OCZ Vertex 4 256GB/512GB review

48 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Vertex 4
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark7
 8. 8. PCMark7 (vervolg)
 9. 9. Iometer
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Als er één hardwarefabrikant het afgelopen jaar diep door het stof is gegaan, is het wel OCZ. Of het nu terecht is of niet, de Vertex 2 en 3 SSD's van de fabrikant hebben een gigantische deuk in hun imago opgelopen door de vele horrorverhalen op verschillende fora over de vele exemplaren die er van het ene op het andere moment mee zouden stoppen. Het imago van de in de Vertex 2 en 3 gebruikte SandForce-controllers is pas sinds begin dit jaar weer een beetje opgevijzeld, sinds Intel haar 520-reeks SSD's met deze controller introduceerde. Als Intel een bepaald type controller gaat gebruiken, dan moeten de problemen wel voorbij zijn.

Maar toch, OCZ zal in haar handjes knijpen dat men het SandForce-hoofdstuk langzaam kan gaan afsluiten. De vandaag geïntroduceerde Vertex 4 maakt hier namelijk geen gebruik meer van, maar is gebaseerd op een controller uit eigen huis. Vorig jaar nam OCZ immers SSD-controllerontwikkelaar Indilinx over en kort geleden maakten we al kennis met de OCZ Octane en Petrol SSD's die op de zogenaamde Indilinx Everest controller zijn gebaseerd. Dat waren nog geen strepentrekkers qua prestaties, maar wel modellen met een prima prijs/prestatie-verhouding.

OCZ Vertex 4 512GB
De nieuwe Vertex 4 is gebaseerd op de Indilinx Everest 2 controller

Die Everest-controller is in een moordend tempo verder ontwikkeld en getuned, met als resultaat de Indilinx Everest 2, die nu de basis vormt voor de Vertex 4. In hoeverre die Everest 2 qua architectuur nu daadwerkelijk verschilt van de eerste Everest is ons niet geheel duidelijk. Of het nu gaat om hardware-optimalisaties, software-optimalisaties of juist een combinatie van beide, OCZ weet ineens heel wat meer uit het ontwerp te persen dan bij de hierboven genoemde eerdere SSD's met een Indilinx-controller. Dat OCZ de chip gebruikt in hun Vertex-reeks, geeft aan dat het bedrijf ervan overtuigd is dat de Indilinx controller rijp is om een rol te gaan spelen in het high-end segment. Dat men overtuigd is van de betrouwbaarheid is wel duidelijk uit het feit dat OCZ maar liefst vijf jaar garantie geeft op de Vertex 4.

Of de Vertex 4 inderdaad een rol in het high-end segment mag opeisen, zoeken wij uiteraard maar wat graag uit!

Vertex 4

De OCZ Vertex 4 komt in drie modellen op de markt: 128 GB, 256 GB en 512 GB, waarvan wij de laatste twee hebben getest. Met deze capaciteiten is ook direct een belangrijke trendbreuk duidelijk. De SandForce controllers die men voor de vorige Vertex SSD's gebruikte, vereisen namelijk dat een gedeelte van het flashgeheugen wordt gereserveerd. Zodoende bedroegen de capaciteiten bij de Vertex 3 120 GB, 240 GB en 480 GB.

Op de Vertex 4 512 GB past 476 GB aan data, op een Vertex 3 480 GB past 447 GB. Dat komt dus neer op een verschil van zo'n 6,5%. Een vergelijkbaar verschil zien we bij de kleinere maat: op de Vertex 4 256 GB past 238 GB, op een Vertex 3 240 GB past 224 GB. Overigens blijft het een slecht idee om SSD's bijna compleet te vullen, maar dat terzijde.

Het 512 GB model heeft volgens OCZ een maximale leessnelheid van 535 MB/s en een schrijfsnelheid van 475 MB/s. Voor het 256 GB model zijn de opgegeven snelheden 535 MB/s en 380 MB/s en het 128 GB exemplaar moet volgens OCZ respectievelijk 535 MB/s en 200 MB/s halen.

Launchpartner Alternate.nl liet ons weten dat men het 512 GB exemplaar voor € 599 gaat verkopen. De Vertex 3 480 GB staat voor gemiddeld € 776 in onze prijsvergelijker. Het 256 GB exemplaar gaat voor € 299 over de toonbank. Diens Vertex 3 tegenhanger, met 6,5% lagere capaciteit, kost hetzelfde. De Vertex 4 128 GB kost in bij Alternate € 159 en ook dat is vergelijkbaar met de prijs van de Vertex 3. De Vertex 4 krijgt dus voor alle modellen een lagere prijs per gigabyte dan de Vertex 3.

OCZ Vertex 4 512GB

Binnenwerk

Als we de Vertex 4 256 GB en 512 GB samples waarmee we aan de slag gingen openschroeven, dan zien we dat OCZ gebruikmaakt van 25nm flashgeheugen van Intel. De Indilinx controller zit midden op de PCB, met daarnaast een DRAM-bufferchip. De 512GB variant heeft 1 GB cachegeheugen (een nieuw record in SSD land!), de 256GB en 128GB varianten hebben 512MB DRAM-cache. Opvallend is dat de PCB inwendig een mSATA-connector heeft. Het is ons niet helemaal duidelijk waarom die erop zit.

Benchmarks

Voor harddisks en SSD's maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD's zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaard waarde queue depth 4, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD's hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD's.

De volgende twee benchmarks zijn wat ons betreft de belangrijkste. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario's. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario's. Verder speelt PCMark7 de scenario's real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid ook niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug. Hoewel de verschillen tussen SSD's in PCMark7 erg klein zijn, is deze nieuwere benchmark om deze reden wel veel realistischer.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert vindt. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Op de volgende pagina's vind je de resultaten. De Vertex 4 256 GB en 512 GB zijn te herkennen aan rode balkjes. Hun directe voorlopers, de Vertex 3 240 GB en 480 GB, hebben we met groene balkjes in de grafieken gezet. Om een eerlijke appels-met-appels vergelijking te maken, hebben we alleen andere 240/256 en 480/512 GB SSD's in de grafieken opgenomen.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

Het lezen van 4 kB datablokken met vier tegelijk gaat niet bepaald snel op de nieuwe SSD's. Het schrijven van 4k blokken doen de Vertex 4's echter sneller dan alle eerder geteste SSD's. Het lezen van grote stukken data (1 MB blokken) gaat met zo'n 525 MB/s, bijna het maximaal haalbare van een Serial ATA 600 bus. Schrijven doet de 512 GB versie met 463 MB/s en de 256 GB variant met 371 MB/s. De SandForce SSD's scoren in deze benchmark in de regel hoger, maar dat komt zoals gezegd omdat Atto met comprimeerbare data werkt.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller (zoals de OCZ Vertex 3, Intel SSD 520 en vele anderen) hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

Voor het eerst meten we een totaalscore van boven de 1000 punten. Dat is erg netjes. Kijken we naar de deelscores, dan blijken de Vertex 4's supersnel met het lezen van 4k blokken, zowel met één tegelijk als met queue-depth 64. Het schrijven van 4k blokken gaat met één tegelijk al sneller dan gemiddeld, maar met 64 threads zien we een nieuw record. Ook belangrijk om te vermelden: met 444 MB/s behaalt de Vertex 4 512 GB een nieuw record in het sequentieel wegschrijven van oncomprimeerbare data.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af.

Een score van ongeveer 42.000 is ronduit teleurstellend en ook onverwacht, aangezien de Vertex 4 in andere benchmarks wel goed presteert. De engineers van OCZ gaven deze uitleg over de scores:

The reason why you are seeing a lower performance has a couple of reasons; PC Mark (Vantage, red.) is mostly based on compressed files performance which means it’s not a good representation of the capabilities of the Vertex 4. PC Mark also intentionally keeps a low queue depth in order to simulate real world performance. However PC Mark also specifically runs unaligned I/O which is not simulating user experience as a majority of the I/O in Windows 7 is aligned.

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar correleren de resultaten ook veel beter met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Met een score van rond de 5200 punten ligt de Vertex 4 op hetzelfde niveau als vrijwel alle andere Serial ATA 600 SSD's. Het geeft opnieuw aan dat de verschillende moderne SSD's in de praktijk weinig verschil qua prestaties laten zien.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen.

Met 4k reads komen we voor het eerst boven de 80.000 Iops uit, een nieuw record. Ook bij 4k writes behalen de Vertex 4 SSD's uitstekende waardes.

Conclusie

Met de introductie van de Vertex 4 is OCZ begonnen met het afsluiten van haar SandForce-periode. Uiteraard zullen de Vertex 3 en Agility 3 series niet direct stopgezet worden, maar het is wel duidelijk dat de Vertex 4, Octane en Petrol SSD's nu alle focus krijgen. Dat is ook niet verwonderlijk, want Indilinx is tegenwoordig onderdeel van OCZ en je verkoopt natuurlijk liever je eigen producten dan die van een ander.

Het is opvallend hoeveel sneller de Vertex 4 is dan de Octane, de SSD met een Everest controller van de eerste generatie die we niet al te lang geleden testten. Of het nu primair hardware- of software-optimalisaties zijn laten we maar even in het midden. Het is in beide gevallen knap om zo'n stap te maken in zo'n korte tijd.

Helaas vertroebelt de PCMark Vantage benchmark het beeld een beetje, want in het gros van de benchmarks is de Vertex 4 zeer snel, met zelfs in een aantal gevallen nieuwe records. De AS SSD en Iometer benchmarks tonen aan dat de Vertex 4 een echte strepentrekker is, zeker als het op schrijven aankomt. In PCMark 7, de benchmark die de realiteit het dichtst benaderd, blinkt de Vertex 4 niet uit, maar zet hij een score neer die vergelijkbaar is met andere moderne Serial ATA 600 SSD's. Het is een bekend fenomeen: bij dagelijks gebruik is er eigenlijk vrijwel geen verschil te merken tussen moderne SSD's.

Al met al zijn we behoorlijk enthousiast over de Vertex 4. Toegegeven, de Everest controller heeft zijn betrouwbaarheid nog niet kunnen bewijzen, maar OCZ is er zich van bewust dat ze zich niet nogmaals Vertex 3-achtige problemen kan veroorloven en heeft ons laten weten dat de nieuwe Vertex 4's tot in den treure gevalideerd zijn. Dat men er vijf jaar garantie op wil geven, geeft in ieder geval wel aan dat men zelf het volle vertouwen heeft in het product. Wij durven de gok wel aan!


OCZ Vertex 4


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award OCZ Vertex 4 256GB

OCZ Vertex 4 256GB

 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Everest 2
 • 560 MB/s
 • 510 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Vertex 4 512GB

OCZ Vertex 4 512GB

 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Everest 2
 • 560 MB/s
 • 510 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*