Point of View Protab 2 9,7" review: IPS-paneel voor weinig

17 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Paneel van de iPad 2
 3. 3. Allwinner A10
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testresultaten: CPU
 6. 6. Testresultaten: GPU
 7. 7. Testresultaten: Browser
 8. 8. Testresultaten: Scherm en accuduur
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 17 reacties

Allwinner A10

Point of View is geen vreemde op de tabletmarkt, al zullen de meeste lezers het merk voornamelijk kennen van de grafische kaarten. Vorig jaar reviewden we al eens de Mobii Tegra 10.1". Dat was een tablet die over een high-end SoC beschikte (een Tegra 2), maar een behoorlijk matig TN-scherm had. Het probleem van het mindere scherm hebben ze bij Point of View nu dus opgelost. De SoC die in deze tablet zit, is een Allwinner A10. Hiermee heeft Point of View gekozen voor een andere route vergeleken met de Mobii Tegra 10.1". De nadruk is nu gelegd op het scherm en er is bijvoorbeeld niet gekozen om een Tegra 3 SoC in de tablet te stoppen.

Dat Point of View het gehouden heeft bij wat je een budget-SoC zou kunnen noemen, betekent overigens niet dat we hier te maken hebben met een slechte SoC. Toegegeven, de enkele Cortex A8-kern die op de SoC zit en zijn werk doet op 1,2 GHz is niet de modernste, maar hij is gecombineerd met een ruime 1 GB aan DDR3-geheugen en de GPU is een Mali-400 MP. Die GPU zit die ook op de Exynos-SoC zit die we in meerdere producten van Samsung aangetroffen hebben. Deze GPU kan afhankelijk van de wensen met een enkele core geleverd worden, maar ook met 2, 3, of 4. Hoeveel cores er in de Allwinner A10 geactiveerd zijn, is niet duidelijk, maar uit de GPU-benchmarks wordt duidelijk dat hij zich uitstekend kwijt van zijn taak.

ICS op 4:3

Over de gebruikersinterface valt niet bijzonder veel spannends te vertellen, behalve dan natuurlijk dat de Point of View Protab2 9,7" geleverd wordt met Android 4.0 (4.0.3). De beeldverhouding van deze Point of View zijn echter anders dan die van de meeste andere Android-tablets. Dat valt ook meteen op als je met de tablet aan de slag gaat. Het menuutje dat naar boven komt als je rechtsonder op de klok tikt staat over een veel grotere breedte van het scherm dan we gewend zijn van tablets met 1280 pixels in horizontale richting (in landschapmodus). Dat is op zich geen enorm probleem, maar het zou kunnen dat apps die specifiek ontwikkeld zijn voor 1280x800 er iets anders uitzien op dit 1024x768. Een spel zoals Real Football 2012, dat is ontwikkeld met 1280x800 pixels in het achterhoofd, kan helemaal niet worden gespeeld op de Protab2 9,7". Met hoeveel Android-apps dit het geval zal zijn, is moeilijk te zeggen, maar de meeste apps zullen hoogstwaarschijnlijk geen probleem opleveren, al was het maar omdat er nog niet heel veel specifieke tablet-apps verkrijgbaar zijn. Ook is de resolutie van een van de populairste (zij het nog niet in Europa verkrijgbare) Android tablets, de Amazon Kindle Fire, 1024x600 beeldpunten. Voor ontwikkelaars maakt het bestaan van die tablet het al niet zo zinnig om deze resolutie uit te sluiten.

Verder is de Protab2 9,7" in de praktijk een zeer behoorlijke tablet. Hij doet alles naar behoren, al moet je uiteraard geen wonderen verwachten van de enkele kern die op de Allwinner A10 zit. Wat opvalt bij het scrollen door webpagina's, is dat de browser weliswaar geen last heeft van het standaard 'tiling'-effect, waarbij de pagina als het ware in delen (tiles) wordt geladen, maar dat hij de nieuwe delen van een website nog scherp moet stellen. Dit merk je overigens alleen maar als je vrij rap door een pagina heengaat. Doe je het rustig aan, zoals je het eigenlijk bijna altijd doet, dan merk je niets van dit effect.

Een laatste opvallende eigenschap aan de software op deze tablet is dat er op de 'taakbalk' en toets zit waarmee je snel je wallpaper kunt wijzigen, je geïnstalleerde apps kunt beheren en de instellingen van het systeem kunt bewerken. Dit lijkt nog niet helemaal goed te werken op ons model, want alleen de wallpaper-optie doet wat hij moet doen. De andere twee komen simpelweg uit op de laatst bezochte pagina van het instellingenmenu.

Al bij al is de interface grotendeels standaard ICS, wat ons altijd wel kan bekoren. Geen rare fratsen, die over het algemeen toch net niet lekker werken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Bronze Award Point of View ProTab 2 9.7" 8GB

Point of View ProTab 2 9.7" 8GB

 • Android
 • 9.7 inch
 • 1024x768
 • 8 GB
 • 1 GB
 • 620 gram
Niet verkrijgbaar
0
*