17 27-inch monitoren in alle prijsklassen getest

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testverantwoording
 3. 3. Acer S274Hbmiiid
 4. 4. AOC E2795VH
 5. 5. ASUS VE276Q
 6. 6. ASUS VG278H
 7. 7. BenQ EW2730V
 8. 8. Dell UltraSharp U2711
 9. 9. Eizo FlexScan SX2762W
 10. 10. Fujitsu P27T-6
 11. 11. HP ZR2740W
 12. 12. Iiyama ProLite B2776HDS
 13. 13. Iiyama ProLite X2775HDS
 14. 14. LG E2711T-BN
 15. 15. NEC MultiSync PA271W
 16. 16. Philips 273E3LHSB
 17. 17. Samsung SyncMaster S27A550H
 18. 18. Samsung SyncMaster S27A850D
 19. 19. Viewsonic VP2765-LED
 20. 20. Testresultaten helderheid en contrast
 21. 21. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 22. 22. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 23. 23. Testresultaten reactietijd en input lag
 24. 24. Testresultaten energieverbruik
 25. 25. Conclusie
 26. 26. Besproken producten
 27. 27. Reacties

Inleiding

De prijzen van grotere monitoren blijven gestaag dalen, met als gevolg dat je nu al een 27-inch model op de kop tikt voor minder dan driehonderd euro. Toch kan je voor een scherm met diezelfde afmeting ook het vijfvoudige kwijt zijn. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten bij aanschaf? Hardware.Info test zeventien zeer uiteenlopende exemplaren.

Sinds de komst van de TFT-monitor is er, buiten de prijs, eigenlijk geen reden meer om niet voor een zo groot mogelijk beeldscherm te kiezen. Een groot model is immers niet dieper dan een kleinere variant, waardoor de vereist extra ruimte zeer beperkt is. Het energieverbruik van grotere monitoren hoeft evenmin een struikelblok te zijn. Door de rappe opkomst van LED backlight-technologie verbruiken veel 27-inch schermen nu minder dan de 22-inch modellen van een paar jaar geleden. Tegelijkertijd biedt een groot scherm een betere beleving bij het spelen van games en het bekijken van films, terwijl het bewerken van foto’s en video’s ook prettiger gaat wanneer alles groot en duidelijk getoond wordt.

Echte nadelen zijn er dus nauwelijks. De huidige generatie grote beeldschermen laat overwegend echter wel één potentieel voordeel onbenut: de extra ruimte resulteert doorgaans niet in meer beeldpunten. Of je nu een 22-inch monitor kiest of een model van 24 of 27 inch, alle schermformaten maken doorgaans gebruik van panelen met een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten, ook wel Full HD genoemd. Een 27-inch monitor biedt dus precies evenveel pixels – en daarmee desktopruimte – als een 22-inch exemplaar. Nu is 1920 x 1080 bepaald geen misselijke resolutie, maar om twee websites naast elkaar te tonen of een grote spreadsheet overzichtelijk in beeld te vatten, is het nét even te weinig. Het zou daarom voor de hand liggen om bij grotere schermen ook hogere resoluties te gebruiken. In de praktijk zien we dat dus nog zelden, wat alles met de kostprijs te maken heeft. Panelen met een hogere resolutie kosten aanmerkelijk meer geld. Zolang de vraag naar meer desktopruimte niet groot is, kiezen fabrikanten daarom voor betaalbare panelen om zo de winkelprijs van hun monitoren laag te houden.

Fujitsu P27T-6

Gelukkig zien we in het 27-inch-segment nu langzaam wat beweging komen. Meerdere fabrikanten bieden inmiddels schermen aan met een resolutie van 2560 x 1440 beeldpunten. Dat komt neer op ruim 77 procent extra beeldpunten en daarmee veel meer bureaubladruimte. Wij testen alvast zes van deze hogeresolutieschermen. De overige modellen die we bekijken, zijn ‘gewoon’ Full HD.

Testverantwoording

Om een goede vergelijking mogelijk te maken, hebben we de prestaties van alle monitoren met professionele apparatuur gemeten. Met een spectrofotometer hebben we kleurtemperatuur, helderheid en contrast gemeten. Hoe hoger de contrastwaarde, des te beter, want de contrastwaarde geeft het relatieve verschil weer tussen wit en zwart. Hoe groter dit verschil, hoe hoger het dynamisch bereik van het scherm. De kleurtemperatuur is in het ideale geval 6500 kelvin. Aangezien monitoren altijd de mogelijkheid bieden de kleurtemperatuur aan te passen, hangen we hier echter geen zwaar oordeel aan. Naast metingen recht van voren hebben we alle schermen ook onder een hoek van 45 graden doorgemeten (zowel horizontaal als verticaal), om zo te bekijken hoe de helderheid afneemt en de kleurweergave verandert. Verder hebben we de gelijkmatigheid van de schermverlichting in kaart gebracht door op vijfentwintig plekken de helderheid te meten.

Daarnaast hebben we metingen gedaan van het kleurbereik en het grijsverloop in zestien stappen tussen volledig zwart en volledig wit. Grijs wordt gemengd uit de drie primaire kleuren rood, groen en blauw; afwijkingen in de grijsschaal geven fouten in deze kleurbalans weer. Deze afwijking is in de tabel te vinden als ‘grayscale tracking’: lager is hierbij beter.

De reactiesnelheid hebben we gemeten met behulp van een fotosensor gekoppeld aan een snelle scope. Door een helder vlak te laten knipperen op een donkere achtergrond, hebben we gemeten wat de snelheid is waarmee de monitor omschakelt van donker naar licht en visa versa. De reactietijdmetingen zijn gedaan bij een volledige zwart-witovergang en tevens bij een, lastiger, kleinere verandering (te weten van 20% wit naar 80% wit). We hebben bovendien getest wat de vertraging ofwel input lag, van de monitor is. Deze vertraging geeft aan hoelang de beeldverwerking in de monitor nodig heeft voordat het beeld op het scherm getoond wordt. In het ideale geval is deze vertraging 0, maar bij sommige schermen kan de monitor één of meerdere beelden ‘achterlopen’ bij het signaal dat de videokaart aanbiedt. Voor beeldbewerking niet belangrijk, maar voor fanatieke gamers van snelle actiespellen wel een punt om op te letten. Het energieverbruik van de monitoren ten slotte is gemeten bij weergave van een volledig wit scherm en in de stand-bystand van de monitor.

Acer S274Hbmiiid

Acer heeft meerdere 27-inch monitoren in haar programma, waarvan de door ons geteste HN274Hbmiiid met 3D-ondersteuning het topmodel is. Het scherm staat op een ronde voet met chroomkleurig accent. De rand rond het scherm en de voet zelf zijn uitgevoerd in hoogglans zwart. Bijzonder aan dit 1920x1080 pixels tellende scherm is dat het gebruik maakt van een 120 Hz TN-paneel. Door deze hoge verversingsfrequentie is het mogelijk om 3D beelden weer te geven, waarbij elk oog 60 beelden per seconde te zien krijgt. De monitor is compatible met nVidia 3D Vision en wordt geleverd met shutter glasses, zodat je direct aan de slag kunt. Uiteraard is het scherm ook gewoon in 2D-modus te gebruiken, indien gewenst dus met 120 beelden per seconde. Behalve een dual-link DVI ingang beschikt het scherm ook over maar liefst drie HDMI 1.4a ingangen, zodat ook bijvoorbeeld 3D Blu-ray spelers aangesloten kunnen worden.

De prestaties van het scherm zijn heel redelijk. Zoals verwacht is de reactiesnelheid als gevolg van het snelle paneel érg goed, wat de monitor ideaal maakt voor gamers. De kleurweergave laat qua nauwkeurigheid wel wat te wensen over en ook het contrast valt door de matige zwartweergave tegen. De helderheid is gelukkig érg hoog, wat belangrijk is om ook in 3D-modus voldoende lichtopbrengst over te houden. Ook de kijkhoeken zijn erg goed, al heeft deze monitor net als alle andere TN-schermen wel last van kleurverschuivingen wanneer het niet recht van voren bekeken wordt. Het grootste nadeel is echter de prijs.120Hz schermen zijn duidelijk duurder dan reguliere 60 Hz varianten en de meegeleverde 3D Vision kit drijft de prijs nog verder op. Met een gemiddelde prijs van 600 euro is deze Acer het duurste TN-scherm uit de test.

Acer HN274Hbmiiid

AOC E2795VH

De goedkoopste monitor die we onder de loep nemen is de E2795VH van AOC. In onze prijsvergelijker staat dit model op het moment van schrijven voor gemiddeld 252 euro in de prijslijsten bij Nederlandse computerwinkels, een bijzonder lage prijs voor een 27-inch Full HD-model. Het matzwart afgewerkte apparaat is bovendien vrij luxe uitgevoerd. De monitor beschikt over VGA, DVI én HDMI en heeft daarnaast ook een 4-poorts usb-hub en ingebouwde luidsprekers. Het gebruikte paneel is uiteraard van het TN-type, maar weet wel heel redelijke prestaties neer te zetten. Helderheid, contrast en uniformiteit verdienen allemaal een dikke voldoende en ook de kleurweergave is op zich netjes. De kleurtemperatuur is standaard wel erg hoog; zelfs met voorkeuze-instelling ‘warm’ blijkt deze nog altijd op ruim 7300 kelvin steken. Door rood, groen en blauw handmatig bij te regelen is dit op te lossen, maar zonder meetapparatuur is dit niet eenvoudig. Dat is jammer, want ook qua reactiesnelheid is de monitor heel erg goed, de E2795VH laat op dat punt zelfs de beste scores van alle geteste monitoren noteren. De hoge kleurtemperatuur een kleine smet op het blazoen, maar de prijs-kwaliteitverhouding van deze monitor is desondanks heel erg goed.

AOC e2795Vh

ASUS VE276Q

De derde monitor uit de test is afkomstig van ASUS. De VE276Q heeft een onopvallend uiterlijk. Dit model maakt nog gebruik van relatief ‘onzuinige’ CCFL-backlights. Daar staat wel tegenover dat het scherm met zijn gemiddelde winkelprijs van slechts 269 euro zeer betaalbaar is. Bovendien is de uitrusting prima, met naast VGA, DVI en HDMI ook een DisplayPort-ingang.

De prestaties van de monitor laten een wisselend beeld zien. De reactiesnelheid is goed en input lag ontbreekt, maar het scherm kent ook zwakke punten. Zo valt de helderheid met slechts 183 candela wat tegen, al zal dit voor de meeste omstandigheden genoeg zijn. Wat wél jammer is, is dat het zwartniveau eveneens niet geweldig is, zodat het contrast niet meer dan een voldoende krijgt. De CCFL-backlight zorgt er ondanks de matige helderheid voor dat de monitor bijna 54 watt verbruikt: relatief veel in vergelijking met de meeste andere monitoren in deze test. De kleurweergave van het scherm is gelukkig wel prima, wat ook geldt voor de helderheidsuniformiteit.

Asus VE276Q

ASUS VG278H

Naast de zeer betaalbare VE276Q ontvingen we van ASUS ook een paradepaardje: de gloednieuwe VG278H. Met een winkelprijs van 558 euro is hij tweemaal zo duur als zijn goedkopere broertje, maar dat heeft een reden. De VG278H is namelijk een 3D-monitor die gebruikmaakt van nVidia’s 3D Vision 2-technologie. Deze tweede generatie 3D-technologie van nVidia maakt gebruik van brillen met grotere glazen, maar belangrijker is een nieuwe manier van aansturing van de bril en de led-verlichting achter het lcd-paneel. Deze stuurt een hogere helderheid uit in de 3D-modus, zodat het 3D-beeld beter zichtbaar is. In de praktijk blijkt dat laatst voordeel beperkt. Acer’s HD274H monitor die gebruikt maakt van de ‘oude’ 3D Vision technologie is niet (veel) minder helder in 3D modus.

Net als het model van Acer kan ook deze monitor niet alleen 120Hz 3D-signalen van een PC weergeven, maar ook via HDMI 1.4 in 3D aangestuurd worden door bijvoorbeeld een 3D Blu-ray speler of de Playstation 3. Helaas beschikt de ASUS VG278H over maar één HDMI ingang, terwijl het model van Acer er drie heeft.

Eén 3D-bril wordt standaard meegeleverd, zodat je hiervoor niet nog eens extra kosten hoeft te maken. Het enige wat wij jammer vinden qua 3D, is het grote 3D-logo op de voet van deze verder keurig strak uitgevoerde monitor. Dit ‘accent’ had voor ons niet gehoeven.

De helderheid in de 2D-modus is niet opzienbarend en ook het contrast valt eigenlijk wat tegen. Het scherm is verder over het gehele grijsverloop wat aan de lichte kant, waardoor het minder geschikt is voor kleurkritisch werk. De kleurafwijking is echter zeer laag en ook de kijkhoek en helderheidsverdeling zijn ronduit goed. Waar ook dit 120 Hz scherm echt uitblinkt, is op het punt van de reactiesnelheid. De prijs is ook bij deze 3D monitor niet mals, al blijkt de VG728H in de praktijk zo’n veertig euro goedkoper dan de HN274H van Acer.

Asus VG278H

BenQ EW2730V

BenQ’s EW2730V is op papier een zeer interessante monitor, omdat deze een relatief lage prijs van gemiddeld 386 euro combineert met een VA (Vertical Alignment) lcd-paneel. Een voordeel ten opzichte van de TN-panelen (Twisted Nematic), die we in alle andere goedkopere modellen tegenkomen, is dat VA-schermen vaak een betere kleurweergave hebben. Bovendien verandert de kleurweergave niet wanneer het scherm niet recht van voren bekeken wordt. Bij TN-schermen verandert de kleurweergave drastisch wanneer het scherm van opzij of boven dan wel onder bekeken wordt, wat betekent dat je er altijd kaarsrecht voor moet zitten voor het beste resultaat. De EW2730V heeft hier met zijn VA-paneel in theorie veel minder last van en onze metingen bevestigen dat.

Het scherm heeft een oogverblindende helderheid van bijna 400 candela. De helderheid een tikje terugschroeven kan wat ons betreft geen kwaad. Indrukwekkend is dat ook het zwartniveau érg goed is, wat betekent dat de monitor de beste contrastscores van het hele testveld laat noteren. Ook de kleurweergave blijkt uitstekend, net als de kijkhoek. Toch valt er ook wat te mopperen. Zo is het beeld - ondanks de hoge helderheid - in de middentonen wat aan de donkere kant. De monitor heeft een trage reactiesnelheid en een input lag van 1 frame (16 milliseconde). Het goede nieuws is dat de monitor door zijn uitstekende prestaties qua helderheid, kleurweergave en contrast wel zeer geschikt is voor beeldbewerking en kantoorwerk.

BenQ EW2730V

Dell UltraSharp U2711

De tweede monitor met een niet-TN-paneel is afkomstig van Dell. De UltraSharp U2711 maakt namelijk gebruik van een IPS-paneel (In Plane Switching), dat grofweg dezelfde voordelen biedt ten opzichte van TN als VA. Een betere kleurweergave dus, vooral wanneer het scherm niet recht van voren bekeken wordt. De U2711 is niet voorzien van zomaar een IPS-paneel, maar van een exemplaar met 2560 x 1440 pixels. Wanneer het scherm via DisplayPort wordt aangesloten kan het scherm in 10-bit kleurmodus werken. Dat betekent dat het scherm ruim anderhalf keer het aantal beeldpunten van een full hd scherm heeft.

De high-end monitoren van Dell zijn erg populair en met een goede reden. De IPS-schermen die de computerfabrikant al jaren op de markt brengt, kenmerken zich namelijk door goede beeldkwaliteit, prima afwerking en een interessante prijsstelling. Kenmerken die ook op de UltraSharp U2711 van toepassing zijn. Dit scherm met zijn extra hoge resolutie is al zo’n anderhalf jaar op de markt, maar kan nog altijd uitstekend meekomen. De monitor beschikt over VGA, DVI, HDMI én DisplayPort-ingangen en kan in hoogte versteld worden. Het enige puntje waarmee de U2711 zijn leeftijd verraadt, is de gebruikte backlight. Deze is van het relatief onzuinige CCFL type, waar nieuwere schermen doorgaans LEDs toepassen.

De testresultaten laten zien dat dit geen negatieve invloed heeft op de kleurweergave, Die is namelijk prima in orde en de U2711 kan naast standaard sRGB ook (bijna) heel het bereik van het grotere Adobe RGB kleurpallet weergeven. Ook het gammaverloop de kijkhoek van het scherm zijn uitstekend. Zwakke punten heeft de monitor ook. De reactiesnelheid houdt niet over en het scherm heeft bovendien 16 milliseconde input lag. Het energieverbruik is bovendien zeer fors, ruim 90 watt bij standaardinstellingen. Kan je met deze nadelen leven, dan biedt de UltraSharp U2711 uitstekende kleurweergave en een bijzonder hoge resolutie tegen een scherpe prijs van gemiddeld 636 euro.

Dell UltraSharp U2711

Eizo FlexScan SX2762W

Eizo staat bekend als monitorfabrikant voor de zakelijke markt. Niet alleen vanwege de uitstekende garantieregeling, maar ook qua prijs en specificaties zijn de monitoren van Eizo over het algemeen net even te hoog gepositioneerd voor de gemiddelde consument. Zo ook de FlexScan SX2762W. Dit scherm gaat voor gemiddeld 1573 euro over de toonbank en is écht bedoeld voor kleurkritisch werk. Het IPS-paneel met 2560x1440 beeldpunten kan aangestuurd worden met 10 bits per kleur, wat meer kleurschakeringen oplevert dan wat met normale 8-bit schermen mogelijk is. Om van deze optie gebruik te maken moet het scherm wel via DisplayPort met de PC verbonden worden; via DVI ben je gewoon ‘beperkt’ tot 8 bits per pixel.

Het scherm kan niet alleen veel kleurstappen weergeven, ook het kleurbereik is érg groot. Het wide gamut LCD backlight moet tot 97% van het AdobeRGB spectrum kunnen weergeven, wat ruim meer is dan het standaard sRGB-bereik van de meeste monitoren. Het extra kleurbereik kan van pas komen bij professionele fotobewerking, maar vereist wel dat de monitor gekalibreerd wordt en ook de PC en gebruikte software op de juiste kleurruimte worden ingesteld.

Als we de monitor op de testbank plaatsen, slaagt deze met vlag en wimpel voor vrijwel alle tests. De kleurweergave is verbluffend goed en ook het grijsverloop en de kijkhoeken van het scherm zijn van referentiekwaliteit. Het enige minpunt is het contrast, bij geen van de drie verschillende contrastmetingen die we doen kan het scherm echt overtuigen. Aan de andere kant laat het scherm – voor IPS-begrippen – een snelle reactietijd noteren en heeft het geen input lag. De SX2762W laat ook zien dat het gebruik van LED-verlichting niet per definitie betekent dat een monitor zuinig is: met 133 watt is het de minst zuinige monitor uit de test.

Eizo FlexScan SX2762W-BK

Fujitsu P27T-6

Fujitsu heeft de geheel witte P27T monitor naast een 2560x1440 IPS paneel van alle denkbare toeters en bellen voorzien. Naast VGA-, DVI- en twee HDMI-ingangen is ook een DisplayPort-aansluiting voor gebruik in 10-bit kleurmodus niet vergeten en beschikt het scherm over een ingebouwde vierpoorts usb-hub. Het scherm is bovendien in hoogte verstelbaar en kan een kwartslag gedraaid worden voor gebruik in portretmodus. Wel valt op dat de monitor voor huidige maatstaven wat dik is. Dit vloeit voort uit de gebruikte CCFL-achtergrondverlichting. Fujitsu heeft voor deze ‘oude’ technologie gekozen omdat het gebruikte IPS-paneel veel licht nodig heeft: meer dan de in monitoren toegepaste led-technologie kan bieden. Bovendien stelt de gebruikte backlight de monitor is staat om vrijwel heel het Adobe RGB bereik weer te geven. Nadeel is dat deze monitor hierdoor niet hoog scoort qua efficiency: hoewel de helderheid blijft steken op 174 candela, slaat de energiemeter uit naar dik 74 watt.

Gelukkig staan daar goede prestaties op andere vlakken tegenover. Hoewel het contrast door de lage helderheid niet geweldig is, scoort het scherm wel uitstekend qua kijkhoek en uniformiteit. De kleurweergave op zichzelf is eveneens goed, maar kán beter. Door de lage gammawaarde is het beeld in de middentonen bovendien aan de lichte kant. De reactiesnelheid is niet geweldig en er is een input lag van 1 frame. Voor kantoorgebruik en beeldbewerking is deze monitor echter prima geschikt. Niet alleen dankzij zijn extra hoge resolutie, maar ook vanwege de uitstekende aansluitmogelijkheden, goede kijkhoek en prima ergonomie.

Fujitsu P27T-6

HP ZR2740W

De vierde high-res monitor uit deze test is afkomstig van HP. Ook de ZR2740w is voorzien van een IPS-paneel met 2560x1440 pixels. Het matzwart afgewerkte scherm staat op een in hoogte verstelbare voet; net als de modellen van Eizo en Fujitsu kan ook deze monitor een kwartslag gedraaid wordt voor gebruik in portretmodus. Beeldaansluitingen vinden we terug in de vorm van een DVI en een DisplayPort-aansluiting; HDMI ontbreekt, maar een 4-poorts usb-hub is wel voorhanden.

In tegenstelling tot de eerder besproken high-res monitoren heeft de P27T-6 geen extra groot kleurbereik. sRGB is geen probleem, maar Adobe RGB wordt niet helemaal gedekt. Vreemd genoeg beschikt het scherm niet over een onscreen menu, wat betekent dat er behalve de helderheid geen instellingen veranderd kunnen worden. Gelukkig is de witbalans met 6784 kelvin redelijk in orde, want aanpassen is dus niet mogelijk. Het scherm laat verder een goede indruk achter. De zwartweergave is niet geweldig: zwart is eerder zeer donkergrijs. Dat komt door de zeer hoge standaard helderheid van bijna 500 candela. Schroeven we deze terug, dan verbetert ook de zwartweergave. De uniformiteit van het scherm is gelukkig érg goed, wat ook geldt voor de kijkhoeken. De kleurweergave is in orde, maar niet zo goed als we bij sommige andere monitoren in deze test zien. Input lag is gelukkig afwezig en ook de reactiesnelheid is voor een IPS-scherm uitstekend. Dat maakt de ZR2740W tot een prima all round monitor, maar de relatief hoge prijs van gemiddeld 752 euro en de afwezigheid van een menu zorgen ervoor dat we dit scherm toch niet kunnen aanraden.

HP ZR2740w

Iiyama ProLite B2776HDS

Van Iiyama bekijken we twee monitoren. Beide met een aantrekkelijk prijskaartje van 290 tot 300 euro, maar toch twee compleet verschillende apparaten. De B2776HDS is met 300 euro de duurdere van de twee. Deze monitor is voorzien van een TN-paneel, waardoor deze hoge ogen zou moeten gooien als het op reactietijd aankomt. De monitor is echter tevens uitgerust met een in hoogte verstelbare voet, wat het scherm potentieel ook interessant maakt voor zakelijk gebruik. Het design is, op de grote V-vormige voet na, niet opvallend, maar in dit prijssegment kunnen we geen designwonderen verwachten.

Gelukkig blijken de prestaties over vrijwel de gehele linie erg goed. Helderheid en contrast zijn uitstekend, en ook de helderheidsuniformiteit is erg goed. Ondanks de hoge helderheid blijkt de monitor zeer zuinig met energie om te springen. De meter blijft net onder 25 watt steken, wat de B2776HDS het zuinigste scherm uit de test maakt. De kleurweergave is redelijk, maar de kijkhoek houdt niet over, wat de monitor minder geschikt maakt voor kleurkritische toepassingen. We vinden het vreemd dat de reactiesnelheid ronduit slecht is. Iiyama’s monitoren met TN-scherm blinken op dit punt vaak juist in positieve zin uit, maar deze monitor weet met 17,6 ms voor zwart-wit-zwart- en 23,2 ms voor grijs-grijsovergangen niet te overtuigen. Alles overziend maakt dat de B2776HDS met name voor kantoorwerk een geschikte monitor. Voor andere toepassingen is hij wat ons betreft minder aan te raden.

Iiyama ProLite B2776HDS-B1

Iiyama ProLite X2775HDS

De X2775HDS tapt uit een ander vaatje. Hoewel dit model gemiddeld voor slechts 290 euro in de prijslijsten staat, is het wel voorzien van een VA-paneel. De potentiële voordelen hiervan hebben we hierboven al besproken bij het eveneens goedkope, maar toch zo’n 100 euro duurdere scherm van BenQ. Dat maakt de X2775HDS potentieel tot een zeer interessant scherm.

Dat blijkt in de praktijk bevestigd te worden. Helderheid en zwartniveau zijn beide uitstekend, wat dus ook resulteert in een prima contrastwaarde. Qua kleurechtheid blijkt deze monitor bovendien de beste uit de test, terwijl ook de helderheid, uniformiteit en kijkhoek uitstekend zijn. Louter superlatieven tot dusver, met één kanttekeningetje voor de liefhebber: het scherm heeft een te lage reactiesnelheid voor het spelen van games. Het goede nieuws is dat het scherm wél uitstekend geschikt is voor beeldbewerking en kantoorwerk en naar onze mening ook prima inzetbaar voor multimediatoepassingen.

Iiyama ProLite X2775HDS-B1

LG E2711T-BN

Van LG ontvingen we op de valreep de nieuwe E2711T-BN, een betaalbaar model met 1920x1080 TN-paneel. In tegenstelling tot veel andere monitoren van LG is dit model niet voorzien van een (fraaie) doorzichtige rand of designvoet, maar oogt de monitor echt basic. Wat ons betreft geen probleem, de matzwarte rand bevalt ons beter eigenlijk beter dan een luxe glimmende afwerking. De monitor beschikt over VGA- en DVI-ingangen, verder niets. Door de sobere uitvoering heeft LG de prijs laag kunnen houden, het scherm kost gemiddeld 270 euro.

Voor dat geld biedt de E2711T redelijk goede prestaties. Het contrast valt als gevolg van de wat matige zwartweergave wat tegen, maar de helderheid is prima en ook de kijkhoeken zijn voor een TN-scherm in orde. De kleurweergave is zelfs verrassend goed en de reactiesnelheid redelijk. De E2711T is daarmee geen monitor die verbluffend presteert, maar wel prima waar voor zijn geld biedt.

LG Flatron E2711T-BN

NEC MultiSync PA271W

De een na laatste hi-res-monitor uit deze test is afkomstig van NEC. De PA271W beschikt over een IPS-paneel met 2560x1440 beeldpunten, net als vijf anderen in deze test. Toch lijkt deze NEC het meest op de monitor van Eizo. Want waar de monitoren van Dell, Fujitsu, HP en Samsung een prijskaartje van ongeveer 700 tot 800 euro hebben, kost deze NEC gemiddeld 1210 euro.

Voor dat geld biedt NEC een scherm voorzien van VGA-, DVI- en DisplayPort-ingangen, een ingebouwde usb-hub en mogelijkheden tot hoogteverstelling en gebruik in portretmodus. Feitelijk dus niets wat we niet ook bij de modellen van Dell, Fujitsu en Samsung tegenkomen. Ook dit scherm kan werken in 10-bits modus een heeft een groot kleurbereik dat overeenkomt met het door Adobe RGB gedefinieerde spectrum.

De helderheid van het scherm is goed, maar het zwartniveau valt tegen, zodat ook het contrast niet overhoudt. Het scherm vreet bovendien energie: 107 watt om precies te zijn. Kleurweergave, uniformiteit en kijkhoek zijn wel allemaal uitstekend. Dat maakt dat de PA271W bij uitstek geschikt is voor beeldbewerking en kantoorwerk.

NEC MultiSync PA271W

Philips 273E3LHSB

Van Philips ontvingen wij de 273E3LHSB, ook wel 273E genoemd. Deze betaalbare 27 inch monitor beschikt over een VGA, DVI en HDMI ingang; extra toeters en bellen als een in hoogte verstelbare voet moeten we echter missen.

Dat is op zich ook niet vreemd, want met een prijskaartje van nog geen 300 euro is het zonder meer een betaalbaar model. Voor dit geld biedt Philips een 1920x1080 pixels tellend TN-scherm, dat redelijke prestaties weet neer te zetten. Helderheid en contrast zijn goed, maar de kijkhoek is niet geweldig. Behalve de inherente kleurverschuiving verliest het scherm snel helderheid wanneer het niet recht van voren bekeken wordt, vooral de kijkhoek van onderaf is ronduit slecht. De standaard kleurtemperatuur is met ruim 7500 kelvin veel te hoog, maar dit kan bijgesteld worden. De reactiesnelheid is voor een TN monitor helaas ook niet geweldig, wat betekent dat dit geen ideaal scherm is voor gamers.

Philips 273E3LHSB

Samsung SyncMaster S27A550H

Van Samsung ontvingen wij voor deze test twee monitoren, die qua prijs en specificaties sterk verschillen. De S27A550 is een opvallend vormgegeven scherm met een donkerrode rand en ronde voet met doorzichtig hart. De gemiddelde verkoopprijs van 290 euro verraadt echter dat we hier toch met een mainstream model te maken hebben. Wanneer we achter op de monitor kijken, komen we daar alleen een VGA- en een HDMI-ingang tegen; DVI ontbreekt helaas. Uiteraard is dit op te lossen met een DVI-HDMI-verloopkabel, maar fraai vinden wij dit niet.

Als we de monitor op de testbank zetten, zien we ook bij dit scherm duidelijke sterke en zwakkere punten. De helderheid van de S27A550 is prima, net als het contrast. De kleurweergave laat echter te wensen over en ook de helderheidsverdeling is niet geweldig. De reactiesnelheid is vrij goed, maar vooral voor wat betreft zwart-wit overgangen, grijs-grijs duurt een stuk langer.

Samsung SyncMaster S27A550H

Samsung SyncMaster S27A850D

De tweede Samsung monitor die we bekijken, is een bijzonder model. De S27A850D is namelijk één van de eerste schermen die voorzien is van een PLS-paneel (Plane to Line Switching). Deze variant op IPS is door Samsung zelf ontwikkeld en combineert de voordelen van IPS met een hogere efficiency: het paneel laat meer licht door. Dit betekent dat de S27A850D voorzien is van energiezuinige led-verlichting en toch een helderheid behaalt van bijna 345 candela. Het scherm heeft echter een normaal kleurbereik, geen wide-gamut dat overeenkomt met Adobe RGB. Het scherm is strak vormgegeven en staat op een rechthoekige voet die in hoogte verstelbaar is. Indien gewenst kan het scherm ook gedraaid worden voor gebruik in de portretstand. Vreemd is dat de monitor alleen beschikt over twee DVI-ingangen en een DisplayPort-aansluiting; VGA en HDMI ontbreken.

De prestaties laten een wisselend beeld zien. De helderheid is uitstekend, maar het contrast scoort niet meer dan een voldoende. De kleurweergave is wel prima, en de kijkhoek zeer goed. Dat geldt ook voor de uniformiteit, die van uitzonderlijk hoog niveau is. Jammer is wel dat het scherm bij standaardinstellingen een te hoge gammawaarde heeft, met donkere middentonen als gevolg. Toch is de S27A850D een zeer interessant scherm. Met een gemiddelde prijs van iets meer dan 660 euro is het geen duur high-res-scherm en uitermate geschikt voor zowel kantoorgebruik, gaming als beeldbewerking.

Samsung S27A850D

Viewsonic VP2765-LED

We sluiten de test af met een interessant model. Viewsoniçs VP2765-LED valt niet alleen op door zijn karakteristieke voet met drie poten, maar ook vanwege het gekozen 1920x1080 MVA paneel. MVA is een technologie die net als IPS en het verwante (P)VA gekenmerkt wordt door goede kleurweergave en betere kijkhoeken dan TN schermen. De VP2765-LED is in hoogte verstelbaar en kan bovendien in portretstand gebruikt worden. Het scherm beschikt over een VGA, DVI en een DisplayPort-aansluiting, HDMI ontbreekt. Deze gemiddeld 410 euro kostende monitor lijkt sterk op de BenQ EW2730V, die iets goedkoper is.

Helaas voor Viewsonic scoort de BenQ qua beeldkwaliteit nét even wat beter. De VP2765-Led laat overigens prima scores noteren, vooral helderheid contrast, kijkhoeken en kleurweergave zijn gewoon prima. De reactiesnelheid is redelijk, zeker als we in ogenschouw nemen dat er een VA-paneel wordt gebruikt.

Viewsonic VP2765-LED

Testresultaten helderheid en contrast

In de grafieken op deze en de volgende pagina's vind je al onze testresultaten van de schermen.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m2 aangehouden.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed.

Contrast (checkerboard)

In onderstaande grafiek staan de contrast metingen.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

We testen de kleurechtheid van monitoren zoals ze uit de doos komen - individuele verschillen tussen identieke exemplaren maken het onmogelijk een 'recept' te geven voor kalibratie, evenmin als een garantie dat kalibratie tot een identiek resultaat leidt.

Native kleurtemperatuur

De ideale kleurtemperatuur is 6500K.

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

In onderstaande grafiek zie je de afwijken ten opzichte van de optimale kleurtemperatuur van 6500K.

Greyscale tracking

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactietijd 20%-80%-20%

Input lag

Testresultaten energieverbruik

Het energieverbruik meten we met een compleet wit scherm, een compleet zwart scherm, in stand-by en met de monitor uitgeschakeld.

Energieverbruik wit

Energieverbruik zwart

Energieverbruik stand-by

Energieverbruik uit

Conclusie

De zeventien monitoren die we in deze test bespreken lopen behoorlijk in prijs uiteen. Ze zijn dan ook gericht op verschillende doelgroepen. Als we kijken welke schermen all-round goede prestaties leveren tegen een goede prijs, dan komt een aantal schermen naar voren. Het goedkoopste scherm uit de test, AOC’s E2795H, levert prima prestaties en heeft eigenlijk als enig nadeel dat de kleurtemperatuur van het scherm erg hoog is, waardoor het beeld wat koud oogt. Iiyama’s X2775HDS heeft hetzelfde probleem, maar laat de kleurtemperatuur gemakkelijker bijstellen en biedt voor 288 euro een prima VA paneel met goede kleurweergave en prima kijkhoeken. Nadeel van dit scherm is dat de reactiesnelheid voor die-hard gamers niet goed genoeg zal zijn. Beide verdienen echter zonder meer een Bronze Award voor de uitstekende prijs-prestatieverhouding.

Onze favoriet met Full HD-resolutie is echter de iets duurdere EW2730V van BenQ. Deze monitor beschikt ook over een prima VA scherm, waarmee de monitor uitstekende beeldkwaliteit weet neer te zetten, terwijl de reactiesnelheid toch nog acceptabel is. Goed voor een Silver Award.

Het duurdere segment wordt gevormd door de hi-res-monitoren van Dell, Eizo, Fujitsu, HP, NEC en Samsung. Deze schermen met 2560x1440 beeldpunten bieden veel meer desktopruimte dan de overige schermen uit deze test. Ideaal als je veel applicaties tegelijk draait, met grote spreadsheets werkt of veel gereedschapsvensters gebruikt in programma’s voor foto- of videobewerking. In dit segment gaat onze voorkeur uit naar de inmiddels al wat oudere U2711 van Dell en in de tweede plaats naar de SyncMaster S27A850D van Samsung. Deze scoren nipt beter dan de P27T-6 van Fujitsu en de iets duurdere ZR2740W van HP. De PA271W van NEC en SX2762W van Eizo zijn prachtige monitoren, die zelfs nog net iets beter presteren dan de modellen van Dell en Samsung, maar zijn veel duurder. Van die twee schermen gaat onze keuze uit naar de NEC, die met betere scores en een lagere prijs net even wat beter uit de verf komt dan het model van EIZO. De hoge prijs van beide schermen houdt deze echter buiten het bereik van de meeste kopers.

NEC MultiSync PA271W
Dell U2711
Samsung S27A850D
BenQ EW2730V
AOC E2795
IIyama X2775HDS

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer HN274Hbmiiid

Acer HN274Hbmiiid

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award AOC e2795Vh

AOC e2795Vh

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VE276Q

Asus VE276Q

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 100000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus VG278H

Asus VG278H

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • 120 Hz
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award BenQ EW2730V

BenQ EW2730V

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Dell UltraSharp U2711

Dell UltraSharp U2711

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Eizo FlexScan SX2762W-BK

Eizo FlexScan SX2762W-BK

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 6 ms
 • 270 cd/m²
 • 850 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Fujitsu P27T-6

Fujitsu P27T-6

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 20000 : 1

1.104,73 €

1 winkel
HP ZR2740w

HP ZR2740w

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 12 ms
 • 380 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite B2776HDS-B1

Iiyama ProLite B2776HDS-B1

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 1 ms
 • 300 cd/m²
 • 1200 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Iiyama ProLite X2775HDS-B1

Iiyama ProLite X2775HDS-B1

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG Flatron E2711T-BN

LG Flatron E2711T-BN

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award NEC MultiSync PA271W

NEC MultiSync PA271W

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 7 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 273E3LHSB

Philips 273E3LHSB

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 3.5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1200 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung S27A850D

Samsung S27A850D

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster S27A550H

Samsung SyncMaster S27A550H

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Viewsonic VP2765-LED

Viewsonic VP2765-LED

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 25 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*