3) { $profile = $domainData[1]; } $kernel = new Kernel($env, $debug, $profile); Request::setTrustedProxies(['127.0.0.1', '87.233.92.0/27'], Request::HEADER_X_FORWARDED_ALL); $request = Request::createFromGlobals(); $response = $kernel->handle($request); $response->send(); $kernel->terminate($request, $response);

16 4- en 5-bay NAS-apparaten review

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Groeien en veiligheid
 3. 3. Zwarte doos
 4. 4. Van buiten
 5. 5. Buffalo TeraStation Pro 4 TB
 6. 6. LaCie 5big Network 2
 7. 7. Netgear ReadyNAS NV+
 8. 8. Netgear ReadyNAS NV+ V2
 9. 9. Netgear ReadyNAS Ultra 4
 10. 10. Promise SmartStor NS4700
 11. 11. QNAP TS-419P+ en TS-419P II
 12. 12. QNAP TS-459 Pro II en TS-559 Pro II
 13. 13. Synology DS411 / DS411+ II
 14. 14. Synology DS1511+
 15. 15. Thecus N4200 Pro
 16. 16. Thecus N5200XXX
 17. 17. Verbatim Powerbay Databank 4 Bay NAS
 18. 18. Prestaties - 1 disk (NAS Performance Tester)
 19. 19. Prestaties - 1 disk (Intel NASPT)
 20. 20. Prestaties - 4 disks (NAS Performance Tester)
 21. 21. Prestaties - 4 disks (Intel NASPT)
 22. 22. Prestaties - 5 disks (NAS Performance Tester)
 23. 23. Prestaties - 5 disks (Intel NASPT)
 24. 24. Stroomverbruik
 25. 25. Conclusie
 26. 26. Besproken producten
 27. 27. Reacties

Inleiding

Je kunt niet uit de voeten met maar één of twee harde schijven, je hebt behoefte aan meer? Geen probleem met de NAS-apparaten uit deze test: dankzij de ruimte voor vier of vijf harde schijven kun je hiermee als echte verzamelaar prima mee uit de voeten.

Eind november 2011 hebben we uitgebreid aandacht besteed aan NAS-apparaten die ruimte bieden aan twee harde schijven, in dit artikel gaan we een stap verder en is het de beurt aan de modellen die ruimte bieden aan wat meer schijven. De grotere hoeveelheid schijven maakt de modellen uit deze test aantrekkelijk voor wie veel ruimte nodig heeft. Daarbij kun je natuurlijk denken aan bedrijven, maar ook aan jezelf, want wie een hobby heeft aan het verzamelen van films, muziek of in het bezit is van een mooie fotocamera en daarmee ruimtevretende RAW-foto’s maakt, komt al snel tot de conclusie dat het aantal gigabytes dat je in huis hebt eigenlijk nooit genoeg is.

Groeien en veiligheid

Ruimte heb je nooit genoeg, maar misschien nog wel belangrijker is de veiligheid van je bestanden. Een paar gedownloade films missen is misschien nog niet zo heel erg, maar het verdwijnen van je complete fotocollectie of administratie is toch wel een stuk vervelender. Het beschermen van je data is dus van groot belang. We kunnen pagina’s vol schrijven over waar je dan allemaal niet op moet letten, maar iedere beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Als je je data op maar één schijf hebt opgeslagen, dan is de schijf die zwakke schakel. Je kunt er dan voor kiezen om een NAS met twee schijven te nemen en dan één schijf een volledige kopie (RAID 1) te laten zijn van de andere, maar als je niet met de capaciteit van één disk uit de voeten kunt, kom je uit bij de NAS-apparaten die onderwerp zijn van dit artikel. Die bieden namelijk ondersteuning aan bijvoorbeeld RAID 5, waarmee je door drie of meer schijven te combineren een veilig opslagvolume maakt waarvan één disk kan uitvallen, zonder dat je data kwijtraakt.

Daarvoor wordt foutcorrectie verdeeld over de aangesloten harde schijven. Valt één schijf uit, dan hoef je alleen maar een nieuwe schijf te installeren om de data weer terug te krijgen. Wil je nog meer veiligheid, kies dan voor RAID 6: daar kunnen zelfs twee schijven uitvallen zonder dat je data verloren gaat. Voor RAID 5 heb je minimaal drie schijven nodig, voor RAID 6 zelfs minimaal vier. Bovendien gaan deze manieren van data wegschrijven ten koste van de opslag van in het eerste geval de capaciteit van één en in het tweede geval de capaciteit van twee schijven. Daarbij wordt de totale capaciteit berekend op basis van de kleinste harde schijf. Heb je dus drie schijven van 2 TB en een van 1 TB, dan heb je uiteindelijk met RAID 5, 4x1 TB - 1 TB = 3 TB veilige opslag. In het geval van RAID 6 zou dat dus 2 TB zijn. Sommige fabrikanten maken het je makkelijk en bieden hybride RAID-oplossingen. Dat betekent dat de NAS zelf uitzoekt welk RAID-systeem de optimale keuze is en dit zelf aanpast op het moment dat je extra schijven toevoegt. Dat is vooral interessant als je een NAS ‘op de groei’ hebt gekocht. Netgear, Synology en QNAP bieden hybride RAID-systemen.


Raid 5 is slechts een van de vele RAID-configuraties die mogelijk is.

Om die foutcorrectie-informatie te berekenen, heb je heel wat processorkracht nodig. Dat zie je ook goed terug in de prestaties van de NAS-apparaten die we in dit vergelijk bekijken. Een goedkope NAS met een eenvoudige processor heeft daardoor een veel lagere doorvoersnelheid in deze rekenintensieve RAID-modi dan een model met een krachtiger chip aan boord. Wil je dus weinig uitgeven en toch veilige opslag, dan is zo’n trage NAS best het overwegen waard, maar wil je ook profiteren van een beetje snelheid, dan kom je bijna niet onder een behoorlijke investering uit.

Echt goedkoop zijn de meest behoorlijk presterende modellen namelijk niet en ook valt het op dat de meeste fabrikanten pittige meerprijzen vragen voor de modellen met ruimte voor meer schijven. Een voorbeeld: de QNAP TS-219P+, een NAS voor twee schijven, kost op moment van schrijven ongeveer 300 euro gemiddeld. De variant voor vier schijven, TS-419P+, kost gemiddeld 180 euro meer. Dat is een behoorlijk hoge meerprijs voor de mogelijkheid een paar extra schijven in te bouwen. Overigens is het niet helemaal zo zwart-wit, want zowel het twee- als het vier-schijfmodel bieden de mogelijkheid om via twee eSATA-aansluitingen de capaciteit nog verder uit te breiden. Ook heeft het duurdere model een schermpje waarop je de status van het systeem kunt zien.

Zwarte doos

Zo’n schermpje is een uitkomst. Want hoe gebruiksvriendelijk en slim een NAS ook is, het is in feite een ‘zwarte doos’. Je sluit hem aan op je netwerk, plaatst wat harde schijven en vervolgens configureer je de NAS compleet via de web-interface. Gaat er iets mis, dan is die netwerkaansluiting het enige communicatiemiddel. Als die ook niet reageert zoals het moet, dan blijkt zo’n schermpje in de praktijk toch heel handig te zijn om te zien wat er aan de hand is. Sommige – vooral de op een Intel Atom gebaseerde – NAS-apparaten hebben een vga-poort waarop je een monitor kunt aansluiten. Samen met een toetsenbord op de usb-aansluiting kan je dan aan de slag op de Linux-prompt van het apparaat.

Synology DiskStation DS411+
NAS-apparaten van Synology hebben een zeer gebruiksvriendelijke interface.

Die Linux-prompt is natuurlijk een stuk minder vriendelijk dan de web-omgeving van de NAS. Die web-omgevingen worden steeds completer en gebruiksvriendelijker. Zeer compleet en uitgebreid zijn Synology en QNAP, maar ook bijvoorbeeld Promise, Thecus en Netgear bij de ReadyNAS NV+ V2 bieden een zeer gebruiksvriendelijke en uitgebreide omgeving. LaCie is ook mooi, maar duidelijk wat minder uitgebreid dan de eerder genoemde deelnemers aan de test.

Als je kijkt naar de functionaliteit, dan valt op dat je deze apparaten op twee manieren kunt bekijken: aan een kant een echt opslagapparaat, met daarbij de mogelijkheid om makkelijk een back-up te maken en gebruik te maken van diverse protocollen zoals iSCSI. Zeg maar een uit de kluitengewassen externe harde schijf met netwerkaansluiting. Aan de andere kant kan je ze zien als de computervariant van de keukenmachine, die alles kan en dus behalve bestanden delen ook bijvoorbeeld je downloads regelt, een digitaal fotoboek biedt, je muziekverzameling beschikbaar stelt en niet te vergeten ervoor zorgt dat je via een app toegang hebt op je mobiele apparatuur. De grote vraag die je zelf moet beantwoorden is: wat zijn de eisen die je aan de NAS stelt.

Wil je alleen veilige opslag, dan kun je prima uit de voeten met een goedkoop model. Het klinkt als een dooddoener, maar als je een wat hogere doorvoersnelheid wilt halen, dan kom je bij een duurder model uit. Ook als je van alle leuke extra functionaliteit die in een NAS verwerkt is gebruik wilt maken en op alle vlakken van goede prestaties wil blijven profiteren, heb je een erg snelle processor nodig. Merken als Synology en QNAP laten dan ook de keuze aan jou. Je kunt een instapmodel kiezen die grofweg dezelfde functionaliteit biedt als de duurdere, maar die heeft dan wel een tragere processor aan boord en dat merk je als je de NAS zwaarder gaat belasten. Heb je geduld, dan kun je dus geld besparen. Heb je dat niet, dan kun je beter wat meer geld uitgeven.

Van buiten

Behalve dat de mogelijkheden en prestaties verschillen, zijn er natuurlijk ook uiterlijke verschillen. Sommige fabrikanten kiezen voor een relatief eenvoudige behuizing. Een goed voorbeeld daarvan zijn de DS411-modellen van Synology. Die hebben een relatief eenvoudig behuizing zonder schermpje, waarin de harde schijven in een eenvoudig plastic frame zijn gehangen. Ook hebben deze modellen geen makkelijk toegankelijke frontaansluitingen. Een groot verschil met de luxere modellen van QNAP, waar iedere schijf in een net metalen bakje is geplaatst dat met behulp van een sleutel vergrendeld kan worden. Verder hebben die modellen een usb-aansluiting aan de voorkant met een handige synchronisatietoets en vind je er ook nog een display waarmee je de status van het apparaat kunt opvragen en enkele functies kunt bedienen.

Aan de andere kant - en dat kun je letterlijk nemen - zie je ook grote verschillen. Hoe luxer de NAS, des te meer aansluitingen je vindt. Uiteraard hebben de meeste NAS-apparaten de nodige usb-poorten, gelukkig steeds vaker ook van het usb 3.0-type. Handig voor het snel overzetten van data van een externe harde schijf. Ook kun je bij een flink aantal modellen gebruikmaken van eSATA om de opslagcapaciteit te vergroten door daarop extra harde schijven aan te sluiten.

Een dubbele netwerkaansluiting treffen we opvallend vaak aan, ook op goedkopere modellen. Daar zijn ze vooral nuttig als je het belangrijk vindt dat de NAS altijd toegankelijk is. Als één netwerkverbinding uitvalt, kun je de andere verbinding gebruiken. Je kunt de NAS ook als een soort router gebruiken. De functionaliteit komt doorgaans niet in de buurt van zelfs een instaprouter, maar het is handig dat die mogelijkheid bestaat.

Heb je een snellere NAS, dan kun je die tweede netwerkpoort gebruiken om hogere prestaties te halen. Helaas is dat niet zo makkelijk als gewoon de tweede netwerkkabel in de switch van je router steken, want ondersteuning van het Link Aggregation Control Protocol (LACP, 802.3ad) is vereist en helaas niet ingebouwd in standaard switches. Dat is wel het geval in wat luxere switches, die tegenwoordig ook bereikbaar zijn voor de gewone consument, al zijn ze nog altijd niet heel goedkoop. Zo kost een geschikte HP ProCurve 1810G-8 poorts switch gemiddeld zo’n 140 euro. Er zijn ook geschikte modellen van andere merken rond die prijs. Ze zijn wat duurder dan een gewone

-switch, maar als je zeer intensief van je NAS gebruikmaakt toch het overwegen waard, wanneer je tenminste een snel model uit de topcategorie overweegt, dat prestaties biedt die de maximale doorvoersnelheid van gigabit (gemiddeld zo’n 100 MB/s) behaalt.


Met een wat duurdere switch kun je de twee netwerkpoorten van je NAS optimaal gebruiken.

Buffalo TeraStation Pro 4 TB

Routers, externe harde schijven, geheugenmodules en ook NAS-apparaten brengt Buffalo op de markt. De TeraStation-serie is de zakelijke lijn van het merk en de Pro is een model voor vier schijven dat in ons geval met vier disks van 1 TB groot werd uitgeleverd. In tegenstelling tot de meeste andere modellen in deze test wordt dit model niet zonder harde schijven geleverd en dat maakt het vergelijken van prijzen wat ingewikkeld. Gemiddeld heeft hij een prijs van ongeveer 850 euro, maar je kunt hem ook al vinden voor minder dan 800 euro. De zakelijke inslag is aan de buitenkant goed te zien: een deurtje met slot waarachter de schijven schuil gaan en een schermpje waarop je de status van het apparaat kunt aflezen.

De behuizing komt vrij degelijk over en in het binnenwerk heeft Buffalo een dual-core Intel Atom processor geplaatst, dus met de prestaties zit het wel snor, al is het niet de snelste NAS uit de test. Qua aansluitingen is deze Buffalo goed voorzien: dubbel gigabit, vier keer usb waarvan twee keer volgens de 3.0-standaard en een seriële-aansluiting. Aan de voorkant achter het deurtje heeft Buffalo een VGA-aansluiting geplaatst, daar hadden we liever usb gezien. Helaas ontbreekt eSATA. De functionaliteit is voldoende, maar niet zeer uitgebreid. Zo kun je via BuffaloNAS.com makkelijk toegang krijgen tot het web, je kan bestanden downloaden via Bittorent en er is een zoekmogelijkheid voor bestanden in de firmware gebouwd. Handig, maar niet zo uitgebreid als bij andere merken. Ook is het opvallend dat er geen iSCSI-functionaliteit is ingebouwd.

LaCie 5big Network 2

Zet de LaCie 5big Network 2 naast de andere deelnemers in deze test en je hebt direct het gevoel je hier te maken hebt met een apparaat dat door buitenaardse wezens op onze planeet is neergezet. De achterkant is dan weer een stuk herkenbaarder als NAS. Daar vind je de ruimtes voor de vijf schijven en alle aansluitingen van het kastje: twee keer usb, twee keer eSATA en ook een dubbele netwerkaansluiting. Naast de vormgeving heeft de LaCie 5big Network 2 nog een ander groot voordeel: de gebruiksvriendelijke interface. Overzichtelijk en Nederlandstalig (met een duidelijk Vlaamse inslag), waarbij je als gebruiker de mogelijkheid hebt om het hoofdscherm helemaal naar eigen wens in te delen.

De functionaliteit is vrij compleet: iSCSI, Bittorent en web access, een redelijk gebruiksvriendelijke basis-NAS. Wel valt op dat ondanks de updates van de firmware ook deze versie net als de 2big een probleem heeft met het testprogramma IOZone. Daarmee testen we de prestaties vanaf de commandoprompt van Windows 7. Helaas wilde dat ten tijde van de test niet lukken met deze NAS. In de overige tests laat de LaCie 5big Network 2 zien dat het zeker niet de snelste NAS is die we in deze test hebben meegenomen.

Netgear ReadyNAS NV+

Een oud en vertrouwd model, zo kunnen we de ReadyNAS NV+ misschien nog wel het beste typeren. Een mooie, sobere en stevige behuizing, die ruimte biedt aan vier schijven. De schijven bevinden zich achter een niet afsluitbaar deurtje en zijn allemaal in een mooie metalen lade geplaatst. Aan de onderkant vind je een handig schermpje en aan de bovenkant een usb-aansluiting met een synchronisatietoets. De achterzijde is in lijn met de rest van de behuizing: netjes en voorzien van alleen het hoogst noodzakelijke: twee usb-aansluitingen en een verbindingsmogelijkheid voor een gigabitkabel; zelfs de voeding is ingebouwd.

Al met al een net maar sober kastje; de eenvoudige vormgeving van de firmware sluit daarop aan. Je vindt er echter alles terug wat je zou willen van een NAS die je als eenvoudig opslagmiddel wil gebruiken en je kunt tal van plug-ins installeren die beschikbaar zijn via www.readynas.com. Ook biedt Netgear naast de standaard RAID-modi ook haar eigen X-RAID systeem, waarbij de NAS zelf de optimale instelling kiest en je het volume kan laten groeien door later extra schijven bij te plaatsen. Een slimme ‘opslag NAS’, die ook nog eens een zeer aantrekkelijke prijs heeft. Toch heeft hij een nadeeltje en dat zijn de prestaties, die zijn eigenlijk niet meer van deze tijd.

Netgear ReadyNAS NV+ V2

In de vorige alinea hebben we de ReadyNAS NV+ uitgebreid beschreven. Dat model heeft eindelijk een opvolger gekregen in de vorm van de ReadyNAS NV+ V2. De sterke punten van het vorige model zijn grotendeels gebleven: de strakke en vooral ook stevige kast. Aan de voorkant treffen we een handig schermpje en in totaal hier ook drie usb-aansluitingen. Daarvan zijn de twee aan de achterkant van het 3.0-type. Ook kun je X-RAID2 benutten waarmee het apparaat zelf de optimale instelling voor ingebouwde schijven kiest. Ten opzichte van de vorige versie is intern het nodige veranderd en dat zie je terug aan het feit dat de voeding niet meer ingebouwd is, maar nu net als bij veel concurrenten los wordt meegeleverd.

Het belangrijkste is dat de prestaties van deze NAS nu op een veel hoger niveau liggen dan die van de voorganger. Hierdoor kan deze Netgear weer prima mee met de concurrentie. De NV+2 is niet supersnel, maar je kunt er als niet al te veeleisende gebruiker prima mee uit de voeten. Behalve dat de techniek onder handen is genomen, heeft de NV+2 ook een compleet nieuwe firmware gekregen. Nog niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Synology en QNAP, maar wel heel veel gebruiksvriendelijker dan we tot nu toe van Netgear gewend waren. Ook heeft men het eigen online fotoboek ReadyNAS Photo nu standaard in de firmware ingebouwd en hoef je het niet meer zelf als plug-in toe te voegen. Daarnaast kun je net als op de andere ReadyNAS-modellen gebruikmaken van de tegenwoordig gratis ReadyNAS Remote iPhone app, waarmee je op afstand toegang hebt tot je bestanden.

Netgear ReadyNAS Ultra 4

De derde van het trio NAS-apparaten van Netgear is de Ultra 4. De vormgeving van de buitenkant is vergelijkbaar met de andere twee modellen die we in deze test hebben. Net als bij de NV+ is bij de Ultra 4 de voeding ingebouwd. Belangrijk verschil ten opzichte van de andere twee andere modellen is dat de Ultra 4 twee netwerkaansluitingen heeft. Net als bij de ReadyNAS NV+ heeft ook dit model alleen usb 2.0-aansluitingen. Qua firmware lijkt de Ultra 4 sterk op de NV+, maar qua prestaties is het een wereld van verschil. De Ultra 4 presteert gewoon goed; dat is niet zo heel vreemd, want dit model heeft een single-core Intel Atom-processor aan boord. Vind je dat nog niet genoeg, dan kun je ook voor de Ultra 4 Plus kiezen, die is namelijk voorzien van een dual-core variant van de Intel-chip. Al met al een prima NAS als je niet op zoek bent naar de vele mogelijkheden van Synology of QNAP, maar vooral een snelle NAS wenst in een degelijke behuizing. Wil je nog betere prestaties, dan is de Ultra 4 Plus interessant. Dat is het geval als je bijvoorbeeld van iSCSI gebruik wilt gaan maken. Al met al een goede optie als je een relatief snelle NAS wenst, zonder al te veel fratsen.

Promise SmartStor NS4700

Een van de meest verassende modellen in deze test is de Promise SmartStor NS4700. Het merk dat je wellicht nog wel kent van de RAID-kaartjes, brengt ook zeer interessante NAS-apparaten op de markt. De NS2600 die we in het vorige nummer bespraken was overduidelijk maar een voorproefje van dit model. Laten we aan de buitenkant beginnen; voornamelijk metaal en een helder schermpje aan de voorkant. Daar vinden we ook een usb-aansluiting met een synchronisatietoets en aan de achterkant twee netwerkaansluitingen en een viertal usb-aansluitingen. Een VGA-aansluiting verraadt dat we waarschijnlijk te maken hebben met een NAS op basis van een Intel Atom. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn, de Promise maakt gebruik van een dual-core Intel Atom-processor.

Ook als we kijken naar de web-interface blijkt Promise mooi werk te hebben geleverd. Het is niet de meest uitgebreide NAS, maar wel een van de meest gebruiksvriendelijke. Wel is het een NAS die wat meer in de categorie opslagapparaten valt, dan in de klasse alleskunners. iSCSI is ingebouwd, evenals een volledige webserver en een PXE-boot server waarmee je systemen via LAN kunt laten booten naar een image van het besturingssysteem. Ook heeft Promise een uitgebreide firewall in de NAS ingebouwd, zodat je precies kunt bepalen wie of wat toegang heeft tot dit opslagsysteem. Belangrijkste nadeel: de hoge prijs.

QNAP TS-419P+ en TS-419P II

Twee modellen uit de instapserie van QNAP. Dit Taiwanese bedrijf kun je zien als een van de leidende merken op het gebied van NAS en dat is terecht. Als je kijkt naar de behuizing en de mogelijkheden van de firmware, moet je eigenlijk eerder redenen bedenken om deze modellen níet aan te schaffen. De belangrijkste zijn dan de snelheid en de prijs. Het kan zeker sneller, al heeft QNAP daar passende en voornamelijk dure antwoorden op. Ook deze modellen zijn zeker niet de goedkoopste. Maar daar krijg je wel wat voor terug: een mooie behuizing met een duidelijk scherm aan de voorkant en veel aansluitingen. Een usb-aansluiting aan de voorkant, nog drie aan de achterkant, twee keer eSATA en een dubbele netwerkaansluiting. Een verschil met de duurdere modellen is wel dat de lades van de harde schijven bij deze twee modellen geen slotjes hebben gekregen.

De firmware van deze modellen is net zo uitgebreid als die van de luxere modellen, we zouden zo een boek daarover kunnen schrijven. Bedenk het en het is mogelijk. Nieuw in de nieuwste versie van de firmware (3.5) is ondermeer anti-virusbeveiliging en een verbeterde toegang tot de NAS via het internet (MyCloudNAS), handig is ook dat je nu foutmeldingen via MSN Messenger kunt ontvangen. De TS-419P+ is voorzien van een 1,6 GHz Marvell processor en de TS-419P II heeft er een met een snelheid van 2 GHz tot zijn beschikking. Mocht het prijsverschil niet al te groot zijn, dan heeft uiteraard de laatste onze voorkeur, vooral als je intensief van alle mogelijkheden die QNAP in haar firmware heeft verwerkt gebruik wil maken. De prestaties zijn heel erg goed te noemen voor dit prijsniveau: 85-89 MB/s gemiddeld als we naar Intel NAS PT kijken.

Foto's TS-419P+

Foto's TS-419P II

QNAP TS-459 Pro II en TS-559 Pro II

Dezelfde enorme hoeveelheid mogelijkheden die de hierboven besproken ‘instapmodellen’ van QNAP figuurlijk bol laten staan, vind je ook terug in de TS-459 Pro II en TS-559 Pro II. Beide zijn voorzien van een 1,8 GHz dual-core Intel Atom processor en duidelijk wat meer op zakelijk gebruik afgestemd, getuige de slotjes die moeten voorkomen dat iemand zomaar een van de schijven uit het apparaat verwijdert. De TS-459 Pro II is het model dat geschikt is voor in totaal vier schijven; zoals de naam al doet vermoeden kun je er eentje meer kwijt in de TS-559. De prestaties van beide modellen zijn simpelweg goed, maar dat mag ook wel gezien de hardware.

Hoewel ze van de voorkant sterk op de goedkopere modellen lijken, is de achterkant toch compleet anders. Zo is bij deze twee de voeding ingebouwd en zijn er naast vier usb 2.0-aansluitingen aan de achterkant, ook twee usb 3.0-verbindingsmogelijkheden beschikbaar. Eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Ook heeft QNAP nog twee eSATA en een dubbele netwerkaansluiting aangebracht. Een VGA-aansluiting is, net als bij meer Atom-NAS apparaten, eveneens aanwezig. Een QNAP NAS is niet goedkoop en dat geldt zeker ook voor deze twee. Gemiddeld kost het model voor vier schijven 704 euro, de variant met ruimte voor een schijf meer gaat gemiddeld voor 780 euro de deur uit. Een inbouwruimte voor één schijf extra kost dus 90 euro.

Foto's QNAP TS-419P II

Foto's QNAP TS-559 Pro II

Synology DS411 / DS411+ II

Net als bij QNAP beginnen we bij Synology met een tweeling. De DS411 en de DS411+ II. Het belangrijkste verschil aan de buitenkant is het opschrift. Bij de DS411 is dat wit en bij het luxere model is gekozen voor goud. Net als bij QNAP biedt Synology zeer veel mogelijkheden. De firmware is zeer uitgebreid en daarnaast biedt het bedrijf verschillende mobiele toepassingen om vanaf bijvoorbeeld een iPhone, iPad of Android-apparaat toegang te krijgen tot de inhoud van de NAS. De firmware van beide modellen is qua functionaliteit hetzelfde en dat geldt ook voor de behuizing. Dat is het grootste minpunt van beide modellen. Geen aansluitingen aan de voorkant, geen mooie lades voor de harde schijven en een eenvoudige inbouwruimte in het apparaat voor de vier schijven. Het komt allemaal veel te goedkoop over.

Beide modellen hebben twee usb-aansluitingen aan de achterkant, een eSATA-aansluiting en een gigabit netwerkaansluiting. De DS411 is uitgerust met een single core 1,6 GHz processor en heeft 512 MB werkgeheugen, de DS411+ II heeft een dual-core 1,8 GHz processor en 1 GB werkgeheugen tot zijn beschikking en is dus behoorlijk sneller, al is de DS411 niet traag. Zeker als je van plan bent om de vele functies die Synology in haar firmware biedt ook daadwerkelijk te gaan benutten, kun je de upgrade overwegen, al vraagt Synology daar wel relatief veel geld voor: zo’n 160 euro.

Foto's Synology DS411

Foto's Synology DS411+ II

Synology DS1511+

Het derde model dat we van Synology bespreken is de DS1511+. Een NAS geschikt voor vijf schijven en voorzien van een aanmerkelijk mooiere behuizing dan voor de DS411-modellen wordt gebruikt, al is het zeker niet op het niveau van bijvoorbeeld QNAP. De lades voor de schijven zijn gemaakt van plastic en het is erg jammer dat Synology ook op dit model geen schermpje heeft aangebracht. De matige behuizing blijft toch wel een beetje de makke van dit merk. Aan de achterkant heeft Synology vier usb-aansluitingen, twee keer eSATA en een dubbele netwerkaansluiting geplaatst én je vindt er de afgedopte aansluiting voor een VGA-scherm.

De techniek wordt verzorgd door een moederbordje op basis van een Intel D525, die de beschikking heeft over 1 GB werkgeheugen. De prestaties van deze NAS zijn prima en de vele functionaliteit die het apparaat bevat en via de prachtige firmware op een presenteerblaadje worden aangeboden, laten je al gauw de wat tegenvallende behuizing vergeten. De DS1511+ is zeker niet goedkoop: hij kost gemiddeld 656 euro, maar als je dat vergelijkt met het concurrerende model van QNAP dan is de Synology toch nog best betaalbaar. Het is maar hoe je het bekijkt.

Thecus N4200 Pro

Een merk voor liefhebbers, zo zou je Thecus misschien nog wel het beste kunnen typeren. Het merk probeert de pluspunten van Synology en QNAP te combineren in een wat betaalbaarder alternatief. De N4200 Pro kost gemiddeld 475 euro en daar krijg je een zeer complete en vrij goed presterende NAS voor terug, in een mooie, degelijke behuizing. Een schermpje geeft informatie over de status van het apparaat; de schijven bevinden zich achter een deurtje en hebben allemaal een slotje gekregen. Aan de voorkant heeft Thecus twee usb-aansluitingen geplaatst en aan de achterkant nog vier. Verder heeft het merk twee eSATA-poorten en een dubbele netwerkaansluiting geplaatst.

De N4200 Pro is dus zeer compleet en dat geldt ook voor de firmware, tenminste als je de extra’s installeert. De NAS is namelijk uit de doos voorzien van een standaard firmware, die je met modules kunt uitbreiden. Er is zeer veel functionaliteit, maar het is allemaal rommeliger en minder doordacht dan bij Synology en QNAP. Op processorkracht heeft Thecus niet bespaard, want de N4200 Pro is gebaseerd op een dual-core Intel Atom D525 op 1,8 GHz met 1 GB werkgeheugen. De prestaties zijn zoals je van deze hardware mag verwachten: goed. De Thecus heeft nog een paar andere opvallende kenmerken. Zo is het besturingssysteem dubbel opgeslagen in de zogenaamde Dual-DOM en heeft het merk ook een accu ingebouwd die dienst doet als mini-UPS. Nadeel van de N4200 Pro is dat de ventilator best luidruchtig is. Al met al een heel interessante NAS voor wie het niet erg vind soms wat scherpe hoekjes te vinden in de firmware, maar wel een uitgebreide en snelle NAS wenst.

Thecus N5200XXX

Wat kost een extra inbouwruimte voor een extra harde schijf? NAS-fabrikanten laten je daar soms heel behoorlijk voor betalen, maar bij Thecus is dat zeer zeker niet het geval. Daar zijn ze heel redelijk: waar de N4200 Pro 475 euro kost, is bij de N5200XXX de meerprijs voor één inbouwruimte extra gemiddeld ongeveer 85 euro, ongeveer hetzelfde verschil dat we zagen bij QNAP. Technisch gezien komt de N5200XXX sterk overeen met de N4200 Pro: Intel Atom D525, 1 GB werkgeheugen een schermpje aan de voorkant. Achter vinden we vier usb-aansluitingen, aan de voorzijde eentje. Verder heeft de N5200XXX een eSATA-aansluiting en twee netwerkaansluitingen. De prestaties zijn dankzij de Intel-processor prima, wat het een prima keuze maakt.

Net als de N4200 Pro is ook hier het besturingssysteem op een dubbele flashmodule weggezet, maar in dit model ontbreekt de accu die als mini-UPS dienst doet. Ook bij dit model is de firmware die standaard is geïnstalleerd relatief eenvoudig, maar door het toevoegen van modules kun je ervoor zorgen dat je toch heel veel mogelijkheden tot je beschikking krijgt, al is het helaas allemaal niet zo mooi en luxe als bij de leiders op dit vlak: QNAP en Synology. Als je echter wat minder wilt uitgeven en toch goede prestaties en veel mogelijkheden wenst, dan is dit een prima keuze. Net als de 4400 Pro is ook de N5200XXX vrij luidruchtig.

Verbatim Powerbay Databank 4 Bay NAS

Lege schijfjes, geheugensticks en externe harde schijven, daar kennen we Verbatim van. Het merk heeft ook wel eens een NAS op de markt gebracht, maar dat waren modellen die duidelijk voor de huiskamer waren bedoeld. Toch men heeft ook een zakelijk model in het programma: de Powerbay. Een bijzonder apparaat, want de harde schijven zijn hier niet in sledes maar in grote stevige modules verpakt. Zo zou je na het maken van een back-up deze makkelijk mee kunnen nemen. Het vastschroeven van de schijven kost best wat moeite. De behuizing is degelijk geconstrueerd. Aan de voorkant een usb-aansluiting en een synchronisatietoets. Achter usb-, eSATA- en een dubbele netwerkaansluiting. Die laatste zit er niet op voor de snelheid, want snel is de Powerbay niet. De firmware is duidelijk en functioneel, maar biedt weinig uitgebreide functionaliteit. Dit is een prima opslagapparaat als het je om veel, betaalbare opslag gaat, zonder dat je hoge snelheid nodig hebt. Snel is de Powerbay namelijk zeker niet. De prijs van 340 euro is wat ons betreft dan ook hoog.

Prestaties - 1 disk (NAS Performance Tester)

We hebben alle NAS'en in eerste instantie getest in een configuratie met één geïnstalleerde harde schijf, om zo een eerlijk vergelijk te kunnen maken. De NAS'en hebben we op een eigen netwerkje via Gigabit LAN verbonden met één van onze test PC's. Door middel van de NAS Performance Tester 1.2 software hebben we allereerst de maximale doorvoersnelheid bepaalt. Hiertoe lezen en schrijven we een bestand van 1000 MB van en naar de NAS. De resultaten staan in onderstaande grafieken:

Prestaties - 1 disk (Intel NASPT)

De Intel NASPT test de prestaties van een NAS door het simuleren van diverse praktijksituaties. In alle gevallen worden de prestaties opgegeven in megabytes per seconde. Onderstaande grafieken tonen de resultaten:

Prestaties - 4 disks (NAS Performance Tester)

In onderstaande grafieken vind je de NAS Performance Tester benchmarks uitgevoerd met vier schijven.

Prestaties - 4 disks (Intel NASPT)

In onderstaande grafieken vind je de Intel NASPT benchmarks uitgevoerd met vier schijven.

Prestaties - 5 disks (NAS Performance Tester)

In onderstaande grafieken vind je de NAS Performance Tester benchmarks uitgevoerd met vijf schijven.

Prestaties - 5 disks (Intel NASPT)

In onderstaande grafieken vind je de Intel NASPT benchmarks uitgevoerd met vijf schijven.

Stroomverbruik

Tenslotte het stroomverbruik van de geteste NAS'en. Dit hebben we getest als de NAS wel in ingeschakeld maar niet wordt benaderd (idle) als mede tijdens het opvragen van data.

Conclusie

Wat wil je? Ja, wat wil je? Dat is de vraag die je moet beantwoorden om te bepalen welke NAS het beste bij je past. Als snelheid en mogelijkheden niet zo belangrijk zijn en je wil voornamelijk een betrouwbare, grote opslagplaats dan kun je best wat geld besparen. Maar wil je het leuker maken dan is wat ons betreft de eerste NAS die een aantrekkelijke keuze is de Netgear ReadyNAS NV+2. Deze is goed voor een Hardware.Info Bronze Award, die we ook uit de kast halen voor de Thecus N4400 Pro en de N5200XXX. Zeer uitgebreid, mooie behuizing, maar niet zo ‘af’ als de producten van Synology en QNAP. Silver is er voor de QNAP TS-419P II en de Synology DS411. Zeer compleet qua software, waarbij de TS-419P II de betere behuizing heeft en de DS411 een stuk goedkoper is en toch goede prestaties biedt. Silver is er ook voor de DS1511+ van Synology. Goede prestaties, veel mogelijkheden maar qua behuizing is er nog wel wat te winnen voor dit merk. Goud is er ook en wel voor de QNAP TS-459Pro II en TS-559Pro II, uitgebreide NAS-apparaten met uitstekende prestaties en zo ongeveer alles aan boord wat je zou wensen – en vermoedelijk nog wat handige functies die je zelf nog niet eens bedacht had.


QNAP TS-459 Pro II
QNAP TS-559 Pro II


QNAP TS-419P+
Synology DS-411

Synology DS-1511+


Netgear ReadyNAS NV+ v2
Thecus N5200XXX


Besproken producten

3) { $profile = $domainData[1]; } $kernel = new Kernel($env, $debug, $profile); Request::setTrustedProxies(['127.0.0.1', '87.233.92.0/27'], Request::HEADER_X_FORWARDED_ALL); $request = Request::createFromGlobals(); $response = $kernel->handle($request); $response->send(); $kernel->terminate($request, $response);
0
*