Corsair K90, K60, M90 en M60 toetsenborden en muizen getest

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aluminium basis
 3. 3. Corsair Vengeance M60
 4. 4. Corsair Vengeance M90
 5. 5. Corsair Vengeance K60
 6. 6. Corsair Vengeance K90
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

De laatste jaren zien we steeds vaker dat hardwarefabrikanten een nieuwe productgroep op de markt brengen. Zo ook is Corsair al enige tijd bezig met het uitrollen van randapparatuur voor gamers. Eind vorig jaar introduceerden ze de Vengeance K90 en K60 toetsenborden samen met de Vengeance M60 en M90 muizen. Deze zijn voorzien van uitgebreide mogelijkheden en hebben een stevige aluminium basis.

Corsair maakt onderscheid tussen verschillende gamers en games. De M60 muis en het K60 toetsenbord zijn bedoeld voor spellen met veel snelheid, bijvoorbeeld een schietspel. Hiervoor kun je met minder materiaal al goed uit de voeten. Daarom is de muis ook licht en makkelijk op te tillen en is de K60 niet voorzien van overbodige luxe zoals macro toetsen. De modellen met het getal negentig in hun naam zijn dan wel weer speciaal voorzien van een grotere hoeveelheid knoppen, voor spelers van strategiespellen en role playing games, zoals Starcraft en World of Warcraft. Ook zijn de toetsen in het K90 toetsenbord verlicht.

Aluminium basis

Door het gebruik van aluminium hebben de klavieren een erg stevige basis. De toetsen vallen niet in de behuizing, maar bevinden zich boven het oppervlak. Hierdoor zouden de toetsen stiller zijn omdat er geen klankkast meer aanwezig is. Wij merken echter niet veel verschil met andere mechanische toetsenborden. Onder de toetsen vinden we Cherry MX mechanische switches die erg gewild zijn onder liefhebbers, vanwege de lichte aanslag en de levensduur. Ook zijn losse mediatoetsen present en vinden we op het grotere K90 model achttien extra gaming toetsen voor macro’s en dergelijke. De losse mediatoetsen zijn we nog niet eerder tegenkwamen op een mechanisch toetsenbord. Het kleinere K60 model heeft een speciale polssteun voor bij het WASD gedeelte en vervangbare rubberen toetsen voor dat gebied. De K90 is voorzien van een polssteun over de hele breedte.


De Corsair Vengeance K60 (links) en de Corsair Vengeance K90

Zoals eerder aangegeven zitten er ook grote verschillen tussen de nieuwe muizen van Corsair. De M60 is standaard lichter dan de M90, maar kan wel verzwaard worden met meegeleverde gewichtjes. Ook zitten er veel minder knoppen op de M60 dan op de M90. Naast de DPI schakelaar is er eigenlijk maar één extra knop aanwezig, waarmee de gevoeligheid van de muis tijdelijk verlaagd kan worden. Corsair noemt dit de sniper button. De M90 heeft bij de duimpositie negen knoppen aan boord, waaronder je macro’s en dergelijke kunt programmeren. Daarnaast kun je ook makkelijk wisselen tussen profielen met de daarvoor speciaal bestemde knoppen. De onderkant is van aluminium en zorgt bij beide muizen voor een extra stevige basis.


De Corsair Vengeance M90 (links) en de Corsair Vengeance M60

Corsair heeft de bijbehorende software zo gemaakt dat alle Vengeance toetsenborden en muizen in hetzelfde venster bediend kunnen worden. Zo is het mogelijk om het gewenste product te selecteren en daarvoor aanpassingen te doen. Ook hebben alle producten die we in deze review bespreken de mogelijkheid tot Hardware Playback. Deze functie maakt het mogelijk om macro’s daadwerkelijk door de muis te laten versturen naar de computer, zonder dat de Corsair software eraan te pas komt. Dit moet voorkomen dat een computerspel een macro als hack ziet. Ook biedt de software globaal voor alle producten dezelfde aanpassingen. Vreemd is dat standaard commando’s zoals kopieren en plakken wel aanwezig zijn in de software, maar helemaal niet aan knoppen toegewezen kunnen worden. Hiervoor zul je uiteindelijk toch zelf macro’s aan moeten maken. Let wel, we maakten op moment van schrijven gebruik van de bèta 2.12 software, dus de kans bestaat dat het in de definitieve versie wel gewoon ondersteund wordt.

Corsair Vengeance M60

De M60 muis van Corsair is speciaal bedoeld voor spellen met hoge snelheden waarbij het draait om grip en controle. Hiervoor is deze licht (119 gram) en heeft een redelijk goede grip om op te tillen. Onderop de muis vinden we de 5700 DPI lasersensor en drie compartimenten die onder een draaidop ieder één gewichtje kunnen huisvesten, waarmee de muis tot 132 gram verzwaard kan worden. Met drie leds worden de drie beschikbare DPI standen aangegeven, waartussen gewisseld kan worden met de regelaar bovenop de muis.

Aan de linkerzijde vinden we een forse rode knop versierd met richtkruis, die functioneert als de sniper button. Daarmee kan de gevoeligheid van de M60 kortstondig verhoogd of verlaagd worden naar een vaste waarde van bijvoorbeeld 400 DPI, om met meer precisie te kunnen richten. Helaas is dit een vaste waarde en niet een percentage van de huidige instelling, waardoor dit niet goed bruikbaar is als je vaak wisselt tussen DPI instellingen. Het scrollwiel is net als de basis gemaakt van aluminium en voorzien van rubber voor extra grip. De kliks in het scrollwiel voelen goed aan en hebben nog geen problemen veroorzaakt. Aan de linkerzijde vinden we de standaard browse knoppen die een stuk smaller zijn dan we gewend zijn, maar altijd makkelijk terug te vinden zijn.

Corsair Vengeance M60

De vorm van deze muis wijkt veel af van de standaard; aan de achterkant is de muis redelijk smal en op de positie tussen de duim en pink is hij bijna twee keer zo breed (7,7 centimeter). Als je veel steun zoekt voor je handpalm is deze muis hierdoor niet de beste keuze, al zullen de meeste gebruikers hier geen last van hebben. Deze muis is immers gemaakt om vaak op te tillen, waarvoor je de muis voornamelijk vast hebt aan de zijkant en er niet op leunt. Vergeleken met  eerder door ons geteste gaming muizen ligt het gewicht van de M60 met 119 gram wel ver boven het gemiddelde.

De M60 heeft weliswaar geen extra macro knoppen, maar is het wel degelijk mogelijk om macro’s te maken. Daarnaast kun je alle knoppen op de muis een andere functie geven. Helaas is het niet mogelijk om te wisselen tussen profielen met deze muis. Je zit daarvoor vast aan de software, waarmee je overigens wel profielen kunt koppelen aan programma's. De lift-off distance is instelbaar in de software samen met de verversingssnelheid in milliseconden. Vreemd is dat in de laagste stand van de lift-off distance deze muis geen beweging meer detecteerde op onze Qpad muismat. Ook als we instellingen opslaan in de muis voor hardware playback, worden de functies niet altijd goed overgenomen, waardoor de knoppen niet meer goed functioneren. Door opnieuw de instellingen op te slaan is dit meestal opgelost.

Corsair Vengeance M60

Qua prestaties zit het bij deze muis wel snor; hij heeft een prima lift-off distance van 1,3 mm en heeft geen last van versnelling en kwaaltjes bij snelle bewegingen op onze zwarte Qpad muismat. Samen met de goede grip en het redelijk lichte gewicht is deze muis daardoor prima geschikt voor low sense gamers. Mid sense gamers kunnen ook nog prima gebruik maken van deze muis, maar gamers die op hoge gevoeligheid gamen wensen misschien iets meer steun in de handpalm aan de achterzijde van de muis. Voor gemiddeld ongeveer 60 euro is deze muis gezien zijn bouw en prestaties geen slechte keuze.

Corsair Vengeance M90

De M90 muis toont overeenkomsten met de M60 muis, maar is zoals eerder gemeld gemaakt met een ander doel voor ogen, namelijk strategiespellen en role playing games. Deze muis heeft dan ook een iets andere vormgeving met meer knoppen en is zwaarder uitgevoerd met meer aluminium, waardoor hij liefst 150 gram weegt. Dat is een stuk meer dan de M60. Wel vinden we hetzelfde scrollwiel en 5700 DPI lasersensor terug in deze muis. Daarnaast is de M90 voorzien van vijftien knoppen in totaal, met aan de linkerkant rondom de duim negen knoppen die je samen met de extra knop aan de bovenkant van de muis helemaal naar wens in kunt stellen. Dit is ideaal om combinaties te maken in bijvoorbeeld World of Warcraft.

Met zes leds wordt het gekozen profiel in de muis aangegeven, waartussen gewisseld kan worden met een van de knoppen aan de zijkant van de muis. Daarnaast is er in deze muis net als in de M60 een extra sniper functie verwerkt die de gevoeligheid van de muis tijdelijk verlaagt naar een vaste DPI waarde. Helaas is dit wederom niet met een percentage instelbaar. Met twee knoppen kan je kiezen uit drie vaste waardes tot 5700 DPI gevoeligheid.

Corsair Vengeance M90

De vorm van de M90 en het gewicht maken deze muis meer geschikt voor mid en high sense gamers dan het M60 model. Al biedt deze muis wel een prima grip voor low sense gamers, met een gewicht van 150 gram is hij naar ons idee toch net iets te zwaar voor die doelgroep. De muis biedt ook meer steun voor de handpalm, wat ideaal is voor het meer gevoelige gebruik. In de software kan de muis uitgebreid ingesteld worden, inclusief de DPI waardes en kan de lift-off distance verlaagd worden. Wat betreft de macro's zien we ook in de beta-firmware van de M90 dat kopieren en plakken die wel aanwezig zijn in de software, maar niet toegewezen kunnen worden aan de knoppen.

Corsair Vengeance M90

De M90 presteert eveneens erg goed. De lift-off distance is een uitstekende 1,48 mm en er deden zich geen problemen voor bij snelle bewegingen. Enige vorm van versnelling hebben we ook niet geconstateerd. Voor gemiddeld ongeveer 65 euro euro is dit een prima allround muis..

Corsair Vengeance K60

Het K60 toetsenbord heeft minder functies dan de K90 en is net als de M60 muis wederom bedoeld voor spellen waarbij snelheid voorop staat. Hij is voorzien van goed bereikbare mediatoetsen aan de rechter bovenzijde en een polssteun voor de linker hand. Bij de mediatoetsen vinden we ook een knop om beide Windows toetsen uit te schakelen. Daarnaast zijn de WASD en 1-6 toetsen te verwisselen voor rode exemplaren met meer grip. Deze zitten verborgen in de polssteun en zorgen voor meer controle tijdens het spelen van games. De aluminium bovenzijde zorgt voor extra stevigheid en maakt dat het product haast niet te torderen is. Een USB 2.0 poort is aanwezig aan de achterkant van het toetsenbord waarop je een muis of ander klein apparaat makkelijk kunt aansluiten.  

Corsair Vengeance K60

Onder de toetsen vinden we een bijzonder schakelmechanisme van fabrikant Cherry. Deze rode MX schakelaars hebben een erg fijne feedback en registreren bij de lichtste indruk al een aanslag. Hierdoor kan er makkelijk en snel getypt worden. Er zijn meerdere types van deze Cherry MX schakelaars, maar door de lichte en lineaire aanslag is dit type zeer geschikt voor het spelen van games. Wat het geheel nog bijzonderder maakt is dat deze toetsenborden van Corsair de enige zijn in de Benelux die verkrijgbaar zijn met Rode Cherry MX toetsen.

Corsair Vengeance K60

We waren enigszins verbaasd dat niet alle toetsen voorzien zijn van deze schakelaars; de functietoetsen en het eilandje boven de pijltjestoetsen zijn uitgerust met simpele dome mechanismen. Corsair geeft zelf aan dat dit een kostenbesparing is en dat je hierdoor niet betaalt voor iets wat je toch maar zelden gebruikt. Voor een mechanisch toetsenbord is de K60 met een gemiddelde prijs van 100 euro ook zeer goedkoop, zeker gezien de uitgebreide mogelijkheden.

Corsair Vengeance K60
Bovenin zie je de dome schakelaars, onderin de rode Cherry MX switches

We zijn gecharmeerd van de extra rubberen toetsen bij het WASD gedeelte. Hierdoor kan je deze handpositie makkelijk terug vinden en heb je net iets meer controle over de spelbesturing. Het was natuurlijk helemaal mooi geweest als meer toetsen (bijvoorbeeld shift en control) voorzien zouden zijn van extra grip. We vinden het aluminium draaiwiel voor het volume en de overige mediatoetsen erg prettig werken omdat deze goed bereikbaar zijn met de rechterhand. De polssteun voor de linkerhand is erg handig tijdens het spelen van games, maar vanwege het hoogteverschil met de rechterhand kun je deze beter verwijderen als je tekst gaat verwerken. Voor die momenten zal je het dus zonder extra polssteun moeten doen.

Corsair Vengeance K60

Corsair Vengeance K90

Het K90 toetsenbord van Corsair is zoals al eerder gemeld een stuk uitgebreider dan de K60 en speciaal bedoeld voor gamers die veel combinaties maken in spellen zoals World of Warcraft en strategiespellen. De 18 macrotoetsen aan de zijkant kunnen direct op het toetsenbord ingesteld worden met de speciale macro record knop. Ook zijn er per profiel drie instellingen per macrotoets mogelijk. Met de knoppen M1 tot M3 kun je alle toetsen tegelijk van stand wisselen. De Windows toetsen kunnen uitgeschakeld worden en vinden we rechts bovenin terug. De blauwe verlichting onder de toetsen zorgt voor zichtbaarheid in het donker tijdens lanparty’s of ’s avonds. Deze kan ingesteld worden in drie felheden, maar het is ook mogelijk om de verlichting helemaal uit te schakelen. Een USB 2.0 poort is aanwezig aan de achterkant van het toetsenbord waarop je een muis of ander klein apparaat makkelijk kunt aansluiten.

Corsair Vengeance K90

Onder de toetsen vinden we dezelfde rode Cherry MX switches als in het K60 toetsenbord. Helaas zijn dezelfde toetsen op dit toetsenbord, inclusief de extra macro toetsen wederom voorzien van een dome mechanisme. Ook dit toetsenbord is met gemiddeld ongeveer 115 euro zeker niet duur. Althans, niet voor een grotendeels mechanisch exemplaar met zoveel opties.

Corsair Vengeance K90

De zachte polssteun over de hele breedte is een aangename toevoeging. We verwerken daarom ook graag tekst met de Corsair Vengeance K90. Samen met de mediatoetsen is dit een win-win situatie. Het enige vervelende is dat niet alle toetsen mechanisch zijn.

Corsair Vengeance K90

Conclusie

Gezien de gebruiksdoelen passen de M60 en K60 producten prima bij elkaar voor first person shooters en andere spellen waarbij snelheid voorop staat. De muis is makkelijk op te tillen en heeft een prima lift-off distance. De schakelaars onder de toetsen van het K60 toetsenbord zijn ook zeer geschikt voor snelle gameplay. De losse mediatoetsen zijn dan wel weer een groot pluspunt voor een mechanisch toetsenbord.

Het K90 toetsenbord en de M90 muis zijn uitermate geschikt voor de spelers van role playing games en strategiespellen. Deze zijn daarvoor voorzien van extra knoppen en toetsen om uitgebreide combinaties uit te voeren met één druk op de knop. De muis ligt lekker in de hand en is prima geschikt voor high en mid sense gebruik. Ook zijn de extra knoppen aan de zijkant makkelijk te bedienen. Het K90 toetsenbord is voorzien van prima mechanische toetsen voor gaming en is mede door de polsteun ideaal om tekst mee te verwerken.

De M90 muis verdient een Hardware.Info Gold Award vanwege zijn uitgebreide mogelijkheden en prestaties. Het K90 en K60 toetsenbord slepen een Hardware.Info Silver Award binnen. Bronze gaat naar de M60 muis.

Corsair Vengeance M90

Corsair Vengeance K60
Corsair Vengeance K90

Corsair Vengeance M60 muis
Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Corsair Vengeance K60

Corsair Vengeance K60

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Silver Award Corsair Vengeance K90

Corsair Vengeance K90

 • Toetsenbord
 • Qwerty
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Corsair Vengeance M60

Corsair Vengeance M60

 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
Gold Award Corsair Vengeance M90

Corsair Vengeance M90

 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*