XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation review

42 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dual dissipation koeler
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Benchmarks (vervolg)
 5. 5. Koeling en geluidsproductie
 6. 6. Stroomverbruik
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Begin deze maand bespraken we de Radeon HD 7970-kaarten van ASUS en Sapphire. Veel verschil zat er niet tussen beide kaarten: op de sticker na zijn ze geheel identiek. Dat is op zich niet verrassend, want high-end videokaarten worden in eerste instantie traditiegetrouw onder toeziend oog van AMD of nVidia op één centrale plek geproduceerd en de diverse partners kunnen de kaart kant en klaar inkopen. Pas op een later moment is het mogelijk om een eigen ontwerp te maken. Wat een fabrikant natuurlijk wél vanaf dag 1 kan doen is de standaardkoeler van een kaart afhalen, in de kliko gooien en er zelf een andere exemplaar opschroeven. Dat heeft XFX gedaan met haar Radeon HD 7970 Dual Dissipation: qua PCB is deze kaart tot de laatste weerstand identiek aan het referentie-exemplaar, maar de koeler is geheel nieuw.

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

Dat de kaart buiten de koeler hetzelfde is, betekent natuurlijk dat de eigenschappen identiek zijn aan de eerder geteste Radeon HD 7970's. Zo maakt XFX gebruik van de standaard klokfrequenties (925 MHz voor de GPU en 1375 MHz voor het geheugen) en biedt de kaart twee maal DisplayPort, een maal dual-link DVI en een maal HDMI. Ook deze kaart biedt twee BIOS-versies en heeft zowel een 6-pin als 8-pin PEG-stroomconnector. Meer informatie over de AMD Radeon HD 7970 vind je in onze uitgebreide review.

Dual dissipation koeler

De speciale koeler maakt de XFX-kaart uniek. De dual dissipation koeler, zoals XFX hem zelf noemt, maakt gebruik van twee ventilators die op een flink koelblok blazen. We hebben het al vaker geschreven: twee ventilators is in de regel beter dan één, want je kunt dezelfde luchtverplaatsing bewerkstelligen met minder geluidsproductie. Sowieso zijn de standaard top-down ventilators zoals XFX deze gebruikt efficiënter dan de radiale ventilator van de referentiekaart. Er is echter één nadeel: de standaard koeler blaast alle warmte linea recta je kast uit. Met deze XFX-kaart wordt de hitte van de GPU juist grotendeels de kast ingeblazen. Een goede airflow in je behuizing is dus een must.

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

Het koelblok is bijzonder, want aan de onderkant daarvan vinden we een hydrocell, wat zich het best laat omschrijven als een platgeslagen koperen heatpipe over de gehele breedte van de videokaart. Deze zorgt ervoor dat de warmte van de GPU goed verdeeld wordt over het complete oppervlak van de koeler.

Dat de koeler van XFX zijn werk goed doet, zien we verderop in dit artikel: voornamelijk qua geluidsproductie is er een flink verschil met de standaard koeler.

Looks zijn weliswaar niet zo belangrijk als de efficiënte werking van de koeler, maar qua looks scoort XFX punten bij ons. De combinatie van geborsteld aluminium met zilveren randen rond de koeler ziet er super gelikt uit. Mooi is ook de roodkleurige metalen strip aan de zijkant van de videokaart: als je in je PC kijkt zie je zo direct wat voor heerlijk snelle kaart je aan boord hebt.

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

Benchmarks

We hebben de XFX-kaart getest op ons standaard videokaartentestplatform, bestaande uit een Intel Core i7 3960X, 16 GB DDR3-1600 geheugen, een Samsung Spinpoint F1 1TB harde schijf, een Cooler Master Silent Pro Gold 1200W voeding en Windows 7 x64 als besturingssysteem.

Omdat de XFX-kaart op exact dezelfde klokfrequenties werkt als de kaarten van ASUS en Sapphire, zijn de prestaties uiteraard identiek. Dat maakt dat we alleen prestatieverschillen meten die te verklaren zijn door de onnauwkeurigheid van benchmarks.

Benchmarks (vervolg)

Ook in de overige benchmarks scoren de drie geteste 7970 kaarten uiteraard identiek.

Koeling en geluidsproductie

Er zijn wel verschillen op het vlak van koeling en geluidsproductie. Eerst de koeling; na twee runs van onze intensieve Metro 2033 benchmark geeft onze infrarood temperatuurmeter bij de XFX-kaart een vrijwel identieke waarde aan als bij de andere twee 7970 kaarten: zo'n 57 graden. De drivers, die de temperatuursensor binnen de GPU uitlezen, rapporteren echter een wat lagere temperatuur dan bij de twee referentiekaarten, namelijk 59 graden, waar we bij ASUS en Sapphire ongeveer 63 mochten opschrijven.

De XFX-kaart koelt dus iets beter dan beide andere kaarten, maar maakt tegelijkertijd veel minder lawaai! Maten we op 10 centimeter afstand bij de ASUS en Sapphire kaarten nog een geluidsproductie van ruim 57 dB(A), bij de XFX-kaart blijft onze meter hangen op 46 dB(A). Top!

Stroomverbruik

Het stroomverbruik ten slotte: in idle is dat bij de XFX-kaart identiek aan dat van de andere kaarten. De maximale waarde die we meten tijdens Metro 2033 is opvallend genoeg iets hoger.

Conclusie

Het is een duidelijk verhaal: de XFX Radeon HD 7970 Dual Dissipation is qua eigenschappen, mogelijkheden en prestaties 100% identiek aan de andere Radeon HD 7970-kaarten die we tot nu toe gezien hebben. De speciale koeler van XFX koelt even goed of zelfs wat beter, maar is wel opvallend veel stiller dan AMD's referentiekoeler. Dat maakt de XFX-kaart zonder dat we naar de prijs kijken zonder meer de beste keuze van de door ons geteste 7970 kaarten.

Kijken we naar de prijzen (klik hier voor een vergelijkingstabel) dan zien we dat de XFX-kaart gemiddeld € 581 kost, waar je de kaarten van Sapphire en ASUS voor gemiddeld € 558 en € 535 kunt aanschaffen. In dat laatste geval is het dus een prijsverschil van bijna 50 euro. Of minder geluidsproductie en betere looks dat waard zijn, mag iedereen voor zichzelf bepalen, maar wij vinden het op het randje.


XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

 • AMD Radeon HD 7970
 • 3072 MB
Niet verkrijgbaar
0
*