Western Digital Scorpio 1TB (9.5mm) review

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tests
 3. 3. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 6. 6. Testresultaten: PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Testresultaten: HD Tune Read
 9. 9. Testresultaten: HD Tune Write
 10. 10. Testresultaten: Atto Random Read
 11. 11. Testresultaten: Atto Random Write
 12. 12. Testresultaten: Geluidsproductie
 13. 13. Testresultaten: Stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Halverwege vorig jaar testten we in een grote vergelijkingstest de Western Digital Scorpio Blue 1TB 2,5" harddisk. Destijds waren 1 TB schijven voor notebooks nog vrij bijzonder, inmiddels bieden ook andere fabrikanten deze capaciteit aan. Sinds eind vorig jaar heeft Western Digital zelfs een tweede Scorpio Blue 1TB schijf in haar assortiment. Het verschil in productcode (WD10TEVT is de oude, WD10JPVT is de nieuwe) verraadt niet veel. Verschillen zijn er echter wel degelijk!

De oorspronkelijke Scorpio Blue 1 TB was 12,5mm dik. Ooit was dat de standaardhoogte voor 2,5" schijven, maar met het steeds dunner worden van laptops kunnen gangbare modellen schijven van die dikte zelden meer huisvesten. De nieuwe Scorpio Blue 1TB meet 9,5mm in de hoogte en past daarmee wél in het merendeel van de moderne laptops. Wel is het zo dat in veel modellen de maximale hoogte inmiddels 7 mm is geworden, maar dat is vooralsnog een minderheid van het totale aanbod.

Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)

Hoe heeft Western Digital dat voor elkaar gekregen? Simpelweg door de interne opbouw compleet te veranderen. De originele Scorpio Blue 1 TB maakte gebruik van drie interne platters, de nieuwe heeft slechts twee platters, elk van 500 GB. Dat betekent direct ook dat de datadichtheid flink is toegenomen: hoewel het niet enkel Western Digital is die het voert, is 500GB op dit moment de hoogste capaciteit die er voor 2,5" platters bestaat.

Dankzij die hogere datadichtheid zullen we verderop in deze review zien dat de nieuwe Scorpio Blue 1 TB een stuk sneller is dan z'n voorloper. We hebben echter nog altijd van doen met een schijf die op 5400 toeren werkt. Een echte strepentrekker is het niet; daarvoor moet je natuurlijk bij een 7200 rpm schijf zijn. Die bestaan simpelweg nog niet in 1TB capaciteit. (Voor de slimme Hardware.Info bezoeker die even gaat zoeken in de prijsvergelijker: de 1 TB Seagate Constellation.2 2.5" 7200rpm schijf is 15mm dik en puur bedoeld voor servers.)

Qua prijs is er overigens geen verschil met het oudere model. De nieuwe Scorpio Blue 1TB kost gemiddeld € 118, slechts drie euro meer dan de nog steeds verkrijgbare 12,5mm varianten. De prijs van 12 cent per GB valt voor 2,5" van deze capaciteit reuze mee en is natuurlijk stukken vriendelijker dan die van SSD's.

Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)

Tests

We hebben de Western Digital Scorpio 1TB 9.5mm schijven met dezelfde benchmarks getest als onze grote harde schijven vergelijkingstest van juli vorig jaar. In de grafieken op de volgende pagina's vind je alle de laatste tijd door ons geteste 2,5" schijven met een capaciteit van 500GB of hoger als vergelijkingsmateriaal.

De belangrijkste tests zijn en blijven die van PC Mark. Beide geven een realistisch beeld van de prestaties in de praktijk, door het uitvoeren van simulaties van de hardeschijfactiviteit van echte programma's. PCMark Vantage was maatgevend ten tijde van het Vista-tijdperk. De totaalscore is natuurlijk het interessantst, maar PCMark Vantage biedt ook enkele deelscores, onder meer voor gaming of het opstarten van Windows. 

PCMark 7, dat realistischere scores in het Windows 7 tijdperk geeft, was ten tijde van onze laatste grote harde schijven vergelijkingstest helaas nog niet beschikbaar. Zodoende hebben we voor deze benchmark weinig vergelijkingsmateriaal. We hebben wel de oude Scorpio nog even opnieuw getest in PCMark 7.

Naast de PCMarks hebben we ook enkele synthetische tests uitgevoerd. Allereerst de standaard HDTune benchmark, waarmee we de sequentiële lees- en schrijfsnelheid meten. In tegenstelling tot SSD's zijn harde schijven aan het begin van hun capaciteitsbereik sneller dan aan het eind. Dit is te verklaren doordat schijven op een vaste snelheid draaien en van buiten naar binnen beschreven worden. Per omwenteling komen er aan de buitenkant van de schijf simpelweg meer bits voorbij dan aan de binnenkant. In de tabel vind je zowel voor lezen als voor schrijven een minimum-, een maximum- en een gemiddelde snelheid. Tevens bepalen we met HDTune de gemiddelde toegangstijd.

Deze HDTune Random Access test is eigenlijk een combinatie van toegangstijd en doorvoersnelheid. We meten hoe lang het duurt om stukken data van verschillende groottes (512 bytes, 4 kB, 64 kB en 1 MB) op willekeurige plekken op de schijf te lezen of te schrijven. De benchmark rapporteert hoeveel van dergelijke operaties er per seconde uitgevoerd kunnen worden. Hier zien we echt een enorm verschil met SSD's.

De Atto Disk Benchmark, ten slotte, voert een soortgelijke test uit, maar dan met telkens vier instructies per keer. De resultaten worden hier opgegeven in megabytes per seconde.

Naast de prestaties hebben we ook het stroomverbruik gemeten, zowel idle als in gebruik. In een geluidsdichte doos maten we op 10 centimeter afstand het geluidsniveau.

In alle grafieken is de Western Digital Scorpio 1 TB 9.5mm afgebeeld met een rode balk, z'n 12.5mm voorloper met een groene balk en de andere harde schijven met blauw.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

In PCMark Vantage komen we uit op 4122 punten voor de nieuwe Scorpio Blue 1 TB. Dat is flink meer dan de 3289 punten van de voorloper. Met deze score is de nieuwe 1 TB schijf met afstand de snelste 5400 rpm 2,5" schijf die we getest hebben en zit hij op het niveau van langzamere 7200 rpm 2,5" schijven.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. Helaas hebben we PCMark7 nog niet op veel harde schijven getest.

We hebben hier enkel de oude Scorpio Blue 1 TB als vergelijkingsmateriaal. We zien dan de nieuwe stukken beter presteert.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: HD Tune Read

HDTune geeft aan dat de schijf gemiddeld 87 MB/s kan bewerkstelligen bij lezen. Dat is zeker voor een 5400 rpm schijf heel goed. De gemiddelde toegangstijd bij lezen is 16,1 ms.

Testresultaten: HD Tune Write

Schrijven doet de schijf met gemiddeld 85 MB/s. De achilleshield blijkt de toeganstijd bij schrijven: dat doen de 7200 rpm schijven, maar ook de andere 5400 rpm schijven beter. 

Testresultaten: Atto Random Read

Het met vier threads tegelijk lezen van 4 kB en 1 MB datablokken doet de Scorpio Blue 1TB 9.5mm op relatief hoge snelheid.

Testresultaten: Atto Random Write

In onderstaande grafieken vind je de resultaten van de Atto Random Write test.

Testresultaten: Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijf is lekker laag, zowel idle als actief. Circa 32 dB(A) gemeten op 10 centimeter afstand kun je beschouwen als onhoorbaar.

Testresultaten: Stroomverbruik

Het stroomverbruik is wat gedaald ten opzichte van de vorige Scorpio Blue 1 TB en is in vergelijking met andere 2,5" schijven lekker laag.

Conclusie

In een laptop is over het algemeen maar plek voor één schijf. Wie veel opslagcapaciteit nodig heeft komt er zodoende niet onderuit om op zoek te gaan naar een 2,5" harde schijf met een zo hoog mogelijk opslagcapaciteit. 

Western Digital is inmiddels niet de enige met 2,5" schijven met 1 TB capaciteit. Het feit dat de nieuwe Scorpio Blue slechts 9,5mm hoog is, betekent echter wel dat deze 1 TB schijf in vrijwel alle laptops past. De prestaties zijn verder prima: door de hoge datadichtheid is de schijf bijna net zo snel als 7200 rpm schijven. En voor de duidelijkheid: 1 TB is op 7200 rpm vooralsnog gewoon niet te krijgen.

De prijs is met 12 cent per Gigabyte ook lekker scherp te noemen. Wat ons betreft een ideale schijf dus voor wie z'n laptop wil uitbreiden met zo veel mogelijk opslagcapaciteit.


Western Digital Scorpio Blue 1TB 9,5mm


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)

Western Digital Scorpio Blue 1TB (9.5mm)

 • Harddisk
 • 1 TB
 • 5400 rpm
 • Serial ATA 300
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*