LG IPS235V-BN & IPS231P-BN: voordelige IPS uit Korea

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. LG IPS235V-BN
 3. 3. LG IPS231P-BN
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Medio januari publiceerden we een test van 14 monitoren met een IPS- of een VA-paneel. In die test konden we alleen een wat ouder, al eerder besproken model van LG meenemen. Dat is jammer, want juist dit Koreaanse merk timmert hard aan de weg met de productie van IPS-panelen. Aanvankelijk vooral als toeleverancier van andere merken (zo gebruiken de meeste Dell Ultrasharp monitoren een panel uit de fabrieken van LG), maar in toenemende mate ook onder eigen vlag. Op IFA vorig jaar toonde het merk ook al diverse eigen modellen met IPS-paneel.

Gelukkig stuurde men ons onlangs een tweetal nieuwe modellen met IPS-paneel toe, de IPS235V-BN en de IPS231P-BN. De eerste is een meer op consumenten gericht model met een fraai design, de tweede oogt wat soberder maar beschikt wel over de nodige ergonomische instelmogelijkheden. Opvallend genoeg ontlopen ze elkaar niet veel qua prijs: de IPS235V-BN kost op moment van schrijven gemiddeld 170 euro in onze prijsvergelijker, de IPS231P-BN kost gemiddeld nog geen 15 euro meer, namelijk zo'n 183 euro. Geen van beide prijzen is als bijzonder hoog te kwalificeren en prima in lijn met het merendeel van de eerder geteste modellen. Tijd dus om de twee nieuwkomers in het vergelijk te plaatsen en te zien hoe ze het ervan afbrengen.

Zoals lezers van de eerdere test zullen weten, zijn deze schermen bestemd voor wie niet primair wil gamen, maar met name hecht aan kleurechtheid, bijvoorbeeld voor foto- of beeldbewerking. Het verschil met de meer gangbare schermen met een TN-paneel lees je hier nog eens rustig terug. Ook in dit artikel kan je uitvoerig bijlezen over verschillende beeldschermtechnologieën. In dit stuk richten we ons puur op de nieuwe modellen van LG.

LG IPS235V-BNLG IPS231P-BN

LG IPS235V-BN

Zoals gezegd is de LG IPS235V-BN een scherm met een fraai design, waar het ranke voorkomen aan bijdraagt. De dunne voet maakt louter kantelen mogelijk om de kijkhoek aan te passen, maar gezien de relatief bescheiden prijs verwachten we ook niet meer. Aanpassingen gaan middels een on-screen display, bediend met tiptoetsen aan de rechteronderzijde van de schermrand.

De aansluitingen van het 23 inch metende scherm bestaan uit DVI, VGA en HDMI-ingangen en een audio-uitgang. DisplayPort is afwezig, evenals een USB hub. De resolutie bedraagt de gangbare 1920x1080 pixels, voor een 16:9-verhouding. De achtergrondverlichting is LED edge lighting, wat de bescheiden diepte en een laag energieverbruik mogelijk maken.

Kijken we naar de karakteristieken van het scherm, dan valt op dat de native kleurtemperatuur iets te hoog staat afgesteld. Dat zorgt voor iets te koele kleuren, maar dat is relatief eenvoudig aan te passen middels het on-screen display. De kleurechtheid is met een waarde van 0,8 bij de greyscale meting fenomenaal te noemen, een van de beste waardes die we hebben gemeten en ruimschoots onder de drempelwaarde die voor het menselijk oog nog zichtbaar is. Eveneens opvallend goed is de helderheid bij een horizontale kijkhoek, terwijl ook de verticale kijkhoeken nog heel fatsoenlijk zijn. Kenmerkend voor de betere IPS-panelen - het exemplaar in de IPS235V-BN is een e-IPS-exemplaar, al wordt ook de aanduiding UH-IPS wel gebruikt. De karakteristieken komen overeen met de overige e-IPS-modellen die we getest hebben, zoals ook te zien is op de pagina's met testresultaten.

Dat houdt ook in dat dit duidelijk niet de beste keuze voor gaming is, de totale rise-fall tijd van zowel 0%-100%-0% als 20%-80%-20% is bij deze monitor aan de hoge kant, respectievelijk ruim boven de 25 milliseconden en zelfs boven de 30 milliseconden. Input lag is dan weer afwezig. Het stroomverbruik is bescheiden maar niet exceptioneel laag, vergelijkbaar met concurrerende modellen met dezelfde schermtechnologie.

LG IPS235V-BN

LG IPS231P-BN

De LG IPS231P-BN oogt wat soberder dan het hiervoor besproken model. Dat komt door de iets bredere schermomlijsting en de saaiere voet. Die moet ook wat robuuster zijn, want hij herbergt een mechanisme om de monitor in hoogte te verstellen en te roteren. Qua aansluitingen is dit model ook wat soberder, want we missen een HDMI-ingang en dus ook de audio-uitgang. Het blijft bij een VGA- en een DVI-ingang - conform de gedachte dat de zakelijke gebruiker dat wil.

Ook dit scherm meet 23 inch diagonaal en heeft 1920x1080 pixels, met LED-achtergrondverlichting. Ook dit scherm heeft een iets te hoge kleurtemperatuur en een uitstekende greyscale tracking waarde van 2,9. Iets minder goed dan de IPS235V-BN maar nog altijd ruimschoots binnen de acceptabele waardes om het kleurechtheidsresultaat als 'uitstekend' te kwalificeren. De helderheid onder een kijkhoek is ook bij dit scherm vrij hoog, maar net wat minder opvallend goed dan bij het consumentenmodel. Zowel de horizontale als de verticale meetwaardes scoren een procentpuntje of twee lager.

Net als de IPS235V-BN scoort dit scherm voor een e-IPS paneel relatief hoog bij de maximale helderheidsmeting, terwijl de minimale helderheid relatief laag is. Het checkerboard contrast valt jammer genoeg nogal tegen. Dat geldt ook voor de reactietijd, die bij dit scherm marginaal beter is dan bij het model op de vorige pagina, maar nog altijd verre van ideaal voor gaming.

LG IPS231P-BN

Testresultaten helderheid en contrast

De LG IPS235V-BN en de LG IPS231P-BN zijn te herkennen aan rode balkjes. De eerder geteste modellen zijn te herkennen aan de blauwe balkjes. Net als in de round-up van IPS- en VA-modellen van vorige maand hebben we de ASUS PA246Q en de Dell U2410 zwart gekleurd. Deze schermen hebben een H-IPS-paneel en CCFL-achtergrondverlichting - en een duidelijk hogere prijs dan de meeste e-IPS en VA-modellen. Het eerder geteste scherm van LG, de IPS236V-PN, is groen gekleurd om snel te kunnen zien hoe dit zich verhoudt tot de nieuwere schermen.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m2 aangehouden. De IPS235V-BN heeft een beduidend hogere maximale helderheid dan de IPS231P-BN.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt. De minimale helderheid van beide LG-modellen met IPS-paneel ligt dicht bij elkaar en is erg laag - de oudere voorganger deed het minder goed op dit vlak.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. De twee nieuwe schermen van LG zitten hier duidelijk boven het gemiddelde.

Contrast (checkerboard)

De contrastmetingresultaten van de twee valt tegen, althans in de belangrijkste checkerboard-test.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

IPS- en VA-monitoren kenmerken zich door een betere kleurweergave onder een kijkhoek. Ook de resterende helderheid is veelal beter dan die van TN-modellen. In dit overzicht is die laatste klasse niet vertegenwoordigd. De verschillen lijken dan ook klein; elk van deze schermen is beter dan het gemiddelde TN-model (al zijn er TN-panelen met erg goede resultaten in deze discipline, het blijven uitzonderingen).

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De LG IPS235V-BN en de LG IPS231P-BN doen het erg goed in deze test.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Bij de verticale meting is het resultaat goed, maar niet spectaculair.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Dat geldt ook voor de verticale meting van onderen bezien.

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

De kleurechtheid is waar het om draait bij deze modellen. We testen de modellen zoals ze uit de doos komen - individuele verschillen tussen identieke exemplaren maken het onmogelijk een 'recept' te geven voor kalibratie, evenmin als een garantie dat kalibratie tot een identiek resultaat leidt. Deze modellen zijn dan ook niet bedoeld voor professioneel gebruik, we bevinden ons in 'goed genoeg' territorium - aanzienlijk beter dan doorsnee TN-modellen. De LG IPS235V-BN en de LG IPS231P-BN behoren tot de betere modellen.

Native kleurtemperatuur

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

De twee nieuwe modellen van LG hebben uit de doos een relatief hoge kleurtemperatuur, wat resulteert in een iets te blauwig beeld. Vergeleken met de rest van de geteste exemplaren scoren ze onderaan de grafiek.

Greyscale tracking

De kleurafwijking van de beide nieuwe modellen is zeer gering.

Testresultaten reactietijd en input lag

Dit zijn geen gaming-monitoren en de resultaten van de reactietijdtests laten dat duidelijk zien. Aan de andere kant, van input lag hebben de LG IPS235V-PN en de IPS231P-BN geen last.

Reactietijd 0%-100%-0%

Reactietijd 20%-80%-20%

Input lag

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van moderne monitoren is dankzij het gebruik van LED-achtergrondverlichting zeer bescheiden. De hier besproken 23 en 24-inch modellen verbruiken minder dan 22-inch modellen met CCFL-verlichting van een paar jaar terug. De uitzonderingen zijn de modellen die nog van die oudere backlights gebruik maken. De LG IPS235V-BN en de LG IPS231P-BN zijn beide zonder meer als zuinig te kwalificeren.

Energieverbruik wit

Energieverbruik zwart

Opvallend laag verbruik van de LG modellen: hier wordt het backlight duidelijk uitgeschakeld.

Energieverbruik stand-by

Energieverbruik uit

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de LG IPS235V-BN en de IPS231P-BN nog eens terug.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLGLG
ProductnaamIPS231P-BNIPS235V-BN
ProductcodeIPS231P-BNIPS235V-BN
DetailsProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat23 inch23 inch
Resolutie1920x10801920x1080
Pixeldichtheid96 ppi96 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVA
BacklightLEDLED
Beeldverhouding16:916:9
Pixelgrootte0.265 mm0.265 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
DisplayPort
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte54.8 cm54.8 cm
Afmeting - Hoogte48.8 cm41.8 cm
Afmeting - Diepte22.5 cm19.4 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand48.8 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar11 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 75mmVesa 100mm
Gewicht5.3 kg4.14 kg
KleurZwartZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln16.7 mln
Reactietijd5 ms5 ms
Helderheid250 cd/m²250 cd/m²
Contrastratio5000000 : 11000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °178 °
Stroomverbruik (actief)32 W35 W
Stroomverbruik (in standby)0.3 W0.3 W
Garantie
Garantie termijn2 jaar3 jaar
Testresultaten
Native kleurtemperatuur7080 K7195 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur580 K695 K
Helderheid (max.)264.5 cd/m²212.4 cd/m²
Helderheid (min.)0.06 cd/m²0.04 cd/m²
Helderheid onder 45° kijkhoek (horizontaal)49 %51 %
Helderheid onder 45° kijkhoek (verticaal - boven)17 %17 %
Helderheid onder 45° kijkhoek (verticaal - onder)18 %19 %
Helderheid uniformiteit83 %85 %
Contrast (max.)4677 : 16046.6 : 1
Contrast (transverse)756 : 1737 : 1
Contrast (checkerboard)285 : 1275 : 1
Grayscale Gamma2.152.33
Afwijking van ideale greyscale gamma0.050.13
Greyscale tracking2.9 mΔuv0.8 mΔuv
Red tracking6.0 mΔuv6.5 mΔuv
Green tracking0.9 mΔuv0.9 mΔuv
Blue tracking6.7 mΔuv7.8 mΔuv
Reactietijden en inputlag
Reactietijd (0%-100%)16.2 ms18 ms
Reactietijd (100%-0%)10.6 ms11.4 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)26.8 ms29.4 ms
Reactietijd (20%-80%)20 ms21.3 ms
Reactietijd (80%-20%)12.6 ms12.2 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)32.6 ms33.5 ms
Input lag t.o.v. CRT0 ms0 ms
Energieverbruik
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)34.2 W33.4 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)7.4 W7.4 W
Energieverbruik (standby)0.2 W0.2 W
Energieverbruik (uit)0.2 W0.2 W

Conclusie

De beide nieuwe modellen van LG, zowel de IPS235V-BN als de IPS231P-BN, zijn zonder meer prima monitoren voor wie op zoek is naar een exemplaar voor beeldbwerking. De kleurechtheid is uitstekend en ook de overige eigenschappen zijn grotendeels bovengemiddeld, zeker in vergelijking met TN-exemplaren. De native kleurtemperatuur is het voornaamste kritiekpunt, maar we hebben veel ernstigere afwijkingen gezien bij die meting.

De prijs is bovendien zeer aantrekkelijk. Met name de IPS235V-BN is voor gemiddeld 170 euro moeilijk te weerstaan, zeker met het fraaie uiterlijk - ware het niet dat de IPS231P-BN voor nog geen 15 euro meer aanzienlijk meer ergonomische features biedt, zij het ten koste van een HDMI-ingang.

Is er dan geen kritiek? Ja, toch wel. LG levert met deze twee schermen een uitstekende prijs-prestatieverhouding, maar we hadden toch iets meer verwacht van een van de pioniers van de IPS-technologie. De focus op 'goedkoop' heeft de markt voor TN-panelen geen goed gedaan en we hadden bij deze IPS-modellen dan liever gezien dat ze een paar tientjes duurder waren en zich écht onderscheidden, dan deze twee prijsvechters die zeer vergelijkbaar presteren met de eerder besproken modellen, maar niets extra's bieden.

Eerder gaven we Iiyama een Bronze Award voor de zeer voordelig geprijsde en ergonomische ProLite X2374HDS-B1 en de IPS231P-BN die nipt goedkoper is (maar een HDMI-ingang mist) ontvangt dezelfde award. De IPS235V-BN onderscheidt zich niet voldoende van modellen als de AOC i2352Vh, Iiyama ProLite X2377HDS-B1 of LG's eigen IPS236V-PN om met een award te belonen.

LG IPS235V-BN


LG IPS231P-BN


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG IPS231P-BN

LG IPS231P-BN

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG IPS235V-BN

LG IPS235V-BN

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*