Steelseries Sensei review: Nieuwe muis in een oud jasje

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Verschil in mogelijkheden
 3. 3. ExactTech
 4. 4. Profielen
 5. 5. Styling en gebruik
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Zoals ook opgemerkt in de reacties op de vergelijkingstest van gaming-muizen van afgelopen zondag, ontbrak daar een belangrijk model, namelijk de Steelseries Sensei. We gaven toen aan dat de review van die muis er aan zat te komen. Bij dezen dus.

Een ding is zeker, de ontwerpers van Steelseries hebben het rustig aan gedaan bij het ontwikkelen van de behuizing voor de Sensei gaming-muis. Het ontwerp is namelijk precies hetzelfde als dat van de Xai. Volgens Steelseries is het echter een compleet ander product, waarin al hun ervaring en innovatie samenkomt en van de Sensei hun meest geavanceerde maken.

SteelSeries Sensei

De productnaam Sensei (Japans voor 'meester') geeft ook aan dat Steelseries hoog inzet met deze muis. Ze zien deze muis namelijk als de meest geavanceerde muis die ze ooit hebben gemaakt. Dat is aan het ontwerp en de mogelijkheden ook duidelijk te zien. De glimmende bovenzijde straalt al luxe uit, maar waar het bij deze muis voornamelijk om draait zijn de uitgebreide instelmogelijkheden. Zelfs zonder software op de computer kun je vijf interne profielen compleet naar wens instellen met het LCD schermpje onderop de muis.

SteelSeries Sensei SteelSeries Xai Laser Mouse
Steelseries Sensei (links), Xai rechts

Ook is door de symmetrische vorm de Sensei voor zowel links als rechtshandige gebruikers geschikt en zijn aan beide kanten browseknoppen aanwezig. Met de knop bovenop de muis kan gewisseld worden tussen twee DPI standen en in combinatie met het LCD schermpje onderop de muis kan deze knop met het scrolwiel gebruikt worden om aanpassingen te doen aan de vijf aanwezige profielen. Deze functionaliteiten heeft de eerder verschenen Steelseries Xai ook, maar er zijn wel een paar belangrijke verschillen die bij de Sensei zijn verbeterd.

Verschil in mogelijkheden

Zo is het aantal dots per inch van de Steelseris Sensei met 5700 net iets hoger dan dat van de Xai en is het mogelijk om dit aantal te verdubbelen, met behulp van extrapolatie. Voor de verdubbeling van de gevoeligheid naar 11.400 DPI maakt de Sensei gebruik van een 32-bit ARM processor die volgens Steelseries vergelijkbaar is met een Intel Pentium processor van 75 MHz uit 1994. Of een muis werkelijk extra processorkracht nodig heeft om de gevoeligheid te extrapoleren weten we niet, maar gezien dit het enige echt grote verschil is met de Xai, lijkt dit wel het meest waarschijnlijk.

De lasersensor die gebruikt wordt in deze muis is de Avaga A9500. Deze gaat eigenlijk maar tot 5670 DPI (5700 is dus eigenlijk al geëxtrapoleerd) en kan ingesteld worden in stappen van 90 DPI. Door rekening te houden met deze stappen maak je dus het best gebruik van de muis. Je kunt hem dus bijvoorbeeld beter gebruiken op 3240 DPI in plaats van 3200 en op 1620 in plaats van 1600. Hierdoor voorkom je dat de waardes geïnterpoleerd moeten worden, wat de prestaties negatief kan beïnvloeden. Wij raden het daarom ook niet aan om boven de muis te gebruiken met een sensorwaarde die boven de 5670 DPI ligt. Steelseries geeft zelf ook aan dat bij snelle bewegingen boven deze waarde de prestaties kunnen verminderen.

SteelSeries Sensei

Daarnaast werkt ook de lift-off distance van de Sensei anders. Deze eigenschap bepaalt hoe hoog de muis opgetild moet worden voordat er geen beweging meer gedetecteerd wordt. Een zo laag mogelijke lift-off distance is ideaal als je gebruikmaakt van een lage gevoeligheid en de muis daarvoor vaak optilt. Maar ook tijdens normaal gebruik kan het zijn dat een muis te weinig licht teruggekaatst krijgt op de sensor en foutieve of geen bewegingen meer registreert. Dit komt omdat niet ieder muisoppervlak op dezelfde manier licht reflecteert. Om dit te voorkomen hebben de meeste muizen standaard een redelijk hoge lift-off distance, maar het komt ook voor dat een muis de sensor kalibreert (zoals de Steelseries Xai) aan de hand van het gebruikte muisoppervlak. De Sensei lost dit anders op, namelijk door de gebruiker zelf de optie te geven deze waarde aan te passen. Standaard staat deze instelling met de naam ExactLift op veertig procent en behaalt de muis een mooie lage lift-off van 1,32 millimeter.

SteelSeries Sensei

Op een stand onder de elf procent wordt de muis onbetrouwbaar op onze harde Qpad Heaton muismat. Op elf procent haalt deze muis een zeer lage 0,94 millimeter. Dat is een prima score en conform de opgave van Steelseries van 1 millimeter. Opvallend is wel dat een instelling van boven de veertig procent op onze Qpad Heaton muismat geen invloed heeft. Zelfs op honderd procent komt de Sensei niet hoger dan 1,32 millimeter.

ExactTech

Steelseries brengt onder de luxe verzamelnaam ExactTech alle belangrijke instelmogelijkheden samen, die voor de Sensei overigens hetzelfde zijn als voor de Xai.

SteelSeries Sensei

Exactsens geeft de mogelijkheid om de gevoeligheid van de muis in te stellen tussen 30 DPI en de geëxtrapoleerde 11.400 DPI. Dit is op zich niet zo bijzonder. Alle gaming-muizen bieden deze mogelijkheid overigens, dus heel bijzonder is het niet. Exactlift hebben we eerder al besproken en geeft de mogelijkheid om de lift-off distance naar wens aan te passen.

ExactAccel is wel een feature die niet voor iedere gamingmuis beschikbaar is. Als de muis boven een bepaalde snelheidsdrempel komt, wordt hiermee de cursor nog extra versneld. Deze drempel kan je zelf bepalen in stappen van nul tot tien en staat standaard uit. Dit kan handig zijn als je gewend bent aan deze mogelijkheid en sneller een draai van 360 graden wilt maken in een schietspel, maar je niet standaard van zo’n hoge gevoeligheid gebruik wilt maken.

SteelSeries Sensei

ExactAim doet precies het tegenovergestelde en is ook instelbaar in tien stappen. Als je onder een bepaalde snelheid belandt wordt de gevoeligheid nog lager. Dit kan je helpen om nog preciezer te richten als sluipschutter in een schietspel. Deze instelling kan zeker helpen en is de moeite waard om een keer geprobeerd te hebben. De laatste instelling die invloed heeft op de besturing van de cursor is FreeMove. Dit staat standaard uit, maar bepaalt de mate waarin de muis meewerkt met het trekken van een rechte lijn. Dit kan handig zijn om in een strakke lijn een draai naar links of rechts te maken, maar zorgt ook voor minder bewegingsvrijheid. In het voorbeeld hieronder is goed te zien hoeveel invloed deze instelling heeft op de cursor als je niet in een rechte lijn beweegt.

Profielen

De eerder besproken mogelijkheden kunnen afzonderlijk van elkaar ingesteld worden en bewaard in de vijf profielen in de muis. Als je de Steelseries Engine software installeert heb je nog meer profielen tot je beschikking en er zijn zelfs standaard profielen aanwezig voor bijvoorbeeld Counter Strike en Starcraft II. Deze zijn gemaakt door gamers uit teams van bijvoorbeeld Fnatic en Evil Geniuses. Het meest opvallend is dat sommige profielen geen gebruikmaken van losse DPI instellingen en geen van alle de ExactTech mogelijkheden gebruikt, behalve Exactlift. Daar kun je eigenlijk al uit concluderen dat doorgewinterde gamers al die poespas helemaal niet gebruiken.

SteelSeries Sensei

Ieder profiel biedt ook de mogelijkheid om de knoppen van de muis helemaal naar wens in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld macro’s toewijzen of een programma starten. De extra browseknoppen kunnen hier prima voor gebruikt worden. Ook heb je de mogelijkheid om een profiel automatisch te starten bij het openen van een specifiek programma, zoals bijvoorbeeld een spel of Photoshop.

Een profiel in de muis kan niet direct in de software aangepast worden. Hiervoor moet deze eerst in de software geïmporteerd worden, aangepast worden en daarna weer naar de muis gekopieerd worden. Naast de standaard vijf profielen in de muis kun je in de software zo veel profielen gebruiken als je wilt, maar het voordeel van het profiel in de muis is dat je op iedere computer je vijf standaard profielen altijd beschikbaar hebt, zonder dat je de software nodig hebt. Een extra optie in de Steelseries Engine software biedt de mogelijkheid om het aantal kliks per knop op de muis bij te houden. Zo kan je zien welke je het meest gebruikt en of het misschien handiger is om een functie die je veel gebruikt naar een beter bereikbare knop te verplaatsen. Ook kunnen de functies van de knoppen makkelijk verwisseld worden voor links- en rechtshandig gebruik.

SteelSeries Sensei
Het aantal kliks kan bijgehouden worden in de software

Styling en gebruik

Met het schermpje onderop de muis kun je zonder de software ook aanpassingen doen aan profielen. Door het knopje bovenop de muis in te houden openen je het menu en kun je alle ExactTech instellingen van de vijf profielen beheren met het scrollwiel en de knoppen aan de zijkant van de muis. Dit is ook mogelijk met de Xai van Steelseries, maar de bediening is bij de Sensei wel net iets logischer en het is zelfs mogelijk om een eigen afbeelding van 128 bij 32 pixels weer te geven. Zo hebben wij ons Hardware.Info logo toegevoegd. Je zult waarschijnlijk niet niet veel meer met dit schermpje doen dan de gevoeligheid bijstellen, toch vinden we dit een leuke toevoeging.

SteelSeries Sensei

Het scrollwiel en het logo aan de achterzijde van de muis geven licht en kunnen in 16,8 miljoen verschillende kleuren ingesteld worden. Je kunt op deze manier ieder profiel een andere kleur meegeven, zodat je deze makkelijk kunt herkennen en de muis naar eigen smaak aan kunt passen. De voorganger van deze muis is minder gericht op styling en heeft alleen een witte led bij de DPI schakelaar. Zelfs die is bij de Sensei voor beide DPI standen in iedere kleur in te stellen. Uitschakelen kan natuurlijk ook.

SteelSeries Sensei

Zoals al eerder gezegd is de lift-off distance van deze muis prima en dus goed geschikt voor als je met een lage gevoeligheid muist en de muis vaak optilt. Hiervoor zijn de inhammen en de grip aan de zijkant ook prima in orde. Door de hoge DPI waarde is de Sensei ook voor als je met hoge gevoeligheid muist prima geschikt, al raden wij het niet aan om de muis boven 5700 DPI te gebruiken vanwege de aanwezige extrapolatie.

SteelSeries Sensei

De voetjes onder de muis glijden soepel op onze harde muismat en de muis past standaard geen acceleratie toe bij snelle bewegingen. Het is in een spel namelijk belangrijk dat bij langzame en snelle bewegingen altijd dezelfde afstand wordt afgelegd. Als je dit wel wenst is het mogelijk om dit in te schakelen via de ExactAccel functie. Bij het optillen en neerkomen van de muis vertoont de cursor ook geen ongewenst gedrag.

Conclusie

De Steelseries Sensei is de opvolger van de Xai en heeft nieuwe mogelijkheden. Zo zijn de dots per inch omhoog gegaan en is er meer aandacht besteed aan de styling van het apparaat. Met extrapolatie is het zelfs mogelijk om de muis op 11.400 DPI te gebruiken, al zal dit niet altijd even goed zijn voor de prestaties. Het schermpje onderop de muis is een handige en leuke toevoeging. De ExactTech mogelijkheden van deze muis lijken op het eerste gezicht ook een grote verbetering vergeleken met gaming-muizen van andere merken. De kans dat je deze instellingen ook daadwerkelijk gaat gebruiken is echter niet heel erg groot.

SteelSeries Sensei

Als je de Xai muis al in bezit hebt is het niet nodig om over te stappen naar de Sensei muis, tenzij je de luxere uitstraling en verlichting erg belangrijk vindt. De Sensei is echter wel degelijk een zeer interessante muis en is een geduchte concurrent voor andere muizen op de markt, zowel op het gebied van prestaties als gebruiksgemak. Dit is tevens een van de weinige muizen die ook voor linkshandigen geschikt is. De gemiddelde prijs van ongeveer 80 euro is echter aan de forse kant. Voor een vergelijkbare prijs heb je bijvoorbeeld al de G700 draadloze gamingmuis van Logitech en voor maar 55 euro de Logitech G500, die beide soortgelijke prestaties neerzetten.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

SteelSeries Sensei

SteelSeries Sensei

 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
Gold Award SteelSeries Xai Laser Mouse

SteelSeries Xai Laser Mouse

 • Laser
 • 5001 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*