Workshop: Moederbord prepareren voor droogijs of LN2

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benodigdheden
 3. 3. Socket opvullen
 4. 4. Socket afplakken
 5. 5. Randen afplakken
 6. 6. Kneedgum plaatsen
 7. 7. Opvullen met armaflex
 8. 8. Socket afwerken
 9. 9. Plaatsen mounting koeler
 10. 10. Tube plaatsen
 11. 11. Ten slotte
 12. 40 reacties

Inleiding

Hoe kouder je een processor kunt maken, hoe verder je hem kunt overklokken. Geen wonder dat doorgewinterde overklokkers die de hoogste benchmarkscores wil halen, al lang geen genoegen meer nemen met standaard lucht- of waterkoeling. Wie in de topklasse wil meedraaien moet temperaturen onder het vriespunt bewerkstelligen. Werken met phase-change koeling, met droogijs (-78 °C) of met vloeibare stikstof (-196 °C) , dan draai je pas écht mee in het overklokkersciruit.

Deze extreme temperaturen hebben - buiten het feit dat ze niet bijzonder triviaal toe te passen zijn - één groot nadeel, namelijk de vorming van codens. Condensatie treedt op wanneer de temperatuur van een object lager is dan de omgevingstemperatuur. Dat is natuurlijk per definitie zo als je aan de slag gaat met één van de extreme koelmogelijkheden.

Zeker bij wie gebruik maakt van droogijs of vloeibare stikstof zal het grootste gedeelte van de condens direct bevriezen. Maar er is altijd een gedeelte dat niet bevriest en kan resulteren in een plas water op je moederbord. Je hoeft geen afgestudeerd elektrotechnicus te zijn om te weten dat water niet bevorderlijk is voor de werking van elektrische apparaten. Zodoende is het voor overklokkers met extreme koeling noodzakelijk om hun moederbord en/of videokaart goed te isoleren voordat ze aan de slag gaan.

Er zijn verschillende manieren om je moederbord of videokaart te isoleren. Isoleren met vaseline is bijvoorbeeld één van de makkelijkste manieren, maar er zit wel een groot nadeel aan: je kunt het goedje bijna niet van je moederbord verwijderen, wat ervoor zorgt dat de tweedehandswaarde van je hardware daalt. Vandaar dat overklokkers op zoek gingen naar een betere methode, en die vond men bij de firma Bruynzeel, één van de producenten van kneedgum. De klei-achtige substantie die je op de kleuterschool nog gebruikte om je tekeningen uit te wissen blijkt het ideale middel om je moederbord te beschermen tegen vocht. In deze workshop gaan we ook werken met kneedgum en laten we je zien hoe je het beste je moederbord kan isoleren. Uiteraard is de beste werkwijze helemaal afhankelijk van het specifieke moederbord dat je hebt, maar na het lezen van dit artikel moet je absoluut vooruit kunnen.

Stappenplan

In dit artikel zullen we het volgende stappenplan gaan volgen:

1. Randen dichtplakken (voorbereiding)
2. Socket dichtmaken (voorbereiding)
3. Kneedgum plakken
4. Plaatsen van de mounting van je koeling
5. Armaflex en keukenpapier plaatsen
6. Tube plaatsen
7. Armaflex om tube plaatsen

Voor onze workshop maken we gebruik van een MSI Big Bang Xpower moederbord. We hebben dit moederbord met name gekozen omdat de ruimte rondom de socket redelijk componentvrij is, afgezien van een serie Hi-C condensators. Dit zijn echter platte en zitten dus niet in de weg.


Dit moederbord herken je aan het eind van de workshop niet meer terug...

0