Radeon HD 7970 overclocking

36 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Catalyst Control Center
 3. 3. Overklokken met GPU Tweak
 4. 4. MSI Afterburner
 5. 5. Optioneel: pas je BIOS aan
 6. 6. Resultaten: single (referentiekaart)
 7. 7. Resultaten: single (XFX Dual Dissipation)
 8. 8. Resultaten: Crossfire
 9. 9. Resultaten: triple-Crossfire
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Eind december publiceerden we een uitgebreide review over de AMD Radeon HD 7970 en ruim een week geleden las je onze bevindingen met CrossfireX-configuraties met twee, drie en zelfs vier van deze kaarten. Eén aspect bleef in onze voorgaande reviews onderbelicht: het overklokken van de Radeon HD 7970. Daar zijn we inmiddels ook mee aan de slag gegaan. In dit artikel lees je hoe je je Radeon HD 7970 het best kunt overklokken en tonen we welke prestaties we zelf behaald hebben.

AMD Radeon HD 7970 CrossFireX

Voor dit artikel gingen we aan de slag met drie 'standaard' Radeon HD 7970 kaarten, twee van ASUS en één van Sapphire. Deze kaarten gebruikten we eerder ook voor onze Crossfire-review. Omdat we drie kaarten tot onze beschikking hadden, overklokten we ze niet alleen los, maar ook in dual- als triple-Crossfire configuraties. Daarnaast overklokten we ook de XFX Radeon HD 7970 Dual Dissipation.

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

Catalyst Control Center

Voor het eigenlijke overklokken kun je het beste gebruik maken van ASUS GPU Tweak of MSI Afterburner, maar voordat je daarmee aan de slag gaat is er een aantal zaken die je in AMD's Catalyst Control Center moet instellen om hogere scores te kunnen behalen. Allereerst kun je in CCC het maximale stroomverbruik van de videokaart verhogen. Ga daartoe in CCC naar de optie Performance en dan AMD OverDrive. Zet hier een vinkje voor Enable Graphics OverDrive en daarna kun je de slide onder Power control settings verschuiven. Door deze helemaal naar rechts te slepen, stel je in dat de videokaart 20% meer stroom mag verbruiken dan normaal.


Op deze manier verhoog je het maximaal toegestane stroomverbruik van de Radeon HD 7970.

Wil je zo hoog mogelijke 3DMark11 scores behalen met de Radeon HD 7970, dan moet je nog een andere instelling in het Catalyst Control Center aanpassen. Ga naar Gaming, dan naar 3D Application Settings en scroll dan omlaag naar het kopje Tesselation. De optie AMD Optimized is hier standaard aangevinkt, maar door deze uit te zetten en de Level slider helemaal naar links te schuiven, krijg je net wat hogere 3DMark11 scores.

AMD Optimized tesselation kun je voor 3DMark 11 het beste uitzetten.

Overklokken met GPU Tweak

Voor het daadwerkelijk overklokken van de Radeon HD 7970 kaarten maakten we gebruik van de ASUS GPU Tweak software. Hoewel deze software door ASUS is uitgebracht, werkt deze ook prima op videokaarten van andere merken, zij het dat de functionaliteit dan beperkt blijft tot het aanpassen van klokfrequenties. Zoals op de volgende pagina te lezen, is die beperking relatief makkelijk te omzeilen.

Standaard biedt GPU Tweak enkel mogelijkheden om de GPU-klokfrequentie, geheugen-klokfrequentie en ventilator-draaisnelheid aan te passen. Door linksonder op het zeskantige icoontje te klikken, schakel je over naar geavanceerde modus, waarbij er ook instellingsmogelijkheden voor GPU- en geheugenvoltage beschikbaar komen.


Voor het overklokken maken we gebruik van ASUS GPU Tweak.

Standaard zijn de maximaal instelbare klokfrequenties in GPU Tweak net als in Catalyst Control Center redelijk conservatief. Gelukkig is de grens eenvoudig te verhogen. Klik op Settings, ga naar het tabblad Tuning en zet hier een vinkje voor Overclocking range enhancement. Je hebt nu flink hogere klokfrequenties tot je beschikking.


Zo maak je hogere klokfrequenties mogelijk.

Tijdens onze overklokpogingen stelden wij de ventilatordraaisnelheid standaard in op 80 en uiteindelijk zelfs 100 procent. Het is dan overigens aan te raden om een koptelefoon met wat leuke muziek op te zetten, want anders wordt je helemaal gek van de herrie. Wij maten met drie kaarten op 100% geluidsniveaus boven de 80 dB!

Tijdens onze overklokpogingen stelden we het GPU-voltage in op maximaal 1,25 volt en het geheugen voltage op maximaal 1,7 volt. Aangezien de GPU-klokfrequentie een beter effect heeft op de prestaties hebben we eerst stap-voor-stap daar het maximum voor gezocht en daarna het geheugen stap voor stap zo hoog mogelijk ingesteld.

GPU Tweak in enhanced modus biedt zeer hoge klokfrequenties.

MSI Afterburner

ASUS' GPU Tweak biedt alleen voltage-aanpassingsmogelijkheden wanneer je gebruik maakt van een ASUS kaart. Hoewel dat met een andere BIOS te omzeilen valt (zie de volgende pagina), is het wanneer je een ander merk kaart hebt, eenvoudiger om van andere overkloksoftware gebruik te maken. Een goed alternatief is MSI Afterburner. MSI heeft er  gelukkig niet voor gekozen om beperkingen voor videokaarten van andere merken in te bouwen. De nieuwste beta-versie, 2.2.0 beta 11, biedt uitstekende ondersteuning voor de Radeon HD 7970.

Net als GPU Tweak isook Afterburner standaard redelijk conservatief voor wat betreft de instelbare klokfrequenties. Wil je je Radeon HD 7970 echt op z'n staart trappen, dan zul je de configuratie van Afterburner moeten aanpassen om hogere klokfrequenties mogelijk te maken. Ga daarvoor naar de installatiemap van Afterburner (C:\Program File (x86)\MSI Afterburner) en open daar het bestand MSIAfterburner.cfg met notepad.

Scroll in dit bestand helemaal omlaag en je ziet het kopje ATIADLHAL. Verander hier het getal achter UnofficialOverclockingMode van 0 naar 1. Je hebt dan hogere klokfrequenties tot je beschikking.

Met de nieuwe Afterburner 2.2.0 beta 11 kun je de GPU-klokfrequentie verhogen tot maximaal 1665 MHz en de geheugenklokfrequentie tot 1790 MHz. Zeker voor wie van luchtkoeling gebruik gaat maken is dat meer dan voldoende. In het hoofdscherm heb je ook direct de mogelijkheid om het GPU-voltage aan te passen. Klik je op het pijltje naast deze slider, dan verschijnt ook een mogelijkheid tot het aanpassen van het geheugenvoltage. Beide gaan tot 1,3 V respectievelijk 1,7 V.

Hoewel wij zelf GPU Tweak gebruikten, kun je met Afterburner natuurlijk dezelfde werkwijze aanhouden, zoals beschreven op de vorige pagina.

Optioneel: pas je BIOS aan

De ASUS GPU Tweak software biedt alleen de mogelijkheid om voltages aan te passen wanneer je gebruik maakt van een ASUS videokaart. Met de bij ons aanwezige Sapphire kaart bijvoorbeeld zijn de voltage sliders er niet. Het ligt dan voor de hand om MSI Afterburner te gebruiken, maar als je liever met GPU Tweak aan de slag wil, heb je ook nog een andere optie.

Omdat de kaarten immers hardwarematig identiek zijn, heb je de mogelijkheid om simpelweg de BIOS van de ASUS-kaart op de Sapphire-kaart te flashen. Voor ons was dat makkelijk: aangezien we de ASUS kaart fysiek in bezit hebben, konden we daar eenvoudig de BIOS van afhalen. Heb je alleen een Sapphire kaart, dan zul je op internet even op zoek moeten gaan. ASUS biedt hun BIOS niet officieel ter download aan, maar we zijn 'm op verschillende overklokkersfora tegengekomen.

Het wegschrijven van de BIOS van een videokaart naar een bestand kan eenvoudig met GPU-Z. In het hoofdscherm zie je het versienummer van de BIOS vermeld. Klik op het icoontje rechts naar dit versienummer en kies voor Save to file.


Wij kopiëerden de BIOS van ASUS...

Om de ASUS-BIOS op de Sapphire kaart te flashen maakten we gebruik van ATI WinFlash. Op het internet zijn diverse download-locaties voor deze flashsoftware te vinden. Wij gebruikten de versie die gebundeld zit bij de ASUS GPU Tweak utility, die we ook hebben gebruikt om de videokaart te overklokken.

Het flashen van de BIOS van de Radeon HD 7970 kan door middel van het volgende commando:

ATIwinflash.exe -f -p 0


... om deze vervolgens op de Sapphire kaart te flashen.

Het flashen van de Radeon HD 7970 kaart kan overigens vrijwel zonder risico. Alle 7970's hebben immers twee BIOS'en, waartussen je via een klein schakelaartje bovenop de kaart kunt wisselen. Mochten het flashen dus mislukken, kun je altijd terugvallen op de backup-BIOS.

Resultaten: single (referentiekaart)

We gingen aan de slag met een systeem gebaseerd op een Intel Core i7 3960X, een ASUS Rampage IV Formula moederbord en 16 GB Corsair DDR3-1600 geheugen. Aangezien 3DMark scores niet alleen afhankelijk zijn van de videokaart, maar ook van de processor, hebben we de 3960X overgeklokt tot 4,8 GHz. De opstelling met twee videokaarten hebben we uiteindelijk nog versneld door een tot 5,0 GHz overklokte Core i7 3930K te gebruiken.

Bij de losse referentievideokaart (zoals ASUS en Sapphire ons die leverden) kregen we de GPU-klokfrequentie verhoogd van 925 MHz tot maar liefst 1230 MHz, ongeveer een derde sneller dus! Bij de geheugenklokfrequentie bleek er ook heel wat ruimte: we gingen van 1375 MHz (wat GPU Tweak toont als 5500 MHz) tot 1700 MHz: een kleine 25% erbij dus.

Uiteindelijk resulteerde dat in een 3DMark Vantage score van 43085 punten en een 3DMark11 score van 11685 punten, zoals te zien in dit user systeem.

Resultaten: single (XFX Dual Dissipation)

De XFX Radeon HD 7970 Dual Dissipation met speciale koeler blijkt nog een fractie beter te overklokken! Wij kregen de GPU overklokt tot maar liefst 1280 MHz en het geheugen tot 1680 MHz. Samen met de tot 4,8 GHz overklokte CPU resulteert dat in een 3DMark Vantage score van 43286 punten! In 3DMark11 konden we kaart zelfs nóg wat verder overklokken: 1300 MHz voor de GPU en 1690 MHz voor het geheugen. Het resultaat was een topscore van 12112 punten. Indrukwekkend!

Alles is precies terug te zien in dit usersysteem.

Resultaten: Crossfire

Met twee kaarten moeten we een klein stapje terug doen qua klokfrequenties. We bleven uiteindelijk steken op 1167 MHz voor de GPU's en 1626 MHz voor het geheugen. Opnieuw schitterende scores in beide 3DMarks: 60151 punten in 3DMark Vantage en 19231 punten in 3DMark11. Voor alle details kijk je bij dit usersysteem.

Resultaten: triple-Crossfire

Ten slotte triple-Crossfire. Het overklokpotentieel van de videokaarten neemt vanwege de niet optimale koeling van een dergelijke opstelling wat verder af. Wij kwamen tot 1095 MHz voor de GPU-klokfrequenties en 1550 MHz voor het geheugen. Dat alles resulteerde in 61751 punten in 3DMark Vantage en 23422 punten in 3DMark11. De resultaten vind je in dit user systeem.

Conclusie

De AMD Radeon HD 7970 biedt een verrassend goed overklokpotentieel voor een high-end videokaart! Een bijna 33% hogere GPU-klokfrequentie en bijna 25% hogere geheugenklokfrequentie met standaard koeling is echt zeer goed te noemen. Het betekent ook dat AMD opties open houdt om met standaard flink overklokte versies op de markt te komen, zodra nVidia haar volgende generatie GPU's introduceert. Tot die tijd betekent het overklokpotentieel voornamelijk dat kopers van de Radeon HD 7970 kaarten de toch al uitstekende prestaties nog flink kunnen verbeteren. XFX bewijst dat een betere koeler het overklokpotentieel verder verbetert.

Met de scores hebben we zelf de koppositie gepakt in het 3DMark11 klassement van de user systemen. Dat moet beter kunnen! Wie durft de uitdaging aan?


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Radeon HD 7970

AMD Radeon HD 7970

 • Tahiti
 • 2048 cores
 • 925 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon HD 7970 CrossFireX

AMD Radeon HD 7970 CrossFireX

 • Tahiti
 • 2048 cores
 • 925 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon HD 7970 Quad CrossFireX

AMD Radeon HD 7970 Quad CrossFireX

 • Tahiti
 • 2048 cores
 • 925 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
AMD Radeon HD 7970 Triple CrossFireX

AMD Radeon HD 7970 Triple CrossFireX

 • Tahiti
 • 2048 cores
 • 925 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
Asus HD7970-3GD5

Asus HD7970-3GD5

 • AMD Radeon HD 7970
 • 3072 MB
Niet verkrijgbaar
Sapphire Radeon HD 7970 3GB

Sapphire Radeon HD 7970 3GB

 • AMD Radeon HD 7970
 • 3072 MB
Niet verkrijgbaar
0
*