kijkhoek is de helderheid nog opvallend hoog, genoeg voor een tweede, respectievelijk zesde positie in die grafieken. Dat is extra van belang wanneer je het scherm in portretstand gebruikt.

De native kleurtemperatuur is met 6599K uitstekend te noemen en de kleurafwijking is met een waarde van 3 ook netjes. De reactietijd is bij 0%-100%-0% opvallend goed, maar bij 20%-80%-20% aanzienlijk minder fraai. Desalniettemin behoort het in deze discipline gemiddeld tot de betere schermen in deze test. Helaas noteren we wel 16ms input lag. Het stroomverbruik ten slotte is in lijn met de meeste andere modellen.

Het moge duidelijk zijn dat we een stuk enthousiaster zijn over deze ZR2440W dan over het kleinere model. De extra verticale pixels en goede testresultaten kunnen ons zeer bekoren. Helaas is ook dit scherm gewoon te duur. Gemiddeld kost het bijna 450 euro en daarmee zit het op een vergelijkbaar prijspunt als de Dell U2410 en de ASUS PA246Q, beide voorzien van een H-IPS paneel. De Dell U2412M scoort vergelijkbaar of beter, voor een significant lagere prijs. Sterker, de laagste prijs die we voor deze HP in onze prijsvergelijker zien, ligt nog altijd 100 euro boven de gemiddelde prijs van genoemd Dell-scherm. Daarmee kunnen we het slechts aanbevelen als je er een goede aanbieding voor tegenkomt.

HP ZR2440w

HP ZR2440w

Iiyama ProLite X2377HDS-B1

Iiyama is de laatste tijd flink aan het inzetten op schermen met een ander dan een TN-paneel en we konden dan ook drie schermen in deze test meenemen. Twee daarvan hebben we bovendien nog niet eerder besproken, waarvan deze ProLite X2377HDS-B1 de eerste is. Dit 23-inch scherm heeft een prettige prijs en is toch behoorlijk compleet, met VGA, DVI en HDMI-ingangen en geïntegreerde luidsprekers. Het is niet in hoogte verstelbaar, alleen kantelbaar. De aansluitingen zijn wel naar beneden gericht, zodat je het eventueel eenvoudig middels de aan de achterzijde aanwezige VESA mount op een alternatieve standaard of aan de muur kan bevestigen. Het gebruikte paneel is een e-IPS exemplaar met een 16:9 verhouding: 1920x1080 beeldpunten dus.

Testresultaten

Het contrast van de X2377HDS-B1 is in orde, maar niet bijzonder hoog, zoals we inmiddels verwachten van dit type paneel. Dat ligt vooral aan een niet bijzonder lage minimale helderheid. De helderheidsverdeling is overigens wel erg goed, we treffen dit scherm aan in de top-5 op dit vlak. Ook de helderheid onder een kijkhoek is erg goed; niet helemaal aan de top, maar duidelijk aan de bovenkant van de grafieken.

Kijken we naar de native kleurtemperatuur, dan mogen we wederom een uitstekende waarde noteren. Qua afwijking van het ideaal is deze Iiyama nummer 3 in de test. De kleurafwijking is met een waarde van 4,7 net iets te hoog - nog altijd erg goed vergeleken met TN-panelen, maar in de straffe competitie hier is het benedengemiddeld. Kalibratie vereist dus. De reactietijden zijn niet om over naar huis te schrijven. Dit is duidelijk geen gaming paneel. Ook noteren we 16 ms input lag bij dit scherm. Het energieverbruik is zeer vergelijkbaar met de andere deelnemers met een e-IPS of VA-paneel.

De prettige verrassing komt als we naar het prijskaartje van dit scherm kijken: gemiddeld nog geen 180 euro en daarmee na de AOC i2352Vh het goedkoopste model in deze test. De genoteerde waarden zijn zeer vergelijkbaar, maar toch gemiddeld genomen net iets beter. Van de twee hebben we dus een lichte voorkeur voor de Iiyama, al zijn de verschillen klein.

Iiyama ProLite X2377HDS-B1

Iiyama ProLite X2377HDS-B1

Iiyama ProLite X2472HD-B1

Het tweede scherm van Iiyama in deze test hebben we eerder besproken, maar volledigheidshalve en voor het overzicht binnen deze context van IPS- en VA-monitoren nemen we het toch nog even mee. De ProLite X2472HD-B1 verschilt slechts één letter met de vorig jaar zeer populaire (want razendsnelle) E2472HD-B1, maar die letter geeft wel een groot onderscheid aan: dit scherm heeft een MVA-paneel in plaats van een TN-paneel. Dat betekent aanzienlijk langzamere reactietijden, maar als het goed is ook flink betere kijkhoeken en kleurweergave.

Het scherm is voorzien van een VGA, DVI en HDMI-ingang. Zaken als speakers of een USB-hub zijn afwezig, maar die zijn wat ons betreft ook niet noodzakelijk, hooguit leuke extra's. Het 24 inch scherm telt 1920x1080 pixels in een 16:9 verhouding.

Testresultaten

Een MVA-paneel betekent doorgaans goede zwartwaardes en dat geldt zeker ook voor de X2472HD-B1. Zonder backlight dimming (!) kan onze apparatuur geen ontsnappend licht detecteren bij minimale helderheid, terwijl de maximale helderheid nog altijd zo'n 264 cd/m2 bedraagt. Dat resulteert in een astronomisch hoog maximaal contrast. Zelfs in de meer realistische checkerboard test komen we uit op 595:1, de drie na hoogste waarde in de test en aanzienlijk beter dan alle IPS-gebaseerde schermen.

Ook de helderheidsverdeling is uitstekend te noemen. Bij de kijkhoeken zien we hetzelfde beeld als bij de BenQ BL2400PT: die scores vallen tegen, verticaal maar zeker ook horizontaal. Net als die monitor vertoont ook deze Iiyama een flinke afwijking ten opzichte van de ideale native kleurtemperatuur, zij het dat het verschil wel kleiner is. De BenQ doet het dan weer beter qua kleurechtheid, de 3,6 van de X2472HD is aan de hoge kant binnen dit testveld. De reactietijden zijn niet om over naar huis te schrijven, maar dat was te verwachten - en deze Iiyama doet het op dat vlak wat beter dan de BenQ. Het stroomverbruik is vrijwel gelijk aan dat van de andere monitoren met e-IPS of VA-paneel in deze test.

We gaven deze monitor in de eerder genoemde test als een Silver Award en daar blijven we achter staan. Wel moeten we opmerken dat de BenQ BL2400PT (eveneens eerder met een Silver Award beloond) voor zo'n 30 euro meer eigenlijk net iets interessanter is, want voorzien van in hoogte verstelbare voet met rotatiemogelijkheid. Aan de andere kant, heb je daar geen behoefte aan, dan heb je voor gemiddeld iets meer dan 200 euro een 24-inch monitor met fenomenaal contrast, prima kleurechtheid en uitstekende helderheidsverdeling, terwijl de reactietijden voor een VA-paneel heel behoorlijk zijn - zij het nadrukkelijk niet snel genoeg voor snelle games.

Iiyama ProLite X2472HD-B1

Iiyama ProLite X2472HD-B1

Iiyama ProLite XB2374HDS-B1

We blijven nog even bij Iiyama, want ook de XB2374HDS-B1 kwam nog niet eerder voorbij op deze pagina's. In tegenstelling tot de twee hiervoor besproken modellen is dit model wel in hoogte verstelbaar, kantelbaar en roteerbaar. Waar monitoren met deze mogelijkheid doorgaans meer dan 200 euro kosten, is de XB2374HDS-B1 verrassend lager geprijsd. Dit model is voorzien van een e-IPS paneel met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten. Het heeft een VGA, DVI en een HDMI-aansluiting. Bovendien is er een analoge audio-uitgang en zijn speakers ingebouwd. Een USB-hub ontbreekt dan weer, maar voor dit geld verwachten we eigenlijk geheel geen extra's.

Testresultaten

De helderheid, zowel maximaal als minimaal, valt wat tegen. Het resulterende contrast in onze checkerboard-test is dan ook een van de lagere in de test. De helderheidsverdeling is met 80% nog altijd goed in vergelijking met wat we bij veel TN-panelen zien, maar in dit testveld betekent het een plaats aan de onderkant van de grafiek. De helderheid onder een kijkhoek is vergelijkbaar met de andere goedkopere e-IPS panelen, zij het net iets beter, maar het verschil is klein. De native kleurtemperatuur is aan de hoge kant, maar de kleurafwijking is met 2,6 heel acceptabel. De reactietijden houden niet over, het energieverbruik is gemiddeld.

Al met al zijn we zeer gecharmeerd door deze monitor en dat komt vooral door de uitstekende prijs-prestatieverhouding. De scores mogen niet heel erg tot de verbeelding spreken, ze zijn nog altijd voldoende tot goed, terwijl de prima ergonomie een groot pluspunt is naar onze mening. Met een gemiddelde prijs van 187 euro zijn slechts drie modellen nog goedkoper, waarvan geen zo goed verstelbaar is als deze Iiyama. Kijken we naar de zes modellen onder de 200 euro gemiddeld (we nemen de X2472HD-B1 van 202 euro gemakshalve even mee), dan is direct duidelijk dat je erg veel monitor voor je geld krijgt met dit model. Doorgaans is de meerprijs voor een in hoogte verstelbare voet en roteerbaarheid minimaal 30 en al snel 50 euro ten opzichte van een 'standaard' uitvoering, maar het prijsverschil van deze Iiyama XB2374HDS-B1 met de nog goedkopere modellen is amper 15 euro. Daarmee is het een regelrechte aanrader voor de prijsbewuste koper.

Iiyama ProLite XB2374HDS-B1

Iiyama ProLite XB2374HDS-B1

LG IPS236V-PN

LG's IPS236V-PN bespraken we al eerder, maar nemen we volledigheidshalve nog even mee. Hoewel LG grote hoeveelheden IPS-panelen produceert, gebruikt het die doorgaans zelden zelf. Dit scherm is een uitzondering, al heeft het merk onlangs laten weten met meer IPS-gebaseerde modellen te komen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Sinds onze vorige bespreking is de IPS236V-PN nog iets in prijs gedaald, waardoor slechts twee modellen in deze test nog goedkoper zijn.

Voor de lage aanschafprijs heb je met deze LG monitor in ieder geval al een voordeeltje: het ziet er fraai uit, toch net wat mooier dan de wat saaie vormgeving van de meeste andere testdeelnemers. Dat komt door een doorzichtige rand aan de onderzijde en een kleuraccent op de voet. Het scherm bevat een e-IPS paneel met 1920x1080 resolutie en heeft een VGA, DVI en HDMI-aansluiting.

Testresultaten

De karakteristieken van dit scherm zijn zeer vergelijkbaar met die van de andere e-IPS schermen in deze test. De maximale helderheid is behoorlijk goed, maar de minimale helderheid valt wat tegen. Het resulterende checkerboard contrast is met 314:1 toch acceptabel middenin de grafiek. Diverse andere modellen komen lager uit. Qua horizontale en verticale kijkhoek scoort de LG IPS236V-PN gemiddeld tot net onder het gemiddelde.

De afwijking van de ideale kleurtemperatuur van 6500K is met een waarde van 6599K minimaal. De kleurechtheid wijkt iets meer af dan wenselijk, we meten een resultaat van 4,5. Net zoals de andere monitoren in deze test is deze ook geen hoogvlieger qua reactiesnelheid, de responstijden zitten in het midden van beide grafieken. Bovendien meten we 16 ms input lag. Het stroomverbruik is van de geteste 23 en 24-inch modellen met LED-backlight het hoogste, maar het verschil is nog altijd zo klein dat het in de praktijk niet merkbaar zal zijn.

De LG IPS236V-PN is gewoon een prima monitor met een uitstekende prijs. Het design is wat fraaier dan de andere, vergelijkbaar geprijsde concurrenten, al zullen smaken verschillen. Een prima koop dus.

LG IPS236V-PN

LG IPS236V-PN

NEC MultiSync P241W

De NEC MultiSync P241W valt in een geheel andere prijsklasse dan de andere hier besproken modellen. Toch nemen we hem mee, want hij laat mooi zien wat de eventuele meerwaarde is van de hogere investering in een semi-professioneel scherm. Net zoals de Dell U2410 en de ASUS PA246Q die we wel in de grafieken hebben opgenomen, maar niet meer apart besproken, is deze NEC voorzien van een 1920x1200 pixels tellend paneel met CCFL-achtergrondverlichting. In tegenstelling tot die twee modellen is de P241W echter niet met een H-IPS, maar met een e-IPS paneel uitgerust, net als de andere modellen in deze test: nog een reden om te vergelijken. Dit is echter wel een 'echt' 8-bits paneel en geen 6-bits paneel met dithering, wat het prijsverschil deels verklaart.

De NEC P241W heeft een in hoogte verstelbare voet en is draaibaar en roteerbaar, alsmede kantelbaar. Het scherm is veel dikker dan de meeste andere in dit testveld. Dat komt deels door de CCFL backlight, die meer ruimte in beslag neemt en meer warmte produceert, waardoor een ruimer chassis nodig is, maar ook doordat NEC gewoon heel solide, degelijke behuizingen gebruikt in het eigen, markante en wat industrieel ogende design. Qua aansluitingen treffen we VGA, DVI en DisplayPort, geen HDMI. Wel is een USB-hub aanwezig.

Testresultaten

De CCFL lichtbak zorgt niet voor veel winst ten opzichte van de LED-modellen. De maximale helderheid die we meten is met 251,7 cd/m2 gemiddeld te noemen, ruim voldoende voor alle doeleinden, maar niet opvallend hoog. De minimale helderheid is overigens opvallend hoog, 0,31 cd/m2 - het één na slechtste resultaat in de test. Toch valt het contrast in de checkerboard test alleszins mee, met 340:1 moet de NEC slechts twee e-IPS-schermen met LED-backlight voor zich dulden. De helderheidsverdeling is het meest gelijkmatig van alle modellen in de test. Ook de kijkhoeken zijn opvallend goed - horizontaal voert de P241W het testveld aan, van boven is het gemiddeld en van onderen erg goed.

De native kleurtemperatuur is redelijk, maar er zijn heel wat schermen waar deze minder afwijkt van het ideaal. Ook de kleurafwijking is met een waarde van 3,5 niet opvallend goed. Kijken we naar de reactietijd, dan constateren we wel iets bijzonders: dit scherm is namelijk snel genoeg om het een 'gaming scherm' te kunnen noemen. Zowel wit naar zwart en terug als de grijs naar grijs tests laten waardes zien van iets meer dan 11 milliseconden en dat is ronduit indrukwekkend voor een IPS-scherm. Alleen de ASUS PA246Q kan zich hiermee meten! Het stroomverbruik is de keerzijde: alleen dat scherm van ASUS en genoemde Dell U2410 verbruiken nog meer - het voordeel van LED boven CCFL is hier wel heel duidelijk zichtbaar: de P241W verbruikt meer dan 50 watt in bedrijf.

Op basis van de testresultaten alleen hoef je de NEC P241W niet te kiezen voor beeldbewerking, diverse andere modellen in de test die aanzienlijk goedkoper zijn, doen het net zo goed of beter. Dit scherm heeft echter één troef in handen en dat is een bijzonder snelle responstijd, waarmee het een interessante optie wordt voor wie én wil gamen, én wil beeldbewerken. De gemiddelde prijs van bijna 740 euro laat ons daar echter weer van terugkomen. Voor dat geld koop je namelijk ook een 27 inch scherm met 2560x1440 pixels en nog betere eigenschappen. NEC richt zich duidelijk op de zakelijke markt met dit model, waar een lange leverbaarheid en snelle service (en de mogelijkheid tot servicecontracten) van belangrijk zijn en wat mogen kosten. Voor particulieren is deze monitor minder interessant.

NEC MultiSync P241W Black

NEC MultiSync P241W Black

NEC MultiSync P241W Black

Viewsonic VP2365-LED

Het laatste scherm uit deze test is de Viewsonic VP2365-LED, een 23-inch scherm met een 1920x1080 pixels tellend e-IPS paneel met LED backlight. Het betreft een 6-bits paneel met dithering, net als de meeste in deze test. Het scherm is in hoogte verstelbaar, kantel- en roteerbaar. Opvallend genoeg ontbreekt zowel een HDMI als een DisplayPort-aansluiting, maar er is wel een USB-hub ingebouwd.

Zoals we hebben gezien, kosten schermen met meer ergonomische voorzieningen wat meer, maar Iiyama en BenQ zijn met hun XB2374HDS-B1 en BL2400PT toch een stukje goedkoper dan Viewsonic. We zijn dan ook benieuwd hoe het scherm in de praktijk presteert.

Testresultaten

De maximale helderheid is hoog. We vinden de VP2365-LED dan ook in de bovenste regionen van de grafiek terug. De minimale helderheid is dat echter jammer genoeg ook. Het checkerboard contrast is het laagste uit de test. Ook de helderheid uniformiteit houdt niet over binnen dit testveld. Qua kijkhoeken scoort het scherm gemiddeld. De native kleurtemperatuur is nagenoeg perfect: 6502K. Heel fraai! De kleurafwijking is met een waarde van 4 dan weer aan de hoge kant, net iets onder de mediaan van dit testveld. In de reactietijdgrafieken treffen we dit scherm steeds in de onderste regionen, dus gamers kunnen het scherm gevoeglijk links laten liggen. Het stroomverbruik is dan weer in lijn met de overige e-IPS schermen.

Al met al is de VP2365-LED een prima scherm, maar voor het gebodene vinden we het toch wat aan de dure kant. Het is ook bij maar twee shops in onze prijsvergelijker verkrijgbaar op dit moment. Mocht je het voor zo'n 230 euro in een aanbieding aantreffen, dan is dit scherm van Viewsonic zonder meer een interessante koop - voor de gemiddelde prijs van net geen 260 euro zijn er gunstiger opties hiervoor besproken.

Viewsonic VP2365-LED

Viewsonic VP2365-LED

Testresultaten helderheid en contrast

In alle grafieken op deze en de volgende pagina's zijn de eerder geteste en besproken schermen blauw, de eerder geteste maar niet opnieuw besproken schermen met H-IPS paneel (Dell U2410 en ASUS PA246Q) zwart en de nieuw geteste en besproken schermen rood. Tenzij anders vermeldt, is een positie bovenin de grafiek 'goed' en onderin 'minder goed'.

Helderheid (max.)

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m2 aangehouden. Alle schermen scoren minimaal voldoende, de HP ZR2440W steekt hier met kop en schouders boven de rest uit.

Helderheid (min.)

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Toch zien we dat de Iiyama X2474HD-B1 een dusdanig lage waarde bereikt, dat onze testapparatuur die als nul registreert. Ook de andere schermen met VA-paneel doen het hier erg goed. De modellen met CCFL-achtergrondverlichting vinden we helemaal onderaan in de grafiek.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, van 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. Alle schermen in deze test scoren dus minimaal ruim voldoende, terwijl de NEC PA241W op eenzame hoogte staat met 88%.

Contrast (checkerboard)

Er zijn allerlei manieren om het contrast te meten en via de productpagina's vind je van alle monitoren dan ook meerdere metingen die we hebben uitgevoerd. De meest realistische en lastige is echter de checkerboard ofwel de dambordmeting, waarbij gelijktijdig zo wit en zo zwart mogelijke vlakken naast elkaar worden weergegeven. Hier zien we de drie modellen met een VA-paneel met kop en schouders boven de rest uitsteken, terwijl de Dell U2412M van alle modellen met IPS-paneel veruit het beste presteert.

Het verschil met de fabrikantsopgaves is duidelijk gigantisch, maar die noteren (niet geheel verrassend) de hoogste waarde die ze uit een scherm weten te persen - die geen relatie tot de werkelijkheid heeft. Gelukkig zien we steeds vaker een 'typical' contrast opgegeven, dat nog altijd te hoog is, maar de 'miljoenmiljard sta tot één' verhoudingen blijven in ieder geval vaker in de doos.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

Bij schermen met een IPS of VA-paneel neemt de helderheid ook af wanneer ze onder een hoek bekeken worden, maar de kleuren blijven hetzelfde. Dit in tegenstelling tot TN-panelen, waar een kleurverschuiving waarneembaar is. Horizontaal geldt dat 45% acceptabel is en 50% en hoger erg goed. Verticaal is zo'n 10% acceptabel, 15% goed en 20% en hoger erg goed. Vooral bij grote beeldschermdiagonalen is dit extra van belang, want de randen bekijk je dan al vanuit een aardige hoek.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden (horizontaal)

De VA-panelen hebben hier duidelijk hun achilleshiel, we vinden ze onderaan de grafiek. De NEC P241W doet het erg goed en ook diverse modellen met e-IPS-paneel scoren uitstekend.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden (verticaal van boven)

De Dell U2412M schittert hier; ook de HP ZR2440W doet het uitstekend en de beide schermen met H-IPS-paneel zetten fraaie scores neer. Verder variëren de scores van ruim tot net voldoende - maar alle zijn duidelijk beter dan de meeste TN-gebaseerde schermen.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden (verticaal van onderen)

Van onderaf bezien is het beeld hetzelfde, al vallen de scores gemiddeld genomen over de hele linie een paar procentpunten hoger uit

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

Voor video- en fotobewerking is een 'native' kleurtemperatuur van 6500 Kelvin ideaal. We testen alle schermen met de standaardinstellingen. Aanpassen is altijd mogelijk, maar kalibratie is vereist voor een optimaal resultaat. Dat met alle schermen doen zou teveel tijd kosten en omdat door minimale verschillen tussen dezelfde exemplaren geen eenduidige 'ideale' instelling te formuleren is, zou het ook voor de lezer niets extra's opleveren.

Native kleurtemperatuur

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

We laten afzonderlijk de afwijking van het ideaal zien, om in één oogopslag te zien welk scherm uit de doos het beste resultaat biedt. Dat is overduidelijk de Viewsonic VP2365, maar ook de andere modellen in de top-5 bieden een alleszins behoorlijke score. De overige modellen wijken eigenlijk teveel af.

Greyscale tracking

De greyscale tracking geeft de gemiddelde afwijking die alle grijswaardes hebben ten opzichte van puur grijs. Een theoretische score van 0 betekent dat geen van de drie primaire kleuren (rood, groen, blauw) is oververtegenwoordigd. Hoe lager de score, hoe beter. Hiermee is dit een uitstekende indicatie van de kleurechtheid. Waardes onder de 4 zijn eigenlijk al goed, onder de 3 zijn ze niet door het menselijk oog waarneembaar.

De U2410 scoort hier het beste, maar ook de twee schermen van BenQ en de Iiyama X2472HDS-B1 doen het uitstekend.

Testresultaten reactietijd en input lag

Laten we voorop stellen dat TN-panelen de superieure keuze zijn als reactietijd het belangrijkste criterium is. Geen van de hier besproken schermen is te kwalificeren als 'gaming monitor'. Toch zien we behoorlijke verschillen. We laten alleen de totaalwaardes zien voor de overgang zwart-wit-zwart (0-100-0%) en donkergrijs naar lichtgris en terug, een lastiger test. Deelwaardes zijn terug te vinden via de vergelijkingstabel en op de productpagina's van de geteste modellen. Fabrikanten geven hier doorgaans de waarde op die het beste uitkomt, maar die is zelden tot nooit representatief, zoals onze resultaten maar weer eens laten zien.

Reactietijd 0%-100%-0%

De schermen van ASUS en NEC zetten waardes neer waar nog mee te gamen valt, ook de HP ZR2440W zet hier nog een behoorlijke score neer. De overige schermen scoren matig tot slecht.

Reactietijd 20%-80%-20%

Bij de lastiger grijs-grijs overgang voeren ASUS en NEC weer het veld aan, de ZR2440W laat het hier afweten. De Dell U2412M levert een waarde die nog nét door de beugel zou kunnen, de rest is gewoon niet geschikt om mee te gamen. De BL2400PT doet het hier ronduit dramatisch.

Input lag

Input lag is de tijd tussen dat het videosignaal de monitor bereikt en beeld wordt getoond. De meeste schermen hebben er geen last van, een aantal laat echter een vertraging zien ten opzichte van een CRT-monitor van 16 milliseconden.

Testresultaten energieverbruik

De opkomst van LED-achtergrondverlichting is ook niet aan IPS- en VA-panelen voorbijgegaan, met zeer positieve gevolgen. Als we deze resultaten vergelijken met onze test van anderhalf jaar geleden, zien we dat het stroomverbruik beduidend lager ligt.

Wit

Waar TN-panelen hun maximale verbruik hebben bij weergave van een volledig zwart scherm, is dat voor VA- en IPS-modellen juist bij een volledig wit scherm. De drie schermen met CCFL-achtergrondverlichting springen er echt uit qua verbruik, de rest is vrijwel identiek, waarbij de drie 22" modellen uiteraard duidelijk minder stroom verbruiken.

Zwart

Opvallend is dat het verschil tussen minimaal en maximaal verbruik bij de 22" schermen relatief groot is, bij de 23 en 24-inch modellen met LED backlight maakt het vrijwel niets uit. Bij de CCFL-modellen is het verschil duidelijker zichtbaar.

Stand-by

De Europese norm schrijft momenteel voor dat in stand-by niet meer dan 1 watt verbruikt mag worden, binnenkort wordt dat 0,5 watt. Alle modellen voldoen aan de norm en het merendeel haalt de toekomstige ook al.

Uit

Opvallend is dat alle modellen nog een klein beetje stroom blijven verbruiken, zelfs als ze handmatig uitgezet zijn. Dat is niet nodig, al is de 0,1 watt van de top-3 niet iets om je zorgen over te maken. De Dell U2410 en de Viewsonic VP2365 maken het toch tamelijk bont.

Conclusie

Welke conclusies kunnen we trekken op basis van de in deze review besproken monitoren? Allereerst: een scherm met (potentieel) fatsoenlijke kleurweergave en kijkhoeken hoeft tegenwoordig niet heel veel meer te kosten dan een exemplaar met een TN-paneel. Zeker omdat genoeg TN-schermen ook qua reactietijden geen hoogvliegers zijn, loont het echt de moeite deze modellen met e-IPS of VA-paneel in overweging te nemen, als je op zoek bent naar een nieuw exemplaar. Verder valt op hoezeer de schermen met e-IPS-paneel op elkaar lijken. De verschillen zijn klein, zowel qua kijkhoek als qua stroomverbruik. Voor een groot deel moet je je keuze dan ook laten afhangen van de specifieke aspecten die voor jou van belang zijn: kleurweergave, ergonomie, aansluitingen, etc. Weinig schermen zijn op alle punten goed, maar voor een prijs onder de 250 euro verwachten we dat ook niet.

Toch zijn er duidelijk modellen aan te wijzen die boven het maaiveld uitsteken, hetzij qua prestaties, hetzij qua prijs-prestatieverhouding. De oplettende lezer heeft gezien dat we een aantal schermen een tweede keer hebben besproken, iets wat niet heel gebruikelijk is op Hardware.Info. De reden daarvoor is simpel: binnen dit testveld konden we ze in een nieuw, ander licht beoordelen. Gelukkig blijven de oordelen uit eerdere tests overeind.

De Dell UltraSharp U2412M beloonden we in onze oorspronkelijke, uitgebreide test met een Silver Award. Na deze test moeten we concluderen dat het zilver omgezet moet worden naar goud: dit scherm is voor de gemiddelde prijs echt heel erg goed en het prijsverschil met de duurdere, nog betere U2410 is alleen maar toegenomen. Heb je iets meer te spenderen, maar wil je niet meer dan 300 euro uitgeven, dan is de U2412M op dit moment het beste scherm dat je kan kopen, dat zich kan meten met nog veel duurdere schermen. Voor de beste in zijn klasse is Gold op zijn plaats.

Eerder beloonden we ook de BenQ BL2400PT en de EW2430 met zilver en ook daar kunnen we ons nog in vinden. In dit testveld springen deze twee er wel minder uit, maar het blijven erg goede schermen die met name door een indrukwekkend contrast en hoge kleurechtheid zeer geschikte kandidaten zijn voor beeldbewerking. Dat geldt ook voor de Iiyama ProLite X2472HD-B1. Zolang lange reactietijden geen probleem zijn, biedt VA een degelijk alternatief voor IPS. Een Silver Award zou er ook zijn geweest voor de HP ZR2440W, want dit scherm zet prima prestaties neer - maar de prijs die HP voor dit model vraagt is dusdanig hoog, dat we hem alleen om die reden niet kunnen aanraden. Voor honderd euro minder was dat een ander verhaal geweest.

Brons - de prijs-prestatie award - is er voor de Iiyama ProLite XB2374HDS-B1, een verbazingwekkend betaalbaar scherm met prima eigenschappen inclusief ergonomische voorzieningen. Deze award zou anders naar de AOC i2352Vh en de Iiyama ProLite X2377HDS-B1 gegaan zijn, die ook erg veel waar voor hun geld bieden, maar de Iiyama XB2374HDS-B1 is maar een fractie duurder en ook nog net iets beter.

Dell UltraSharp U2412M

BenQ BL2400PT
BenQ EW2430
Iiyama ProLite X2472HD-B1

Iiyama ProLite X2374HDS-B1

Veel modellen uit onze test van 2010 van high-end monitoren zijn nog leverbaar. Mocht je op zoek zijn naar een luxer model dan de hier besproken exemplaren, dan loont het de moeite dat artikel eens door te lezen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AOC i2352Vh

AOC i2352Vh

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus ML239H

Asus ML239H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 50000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus PA246Q

Asus PA246Q

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 400 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award BenQ BL2400PT

BenQ BL2400PT

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award BenQ EW2430

BenQ EW2430

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Dell UltraSharp U2212HM

Dell UltraSharp U2212HM

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell UltraSharp U2410 Black

Dell UltraSharp U2410 Black

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 400 cd/m²
 • 80000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Dell UltraSharp U2412M Black

Dell UltraSharp U2412M Black

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1

178,95 €

9 winkels
HP ZR2240w

HP ZR2240w

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP ZR2440w

HP ZR2440w

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite X2377HDS-B1

Iiyama ProLite X2377HDS-B1

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Iiyama ProLite X2472HD-B1

Iiyama ProLite X2472HD-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Iiyama ProLite XB2374HDS-B1

Iiyama ProLite XB2374HDS-B1

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG IPS236V-PN

LG IPS236V-PN

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 6 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC MultiSync P241W Black

NEC MultiSync P241W Black

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 360 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Viewsonic VP2365-LED

Viewsonic VP2365-LED

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 6 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*