D-Link DIR-645 review: interessante single-band router

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waterkoker, koffiemolen...
 3. 3. SmartBeam
 4. 4. Mogelijkheden
 5. 5. Screenshots interface
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Testmethode
 8. 8. Prestaties: bekabeld
 9. 9. Prestaties: 2,4 GHz
 10. 10. Prestaties: meerdere clients tegelijkertijd
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 10 reacties

Mogelijkheden

De interface van de D-Link DIR-645 ziet er weliswaar nog altijd wat ouderwets uit, maar biedt wel veel mogelijkheden en is redelijk overzichtelijk. D-Link heeft ons verteld dat er een nieuwe interface aan zit te komen, maar vooralsnog is die er nog niet. We lichten er hier twee in wat meer detail uit.

Let wel, de functie-omvang is ruimschoots voldoende voor normaal gebruik, maar wat meer 'buitenissige' zaken zoals de mogelijkheid om VLANs aan te leggen, een VPN-server op te zetten en ondersteuning voor een 3G-dongel zal je niet tegenkomen in deze interface. Hiervoor moet je toch echt naar uitgebreidere modellen zoals de ASUS RT-N66U of de Buffalo AirStation (WZR-HP-G450H) en zelfs die zullen niet al deze functionaliteit bieden. In het algemeen geldt dat je voor deze functionaliteit beter op zoek kan gaan naar wat meer zakelijke modellen. 

Een functionaliteit waar D-Link met enige trots over rept is SharePort Plus, waarmee het mogelijk is om harde schijven en printers heel eenvoudig te delen via de USB-poort op de router. Het enige wat je hoeft te doen is de software op de computer installeren en je ziet welke harde schijf, USB-stick of printer er aan de router hangt. Voor opslagmedia heeft dit meerwaarde, want nu hoef je niet meer via 'Netwerk' in de Windows Verkenner naar aangesloten sticks of schijven te zoeken (dit is overigens ook niet mogelijk op deze router). De overdrachtsnelheid van en naar een op de USB-poort aangesloten stick wisselt sterk. Van de USB-stick naar een bekabeld aangesloten computer gaat het met een zeer acceptabele 8 MB/s, maar de andere kant op is die snelheid gehalveerd. Als we bij de laatste test ook nog de tijd zouden optellen die het duurt voor het daadwerkelijke kopiëren begint, was de snelheid nog veel lager geweest dan de 4 MB/s die nu behaald wordt. 

Voor printers biedt de SharePort Plus-software zo op het eerste gezicht hoegenaamd geen meerwaarde. Het enige wat je eraan hebt is dat je ziet staan welke printers er op de USB-poort aangesloten zijn geweest. Het nut van het via USB aansluiten van printers op een router is sowieso behoorlijk beperkt. Als je ervan uitgaat dat een router vaak op een plek staat waar je niet zo eenvoudig bij kunt en dan ook nog bedenkt dat een USB-kabel een maximale lengte heeft van vijf meter, dan zou het zo maar kunnen dat je de printer in de meterkast moet zetten als je hem per se via USB op je router aan wilt sluiten.

D-Link DIR-645 Wireless N Home Router

IPv6

Voor de vergelijkingstest van 450mbps-routers die in Hardware.Info Magazine #1 van dit jaar staat hebben we de routers ook meteen samen met de Stichting IPv6 getest op IPv6-ondersteuning. We hebben toen ook enkele routers getest die niet in die test meegingen maar wel in ons testlab aanwezig waren, waaronder de DIR-645. D-Link heeft zijn zaakjes in ieder geval al redelijk goed op orde. Alle drie de IPv6-standaarden die we hebben getest (PPPoE, Native, 6rd), werden ondersteund. De ondersteuning van deze D-Link is nog niet zo goed als die van de Linksys E4200v2, want die deed alles automatisch goed. Bij de DIR-645 is dit nog niet helemaal het geval. Zo staat de IPv6-firewall standaard niet aan en werkt de automatische configuratie niet bij 6rd. Dat moet je handmatig doen. Vergeleken met de andere routers die we tot nu toe hebben getest, doet de DIR-645 het uitstekend, maar er is nog wel wat ruimte voor verbetering.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award D-Link DIR-645 Wireless N Home Router

D-Link DIR-645 Wireless N Home Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0