Zeven computerheadsets review

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS Vulcan ANC
 3. 3. CM Storm Sirus 5.1 gaming headset
 4. 4. Creative Draco HS-850
 5. 5. Logitech Wireless Gaming Headset G930
 6. 6. Razer Carcharias
 7. 7. Steelseries Siberia V2
 8. 8. Tt eSports Shock
 9. 9. Testresultaten: Geluidskwaliteit
 10. 10. Testresultaten: Overig
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Met een headset kun je ongestoord genieten van uiteenlopende media zonder je omgeving hiermee tot last te zijn en communiceer je gemakkelijk met teamgenoten. Sinds de test van gaming headsets eind vorig jaar zijn er veel nieuwe geïntroduceerd. Hoog tijd dus voor een round-up van recente modellen.

Een headset kan een flinke duit kosten, maar hoeft niet altijd een grote investering te zijn. Zo is de vorig jaar met een Gold Award bekroonde AKG GHS-1 flink in prijs gedaald en bestaan er headsets die voor een lage prijs zeer goed presteren. Zo kost de goedkoopste headset in deze test gemiddeld 38 euro en moet je voor de duurste gemiddeld 156 euro neerleggen.

De sterke en zwakke punten die we aangeven bij de headsets kunnen je uiteraard helpen bij het beslissen welke je gaat kopen, maar het is natuurlijk altijd slim om zelf een headset te beluisteren alvorens deze te kopen. Toch zijn er voldoende zaken die we met een zeker mate van objectiviteit kunnen bespreken. Zo is het draagcomfort erg belangrijk, maar ook de instelmogelijkheden en de geluidskwaliteit moeten natuurlijk niet uit het oog verloren worden. Daarnaast zijn de bediening en het gebruiksgemak belangrijk.

Naast het beluisteren van uiteenlopende muziek doen we een luistertest met behulp van zogenaamde frequentie sweep tests, waarbij duidelijk wordt hoe de testdeelnemers presteren bij de weergave van lage, midden en hoge tonen in het frequentiebereik. De surround test doen we alleen bij headsets die daar echt voor gemaakt zijn. We gebruiken de AKG GHS-1 als referentie-exemplaar.

Razer Carcharias

ASUS Vulcan ANC

Van ASUS ontvingen wij de Vulcan ANC headset die voorzien is van active noise cancelation, waarmee omgevingsgeluid gedempt wordt. Het design is door de vorm en rode accenten te vergelijken met een gehoorbeschermer voor in de bouw; de oorschelpen kunnen ingeklapt worden. Deze headset wordt geleverd in een bijpassend draagkoffertje en de snoeren en microfoon zijn los te koppelen. In het snoer zijn een volumeregelaar en een dempknop voor de microfoon aanwezig. De oorschelpen vallen over de oren en zijn samen met de hoofdband voorzien van zachte neplederen kussens die het omgevingsgeluid zelf al behoorlijk dempen.

Asus Vulcan ANC

Wanneer je actieve geluidsonderdrukking inschakelt, wordt de omgeving nog beter gedempt. Verwacht echter geen wonderen van de ASUS Vulcan: niet alles wordt weg gefilterd. Ook is een lichte ruis hoorbaar. De basweergave is zuiver vanaf 30 Hz, de hoogste hoorbare frequentie 17 KHz. De weergave van de tonen is prima verdeeld, waardoor deze headset voor alle doeleinden geschikt is. Wij ervoeren wel dat het geluid van de eerder geteste AKG GHS-1 voller is, door de nog betere basweergave. De microfoon neemt een mooi helder geluid op en is dus prima geschikt voor communicatie met teamgenoten.

Zoals gezegd zijn de kussens op de ASUS Vulcan lekker zacht, waardoor deze headset makkelijk tijdens de langere gamesessies gedragen kan worden. Met een aanschafprijs van gemiddeld 100 euro moet je wel flink in de buidel tasten. Die prijs wordt veroorzaakt door de toevoeging van ANC, het inklapbare design en de draagkoffer. Daar heb je echter wel een headset voor die prima prestaties neerzet.

Asus Vulcan ANC

CM Storm Sirus 5.1 gaming headset

De Sirus 5.1 surround headset is het paradepaardje van CM Storm, een merk van Cooler Master. Deze is voorzien van surround geluid en een basisstation met ingebouwde geluidskaart. Met een grote draai- en een keuzeknop kun je alle kanalen (5.1) in de headsethet juiste volume geven en twee extra knoppen kunnen gebruikt worden om het geluid en de microfoon compleet uit te schakelen. De headset kan losgekoppeld worden met een speciale connector in het snoer en met een verloopsnoer ook direct op een geluidskaart aangesloten worden. Wil je het rode logo van de headset laten oplichten, dan heb je overigens nog wel een extra usb-aansluiting nodig.

De headset zelf voelt zeer degelijk aan, maar is daarnaast erg stug en zwaarder dan de meeste modellen. De oorkussens vallen over de oren en voelen door het gebruikte materiaal zacht aan. Om de oorschelpen beter af te sluiten zijn neplederen kussen meegeleverd. Het geluid is prima en vervormingsvrij vanaf 25 Hz; de hoogst waarneembare frequentie is 18.000 Hz. Ook zijn de tonen mooi verdeeld en werkt het surround geluid erg goed in spellen en films. Het surround-geluid is naar onze ervaring wel beter met de ASUS Xonar Xense geluidskaart, dan met de meegeleverde in het basisstation. De achter-kanalen worden namelijk iets te dof weergegeven met die geluidskaart.

Het basisstation waarmee de surround-kanalen afzonderlijk van elkaar ingesteld kunnen worden heeft zeker een toegevoegde waarde en werkt ook goed om de headset in te stellen voor het luisteren naar muziek. De microfoon geeft een mooi helder geluid en is uit te schakelen door deze naar boven te klappen. 111 euro is niet bijster goedkoop, maar de Sirus 5.1 gaming headset is zijn geld zeker waard, met name door de goede surround-ervaring, geluidskwaliteit en uitgebreide mogelijkheden.

CM Storm Sirus 5.1 Gaming headset

Creative Draco HS-850

Wij waren erg benieuwd naar de Creative Draco HS-850 headset. In voorgaande tests scoorden de Creative Tactic 3D headsets namelijk erg goed. De HS-850 is makkelijk mee te nemen in het neplederen draagtasje, al kunnen de oorschelpen helaas niet ingeklapt worden. Wel kun je de headset plat op tafel leggen met de oorschelpen gedraaid.

Creative associeert deze headset met een draak en geeft hem rode accenten en stoere lijnen, maar maakt toch wel iets te veel gebruik van goedkoop plastic. Het geheel voelt gewoon niet heel erg degelijk. De plastic hoofdband is wel erg flexibel en kan daardoor goed tegen een stootje. De oorkussens vallen net niet over de oren, waardoor deze tegen de oren aanduwen. Ook bij deze headset zijn de kussens en de hoofdband van nepleer. Ze voelen zacht aan op het hoofd en sluiten omgevingsgeluid goed buiten. We merkten overigens wel dat deze headset behoorlijk klemt en veel druk uitoefent.

Het bereik van de tonen is niet slecht, met een zuivere weergave tussen de 30 en 17.000 Hz, maar helaas klinkt de HS-850 erg hol en zijn ook de middentonen te dof. De microfoon klinkt wel erg mooi zuiver en is afneembaar. In het snoer vinden we een regelaar voor het volume en een demp-knop voor de microfoon. Dit is met een gemiddelde prijs van 35 euro wel de goedkoopste headset in deze test. Dat is echter jammer genoeg terug te zien in de prestaties en het klemmende ontwerp. We kunnen dit geen aanrader noemen, zeker omdat de genoemde Tactic 3D modellen amper duurder en veel beter zijn.

Creative Draco HS-850

Logitech Wireless Gaming Headset G930

De Logitech G930 geeft je draadloze vrijheid rondom de computer met de meegeleverde draadloze geluidskaart. Daarnaast biedt deze headset nog meer mogelijkheden met drie programmeerbare knoppen en een knop voor Dolby Headphone, een manier om virtueel surround-geluid te creëren. Ook een volumeregelaar en demp-knop voor de microfoon zijn aanwezig op de linker oorschelp.Met de meegeleverde software kun je de drie knoppen programmeren om bijvoorbeeld een mediaspeler te bedienen en is het mogelijk om stemvervorming toe te passen op de microfoon, waarmee je bijvoorbeeld klinkt als een trol of alien. Bij de headset is ook een rond docking station voor de geluidskaart meegeleverd, waar het usb-snoer naar de headset en computer omheen gerold kan worden.

Het apparaat heeft een ingebouwde accu en wordt opgeladen via micro-usb. De oorschelpen zijn voorzien van neplederen oorkussens en vallen over de oren, waardoor omgevingsgeluid gedeeltelijk gedempt wordt. Pas vanaf 40Hz geeft deze headset een zuivere bas. Daaronder is er nog te veel resonantie waar te nemen. Toch heeft de G930 een prima gebalanceerde weergave van tonen en klinkt hij zeer goed. Alleen de basweergave schiet tekort. Bij hoog volume begint deze te bonken en klinkt het niet zuiver. Hoge tonen zijn tot 17.000 Hz waarneembaar.

De Dolby Headphone surround-functie geeft te veel echo aan het geluid en helpt niet genoeg voor een goede locatiebepaling in computerspellen. Voor muziek kun je deze functie het best direct uitschakelen. De microfoon heeft een mooie heldere weergave. Het is echter geen goedkoop model, met een vraagprijs van 159 euro. Deze hoge prijs komt mede door de draadloze werking en de extra functies. Het is jammer dat de kwaliteit van het geluid de prijs niet kan rechtvaardigen.

Logitech G930 Wireless Gaming Headset

Razer Carcharias

De Carcharias headset is onderdeel van het brede gaming-arsenaal van Razer en heeft zachte ronde oorkussens, die niet tegen de oren klemmen. De microfoon kan ook naar achteren gedraaid worden. De hoofdband van de Razer Carcharias maakt geen gebruik van een kliksysteem, maar is door een constructie met stalen geleiders traploos in te stellen. De oorkussens zijn net als de hoofdband bedekt met zachte stof, waardoor de headset lekker op het hoofd zit en prima geschikt is voor de langere gamesessies.

Omgevingsgeluid wordt maar gedeeltelijk gedempt, ook al vallen de oorkussens over de oren. In het snoer vinden we een volumeregelaar en dempknop voor de microfoon. Het snoer raakt door zijn grote lengte behoorlijk snel in de war. Een kabelbinder zou een fijne toevoeging zijn geweest. De geluidskwaliteit laat niets te wensen over; de tonen zijn mooi verdeeld en het bereik is prima tussen de 20 en 17.000 Hz. Als we een vergelijking maken met de AKG GHS-1, is de basweergave wel net iets minder vol, maar met de weergave van de hoge tonen ben je wel beter uit met de Carcharias. De microfoon heeft ook een prima heldere weergave. Wij zijn erg tevreden over deze headset en vinden het zeker een aanrader. Hij kost gemiddeld 80 euro, waarmee hij voor de geboden kwaliteit beslist niet te duur is.

Razer Carcharias

Steelseries Siberia V2

De Siberia V2 van Steelseries doet zijn naam eer aan met zijn volledig witte uitvoering. We waren tevreden over de eerste versie en zijn dan ook benieuwd naar dit model. De hoofdband verstelt traploos en werkt dus niet met een klikmechanisme. Dit werkt handig, maar zorgt er wel voor dat de headset losser zit dan normaal. De oorschelpen hebben een ronde vorm en vallen over de oren, waardoor omgevingsgeluid lichtelijk wordt gedempt.

Door de korte standaardlengte van de kabel is deze headset geschikt voor mobiel gebruik. Voor gebruik bij de computer is een verlengkabel meegeleverd. In de kabel zit een volumeregelaar en een demp-knop voor de microfoon verwerkt. Daarnaast is de microfoon inschuifbaar, waardoor deze niet in de weg zit als je hem niet nodig hebt. De oorkussens zijn bedekt met nepleer en de hoofdband met een stof die wel wat wegheeft van suède. De headset sluit omgevingsgeluid tot op zekere hoogte af en zit comfortabel op het hoofd.

De geluidskwaliteit is prima. Hoge tonen worden fraai weergegeven en de toonverdeling is prima. De basweergave is minder diep dan die van de AKG GHS-1, maar presteert toch zeer goed. Hij heeft een helder bereik van 30 tot 18.000 Hz. Helaas klinkt de microfoon minder goed dan die van andere testdeelnemers. Deze headset is ook in een speciale uitvoering voor de iPhone verkrijgbaar. Met een gemiddelde prijs van 85 euro is dit model eigenlijk alleen geschikt als je op zoek bent naar een lichte headset die je makkelijk onderweg kunt gebruiken. Anders zijn de AKG GHS-1 of de Razer Carcharias betere opties.

SteelSeries Siberia v2

Tt eSports Shock

De laatste headset die we bespreken is de Tt eSports Shock gaming headset. Wij testten de witte versie van de Shock-headset, maar er is ook een zwarte verkrijgbaar. De oorschelpen zijn rechthoekig vormgegeven en sluiten met de stoffen kussens omgevingsgeluid gedeeltelijk af. Ook zijn ze inklapbaar, waardoor de headset makkelijk meegenomen kan worden in het meegeleverde draagtasje. De hoofdband is voorzien van een zacht neplederen kussen, waardoor de headset comfortabel op het hoofd zit. De oorschelpen zitten stevig, maar knellen gelukkig niet af. In het snoer vinden we een regelaar voor het volume en een dempknop voor de microfoon. Het snoer is veel langer dan wij gewend zijn maar kan gelukkig met de kabelbinder op de gewenste lengte afgesteld worden.

Deze headset klinkt minder vol dan de AKG GHS-1 en heeft een wat holle weergave. De toonverdeling is daarentegen gelukkig prima. Hij heeft een vervormingsvrij bereik tussen de 30 en 17.000 Hz. De microfoon geeft een mooi helder geluid. Met een gemiddelde prijs van 40 euro is dit een van de goedkoopste headsets in deze test. Dit is door het enigszins holle geluid helaas ook terug te zien in de prestaties. Deze headset is echter altijd nog een betere optie dan de Creative Draco HS-850.

Tt eSports Shock White

Testresultaten: Geluidskwaliteit

We hebben de geluidskwaliteit van de headsets voor verschillende gebruiksdoelen beoordeeld. In onderstaande grafieken vind je onze rapportcijfers op een schaal van 0 tot 10.

Testresultaten: Overig

Naast de geluidskwaliteit hebben we ook het draagcomfort, de constructiekwaliteit en de kwaliteit van de microfoon beoordeeld. In onderstaande grafieken vind je de resultaten.

Conclusie

Aangezien er behoorlijk wat variatie in prijs zit tussen de hier beschreven headsets, zijn de verschillen hier en daar aanzienlijk, terwijl sommige headsets duidelijk aan elkaar gewaagd zijn. De duurdere modellen bieden vaak ook extra mogelijkheden. Zo is de Logitech G930 draadloos en beschikt de ASUS Vulcan ANC headset over active noise cancelation. De geluidsweergave van de ASUS-headset is ook erg goed. Mocht je veel 3D-spellen spelen, dan presteert de Sirius headset van CM Storm zeer goed met zijn surround-geluid en zijn goede weergave. De G930 is vooral een interessante headset vanwege de uitgebreide mogelijkheden, maar presteert op hoger volume helaas niet goed. De Razer Carcharias steelt de show door zijn perfecte geluidsweergave en is daardoor zeker een aanrader voor tachtig euro. Voor mobiel gebruik is de Steelseries Siberia V2 een goede keuze omdat deze licht is en van een kort snoer is voorzien. De Razer Carcharias en CM Storm Sirius headset verdienen een Hardware.Info Gold Award. Asus krijgt een Hardware.Info Silver Award voor de Vulcan ANC.


CM Storm Sirus 5.1 Gaming Headset
Razer Carcharias


ASUS Vulcan ANC


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award AKG GHS-1 White

AKG GHS-1 White

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus Vulcan ANC

Asus Vulcan ANC

 • Over-ear
 • 2 kanaals
 • Ruisonderdrukking
Niet verkrijgbaar
Gold Award CM Storm Sirus 5.1 Gaming headset

CM Storm Sirus 5.1 Gaming headset

 • Over-ear
 • 5.1 kanaals
Niet verkrijgbaar
Creative Draco HS-850

Creative Draco HS-850

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Logitech G930 Wireless Gaming Headset

Logitech G930 Wireless Gaming Headset

 • Over-ear
 • 7.1 kanaals

131,89 €

2 winkels
Gold Award Razer Carcharias

Razer Carcharias

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Siberia v2

SteelSeries Siberia v2

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Tt eSports Shock White

Tt eSports Shock White

 • Over-ear
 • 2 kanaals

34,99 €

3 winkels
0
*