Cisco Linksys E4200 V2 review: 450 mbps op beide banden

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Bordje
 3. 3. Snelle data-overdracht via USB
 4. 4. Screenshots
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testmethode
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 2,4 GHz
 9. 9. Testresultaten: 5 GHz
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

De Linksys E4200 was en is een uitstekende router. Sinds de introductie van die router ruim een jaar geleden is er echter toch wel wat veranderd op de routermarkt. Zoals we zagen in de vergelijkingstest van 450mbps-routers die in Hardware.Info Magazine #1 van dit jaar stond, zijn er inmiddels toch al wel behoorlijk wat routers op de markt die de nieuwe theoretisch maximale snelheid van de 802.11n-standaard op beide frequenties halen. De E4200 deed dat alleen nog maar op 5 GHz. Op zich is dat niet zo heel erg, want op 2,4 GHz is de snelheidswinst over het algemeen niet bijzonder hoog. Sterker nog, uit de scores van de recent gereviewde D-Link DIR-645 (een 300mbps-router) komt naar voren dat deze het beter doet dan alle tot nu toe geteste 450mbps-routers. De plaatsing en configuratie van de antennes, waar bij de DIR-645 duidelijk goed over nagedacht was, is dus belangrijker bij het behalen van een hoge snelheid dan de chip die het geheel aanstuurt.

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Toch vond Cisco het nodig om met een opvolger te komen, die het aanduidt met de toevoeging 'V2' achter het modelnummer. Uiterlijk is er helemaal niets veranderd. Hij past dus nog altijd prima binnen het nieuwe design van de routerlijn, dat Linksys was gestart met de vorige E4200. Inwendig is er echter behoorlijk wat veranderd, zoals we op de volgende pagina zullen zien. Voor we verder gaan is het nog van belang om te vermelden dat de V2 dezelfde prijs zal hebben als de originele. De ene wordt uitgefaseerd en vervangen door de andere.

Bordje

De eerste Linksys E4200 had een bordje waar chips van Broadcom op zaten, zoals op de foto hieronder duidelijk te zien is.

Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router
De 'oude' E4200...

Voor de E4200 V2 heeft Linksys echter gekozen voor chips van Marvell. Dat is op zich een opvallende keuze, want Marvell is geen enorm bekende naam als chipleverancier voor consumentenrouters. Linksys heeft het qua scheiding van de verschillende componenten ook serieuzer aangepakt dan bij de eerste versie van de E4200. Waar die nog een Broadcom BCM4718-SoC had waar niet alleen de CPU deel van uitmaakte, maar ook de chip die de 2,4GHz-verbinding moest aansturen, beschikt de V2 over een aparte processor, aparte wireless-chips voor zowel 2,4 GHz en 5 GHz én ook over een aparte 7-poorts gigabit ethernet switch (de Marvell 88E6171R), die onder andere ondersteuning biedt voor port-based VLANs. Dit alles zorgt ervoor dat elke chip zich volledig kan richten op een enkele taak, wat in theorie uiteraard een goede zaak is.

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)
...en de nieuwe.

Op de CPU op het bordje is moeilijk te zien om welke processor het gaat. We hebben het even nagevraagd bij Cisco en het gaat hier om een Marvell 88F6W01. Deze processor doet zijn werk op 1,2 GHz, wat het een behoorlijk snelle processor maakt voor in een router. De ASUS RT-N66U die we enige tijd geleden reviewden moet het met de helft van deze kloksnelheid doen en ook de Netgear WNDR3800 haalt deze snelheid bij lange na niet (680 MHz).

Aangezien alles op dit bordje van Marvell is, verbaast het je waarschijnlijk niet meer dat ook de wireless chips van deze fabrikant zijn. Op beide frequenties wordt deze taak uitgevoerd door een combinatie van een Marvell 88W8063 en een 88W83666. Linksboven zit de module voor 2,4 GHz en rechtsboven die voor 5 GHz. De drie datastromen zijn duidelijk te herkennen aan de drie versterkertjes die naast een van de twee chips onder het shield verstopt zitten.

Wat betreft RAM heeft de E4200 V2 128 MB Hynix DDR2-geheugen op het bordje. 128 MB is behoorlijk wat voor een router, maar niet bijzonder veel meer tegenwoordig. Voor high-end routers is deze hoeveelheid min of meer standaard. De ASUS RT-N66U is met 256 MB een uitzondering. Wat wel opvalt, is dat er ook 128 MB flash-geheugen is geplaatst. Dat is een zeer serieuze hoeveelheid. Ter illustratie, de eerste versie had 16 MB van dit type geheugen. We vonden de 32 MB die we bijvoorbeeld in de ASUS RT-N66U en de Buffalo WZR-HP-AG300H-EU aantroffen al behoorlijk wat.

Al dit geweld is natuurlijk erg handig als je de router flink wilt gaan belasten. Veel van de componenten zijn dan ook geschikt voor het SOHO-segment (Small Office Home Office). De enorme hoeveelheid flash-geheugen nodigt daarnaast uit om er zelf een uitgebreid besturingssysteem (bijvoorbeeld DD-WRT) op te flashen, iets waar een switch met ondersteuning voor port-based VLANs ook geschikt voor is (in de standaard firmware zit dat niet).

Update: Met de aankondiging van de nieuwe routerlijn van Cisco, weten we ook meteen waarom de V2 zulke serieuze componenten op het bordje heeft. De nieuwe routers zijn app enabled, wat betekent dat je er apps op kunt gaan draaien. Dat verklaart in ieder geval de grote hoeveelheid flash-geheugen. De V2 zal in de toekomst ook geschikt worden hiervoor, de eerste versie niet.

Snelle data-overdracht via USB

Hoe snel de Linksys E4200V2 bedraad en draadloos data overbrengt, lees je op de volgende pagina's. De snelheid waarmee je met deze router bestanden van en naar een via USB aangesloten opslagmedium transporteren is echter ook iets om even bij stil te staan. Veel routers doen dit namelijk maar met een snelheid van rond de 5 MB/s. Dat zorgt er vaak voor dat er geen gebruik wordt gemaakt van de USB-poort op de router. Je kunt er vaak ook een printer op aansluiten, maar dat is vaak ook verre van ideaal.

Cisco zelf beweert in ieder geval dat de snelheid die met de V2 behaald kan worden een stuk hoger ligt dan die 5 MB/s die we over het algemeen tegenkomen. We hebben dit uiteraard even getest en de snelheid ligt op een zeer behoorlijke 10 MB/s, beide kanten op. Dit is nog altijd geen snelheid die kan wedijveren met die van een fatsoenlijk NAS-apparaat, maar al wel bruikbaar voor bepaalde doeleinden.

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

De mogelijkheden die deze router verder biedt zijn praktisch gelijk aan die van de eerste E4200, ook al heeft Linksys de firmware helemaal opnieuw op moeten bouwen vanwege de verschillende hardware. Dat geeft in ieder geval duidelijk aan dat de V2 echt gezien moet worden als een upgrade van de originele router.

IPv6

Over de IPv6-ondersteuning van deze router kunnen we heel kort zijn. Het is tot nu toe de enige router die we samen met de Stichting IPv6 getest hebben, die ook daadwerkelijk alle standaarden (Native, PPPoE en 6rd) volledig ondersteunt. De recent besproken D-Link DIR-645 doet dat uiteindelijk ook, maar die vertoont nog wat probleempjes met de instellingen. De Cisco Linksys E4200 V2 is dus wat betreft IPv6-ondersteuning klaar voor de toekomst.

Screenshots

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Specificaties

Algemeen
 
MerkLinksys
ProductnaamE4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)
ProductcodeE4200-EW
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11n (Wi-Fi 4)
Totale WiFi-snelheid450 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
Aantal antennes6
Antennes intern/externIntern
Verwisselbare antenne(s)
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1X authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
Poorten beperking lokale PC's
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
Waarschuwingen / log-bestanden via e-mail
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
VPN passthrough
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Lan Poorten Prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test2.0.26
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie

Testmethode

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van de routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, een veelgebruikt pakket in de routerwereld voor het meten van doorvoersnelheden in een netwerk. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we een laptop van BTO met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router. We doen beide draadloze tests op beide frequenties (indien aanwezig) en zowel op 10 meter als op 20 meter. Alle draadloze apparatuur in ons testlab staat tijdens het testen uit en we houden een ‘line of sight’ tussen router en laptop. Op deze manier geven we de router de beste kans om zo goed mogelijk te presteren en krijgen we een redelijk accuraat beeld van hoe de routers in ideale, maar realistische praktijksituaties presteren. We testen de draadloze snelheden op twee verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

We sturen twee paren per keer van het ene endpoint naar het andere, waarna er een gemiddelde score uit komt rollen. Draadloos doen we dit vijf keer per afstand per frequentie. Zo krijgen we in totaal 40 metingen van de draadloze prestaties, 20 op het ene moment en 20 op het andere.

Testresultaten: bekabeld

In de grafieken op deze en volgende pagina's is de Linksys E4200 V2 aangegeven met een rode balk. De groene balk is de originele versie.

We zien bij de snelheid van WAN naar LAN dat beide de V2 niet heel erg hoog scoort. Dit zagen we vorig jaar ook bij de eerste E4200, die niet verder kwam dan 244 Mbit/s. Na enkele firmware-updates haalt de eerste versie inmiddels 915 Mbit/s, praktisch de maximale snelheid die te behalen is via de gigabitpoort. We hebben de oude waarde laten staan bij de originele E4200, omdat het veranderen van deze waarde zou resulteren in veranderingen in eerdere reviews waarbij de eerste E4200 is meegenomen. De mogelijkheid bestaat dus dat de maximale doorvoersnelheid van WAN naar LAN bij een nieuwere firmware hoger ligt. 263 Mbit/s is natuurlijk nog altijd ruimschoots voldoende voor zelfs de snelste kabelabonnementen.

Testresultaten: 2,4 GHz

De resultaten van de Linksys E4200V2 op 2,4 GHz zijn over het algemeen uitstekend. Alleen op 20 meter van WLAN naar LAN valt het wat tegen.

Testresultaten: 5 GHz

De Linksys E4200V2 presteert op 5 GHz wat wisselvallig. Op 10 meter hoort de router tot de subtop, maar op 20 meter zakt hij duidelijk wat weg ten opzichte van de andere routers. Het verschil in prestaties tussen 2,4 en 5 GHz zou te maken kunnen hebben met de plaatsing van de antennes. Als je de foto's van beide bordjes een paar pagina's terug goed bekijkt, dan zie je dat de configuratie van de antennes bij de eerste E4200 duidelijk anders is dan bij de V2. Bij die laatste horen de drie rechtse antennes bij de 5GHz-chip en de drie linkse bij de 2,4GHz-chip. Op de eerste E4200 zijn de antennes meer verspreid over de router. Daarnaast zijn de antennes ook anders vormgegeven.

Conclusie

Met de Linksys E4200V2 zet Cisco een waardige opvolger neer van de eerste E4200. Het bedrijf heeft zeer zeker niet bespaard op de hardware die in de router zit. De verschillen met de voorganger zijn echter niet meteen merkbaar bij de tests die wij hebben uitgevoerd, of het moet de snelheid zijn waarmee de USB-poort op de V2 bestanden over kan zetten. Bekabelde en draadloze snelheden zijn over het algemeen niet bijzonder veel veranderd. De scores op 2,4 GHz zijn uitstekend te noemen. Zolang erg weinig apparaten de 5GHz-band ondersteunen, blijft dit de belangrijkste frequentie. Wat dat betreft valt er weinig tot niets aan te merken op de prestaties van deze router. De lage snelheid op 20 meter op 5GHz is natuurlijk wel jammer.

De kans is overigens groot dat je de verschillen tussen de V2 en de eerste versie wel degelijk gaat merken als je de router intensief gaat gebruiken, bijvoorbeeld als je er een zwaardere firmware op gaat draaien en gaat knutselen met VLANs en dergelijke. Dan gaan de processorkracht en de afzonderlijke onderdelen waarschijnlijk een voordeel opleveren ten opzichte van de eerste E4200. Om dat goed te kunnen bepalen zal je de router echter een tijdje zelf moeten gebruiken. Daar hebben we hier helaas geen tijd voor. Je doet sowieso geen slechte koop aan deze router, zeker als je bedenkt dat de V2 ondanks de zwaardere hardware niet duurder is dan de eerste E4200. Voor een award komt de Linksys E4200V2 echter net iets tekort.

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gold Award Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0
*