SilverStone Temjin TJ04 en Kublai KL04 review

1 reactie
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern (1)
 4. 4. Intern (2)
 5. 5. Koeling
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten koeling 7V
 8. 8. Testresultaten koeling 12V
 9. 9. Testresultaten geluidsproductie
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Foto's
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Silverstone introduceerde enige tijd geleden twee nieuwe behuizingen, de Temjin TJ04 en de Kublai KL04. Op CES in januari zagen we de eerste al even, enige tijd later arriveerden beide modellen in ons testlab. We bespreken ze beide in één review, want de verschillen tussen de twee zijn voornamelijk van cosmetische aard. Toch zijn er ook in de koel- en geluidsprestaties verschillen te merken, waarover meer in het betreffende deel van deze test. Eerst kijken we eens goed naar de Temjin en de Kublai: wat voor vlees hebben we hiermee in de kuip?

De merknaam Temjin kent een lange en roemruchte geschiedenis bij Silverstone. Luxe behuizingen met een aluminium frontpaneel of zelfs een geheel aluminium constructie. De Temjin TJ04 is geen uitzondering, ook dit model heeft een fraaie aluminium voorzijde, die zorgt voor een sjieke uitstraling. Het prijskaartje dat SilverStone aan de TJ04 hangt is met gemiddeld 135 euro niet mals.

SilverStone Temjin TJ04-E Black
De Temjin TJ04

De Kublai (aardige historische referentie aan de kleinzoon van veroveraar Dzjengis Khan) is wat eenvoudiger van snit. Het voorpaneel oogt weliswaar strak, maar is vervaardigd uit plastic in plaats van aluminium. De bovenzijde, zijpanelen en achterkant zijn echter identiek. Toch is de prijs duidelijk lager: gemiddeld 99 euro.

SilverStone Kublai KL04B
De Kublai KL04

De 135 euro van de TJ04E vinden we niet mals, omdat de behuizing verder, zoals je op de volgende pagina's zal lezen, niet echt heel opvallende kenmerken heeft, op één accessoire/feature na. Bekijken we de prijsstelling van de behuizingen die we de afgelopen maanden hebben getest en waarmee we dit duo van Silverstone zullen vergelijken, dan is 135 euro niet exceptioneel hoog - maar andere kasten in deze prijsklasse leveren wel meer, hetzij qua afwerking, hetzij qua inbouwmogelijkheden, hetzij qua front-aansluitingen of andere extra's.

Gelukkig kijken we naar het totale plaatje, dus we zullen ook stilstaan bij degelijkheid en koelprestaties, alsmede de geluidsproductie. Uiteindelijk gaan we dan zien of de TJ04 zijn vraagprijs waar kan maken, of dat de goedkopere KL04 een interessanter alternatief is.

Uiterlijk

De Silverstone Temjin TJ04 wordt zoals gezegd gekenmerkt door het fraaie aluminium voorpaneel. Dat heeft een niet geringe dikte en zorgt voor een fraaie uitstraling. De rest van de behuizing is echter van staal, net zoals de Kublai KL04. Sterker nog, beide behuizingen zijn van hetzelfde staal, met dezelfde afwerking. Beide modellen zijn opmerkelijk diep: de afmetingen bedragen 21,5 x 50 x 49 cm (BxDxH). De Temjin is dankzij het aluminium voorpaneel duidelijk zwaarder, met 9,06 kilo versus 8,15 voor de Kublai.

SilverStone Temjin TJ04-E Black
Silverstone Temjin TJ04 achterzijde...

Het gebruikte staal is niet overal even dik. Met name aan de achterzijde zit er voelbaar beweging in de constructie. Dat komt deels door de uitvoering: de achterkant is geheel vlak, met een klein uitstekend deel over de bevestiging van de insteekkaarten heen - vaak is de achterzijde met enig reliëf en dwarsliggers uitgevoerd, wat zorgt voor meer stevigheid. Er zijn echter genoeg kasten die een externe bevestiging van de insteekkaarten hebben, waarbij de achterkant meer rigide is.

Hoe dan ook kunnen we deze wijze van bevestiging van insteekkaarten niet erg waarderen. Je moet een extra 'kooi' over de schroeven van de slotplaatjes losschroeven, iedere keer wanneer je een kaart wilt plaatsen of verwijderen. Bij een ondiepe kast is dit een eenvoudige manier om wat meer interne ruimte te creëren, maar met 50 cm diepte zijn de Temjin en Kublai niet ondiep te noemen.

SilverStone Kublai KL04B
... en de Silverstone Kublai KL04 achterzijde. Zoek de verschillen.

Verplaatsen we onze blik naar de bovenzijde, dan treffen we daar bij beide kasten precies dezelfde aansluitingen aan: twee keer USB 3.0, audio in en uit. Dat zouden we anno 2012 omschrijven als 'het absolute minimum' voor een behuizing in deze prijsklasse.

SilverStone Temjin TJ04-E Black

SilverStone Kublai KL04B
Boven de Temjin TJ04, onder de Kublai KL04

Hoewel het staal van de achterkant dus naar onze mening wat te dun is, is dat zeker niet het geval voor dat van de zijpanelen: die zijn stevig en netjes afgewerkt. In het rechterpaneel treffen we ook een rooster met stoffilter, evenals aan de bovenzijde. Die filters, zichtbaar in de afbeeldingen op deze pagina, zijn afneembaar, zodat je ze apart kan reinigen.

Intern (1)

Maken we de Silverstone Temjin en Kublai open, dan zien we een fraai zwart interieur. Direct opvallend is de zilverkleurige handgreep ter hoogte van de hardeschijfkooi. Het spuitwerk van het interieur is duidelijk beter dan gemiddeld, wat bijdraagt aan een luxueuze indruk. Toch is ook hier het gebruikte staal niet bijzonder dik. Het rack voor 2,5" apparaten onderin is zelfs best dun - een licht duwtje brengt het al uit het lood.

SilverStone Temjin TJ04-E Black
Silverstone Temjin interieur...

SilverStone Kublai KL04B
...Silverstone Kublai interieur

In de moederbordplaat is een fikse uitsparing voor het bevestigen van CPU-koelers met een backplate. Ook zijn er de nodige openingen om kabels achter de moederbordplaat te leiden. Helaas zijn die niet met rubber afgewerkt. Dat geldt ook voor de waterkoelingsopeningen aan de achterkant, maar die zijn nog met een weg te breken metalen plaatje afgedekt, waardoor het minder storend oogt. De moederbordplaat is wel van dikker staal dan het 2,5" harddisk rack en de achterzijde. Er is achter ruimschoots ruimte om kabels een plek te geven.

Ook voor in te bouwen onderdelen is er ruimschoots genoeg ruimte: we tellen acht PCI-slotplaatjes en videokaarten van maar liefst 43 cm zijn geen probleem - verwijder je de hardeschijfkooi, dan komt er nog eens ruim 10 cm bij. CPU-koelers met een hoogte van 16,8 cm vinden makkelijk een plaats in beide kasten.

SilverStone Temjin TJ04-E Black
Temjin achter de moederbordplaat

Intern (2)

Voor 5,25" apparaten bieden beide kasten vier posities, die van buitenaf toegankelijk zijn. In het geval van de Silverstone Kublai KL04 zijn accessoires meegeleverd om een 5,25" ruimte in een extern toegankelijke 3,5" ruimte om te toveren, inclusief front panel adapter, die ontbreken bij de Temjin TJ04.

SilverStone Kublai KL04B
Kublai accessoires: 5,25" naar 3,5"

De Temjin heeft echter een tweetal andere troeven. De eerste daarvan is een stel heatsinks, die bestemd zijn om de harde schijven van koeling te voorzien. Het harddisk rack is bij zowel de Temjin als de Kublai uitneembaar - je kan er maar liefst acht harde schijven in kwijt.

SilverStone Kublai KL04B
Het harddisk rack verwijderd

SilverStone Kublai KL04B
Aan de binnenzijde is het rack met geluiddempend materiaal bekleed.

Ook zichtbaar op onderstaande afbeelding zijn de bij de Temjin meegeleverde SATA-kabels, waarmee via één kabel vier harddisks kunnen worden aangesloten. Dat betekent een flinke reductie in kabels. Silverstone levert met de Temjin twee exemplaren mee, voldoende als je het uitneembare rack met acht harde schijven vult.

SilverStone Temjin TJ04-E Black
Temjin TJ04: compleet met harddisk heatsinks en handige SATA-kabels.

Dat rack is sowieso best handig, al moet je vier schroeven losdraaien om het te kunnen verwijderen. Het is aan de binnenkant gevoerd met geluiddempend materiaal. Je kan de heatsinks één kant bevestigen aan de harddisks, zoals te zien op onderstaande afbeelding. Op die daaronder zie je hoe de meegeleverde SATA-kabel bevestigd wordt.

Harddisk koeler meegeleverd

Silverstone SATA-kabel

Onder de harddiskkooi is in beide behuizingen ruimte voor nog één 3,5" disk, waardoor Silverstone kan claimen dat de behuizingen ruimte bieden aan negen harddisks. We vinden dit eerlijk gezegd wat krampachtig - ja, er is plek, maar het vereist nog meer schroeven. Bovendien is de betreffende ruimte niet goed gekoeld. Ook de ruimte voor 2,5" disks vinden we weinig indrukwekkend. Silverstone rept van ruimte voor zes devices - dat mag zo zijn, maar het betreft weinig meer dan een dun stalen omhulsel voor een stapel SSD's. Harde schijven zouden zo dicht op elkaar te warm worden. Bovendien moeten ze alle geschroefd worden - terwijl de onderste niet aan beide kanten gezekerd kunnen worden, want daar zit de onderrand van de kast in de weg.

Koeling

Zowel de Silverstone Temjin als de Kublai zijn voorzien van drie fans. Aan de achterzijde bevindt zich een 120 mm exemplaar, aan de bovenzijde eveneens een 120 mm fan en aan de voorzijde achter het rechterpaneel treffen we de derde, die koele lucht over de harddisks blaast. Alle fan-posities zijn van uit- of afneembare stoffilters voorzien: netjes!

SilverStone Temjin TJ04-E Black
De outtake fan is een 120 mm exemplaar.

SilverStone Temjin TJ04-E Black

SilverStone Kublai KL04B
Achter het rechterpaneel treffen we bij beide behuizingen een 120 mm intake fan. Er is ruimte voor een optioneel extra exemplaar.

SilverStone Kublai KL04B
De laatste fan bevindt zich aan de bovenzijde. Ook hier is ruimte voor een extra fan, optioneel kunnen in beide posities 140 mm modellen geplaatst worden.

Silverstone zelf rept van een zeer stille werking, we zijn dus benieuwd naar de koelprestaties én de geluiddemping!

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Testresultaten koeling 7V

De Temjin en de Kublai vallen beide in het segment 'luxere behuizingen' en zijn voorzien van drie fans. We zijn dan ook van mening dat ze ook een warmteproductie van 400 W aan moeten kunnen en voeren dus de volledige testprocedure uit op het stel.

Opvallend bij lage rotatiesnelheid van de ventilatoren is het prestatieverschil tussen Kublai en Temjin, althans bij de lagere belasting.

200 W

Bij een warmteproductie van 200 W doet de Temjin TJ04 het duidelijk beter dan de Kublai KL04. We hebben deze test drie maal herhaald om zeker te weten dat het hier geen meetfout betrof. Wanneer er relatief weinig warmte valt weg te voeren, doen de ventilatoren van de Temjin het kennelijk beter. We zien overigens een correlatie met de geluidsproductie, want de Temjin is ook een stuk luidruchtiger bij lage rotatiesnelheid. Desalniettemin is de score van de TJ04 hier erg goed, die van de KL04 is benedengemiddeld.

400 W

Op 400 W verschuift het beeld en treffen we beide modellen redelijk aan de onderkant van de grafiek aan. Dat is te verklaren door de gebrekkige aanvoer van koude lucht: de intake fan bevindt zich aan de zijkant en creëert dus geen ideale luchtdoorstroming, terwijl de voorzijde van beide modellen goeddeels afgesloten is. Het niet bijzondere resultaat lag dan ook in de lijn der verwachting.

Testresultaten koeling 12V

Laten we de fans voluit draaien, dan zien we een aanmerkelijk positiever beeld. Zowel de Silverstone Temjin TJ04 als de Kublai KL04 schieten naar de top van de grafiek.

200 W

Bij een relatief lage warmteproductie doen de twee Silverstones het erg goed. Het onderlinge verschil is minimaal en ook de aanmerkelijk luidruchtiger Raven van hetzelfde merk doet het niet bijzonder veel beter. Een mid-range systeem kan je zonder meer probleemloos kwijt in deze behuizingen.

400 W

Bij hoge warmteproductie doen de beide modellen het zelfs nog beter. Ook een high-end systeem kan je op volle rotatiesnelheid prima koelen in de Temjin en de Kublai.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals bekend hebben goede koelprestaties vaak een nadelig effect op de geluidsproductie. Stijgen de koelprestaties, dan doet de geluidsproductie dat in de regel ook. Op de voorgaande pagina's constateerden we een opvallend verschil in koelprestaties bij lage rotatiesnelheid tussen de Temjin en de Kublai: de laatste koelde minder goed, maar we zeiden het al: hij produceert ook minder lawaai.

7 V

Op lage draaisnelheid van de ventilatoren is de Kublai KL04 beduidend stiller dan de Temjin TJ02. De 34,8 dB(A) van de Kublai is gewoon erg stil (bedenk dat dit inclusief ingebouwd systeem is), de 40,2 dB(A) van de Temjin is duidelijk luidruchtiger.

12 V

Voeren we het voltage op, dan neemt het verschil in geluidsproductie af, maar de Kublai blijft significant stiller dan de Temjin.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSilverStoneSilverStone
ProductnaamKublai KL04BTemjin TJ04-E Black
ProductcodeSST-KL04BTJ04B-E
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Type behuizingTowerTower
Moederbord formaatATXATX
MateriaalStaal / PlasticAluminium / Staal
KleurZwartZwart
Afmeting - Breedte21.5 cm21.5 cm
Afmeting - Diepte52.5 cm50.7 cm
Afmeting - Hoogte48.9 cm49 cm
Gewicht8.15 kg9.06 kg
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)55.2 dm³53.41 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern44
2,5 inch intern totaal66
3,5 inch intern totaal99
3,5 inch extern2
Maximale lengte videokaart43 cm43 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.8 cm16.8 cm
Casefans
120 mm fan posities66
140 mm fan posities11
Meegeleverde casefans3 fans3 fans
Totaal aantal fan posities77
Type fanaansluiting3-pins3-pins
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)Geen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneelBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)22
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler
Temperatuur
Temperatuur 200 watt - Casefans 7 volt28 °C22.7 °C
Temperatuur 200 watt - Casefans 12 volt22.8 °C22.3 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 7 volt37.7 °C37.8 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 12 volt24.7 °C25.7 °C
Geluidstest
Geluidsproductie - Voeding, HDD33.3 dB(A)39.9 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 7V34.8 dB(A)40.2 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 12V42.1 dB(A)45.2 dB(A)

Foto's

De Silverstone Temjin TJ04 in foto's:

en de Silverstone Kublai KL04:

Conclusie

Silverstone levert met de Temjin TJ02 en de Kublai KL04 twee fraaie behuizingen af. Het uiterlijk is strak en stijlvol; intern biedt het merk de nodige features om zich mee te onderscheiden, waarbij de meegeleverde SATA-kabels en het handige hardeschijf-rack vermeldenswaardig zijn. Er is ook prettig veel inbouwruimte en voldoende mogelijkheid meer koeling aan te brengen. De basisafwerking is goed, er is grotendeels van hoogwaardig materiaal gebruikgemaakt en het schilderwerk is netjes.

Helaas zijn er ook minpunten. Het meest storend is de achterzijde, die naar onze mening onvoldoende solide is. Deze hoeft ook niet de meeste steun te bieden, maar in deze prijsklasse verwachten we geen beweging in het metaal. Dit is toch het deel waaraan je potentieel zeer dure videokaarten zekert. Daarnaast missen we afwerking bij openingen voor waterkoeling en kabelmanagement. De 2,5" schijfkooi komt weinig doordacht over en lijkt er op het laatste moment bij geplaatst. De airflow ten slotte is niet optimaal, met name de aanvoer van koele lucht kan beter.

Kijken we naar de koelprestaties, dan zijn die toch overwegend goed tot uitstekend. Alleen op lage rotatiesnelheid van de fans en de hoogste warmteproductie wordt de limiet van beide kasten bereikt - plaatsing van een extra fan is dan noodzakelijk. De geluidsproductie blijft ondertussen redelijk binnen de perken, al is de Temjin TJ02 bij lage rotatiesnelheid eigenlijk iets te luidruchtig. De Kublai is onder alle omstandigheden de stillere van de twee.

Eigenlijk vinden we de Kublai van de twee modellen hoe dan ook de betere keuze. Je mist het mooie aluminium paneel van de Temjin en ook de heatsinks en kabels voor de harde schijven krijg je er niet bij. Laten we echter eerlijk zijn: de meeste kopers zullen geen acht schijven monteren en de heatsinks zijn in dat geval weinig meer dan een aardige gimmick. De Kublai kost bovendien beduidend minder dan de Temjin.

We zouden Silverstone bijna een Silver award geven voor de Kublai, want het is een erg mooie kast met erg goede koelprestaties. Qua afwerking, materiaalgebruik en frontaansluitingen schiet de kast naar onze mening toch net iets te kort voor de vraagprijs van gemiddeld 100 euro. We kunnen hem wel aanraden, maar met genoemde reserveringen. De Temjin is naar onze mening alleen interessant voor wie valt voor het uiterlijk of voor wie direct minimaal vier harde schijven zal monteren - het is een prima kast, maar een plaat aluminium, twee heatsinks en twee handige SATA-kabels rechtvaardigen de meerprijs ten opzichte van de Kublai niet.

SilverStone Kublai KL04B


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

SilverStone Kublai KL04B

SilverStone Kublai KL04B

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
SilverStone Temjin TJ04-E Black

SilverStone Temjin TJ04-E Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 3 fans

142,90 €

2 winkels
0
*