Intel SSD 520 240GB review

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. SSD 520 reeks
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark7
 8. 8. PCMark7 (vervolg)
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

In de markt voor retail SSD’s is Intel, als we af mogen gaan op informatie die we van online shops krijgen, de laatste maanden met rasse schreden marktaandeel aan het verliezen. Op zich niet gek: de betaalbare SSD 320-reeks maakt nog gebruik van een Serial ATA 300 controller en kan dus de prestaties van moderne Serial ATA 600 SSD’s niet bijbenen. De luxere SSD 510-reeks is dan wel gebaseerd op de bekende Marvell Serial ATA 600 controller die we ook kennen van bijvoorbeeld de Crucial m4 en Plextor SSD’s, maar is wel overduidelijk van een generatie terug en kan zich qua prestaties ook niet meten met het moderne spul. Daar komt bij dat Intel naar onze mening altijd te hoog in de boom heeft gezeten met de prijsstelling van de 510-modellen.

Hoog tijd voor wat nieuws dus! Dat er een nieuwe generatie Intel SSD’s aan zat te komen, mag inmiddels voor de meeste hardwareliefhebbers geen verrassing meer zijn. Al maanden gaan er geruchten over de 520-reeks, de opvolger van de 510 serie. Het is een publiek geheim dat Intel deze SSD’s eigenlijk al paar maanden geleden had willen introduceren, maar vermoedelijk heeft de gekozen controller Intel doen besluiten om de validatietests nog wat uitvoeriger te maken dan al gebruikelijk bij Intel.

Intel 520 Series 240GB (boxed)
Intel SSD 520 240GB

Nu is het eindelijk zo ver: vanaf vandaag kun je bij Intel terecht voor de SSD 520-serie SSD's, beschikbaar in 60, 120, 180, 240 en 480 GB. Intels keuze qua controller was via de geruchtenstroom al uitgelekt, maar is daardoor niet minder verrassend: de SandForce SF-2281, zoals we die kennen van onder meer de OCZ Vertex 3, Kingston HyperX, A-Data S511 en Corsair Force GT.

Wij gingen aan de slag met het 240GB exemplaar om de prestaties van Intels nieuwe SSD in kaart te brengen.

SSD 520 reeks

Het produceren van een eigen SSD-controller lijkt vooralsnog een eenmalige actie van Intel te zijn geweest. Stapte men voor de 510-reeks al over de bekende Marvell 88SS9174 controller, in de nieuwe serie 520 SSD’s vinden we zoals geschreven de SandForce SF-2281 controller, zoals we die inmiddels kennen van vele SSD’s zoals de OCZ Vertex 3 en A-Data S511.

Hoewel de controller dus niet uniek is, geeft Intel wel aan dat men in samenwerking met SanForce zeer veel aanpassingen aan de firmware heeft gedaan. Waar die aanpassingen precies uit bestaan, wil Intel uit concurrentie-oogpunt helaas niet vertellen, maar het liet ons weten dat er voornamelijk verbeteringen op het vlak van betrouwbaarheid zijn doorgevoerd. Intel geeft ruiterlijk toe dat toen de productontwikkeling van de 520 begon, de drivers met standaard SandForce-firmware de interne betrouwbaarheidstests bij lange na niet doorstonden. Vele firmware-optimalisaties verder was dat naar eigen zeggen wel het geval.

Intel 520 Series 240GB (boxed)

Het mag niet verwonderlijk heten dat Intel als mede-eigenaar van (één van) de grootse flashgeheugenfabrieken ter wereld heeft gekozen voor geheugenchips van eigen makelij. In de door ons geteste SSD 520 240GB vinden we 256GB aan synchrone Intel/Micron 25nm NAND-flashchips. De SandForce controllers maken traditiegetrouw geen gebruik van DRAM-flashgeheugen, zodat we buiten de controller en de flashchips weinig anders in de SSD tegenkomen.

Een belangrijk aspect waarmee Intel zich wil differentiëren van haar concurrenten is de garantie. Op de 520-reeks geeft het maar liefst 5 jaar volledige garantie, zoals dat eerder ook al bij de 320-reeks het geval was. Ter vergelijking: OCZ zit op drie jaar en ‘slechts’ twee jaar garantie is ook niet ongebruikelijk in de markt voor SSD’s. Navraag is dat Intel de drives intern heetf gevalideerd op feilloze werking gedurende 5 jaar met 20 GB aan schrijfopdrachten per dag, 7 dagen per week.

De 5 jaar garantie geeft ook wel aan dat Intel het volle vertrouwen heeft in de met een slecht imago geplaagde SandForce-controller. Het vetrouwen dat Intel uitspreekt kan ook een positieve invloed hebben op andere SandForce-gebaseerde SSD’s, want één stelling durven we wel aan: als de chip de extreem strenge validatietests in het Intel-lab doorstaat, zijn de kinderziektes er echt wel uit.

Prijzig

Aan de andere kant is de extra garantie wellicht ook wel een sigaar uit eigen doos, want het is overduidelijk verdisconteerd in de prijs. Op dit moment kost de 240 GB variant in onze prijsvergelijker gemiddeld 553 euro met 445 euro als laagste prijs. Dat is even schrikken: een 240 GB Vertex 3 kost gemiddeld 334 euro (laagste prijs: 292 euro) en voor een Crucial m4 256 GB betaal je gemiddeld 333 euro (laagste prijs: 295 euro). Voor een OEM-versie gaat er nog wel een tientje vanaf, maar ook dan blijft het verschil gigantisch.

De prijzen van de andere modellen zijn ook pittig. De 180 GB, 120 GB en 60 GB varianten staan voor respectievelijk gemiddeld 393, 246 en 157 euro in de prijsvergelijker. Klik hier voor een vergelijkingstabel waarin je laatste prijzen kunt bekijken. Uiteraard gaat daar nog wel wat vanaf zodra de echte prijsvechter onlineshops alle registers open trekken, maar zelfs met dat in het achterhoofd is Intel wel significant duurder dan concurrentie.

Of de SSD 520 het waard is? De benchmarks moeten het uitwijzen...

Benchmarks

Voor harddisks en SSD's maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD's zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaard waarde queue depth 4, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wél extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD's hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD's.

De laatste twee gebruikte benchmarks zijn wat ons betreft de belangrijkste. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario's. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario's. Verder speelt PCMark7 de scenario's real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid ook niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Op de volgende pagina's vind je de resultaten. De Intel SSD 520 240GB is te herkennen aan rode balkjes. Om een eerlijke appels-met-appels vergelijking te maken, hebben we enkel andere 240 GB / 256 GB SSD's in de grafieken opgenomen.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan wat voor prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, varianten van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden je aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijk op de schijven worden afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

Bij het lezen van 4 kB blokken komen we uit op 132 MB/s, iets meer dan de andere SandForce-gebaseerde SSD's, maar duidelijk minder dan de op Marvell of Samsung gebaseerde exemplaren. De schijfsnelheid met 4 kB blokken is prima. Bij lezen met 1 MB datablokken zien we hoogst mogelijke prestaties met een Serial ATA 600 verbinding: een dikke 550 MB/s. Ook bij de schrijftest haalt de Intel SSD 520 net als de andere SandForce-exemplaren een topscore van ruim 520 MB/s.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller zoals de Intel SSD 520 hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes. Veel bestanden zijn in de praktijk ook niet of nauwelijks comprimeerbaar: denk aan foto-, muziek- en filmbestanden. We gebruiken AS SSD nog niet zo lang, dus we hebben slechts van een beperkt aantal SSD's referentiebenchmarks.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd. Daarna 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige opdrachten. Tenslotten wordt ook een sequentiele lees- en schrijftest uitgevoerd, welke weer een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

We zagen bij de Atto benchmark al dat het lezen van kleine datablokken niet de beste kant van de SandForce controller is. Met 4 kB blokken komt de SSD 520 op 23,7 MB/s met één thread en 231,21 MB/s met 64 threads. Sequentieel lezen doet de drive op volle snelheid: net geen 500 MB/s met oncomprimeerbare data. Het schrijven van 4 kB datablokken gaat met 61,76 respectievelijk 230,18 MB/s bij één en 64 threads. Bij de sequentiële schrijfsnelheid test zien we dat de SSD met oncomprimeerbare data z'n maximale schrijfsnelheid niet kan vasthouden: we blijven steken op 282,36 MB/s.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af.

De score van 64476 is beter dan alle andere SandForce-gebaseerde SSD's en wordt alleen geëvenaard door de Crucial m4 en de Plextor M2P en M3.

PCMark7

Deze nieuwe versie van PCMark is een tijdje geleden uitgekomen en hebben we sindsdien op de nodige SSD's gedraaid. PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar correleren de resultaten ook veel beter met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Met een totaalscore van 5395 punten is de Intel SSD 240 één van de snelste drives in deze benchmark.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen. Nadat de opname wordt gestopt worden tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen, terwijl de eerste opname wordt afgespeeld. De test behelst een trace van vier minuten gedurende dit laatste scenario.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Conclusie

Over de prestaties kunnen we kort zijn: de Intel SSD 520 240GB presteert geheel in lijn met eerder geteste SandForce SF-2281 gebaseerde SSD’s. Niet slechter, maar ook zeker niet veel beter. Dat betekent dat Intel zich aansluit in het redelijk inwisselbare rijtje SSD’s als de OCZ Vertex 3, Corsair Force GT, A-Data S511 en Kingston HyperX. Stuk voor stuk SSD’s die zich tot de snelste ter wereld mogen rekenen, maar zich vooral op prijs en garantie moeten differentiëren.

Garantie zit met 5 jaar wel snor bij Intel. Het bedrijf kennende zijn de validatietests goed genoeg om ons over de betrouwbaarheid van de SSD’s geen zorgen te maken. De prijs is daarentegen wel een struikelblok. Dat de processorgigant zichzelf prijstechnisch boven de concurrentie positioneert kunnen we wel in meegaan, zeker aangezien de meeste andere fabrikanten hun chips bij Intel inkopen en Intel ze dus graag te vriend houdt. Zo’n groot verschil als er nu blijkt te bestaan is wat ons betreft toch een beetje absurd.

Mochten de prijzen zakken tot iets boven het niveau van de andere SandForce SD-2281 gebaseerde SSD’s, dan zou de Intel SSD 520 wat ons betreft zeker het overwegen waard zijn. Nu vinden we deze SSD’s, ondanks de prima prestaties, voornamelijk te duur.

Intel 520 Series 240GB (boxed)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Intel 520 Series 60GB (boxed)

Intel 520 Series 60GB (boxed)

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 475 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 60GB (OEM)

Intel 520 Series 60GB (OEM)

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 475 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 120GB (boxed)

Intel 520 Series 120GB (boxed)

 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 120GB (OEM)

Intel 520 Series 120GB (OEM)

 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 180GB (boxed)

Intel 520 Series 180GB (boxed)

 • 180 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 180GB (OEM)

Intel 520 Series 180GB (OEM)

 • 180 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 240GB (boxed)

Intel 520 Series 240GB (boxed)

 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 240GB (OEM)

Intel 520 Series 240GB (OEM)

 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 480GB (boxed)

Intel 520 Series 480GB (boxed)

 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 480GB (OEM)

Intel 520 Series 480GB (OEM)

 • 480 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*