MSI Z77A-GD80 review: Thunderbolt onder Windows

19 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Thunderbolt in Windows
 3. 3. MSI Z77A-GD80
 4. 4. Benchmarks moederbord
 5. 5. Stroomverbruik
 6. 6. Geluidskwaliteit
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 19 reacties

Thunderbolt in Windows

Op het MSI Z77A-GD80 moederbord vinden we een Intel Thunderbolt controllerchip met typenummer Z208T008F. Deze is op de overige componenten in het systeem aangesloten via onderstaand schema: het DisplayPort-signaal ontvangt de controller vanaf de in de processors geïntegreerde GPU en daarnaast is de chip via PCI-Express x4 op de Z77-chipset aangesloten. Let wel: de PCI-Express controller van de Z77-chip werkt via de 2.0 standaard. PCI-Express x4 2.0 biedt echter nog altijd 2 gigabyte/s doorvoersnelheid, ruim voldoende om de Thunderbolt-bus te vullen.


Zo is de Thunderbolt-controller verbonden op het moederbord.

MSI Z77A-GD80
De Intel Thunderbolt controller. 

Op het eerste gezicht is het opmerkelijk dat MSI op haar driver CD geen drivers meelevert voor Thundebolt, maar als je er wat langer over nadenkt, is het eigenlijk niet zo vreemd. Het datasignaal in de Thunderbolt-interface is immers zoals geschreven gelijk aan PCI-Express en die standaard wordt door Windows native ondersteund.

Wij namen de proef op de som door de Western Digital My Book Thunderbolt Duo 4TB aan te sluiten op de MSI Z77A-GD80 en Windows herkende direct de daarin verwerkte ASMedia SATA-controller, zonder dat we zelf drivers hoefden te installeren. Een blik in de Windows device manager (apparaatbeheer) toont diverse PCI-bridge-verbindingen: dat zijn alle overstappen van CPU naar chipset, van chipset naar Thunderbolt controller, en zo verder. In tegenstelling tot wat andere websites rapporteerden, werkte het hot-pluggen in het geval van de door ons gebruikte Western Digital schijf ook prima.

MSI Z77A-GD80

Toch liepen we tegen één uitdaging aan: de software om het RAID-type van de Western Digital schijf te configureren is er alleen voor Mac OS. Op zich niet vreemd, want tot nu toe waren Apples zoals geschreven de enige computers met Thunderbolt-aansluitingen. Dit zullen we vermoedelijk de komende tijd nog wel wat vaker zien: de fabrikanten van Thunderbolt-randapparatuur zullen er langzamerhand ook aan moeten gaan wennen dat de standaard nu ook in de Windows-wereld bestaat.

Over de prestaties: wij maten dezelfde harddisk-prestaties als toen we de Western Digital schijf eerder op een Apple aansloten. Maar we moeten ook eerlijk zijn: met puur een harde schijf, die maximaal een dikke 100 MB/s kan verwerken, kunnen we op dit moment nog niet de maximale doorvoersnelheid van Thunderbolt in de praktijk testen. 

Overigens werkte het aansluiten van een DisplayPort-scherm op de Thunderbolt-aansluiting ook prima. Ook het doorlussen van het scherm op de Western Digital harde schijf gaf geen enkel probleem.


De geteste Western Digital Thunderbolt schijf werkt op volle snelheid.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award MSI Z77A-GD80

MSI Z77A-GD80

 • ATX
 • Socket 1155
 • Intel Z77
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*