D-Link DIR-645 review: interessante single-band router

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waterkoker, koffiemolen...
 3. 3. SmartBeam
 4. 4. Mogelijkheden
 5. 5. Screenshots interface
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Testmethode
 8. 8. Prestaties: bekabeld
 9. 9. Prestaties: 2,4 GHz
 10. 10. Prestaties: meerdere clients tegelijkertijd
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 10 reacties

SmartBeam

D-Link heeft het bij deze router over SmartBeam-technologie. Dat slaat op de manier waarop de verbinding tussen de antennes en de draadloze clients in het netwerk gelegd wordt. We hebben D-Link gevraagd hoe dit nu exact in elkaar steekt en dan met name gevraagd de rol van de zeven dunne draadjes is die van het bordje naar de antennes lopen, maar dat wilden ze ons niet vertellen, behalve dan dat het een wezenlijk onderdeel is van de technologie.

D-Link DIR-645 Wireless N Home Router

Het is uiteraard jammer dat we geen informatie krijgen van D-Link, maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om zelf te proberen de technologie uit te leggen. We zien zoals gezegd zeven draadjes lopen: twee witte, twee rode, twee zwarte en een gele. Het zou dus kunnen zijn dat de drie koppeltjes draden elk twee fysieke antennes aansturen (een horizontaal en een verticaal), zodat er te allen tijde een optimaal signaal is. Dit zou in ieder geval overeenkomen met de claim van D-Link dat de antennes zo werken dat er beams gevormd worden door de antennes, die aangesloten apparaten 'volgen'. De gele draad die je op de foto ziet zou dan dus voor de nodige aanpassingen in de werkverdeling tussen de antennekoppeltjes moeten zorgen. 

Overige technologie

Behalve de bijzondere antenne-technologie ziet het bordje er vrij normaal uit. Een Ralink RT3662 fungeert als CPU en verzorgt de draadloze communicatie. Volgens de site van Ralink is deze chip krachtig genoeg om naast de CPU-taken niet alleen een 2,4 GHz-signaal aan te kunnen, maar ook eentje van 5 GHz, al wordt die laatste niet gebruikt. Het is een zogenaamde 2T3R-chip, wat betekent dat er maximaal twee datastromen ondersteund worden bij het verzenden van data en drie bij het ontvangen hiervan. Daarnaast biedt deze chip ook ondersteuning voor een enkele USB-poort, wat dan ook meteen verklaart waarom er niet meer dan een exemplaar op deze router zit. Als WAN-/LAN-chip heeft D-Link gekozen voor Realtek, meer bepaald voor een RTL8367.

D-Link DIR-645 Wireless N Home Router


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award D-Link DIR-645 Wireless N Home Router

D-Link DIR-645 Wireless N Home Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0