14 450mbps-routers vergelijkingstest: de snelste routers van het moment

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Voorbereidingen
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Apple Time Capsule 3TB
 5. 5. ASUS RT-N66U
 6. 6. Belkin Play N750
 7. 7. Buffalo AirStation WZR-HP-G450H
 8. 8. Edimax BR-6675nD
 9. 9. Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router
 10. 10. Linksys E4200/E4200v2
 11. 11. Netgear WNDR4000
 12. 12. Netgear WNDR4500
 13. 13. Sitecom WLR-6000
 14. 14. TP-Link TL-WR2543ND
 15. 15. Trendnet TEW-692GR
 16. 16. ZyXEL NBG5715
 17. 17. De winst van de derde datastroom
 18. 18. Testresultaten: bekabeld
 19. 19. Testresultaten: 2,4 GHz
 20. 20. Testresultaten: 5 GHz
 21. 21. Testresultaten: stroomverbruik
 22. 22. Conclusie
 23. 23. Besproken producten
 24. 24. Reacties

Inleiding

Terwijl op de afgelopen CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas en MWC (Mobile World Congress) in Barcelona al demonstraties te zien waren van de volgende stap op het gebied van de 802.11-standaard, namelijk 802.11ac, zitten we momenteel nog midden in een transitie binnen de huidige 802.11n standaard. Eerste demonstraties lopen vaak een behoorlijk eind voor de muziek uit in IT-land en dat is bij 802.11ac niet anders. De definitieve goedkeuring voor deze nieuwe standaard wordt niet verwacht voor eind 2013, waarna het nog makkelijk enkele jaren kan duren voor het wereldwijd verspreid is. Kortom, het verder ontwikkelen van 802.11n heeft wel degelijk zin. Er is immers nog ruim de tijd om daar de vruchten van te plukken.


Dit soort snelheden zijn vooralsnog toekomstmuziek.

Waar 802.11ac een theoretische doorvoersnelheid belooft van 1 gbps en dus ruim drie keer sneller zou moeten worden dan de tot voor kort standaard 802.11n-doorvoersnelheid van 300 Mbps, doet de nieuwe 802.11n-standaard het met een theoretische snelheid van 450 Mbps iets rustiger aan. Toch is dit nog altijd een snelheidstoename van vijftig procent. Dat is toch zeker niet iets om ongemerkt voorbij te laten gaan, wat we dan ook zeker niet doen. Voor we ingaan op de verschillende merken en modellen, leggen we eerst uit wat nu eigenlijk het verschil is tussen een 300Mbps-router en een 450Mbps-model.

Extra datastroom

Om duidelijk te krijgen wat een router met een theoretische draadloze snelheid van 450 Mbps nu fundamenteel anders maakt dan eentje die ‘beperkt’ is tot 300 Mbps, duiken we eerst even in de technologie waarvan een router gebruik maakt.
Het valt de oplettende lezer vast op dat de stap van 300 naar 450 weer 150 Mbps bedraagt, hetzelfde verschil als tussen 150 en 300 Mbps. Dit is niet gedaan omdat fabrikanten van WLAN-chips dit toevallig een mooi getal vinden, maar is het logische gevolg van de manier waarop draadloze netwerken data van het ene naar het andere punt in het netwerk versturen.

Een 802.11n-router verstuurt en ontvangt data in zogeheten MIMO-datastromen. Iedere datastroom heeft een maximale theoretische snelheid van 150 Mbps. 150n-routers gebruiken dus een enkele datastroom, 300n-routers twee en 450n-modellen drie. Het minimale aantal datastromen binnen de 802.11n-standaard bedraagt twee: ‘150n’ is dan ook weliswaar compatible, maar niet compliant met die standaard. Het maximale aantal datastromen ligt echter op vier. Een verdere verhoging naar 600 Mbps zou dus nog mogelijk zijn, al is het de vraag of dat nog gaat gebeuren voor 802.11ac, dat maximaal acht MIMO-datastromen aankan, gemeengoed wordt.

Voorbereidingen

Als je een 450Mbps-router koopt, dan wil je er waarschijnlijk ook het maximale uithalen. Dit betekent dat de hardware die je wilt gaan gebruiken in combinatie met de router de drie datastromen aan moet kunnen. Dit is op dit moment jammer genoeg vaak niet het geval. Het aantal laptops met WLAN-chips die drie datastromen aankunnen, is heel erg klein. Het is vaak wel mogelijk om een dergelijk kaartje te vervangen. Zoals we in Hardware.Info Magazine #5 van 2011 hebben laten zien, is dat geen enorme klus. Wel is het van belang dat je vooraf uitzoekt of het op jouw laptop überhaupt mogelijk is, voordat je overgaat tot het aanschaffen van een geschikt kaartje. De behuizing van je laptop moet namelijk ook beschikken over drie antenne-aansluitingen.

Daarnaast moet de maker van de laptop het ook nog toestaan. Zo heeft HP kennelijk liever niet dat je het kaartje zelf vervangt. Een ander kaartje wordt namelijk niet herkend. Beschikt je notebook over de vereiste antennes en is het veranderen van de Wifi-adapter mogelijk, dan kom je waarschijnlijk uit bij de Intel Centrino Ultimate-N 6300, want andere WLAN-kaartjes die met drie datastromen overweg kunnen (bijvoorbeeld de Killer Wireless-N 1103 van Bigfoot Networks) zijn niet los verkrijgbaar.   


De Ultimate-N 6300 is feitelijk het enige Wifi-kaartje voor in de notebook dat los te koop is.

Als je niet de mogelijkheid hebt om een andere WLAN-chip in je laptop te schroeven, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om een usb-adapter aan te schaffen die hier geschikt voor is. Voor enkele van de 450Mbps-routers in deze test bieden fabrikanten een speciaal daarvoor ontwikkelde usb-adapter aan. Deze oplossing is weliswaar niet zo elegant als het vervangen van het netwerkkaartje, het is wel het best mogelijke alternatief om je router zo goed mogelijk te laten presteren.

Testdeelnemers

Wat betreft deelnemers hebben we het meteen goed aangepakt en alle 450Mbps-modellen aangevraagd die we konden vinden. Dat leverde uiteindelijk het mooie aantal van veertien routers op, waarvan we sommige al eens getest hebben, maar die nog altijd aan het criterium van deze test voldoen, namelijk dat ze op minimaal één frequentie (2,4 en/of 5 GHz) drie datastromen, dus 450 Mbps, moeten ondersteunen. De duidelijke afwezigen zijn AVM en D-Link, die beiden wel een 450Mbps-model op de Nederlandse markt gaan brengen, maar te laat komen voor deze test. Zodra de Fritz!Box 3370 en de DIR-857 in ons testlab verschijnen, zullen we ze uiteraard meteen door onze testprocedure halen.

We noemen de deelnemers hier in alfabetische volgorde: Apple Time Capsule 3TB, ASUS RT-N66U, Belkin Play N750, Buffalo WZR-HPG450H, Edimax BR-6675nD, Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router, Linksys E4200, Linksys E4200v2, Netgear WNDR4000, Netgear WNDR4500, Sitecom X6, TP-Link TL-WR2543ND, Trendnet TEW-692GR en ZyXEL NBG5715.

Met uitzondering van de Buffalo WZR-HPG450H zijn het allemaal dual-band routers. De Belkin Play N750, de Linksys E4200, de Netgear WNDR4000 en de Sitecom X6 maken alleen op 5 GHz gebruik van drie datastromen. 2,4 GHz is op deze routers dus nog ‘gewoon’ 300n. Van Apple wilden we uiteraard de nieuwste Airport Extreme testen, maar die kon men ons niet tijdig leveren. Aangezien de nieuwste Time Capsule over dezelfde draadloze specs beschikt, hebben we die meegenomen. We bespreken de routers in alfabetische volgorde.

We kijken uiteraard naar de mogelijkheden van de router, waarbij we ook meteen inventariseren of de fabrikant de router al heeft voorbereid op IPv6, dat er nu toch echt aan lijkt te gaan komen. Ondersteunt de router dit nog niet, dan is dat nog geen reden om de router niet te kopen, want deze functionaliteit toevoegen is slechts een kwestie van een firmware-update. Toch zijn er gebruikers die dit nu ook al graag weten. De belangrijkste factor in deze test is uiteraard wat de draadloze prestaties van de routers zijn, aangezien we het met 450n-routers hebben over een nieuwe standaard die sneller pretendeert te zijn dan de bestaande 300n-generatie. Na het bespreken van alle routers afzonderlijk vergelijken we de testresultaten met die van een goede 300n-router, de Netgear WNDR3800, om te zien of het loont om een 450Mbps-router aan te schaffen.

Testmethode

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van de routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, de industriestandaard als het gaat om het meten van doorvoersnelheden in een netwerk. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we een laptop van BTO met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router. We doen beide draadloze tests op beide frequenties (indien aanwezig) en zowel op 10 meter als op 20 meter. Alle draadloze apparatuur in ons testlab staat tijdens het testen uit en we houden een ‘line of sight’ tussen router en laptop. Op deze manier geven we de router de beste kans om zo goed mogelijk te presteren en krijgen we een redelijk accuraat beeld van hoe de routers in ideale, maar realistische praktijksituaties presteren. We testen de draadloze snelheden op twee verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Apple Time Capsule 3TB

Bij de Time Capsule van Apple moet je goed in je achterhoofd houden dat dit naast een router ook een netwerkschijf is. Met een idle stoomverbruik van 11 watt is het geen zuinige router, al zijn er concurrenten zonder harde schijf die ook in die buurt zitten. Daarnaast is de gemiddelde prijs van dit 3TB-model met ongeveer 485 euro erg hoog. Er is ook een 2TB-variant voor gemiddeld ongeveer 280 euro. Een Airport Extreme (zonder harde schijf) heb je voor gemiddeld 160 euro.

Apple Time Capsule 3TB

Wat betreft mogelijkheden blinkt deze router niet uit. Het is allemaal wat karig in de Airport Utility. De slechts drie in plaats van vier LAN-poorten achterop het apparaat geven eenzelfde beeld. Wel is het mogelijk om op de usb-poort een externe harde schijf of usb-printer aan te sluiten. De beide harde schijven (ingebouwd en extern) kun je ook van buiten je netwerk benaderen.

Over de draadloze snelheid hebben we eigenlijk alleen maar goed nieuws. Hij scoort op alle vlakken meer dan behoorlijk. De lage snelheid op 20 m van LAN naar WLAN is misschien een beetje schrikken, maar er zijn niet veel routers in deze test die het er goed vanaf brengen bij deze test.

Apple Time Capsule 3TB

+ Fraai design, inclusief 3 TB opslag, goede doorvoersnelheden
- Weinig instelmogelijkheden, erg duur, niet echt zuinig

ASUS RT-N66U

Als je naar de RT-N66U kijkt, valt aan verschillende zaken op dat je hier niet van doen hebt met een gemiddelde router. Allereerst is de ‘black diamond’-afwerking van de behuizing een duidelijke blikvanger. De webinterface ziet er erg goed uit en biedt je praktisch alles wat je kan verwachten van een routerinterface, inclusief ondersteuning voor IPv6 en het opzetten van een VPN-server. Het enige nadeel is dat de menu’s niet allemaal even logisch in elkaar zitten.

Asus RT-N66U

Naast de gebruikelijke vier LAN-poorten en de WAN-poort zien we twee usb-aansluitingen, voor een externe harde schijf, een printer of een 3G-adapter. Dat laatste komt zeer zelden voor en maakt deze router dus speciaal. We zien verder nog een WPS-knop voor het eenvoudig draadloos koppelen van andere apparatuur en een aan-uitknop.

Van de testresultaten valt je mond open. We meten voor het eerst constante snelheden van ruim boven de 200 Mbps op 5 GHz. Ook op 2,4 GHz kunnen we niet om deze router heen. Ook deze router heeft echter moeite met de test op 2,4 GHz van LAN naar WLAN op 20 meter. De prijs is met gemiddeld ongeveer 170 euro in lijn met de prestaties.

Asus RT-N66U

+ Zeer veel mogelijkheden, fraaie webinterface, extreem snel, twee usb-aansluitingen
- Menustructuur niet altijd even logisch, vrij prijzig, hoog stroomverbruik

Belkin Play N750

Belkin heeft met de Play N750 een stijlvolle router neergezet, die met een gemiddelde prijs van ongeveer 90 euro niet enorm duur is. De webinterface van de router ziet er echter nog altijd niet goed uit. Ook ontbreken behoorlijk wat mogelijkheden, vooral op het gebied van toegangscontrole en QoS (Quality of Service). Verder ontbreekt in de huidige firmware ondersteuning voor IPv6.

Belkin Play N750

De Play N750 heeft net als de ASUS RT-N66U twee usb-aansluitingen, waarop je zowel een printer als een externe drive aan kunt sluiten. De WPS-knop is op vernuftige wijze weggewerkt en een aan-uitschakelaar ontbreekt. Dat laatste is geen heel groot probleem, aangezien een router toch continu aanstaat.

De prestaties van de Play N750, die met een gemiddelde prijs van ongeveer 90 euro tot de goedkoopste in de test behoort, zijn best goed. Ze zijn niet extreem hoog, maar wel goed op beide frequenties. Zelfs op de lastige test van LAN naar WLAN op 20 meter (2,4 GHz) haalt hij goede scores, ook al heeft deze Belkin niet de beschikking over drie datastromen op die frequentie. Daar staat dan weer wel tegenover dat de resultaten bij de tests WLAN naar LAN op 2,4 GHz wat tegenvallen.

Belkin Play N750

+ Fraai uiterlijk, stabiele prestaties, relatief goedkoop, twee usb-aansluitingen
- WLAN naar LAN op 2,4 GHz niet sterk, matige webinterface, geen IPv6-ondersteuning

Buffalo AirStation WZR-HP-G450H

De AirStation is een single-band router, de enige in deze test. De drie enorme externe antennes doen in ieder geval vermoeden dat hij het op deze frequentie wel heel goed doet, al oogt het niet erg fraai. Op het gebied van aansluitingen is deze AirStation goed uitgerust: een schakelaar om de routerfunctionaliteit aan of uit te zetten (de router is dan alleen Access Point), een gecombineerde WPS/AOSS (Buffalo’s variant van WPS die ook ondersteuning biedt aan WEP) en een schuifje waarmee je de Movie Engine – waarmee het streamen van films prioriteit zou moeten krijgen – aan en uit kunt zetten.

Buffalo AirStation Nfiniti HighPower Giga Wireless-N Router & Access Point

De WZR-HP-G450H biedt behoorlijk wat mogelijkheden en zelfs twee soorten firmware, een Buffalo-versie van DD-WRT en een zogeheten User-friendly-versie. De gebruiksvriendelijke firmware ziet er weliswaar iets kleuriger uit, maar is niet veel duidelijker dan DD-WRT. Wel kun je alleen bij de gebruiksvriendelijke firmware een printer op de usb-poort van de router aansluiten. Verder biedt deze Buffalo bijvoorbeeld ook 3G-ondersteuning en de mogelijkheid om een VPN-server op te zetten.

De testresultaten zijn uitstekend. Zelfs op twintig meter haalt de Buffalo zeer goede resultaten. De gemiddelde prijs van ongeveer 105 euro is voor een single-band router wel aan de forse kant, maar gezien de mogelijkheden en prestaties wel enigszins te verantwoorden, al haalt de goedkopere D-Link DIR-645 (ook een single-band router) duidelijk hogere snelheden. De mogelijkheden van die router zijn echter beperkter.

Buffalo AirStation Nfiniti HighPower Giga Wireless-N Router & Access Point

+ Uitgebreide mogelijkheden, keuze uit firmwares, zeer goede resultaten, zuinig
- Geen 5 GHz, niet bepaald fraai, niet goedkoop

Edimax BR-6675nD

De inzending van Edimax voor deze test ziet er redelijk speels uit, met zijn aflopende zijkanten. Zodra je het apparaatje aanzet, gaan er echter allerlei blauwe ledjes branden en knipperen. Het is met een gemiddelde aanschafprijs van nog geen 90 euro de op een na goedkoopste router in deze test.

Edimax BR-6675ND

De mogelijkheden die deze router biedt zijn uitstekend. Alleen op het gebied van QoS laat hij wat punten liggen. De manier waarop je in wat Edimax iQoS noemt de vijf verschillende toepassingen naar relevantie kunt indelen aan de hand van pictogrammen is op zich aardig, maar de veeleisende gebruiker zal toch iets meer instellingsmogelijkheden willen. Ook IPv6-ondersteuning biedt deze router niet. Kijken we naar de aansluitingen op de router, dan valt meteen op dat er geen usb-aansluiting op zit. Er zit dan weer wel een schakelaartje waarmee je de draadloze module van de router uit kunt schakelen en een WPS-knop.

De prestaties van de BR-6675nD zijn over het algemeen redelijk tot goed. De snelheid van WAN naar LAN valt wat tegen, maar is nog altijd ruimschoots toereikend voor de snelste kabelabonnementen. Draadloos zet deze router scores neer die in de buurt liggen van die van de Belkin Play N750.

Edimax BR-6675ND

+ Speels design, lage prijs, voldoende mogelijkheden, redelijk goede snelheden
- Geen usb-poort, beperkte QoS, blauwe ledjes, geen IPv6-ondersteuning

Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router

Het Duitse Intellinet is een nieuwe speler op de Nederlandse markt. Via Compricon hebben we toch een exemplaar van deze router weten te bemachtigen. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 120 euro bevindt deze router zich in het midden van het testveld. Hij mag dan ongeveer 35 euro duurder zijn dan de hiervoor besproken Edimax BR-6675, hij heeft er toch behoorlijk wat van weg. De dubbele rij ledjes aan de voorkant, het ontbreken van een usb-aansluiting, de gecombineerde WPS/reset-knop en zelfs het schuifje achterop om de radio aan of uit te zetten: het zit bij beide modellen op dezelfde plaats op de router.

De webinterface geeft eenzelfde beeld als de buitenkant van de router. Ook hier moeten we onbewust terugdenken aan de interface van de router van Edimax. Waar de Edimax BR-6675nD het op het vlak van QoS wat liet liggen, biedt deze Intellinet een stuk meer mogelijkheden.  

Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router

Ook op het gebied van prestaties zien we nagenoeg geen verschil tussen deze router van Intellinet en de Edimax BR-6675. De WAN-LAN-snelheid ligt iets hoger bij de Intellinet, maar draadloos is de Edimax over het algemeen zelfs nog net iets sneller.

Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router

+ Redelijk goede prestaties, voldoende mogelijkheden
- Relatief duur, geen usb-aansluiting, geen IPv6-ondersteuning

Linksys E4200/E4200v2

De Linksys E4200 is een bekend gezicht bij vergelijkingstests van high-end routers. Hij is dan ook alweer ruim een jaar op de markt. Heel veel nieuws valt er niet meer te vertellen over deze router. Linksys komt echter binnenkort met een verbeterde versie van de router, die onder dezelfde naam door het leven zal gaan, maar toch een duidelijk ander product is. De eerste versie beschikte over drie datastromen op 5 GHz, maar over twee op 2,4 GHz. De v2 heeft op beide frequenties de beschikking over drie datastromen.

Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

Ook onder de motorkap is er het een en ander veranderd. De CPU van de v2 is sneller, waardoor de snelheid die behaald kan worden via de enkele usb-poort behoorlijk omhoog is gegaan. We hebben dit uiteraard even getest en de snelheidstoename is inderdaad behoorlijk fors. De v2 haalt snelheden van rond de 10 MB/s (beide kanten op), terwijl dat de helft was bij de eerste E4200. Dat zijn goede snelheden voor een router. Daarnaast zijn ook praktisch alle chips op het bordje in de router vervangen. Waar de eerste E4200 nog gebruikmaakte van Broadcom, is Linksys voor de v2 overgestapt op Marvell.

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)
De V2 maakt gebruik van Marvell-chips in plaats van exemplaren van Broadcom.

Wat opvalt bij de gewone snelheidstests is dat het een beetje stuivertje wisselen is tussen de twee versies, maar dat de v2 het wel wint. De snelheid van WAN naar LAN is met 263 Mbps een stuk lager bij de v2 dan bij de originele E4200, maar daar had die in het begin ook last van. Pas na enkele updates werd de huidige 915 Mbps gehaald. Dat kan dus bij de v2 ook nog komen. De v2 gaat overigens voor dezelfde prijs verkocht worden als de huidige versie, die je voor gemiddeld ongeveer 135 euro kunt aanschaffen.

+ Uitgebreide mogelijkheden, goede prestaties op beide frequenties, snellere CPU in v2
- Prestaties niet bijzonder veel beter (v2), een enkele usb-aansluiting

Netgear WNDR4000

Net als de eerste versie van de Linksys E4200 is ook de Netgear WNDR4000 al een wat ouder model. Ook deze router heeft alleen op 5 GHz de beschikking over drie datastromen. De WNDR4000 maakt inmiddels geen gebruik meer van de oude, tamelijk ouderwetse interface, maar van de nieuwe op Netgear Genie gebaseerde variant, waar ook de WNDR3800 en WNDR4500 mee uitgerust zijn.

Netgear WNDR4000 N750 Dual Band Gigabit Router

De WNDR4000 moet het evenals de Linksys E4200 stellen met slechts een enkele usb-poort. De meeste high-end modellen die nu op de markt komen, hebben er twee. Het feit dat de usb-poorten bij Netgear-routers blauw zijn, betekent overigens niet dat je hier te maken hebt met usb 3.0. Of het een eerlijke vergissing is of een sluwe marketingtruc laten we maar in het midden, maar helemaal netjes is het niet.

De prestaties van de WNDR4000 zijn nog altijd uitstekend, ook al is het al een ouder model. Met name op 5 GHz (behalve op 20 meter van LAN naar WLAN) zijn er weinig routers die harder gaan. De prijs is met gemiddeld 115 euro niet bijzonder hoog.   

Netgear WNDR4000 N750 Dual Band Gigabit Router

+ Zeer goede prestaties op 5 GHz, relatief goedkoop
- Een enkele usb-aansluiting

Netgear WNDR4500

De WNDR4500 is de grote broer van de hierboven besproken WNDR4000. Dit kun je letterlijk opvatten, want deze router is een behoorlijke slag groter. In tegenstelling tot de WNDR4000 heeft de WNDR4500 wel een maximale theoretische doorvoersnelheid van 450 Mbps op beide frequenties. Een ander verschil is dat de WNDR4500 de beschikking heeft over twee usb-poorten, die gebruikt kunnen worden om een externe harde schijf of een printer op aan te sluiten.    

Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router

Daarnaast heeft deze router de nieuwe, veel fraaier ogende webinterface. De vernieuwing in de interface zit hem overigens met name in de schil die er omheen ligt, oftewel de ‘menuboom’ aan de linkerkant van het scherm. De eigenlijke pagina’s zijn niet veel veranderd qua indeling. De mogelijkheden zijn zoals we wel gewend zijn Netgear zeer uitgebreid.

Wat betreft prestaties doet de WNDR4500 het beter dan de WNDR4000 en moet hij eigenlijk alleen de ASUS RT-N66U voor zich dulden. Hij is met een gemiddelde prijs van 150 euro dan ook duidelijk goedkoper dan de ASUS.

Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router

+ Zeer goede prestaties overall, veel mogelijkheden, twee usb-poorten
- Niet veel sneller dan de WNDR4000, vrij prijzig, hoog stroomverbruik

Sitecom WLR-6000

De WLR-6000, ook bekend als de X6, is de bijdrage van Sitecom aan deze vergelijkingstest. Zoals we inmiddels van het Nederlandse bedrijf gewend zijn, is ook dit model weer uitgevoerd in het kenmerkende bruin en gebroken wit. Behalve de WPS-knop (die Sitecom OPS noemt, wat staat voor One Push Setup) bovenop en een usb-poort aan de achterzijde, zijn er geen onderscheidende zaken te melden over het uiterlijk. De usb-poort is overigens zowel voor printers als voor externe harde schijven als voor webcams te gebruiken.

Sitecom WLR-6000 Wireless Gigabit Router 450N X6 

De interface voldoet ook aan de verwachtingen. Sitecom staat van oudsher bekend om een ruim opgezette, duidelijke webinterface en ook bij de X6 worden we daarin niet teleurgesteld. Wat ons betreft is dit de overzichtelijkste interface van alle routers in de test. IPv6-ondersteuning zit er echter nog niet in.   

De prestaties van de Sitecom X6 blijven wat achter bij die van de rest. Op 5 GHz zien we maar een score van boven de 100 Mbps. Op 2,4 GHz heeft de router het vooral lastig op 20 meter. Voor de gemiddelde prijs van ruim 125 euro mag het allemaal wel iets sneller gaan.

Sitecom WLR-6000 Wireless Gigabit Router 450N X6

+ Zeer duidelijke interface, compact, gebruiksvriendelijk, zuinig
- Geen bijzondere scores, een enkele usb-poort, nog geen IPv6-ondersteuning

De TL-WR2543ND ziet er wat goedkoop uit. Het is met een gemiddelde prijs van 75 euro dan ook de goedkoopste router uit de test. Voor veel dual-band gebruikers zal het wel een belangrijk nadeel van deze router zijn dat hij de beide frequenties niet simultaan aankan.

TP-Link TL-WR2543ND

De webinterface van deze router is uitstekend, met uitgebreide hulp in de rechterkolom. Het is zelfs mogelijk om te kiezen in welke regio de router zichzelf moet wanen. Dit kan behoorlijke verschillen opleveren, aangezien niet ieder land dezelfde bovengrens aanhoudt als het gaat om de zendkracht. In Amerika is op 2,4 GHz bijvoorbeeld een behoorlijk wat hogere bovengrens ingesteld dan in Nederland. Je moet je wel realiseren dat dit volgens de wet niet toegestaan is.

De prestaties die de TL-WR2543ND neerzet zijn uitstekend. Op veel punten scoort alleen de ASUS RT-N66U is duidelijk beter. Met name de scores op 2,4 GHz zijn indrukwekkend. Wat wel opvalt is de vrij lage snelheid van WAN naar LAN, die met 115 Mbps net onder die van de snelste kabelabonnementen ligt.

TP-Link TL-WR2543ND

+ Heel erg snel, uitgebreide mogelijkheden, goedkoop
- Geen simultane dual-band, lage snelheid van WAN naar LAN, geen IPv6-ondersteuning

Trendnet TEW-692GR

De TEW-692GR van Trendnet was de eerste router die volgens de specificaties op beide banden een theoretische snelheid zou moeten kunnen halen van 450 Mbps. De eerste zijn met iets, brengt altijd de nodige valkuilen met zich mee en ook de TEW-692GR heeft daar last van, zoals duidelijk zal worden.

Trendnet TEW-692GR Concurrent Dual Band Wireless N Router

Behalve de gebruikelijke 4 LAN-poorten en de WAN-poort, zit er alleen nog een WPS-knop op de router, die daarmee wel een mooi compact formaat heeft gekregen. Het is alleen jammer dat er drie grote antennes opzitten, die hier afbreuk aan doen. De webinterface van deze router is prima, al is hij wel duidelijk geleend van D-Link. De donkere kleuren die Trendnet gebruikt zijn wel wat fraaier en rustiger dan het oranje en bruin van D-Link. Wat betreft aansluitingen laat deze router het alleen duidelijk liggen op het gebied van QoS. Dat is er feitelijk niet.

De prestaties van de TEW-692GR zijn niet bijzonder. Echt slecht zijn ze niet, maar van een 450Mbps-router mag je toch wel meer verwachten, zeker als deze gemiddeld ongeveer 145 euro op moet brengen.

Trendnet TEW-692GR Concurrent Dual Band Wireless N Router

+ Lekker klein, fraaie interface
- Matige resultaten, geen usb-aansluiting, geen IPv6-ondersteuning

ZyXEL NBG5715

De laatste 450Mbps-router in deze test is de NBG5715 van ZyXEL, een router met behoorlijk wat knipperende verlichting en een behoorlijk stevige prijs van gemiddeld bijna 150 euro. Die verlichting kun je overigens wel uitschakelen door middel van een knopje aan de zijkant van het apparaat. De webinterface heeft een Easy Mode en een Expert Mode. De Easy Mode ziet er behoorlijk gelikt uit en biedt je de belangrijkste informatie over het apparaat en enkele essentiële instellingsmogelijkheden. De interface van de Expert Mode ziet er een stuk minder gelikt uit, al is deze wel overzichtelijk als je eenmaal doorhebt dat je linksbovenin moet zijn om bij de daadwerkelijke instellingen te komen.

ZyXEL NBG5715

Wat verder opvalt is dat de NBG5715 twee usb-poorten heeft die beide voorzien zijn van een ‘eject’-knopje, om er zeker van te zijn dat je ze veilig kunt verwijderen. Veel gebruikers doen dit op de computer al niet, dus hier zal niet enorm veel gebruik van gemaakt worden. ZyXEL heeft er net als Netgear voor gekozen om de usb-poorten blauw te maken, ook al zijn het zeker geen usb 3.0-aansluitingen. Naast het al eerder genoemde knopje om de verlichting uit te schakelen, zit er ook nog een knopje aan de zijkant van de router om de radio uit te zetten.

De prestaties van deze router zijn nergens echt goed, behalve van WAN naar LAN. Ook deze router heeft moeite met de tests op 20 meter op 2,4 GHz. De 5GHz-scores zijn daarnaast ook niet bijzonder goed. Van een router met deze aanschafprijs verwachten we toch wel behoorlijk betere prestaties dan we in deze test konden noteren.

ZyXEL NBG5715

+ Overzichtelijke interfaces, goede snelheid van WAN naar LAN, twee usb-poorten
- Geen bijzondere draadloze prestaties, redelijk hoog stroomverbruik, erg duur, geen IPv6-ondersteuning

De winst van de derde datastroom

Om de resultaten van de veertien hierboven besproken 450Mbps-routers in perspectief te plaatsen, zetten we de prestaties van de Netgear WNDR3800 ernaast. Uit deze vergelijking blijkt duidelijk dat de meeste 450Mbps-routers niet kunnen tippen aan de WNDR3800. Eigenlijk moet de WNDR3800 alleen de ASUS RT-N66U, de twee Netgears (WNDR4000 en WNDR4500) en de TP-Link TL-WR2543ND duidelijk voor laten gaan. De Apple Time Capsule zit ongeveer op hetzelfde niveau en de rest zit eronder. Dit betekent dus dat negen van de veertien exemplaren vrijwel geen snelheidswinst bieden ten opzichte van de WNDR3800, in ieder geval niet in onze testopstelling.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
De WNDR3800 van Netgear is nog altijd te verkiezen boven het leeuwendeel van de 450Mbps-routers.

IPv6

We hebben bij deze test van high-end routers ook voor het eerst nadrukkelijk gelet op IPv6-ondersteuning. Van de veertien routers biedt slechts de helft op dit moment deze ondersteuning. We hebben dit samen met de Stichting IPv6 Nederland uiteraard even getest en komen tot de conclusie dat je bij Linksys moet zijn als je nu al goede IPv6-ondersteuning wilt. Alleen de E4200v2 doet het op dit vlak foutloos. De op een na beste op dit vlak is de originele Linksys E4200. De ASUS RT-N66U maakt er daarentegen een behoorlijk potje van. Die doet namelijk helemaal niets, op geen enkele IPv6-standaard (PPPoE, Native en 6rd). Nogmaals, dit zijn geen hardware-problemen, maar het geeft wel aan hoe serieus fabrikanten dit op het moment al nemen.

Testresultaten: bekabeld

Op deze en volgende pagina's worden de resultaten van een router van de 15 weergegeven met behulp van een rood balkje. Dat is de Netgear WNDR3800, aangezien dat de enige router is die niet in de categorie 450 Mbps valt.

Testresultaten: 2,4 GHz

We hebben alle routers aan dezelfde tests onderworpen, zowel op 10 als op 20 meter en zowel van LAN naar WLAN als van WLAN naar LAN.

Testresultaten: 5 GHz

We hebben alle routers aan dezelfde tests onderworpen, zowel op 10 als op 20 meter en zowel van LAN naar WLAN als van WLAN naar LAN.

Testresultaten: stroomverbruik

Aangezien routers hele dagen aanstaan, is het interessant om te zien hoe veel energie de apparaten gebruiken als ze aanstaan.

Conclusie

Het is op zich goed om te zien dat geen enkele router in deze test echt slecht presteert, al is er wel een aantal dat geen echt voordeel lijkt te hebben van de extra datastroom. We zouden de Netgear WNDR3800 in ieder geval nog altijd verkiezen boven negen van de veertien routers in deze test.

Wat betreft snelheid, waar het in deze test toch eigenlijk om draait, kent de ASUS RT-N66U zijn gelijke niet. Gemiddelde snelheden van boven de 200 Mbps hebben we nog niet eerder gezien. Daar komt nog eens bij dat de RT-N66U heel erg veel mogelijkheden biedt, al laat de IPv6-ondersteuning vooralsnog zeer veel te wensen over. Dat laatste nemen we vooralsnog niet mee in onze beoordeling, maar het is wel iets waar we in de komende tijd steeds beter op gaan letten. Een Hardware.Info Gold Award reiken we echter zonder reservering uit.

Een Silver Award is er voor de Netgear WNDR4500 en de Buffalo WZR-HP-450H. De WNDR4500 krijgt deze award, omdat het de op een na beste is in de test als we kijken naar snelheid en mogelijkheden, terwijl we de Silver Award voor de router van Buffalo uitreiken voor de uitgebreide mogelijkheden (inclusief een voorgeïnstalleerde versie van DD-WRT) en de uitstekende snelheden die de router haalt op de enige frequentie die hij ondersteunt, met name op grote afstand. Een Bronze Award (die we traditiegetrouw uitreiken aan producten met de beste prijs/prestatieverhouding) is er ten slotte voor de Edimax BR-6675nD, de Netgear WNDR4000 en de TP-Link TL-WR2543ND.

ASUS RT-N66U Netgear WNDR4500
Buffalo WZR-HP-450H
Edimax BR-6675nD
Netgear WNDR4000
TP-Link TL-WR2543ND

Met dank aan Compricon voor het beschikbaar stellen van de Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple Time Capsule 3TB

Apple Time Capsule 3TB

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus RT-N66U

Asus RT-N66U

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Belkin Play N750

Belkin Play N750

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Buffalo AirStation Nfiniti HighPower Giga Wireless-N Router & Access Point

Buffalo AirStation Nfiniti HighPower Giga Wireless-N Router & Access Point

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Edimax BR-6675ND

Edimax BR-6675ND

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router

Intellinet Dual-Band Wireless 450N Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

Linksys E4200 Maximum Performance Dual-Band N Router (V2)

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gold Award Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

Linksys E4200 Maximum Performance Wireless-N Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Gold Award Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Netgear WNDR4000 N750 Dual Band Gigabit Router

Netgear WNDR4000 N750 Dual Band Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router

Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)

69,00 €

1 winkel
Sitecom WLR-6000 Wireless Gigabit Router 450N X6

Sitecom WLR-6000 Wireless Gigabit Router 450N X6

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award TP-Link TL-WR2543ND

TP-Link TL-WR2543ND

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Trendnet TEW-692GR Concurrent Dual Band Wireless N Router

Trendnet TEW-692GR Concurrent Dual Band Wireless N Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
ZyXEL NBG5715

ZyXEL NBG5715

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0
*