NZXT Switch 810 review: koelt als de beste

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern
 4. 4. Koeling
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 7 V
 7. 7. Testresultaten koeling 12 V
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Foto's
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Onlangs bespraken we het Code Core X79 systeem van Code Systems op deze site. Deze zware PC was verpakt in een opvallende witte behuizing, de NZXT Switch 810. Die wilden we graag even aan onze testprocedure onderwerpen. Een testexemplaar arriveerde onlangs in ons lab, zodat we nu even apart kunnen ingaan op deze bijzondere verschijning.

De Switch 810 is een grote kast. Al hebben we nog grotere in ons lab gezien, deze behuizing is echt gericht op wie een bovenmodaal systeem wil huisvesten, met wellicht een groter dan gebruikelijk moederbord, veel harde schijven en insteekkaarten. De afmetingen bedragen 23,6 x 57,8 x 61 cm (BxDxH) wat neerkomt op een volume van 83 liter. Het gewicht is een forse 14 kilo, want de Switch 810 is gewoon uit staal opgetrokken. Daarnaast is er het nodige plastic gebruikt, maar daar komen we later in deze review op terug.

Naast het volume valt nog een aspect van deze behuizing direct op: hij is verre van goedkoop. Slechts een handvol shops in de Hardware.Info Prijsvergelijker voert deze kast, met een gemiddelde prijs van net geen 180 euro. Dat is veel geld voor een behuizing. Het zit nog niet op het niveau van de Cooler Master Cosmos II, maar het merendeel van de 2636 behuizingen in onze productzoeker Behuizingen is lager geprijsd. De 'sweet spot' voor de betere kast bevindt zich toch zo tussen de 80 en 120 euro. De grote vraag is dan ook: wat biedt de Switch 810 méér om die hoge prijs te rechtvaardigen?

NZXT Switch 810 White

Uiterlijk

Het moet gezegd, de NZXT Switch 810 is een markante verschijning. De kast is ook in het zwart leverbaar, maar valt in het wit natuurlijk een stuk meer op. Net als bij de onlangs besproken Phantom 410 is sprake van een standaard rechthoekig 'frame' dat met de nodige plastic elementen verfraaid is. Bij de Switch 810 is de aansluiting tussen die materiaaldelen wel beter geslaagd, naar onze mening. Een groot acrylen venster in het linkerzijpaneel geeft een blik op het inwendige, waar we verderop op terugkomen.

Opvallend zijn de eenvoudig te verwijderen delen aan de voor- en bovenzijde: even indrukken en de betreffende panelen laten los, zodat je in de ruimte erachter een ventilator kan plaatsen of een en ander schoon kunt maken. Ook het stoffilter dat zich aan de onderzijde bevindt kan eenvoudig verwijderd worden door het even aan de voorzijde in te drukken, waarna het onder de behuizing vandaag schuift.

De voorzijde ziet er strak uit, dankzij klepjes waarachter de front-aansluitingen en een eventueel te installeren optisch station schuil gaan. Achter het bovenste klepje treffen we twee keer USB 3.0, twee keer USB 2.0 en audio-aansluitingen, alsmede een SD geheugenkaartlezer. Daaronder het frontje voor een optisch station, al komt dat weinig stevig over. De bovenrand buigt zelfs iets naar onderen door, wat geen stevige indruk achterlaat. Gelukkig is het, net als de afdekplaatjes eronder, eenvoudig te verwijderen, zonder het voorpaneel los te hoeven maken of een schroevendraaier ter hand te nemen.

De onderste van de afdekplaatjes is afwijkend vormgegeven en herbergt dan ook een iets andere ruimte: hier kan een 3,5" harde schijf geplaatst worden, die verbonden wordt met een hot swap aansluiting achterin de bay. Mooi gevonden, maar een echt eenvoudig uitneembare slede hadden we fraaier gevonden.

NZXT Switch 810 White

Aan de bovenzijde bevindt zich een rooster, dat kan worden afgesloten. Wanneer het systeem in bedrijf is, verdient het aanbeveling dit te openen. De warme lucht kan dan sneller worden afgevoerd, geholpen door de aan de bovenkant van het systeem geïnstalleerde 140 mm fan. Met een druk op de achterkant van het rooster kan dit in zijn geheel verwijderd worden, waarna er ruimte in zicht komt voor in totaal drie 140 mm fans - of een fikse waterkoelingradiator.

NZXT Switch 810 White

Aan de achterkant treffen we een bovengemiddeld aantal slot-plaatjes aan, negen in totaal. Dat sluit aan bij de mogelijkheid een E-ATX (of XL-ATX) moederbord te plaatsen. Er zijn vier met rubber afgewerkte openingen voor de slangen van waterkoeling.

NZXT Switch 810 White

De buitenkant laat een gemengde indruk achter. De basis is goed: het frame is fraai gespoten en de afwerking met zwart rubber (en aan de buitenkant rubberachtig materiaal) ziet er goed uit. De plastic elementen voelen echter inferieur aan. De vastklikmechanismes zijn enerzijds handig, anderzijds voelen ze niet stevig aan. We hebben dankzij het systeem van Code Systems twee exemplaren van deze kast gezien en de kwaliteit van de verbindingen van deze twee verschilde sterk. Dit is storend genoeg om rekening mee te houden, mocht je deze behuizing overwegen.

Intern

Na het verwijderen van het linkerzijpaneel treffen we aan de binnenkant van de NZXT Switch 810 een prettige hoeveelheid inbouwruimte, om een understatement te gebruiken. Op het eerste gezicht valt het niet eens op, maar de dubbel uitgevoerde met rubber omklede openingen om kabels weg te werken laten zien hoe diep deze behuizing feitelijk is. De Switch 810 is even diep als de CM Storm Trooper en alleen de Cooler Master Cosmos II is nog dieper. Hierdoor kan je niet alleen een E-ATX of XL-ATX moederbord kwijt, je kan ook probleemloos een videokaart met een lengte van ruim 34 cm inbouwen. Nog langer kan ook, maar dan moet je een van de hardeschijfkooien verwijderen. Een CPU-koeler van 17,5 cm hoogte kan je overigens ook probleemloos kwijt.

NZXT Switch 810 White

Aan de voorzijde zijn twee uitneembare harddisk racks te ontwaren, met ieder ruimte voor drie 3,5" disks. Daarboven treffen we de genoemde 'hot swap' ruimte en drie 5,25" ruimtes. De slede voor de hot-swap disk zit overigens standaard met twee duimschroeven vast.

NZXT Switch 810 White

De overige hardeschijfsledes (waarin je eventueel ook 2,5" disks of SSD's kan vastschroeven) plaats je vanaf de rechterzijde. Dat paneel moet je dan dus ook even verwijderen. Het resulterende plaatje zie je hieronder. Wat opvalt is dat de fans alle zijn aangesloten op een centraal blokje, dat met één enkele molex-stekker van stroom voorzien kan worden. Prettig: er zitten nog drie vrije aansluitingen op.

NZXT Switch 810 White

NZXT Switch 810 White

De voeding wordt onderin geplaatst. Er is ruim voldoende ruimte voor een bovengemiddeld groot exemplaar.

NZXT Switch 810 White

Koeling

NZXT heeft een opmerkelijke keuze gemaakt voor de Switch 810, die we van harte toejuichen: er zijn alleen 140 mm fans gebruikt. Alle posities zijn bovendien geschikt voor dit fan-formaat, waar doorgaans 120 mm de standaard is. Bovendien worden er maar liefst vier van deze grote fans meegeleverd. Dat zorgt voor een flink koelpotentieel, wat overigens ook wel nodig is voor een behuizing van dit formaat. Op E-ATX moederborden installeer je doorgaans geen bijzonder zuinige processors.

Opvallend is ook de mogelijkheid intern twee kantelbare fans te installeren. Eentje is er al aanwezig, vastgemaakt aan het bovenste harddisk rack. Deze kan naar wens in een hoek tot zo'n 45 graden geplaatst worden. Ook aan het rack eronder is dat mogelijk. De gedachte is vermoedelijk dat de binnenkomende lucht van de intake ventilator(en) zo optimaal richting videokaarten en CPU geleid wordt.

NZXT Switch 810 White

Die intake fans zijn er maximaal twee aan de voorzijde, een is al geplaatst. Er is ruimte voor nog een 120 of 140 mm exemplaar. Een afklikbaar plastic paneel bevat ook een stoffilter. Dat treffen we ook aan onder de kast, waar op de bodem eventueel nog een tweetal 120 of 140 mm ventilatoren geplaatst kan worden.

Code Systems Code Core X79

Ook aan de bovenzijde is er ruimschoots ruimte voor fans: drie stuks kan je er plaatsen, met erboven eventueel een flinke radiator voor waterkoeling. Eén is al aanwezig, ongeveer boven de positie waar de CPU gemonteerd wordt. Ook aan de achterzijde treffen we een al geïnstalleerde 140 mm outtake fan aan. Het totaal aantal meegeleverde fans is dus vier, maar er is ruimte voor maar liefst 10 stuks - desgewenst alle 14 cm in diameter. Dat wekt natuurlijk verwachtingen voor de koelprestaties. Zoals gezegd kunnen zeven fans centraal aangesloten worden en van stroom voorzien worden door één molex-stekker. Doorgaans kan je er ook minstens drie op een moederbord kwijt, dus verloopkabels zal je niet snel nodig hebben. Wat we wel missen in een kast van in deze prijsklasse is een fan controller.

Code Systems Code Core X79

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Testresultaten koeling 7 V

Voor deze test vergeleken we de NZXT Switch 810 met de negen andere duurste behuizingen die we volgens onze procedure hebben getest. Daarbij viel direct op dat het merendeel van de behuizingen toch wel fors goedkoper is dan deze witte toren. Alleen de Cosmos II is een stuk duurder.

Eerst testen we, zoals altijd, met de fans op lage rotatiesnelheid.

200 W

Bij 200 W moet de Switch 810 twee kasten van Silverstone voor zich dulden: de Temjin TJ02 en de Raven RV03. De eerste scoort feitelijk hetzelfde, de tweede doet het net iets beter. De NZXT zit wel een hele graad onder de Antec Eleven Hundred.

400 W

Bij een warmteproductie van 400 W schuift de NZXT een plaatsje omhoog, het verschil met de Eleven Hundred neemt flink toe - maar de Raven RV03 doet het nog altijd beter. Daarbij kunnen we wel alvast verklappen dat de NZXT aanzienlijk minder lawaai maakt.

Testresultaten koeling 12 V

Met de fans op volle draaisnelheid kan de NZXT Switch 810 laten zien waartoe hij echt in staat is. Wanneer je de behuizing zonder extra's aansluit, zijn dit de koelprestaties die je kan verwachten. Deze behuizing heeft immers geen fan controller en laat de fans dus op volle snelheid draaien.

200 W

De resultaten stellen niet teleur: de afstand tot de Raven RV03 van Silverstone is praktisch verdwenen, terwijl de kast van NZXT aanzienlijk minder lawaai produceert.

400 W

Ook bij een dubbel zo zware belasting kwijt de Switch 810 zich uitstekend van zijn taak, met wederom een tweede plaats.

Testresultaten geluidsproductie

Bij dit deel van de test wordt duidelijk wat het voordeel is van de 140 mm fans boven de doorgaans gebruikte 120 mm exemplaren: terwijl de NZXT Switch 810 in de meeste tests op de vorige pagina's op de tweede positie te vinden is, blijkt de geluidsproductie alleszins mee te vallen.

7 V

Met vier draaiende fans op lage snelheid noteren we een geluidsproductie van 35,7 dB(A). Dat is hoorbaar, maar niet storend.

12 V

Op volle rotatiesnelheid zakt de Switch 810 een plaatsje, maar de geproduceerde 45,1 dB(A) zijn nog alleszins netjes. In het licht van de koelprestaties is het zelfs zeer goed.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamSwitch 810 White
Productcode8C-SWNL1-WWW
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatExtended ATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurWit
Afmeting - Breedte23.6 cm
Afmeting - Diepte57.8 cm
Afmeting - Hoogte61 cm
Gewicht14.14 kg
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)83.21 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern4
2,5 inch intern totaal6
3,5 inch intern totaal6
2,5 inch hot swap1
3,5 inch hot swap1
Aantal insteekkaarten9
Maximale lengte videokaart34.5 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17.5 cm
Casefans
120 mm fan posities10
140 mm fan posities10
Meegeleverde casefans4 fans
Totaal aantal fan posities10
Type fanaansluiting3-pins
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler
Temperatuur
Temperatuur 200 watt - Casefans 7 volt22.7 °C
Temperatuur 200 watt - Casefans 12 volt21.7 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 7 volt26.3 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 12 volt23.9 °C
Geluidstest
Geluidsproductie - Voeding, HDD30.9 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 7V35.7 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 12V45.1 dB(A)

Foto's

Conclusie

Tijd om de balans op te maken. De NZXT Switch 810 is, laten we dat voorop stellen, een uitstekende keuze wanneer je een heel zwaar systeem gaat bouwen. Socket 2011 moederbord, twee high-end videokaarten, een stapeltje harde schijven en misschien waterkoeling? Bij zo'n systeem van circa 1500-2000 euro is een kast als deze geen overbodige luxe.

Als we kijken naar de koelprestaties, de functionaliteit, het gebruiksgemak is er weinig mis met deze behuizing. Koelen doet hij als de beste - en met nog een paar 140 mm fans erbij durven we wel te stellen dat dit een van de best koelende behuizingen is die we ooit getest hebben. Bovendien doet hij dat met een prettig lage (relatief) hoeveelheid geluid. Inbouwen is eenvoudig, kabels wegwerken gaat ook probleemloos. Dankzij duimschroeven en klik- en klemsystemen is montage ook niet lastig.

Toch wringt er iets, namelijk de afwerking. Hoewel we de eenvoudig openklikkende elementen kunnen waarderen, is het gebruikte plastic erg gammel en dun. Je ziet het aan details, zoals het doorbuigende frontje voor de optische drive en het te moeilijk of juist te makkelijk openklikkende bovenpaneel. Je ziet het ook aan de ontbrekende fan-controller en de wat knullig uitgevoerde hot swap ruimte.

De Antec Eleven Hundred beloonden we in onze vergelijkingstest in Hardware.Info Magazine #1/2012 met een Gold Award, vanwege de koelprestaties, relatief bescheiden geluidsproductie, handige voorzieningen én de uitstekende afwerking. De NZXT Switch 810 koelt nog net wat beter, is net wat stiller en zit ook bomvol handige voorzieningen. Bovendien heeft hij (nog) meer interne ruimte. Als de prijs van deze kast vergelijkbaar was geweest, desnoods een paar tientjes hoger, dan hadden we hem beloond met een Silver Award. Voor de vraagprijs van gemiddeld bijna 180 euro kunnen we dat echter niet rechtvaardigen. Beter was NZXT echt 'voor goud' gegaan en hadden ze de kast echt goed afgewerkt, met een hogere prijs tot gevolg. In deze uitvoering kunnen we de Switch 810 alleen onder voorbehoud aanraden: het is een prachtige kast, maar wees niet verbaasd als binnen een paar maanden plastic delen los raken of afbreken. En dat is geen kwalificatie die we met een award kunnen belonen.

NZXT Switch 810 White


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT Switch 810 White

NZXT Switch 810 White

 • Tower
 • Extended ATX
 • Wit
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
0
*