Sennheiser MM 550-X Travel review: van alle gemakken voorzien

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. In de doos
 3. 3. Uiterlijk
 4. 4. Bedieningsgemak
 5. 5. Geluidskwaliteit
 6. 6. Foto's
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Onderweg comfortabel draadloos muziek luisteren, telefoongesprekken voeren en niet gestoord worden door omgevingsgeluid. Als je dat allemaal wilt, moet je in de regel meerdere headsets meenemen. Het aanbod aan grotere headsets ofwel hoofdtelefoons met ingebouwde microfoon is nog vrij beperkt. Wil je iets anders dan in-ear oordopjes, dan moet je zoeken. Sennheiser claimt met de MM 550 Travel de ultieme alles-in-één oplossing te bieden en daarin zou het merk nog wel eens gelijk kunnen hebben. Onlangs updatete het merk deze headset met de MM 550-X Travel. Bijna identiek, op één belangrijk detail na.

Goedkoop is hij niet, de MM 550 Travel. We vinden hem voor gemiddeld 335 euro in de Prijsvergelijker. Daarvoor haal je wel een behoorlijk veelzijdig product in huis. Zoals gezegd is deze headset draadloos: hij maakt verbinding met Bluetooth en beschikt over een oplaadbare lithium-ion accu. Bovendien is hij uitgerust met actieve ruisonderdrukkingstechnologie, die Sennheiser NoiseGard 2.0 noemt.

Sennheiser MM 550-X Travel

Marketingspelling daargelaten komt dat NoiseGard neer op wat we elders ook aantreffen: middels het analyseren van omgevingsgeluid wordt 'antigeluid' geproduceerd dat voor de oren de indruk wekt dat er niets te horen valt. Dit werkt doorgaans het best met relatief monotone geluiden, bijvoorbeeld vliegtuigmotoren. Voor frequent wisselende geluiden en spraak is het minder effectief, al werkt de ene implementatie beter dan de andere.

Apt-X

Zoals gezegd voert Sennheiser sinds dit jaar naast de MM 550 Travel ook de MM 550-X Travel. Eén letter verschil en qua uiterlijk zijn het twee druppels water, maar toch is de MM 550-X degene die je eigenlijk wilt hebben. Deze beschikt namelijk over ondersteuning voor Apt-X, de Bluetooth audio-codec die de standaard SBC-codec kan vervangen, mits je gebruikmaakt van een zender die ook Apt-X 'spreekt'. We noemden Apt-X eerder in onze bespreking van Creative-producten die rondom deze standaard gebouwd zijn. Voor wie geen zin heeft die terug te lezen: Apt-X biedt aanzienlijk meer bandbreedte én een lagere latency, met een aanmerkelijk betere geluidskwaliteit tot gevolg. Het nadeel is dat de codec door zender en ontvanger ondersteund moet worden; is dat niet het geval, dan valt de MM 550-X terug op de standaard SBC-codec van het Bluetooth A2DP profiel. Diverse fabrikanten leveren dongles en adapters, waaronder Creative en Sennheiser zelf. Voordat we ingaan op het verschil in geluidskwaliteit, eerst een blik op de eigenlijke headset.

In de doos

De Sennheiser MM 550 en MM 550-X worden bijzonder compleet geleverd. Dat mag gezien de prijs ook wel, maar toch is het vermeldenswaard, aangezien lang niet alle fabrikanten van luxe headsets zo te werk gaan. Sennheiser zorgt er in ieder geval voor dat je onderweg niet verlegen zit om een plug of onderdeel.

Sennheiser MM 550 Travel

In een apart opbergtasje treffen we, netjes in één plastic verpakking gevat, een micro-USB-kabel, een 3,5 mm naar 6,25 mm verloopstekker, een vliegtuigadapter van stereo 3,5 mm naar 2x mono 3,5 mm en een netvoedingsadapter om de accu op te laden, met vier pluggen waarmee je in vrijwel ieder land ter wereld wel van de lader gebruik kan maken.

Sennheiser MM 550 Travel

Uiterlijk

De Sennheiser MM 550 en de MM 550-X vertonen zoals gezegd geen uiterlijke verschillen, met uitzondering van het zilverkleurige naamplaatje boven de oorschelpen. We bespreken beide dan ook alsof het één model betreft.

Sennheiser MM 550-X Travel
Uiterlijk verschillen de MM 550 en de MM 550-X op slechts één punt: het plaatje met de type-aanduiding.

De MM 550(-X) is een over-het-oor headset, met relatief kleine oorschelpen. Heb je wat grotere oren, dan wordt het een beetje een on-ear ofwel op-het-oor model. De oorkussens zijn gemaakt van een soort bijzonder zacht nepleer, dat in de praktijk erg comfortabel is om te dragen. Het is dik genoeg dat de speakers aan de binnenzijde, die met een laagje stof zijn afgedekt, het oor niet raken. De dikke, zachte kussens hebben ook een geluidsisolerende werking.

Sennheiser MM 550 Travel

Ook de hoofdband is uit een vergelijkbaar, zacht gevoerd materiaal gemaakt. De headset is naadloos verstelbaar; trek aan de oorschelpen en een metalen strook komt tevoorschijn. De oorschelpen zijn uit plastic vervaardigd, vermoedelijk om het gewicht laag te houden. Hoewel ze stevig genoeg aanvoelen, wekken ze niet de indruk van degelijkheid die we zouden verwachten van een meer dan 300, respectievelijk bijna 400 euro kostend product.

Sennheiser MM 550 Travel

Dat geldt in het bijzonder voor de rechteroorschelp, die de bedieningsknoppen bevat. Door het gebruik van verlicht, transparant plastic oogt dit deel van de MM 550 bijna als speelgoed. Afhankelijk van de gebruikte functie lichten deze delen rood of blauw op. In de rechteroorschelp bevindt zich ook een 2,5 mm aansluiting voor een hoofdtelefoon. Mocht de accu op zijn, dan kan je de headset ook met draad gebruiken. Een 2,5 naar 3,5 mm kabeltje wordt meegeleverd. Dat is wel een érg dun exemplaar, overigens.

Bedieningsgemak

Sennheiser levert bij de MM 550(-X) een snelstartgidsje mee en een handleiding op CD-ROM. Die heb je ook nodig, want ons lukte het niet om verbinding met Bluetooth te maken zonder deze te consulteren. De standaardbediening van de functies is eenvoudig genoeg, maar het doen van aanpassingen (zoals aan- en uitzetten van de lichtsignaal-feedback) vergt verschillende toetsen die langer of korter ingedrukt moeten worden in specifieke volgordes. De lichtjes in de rechteroorschelp laten dan zien of het gewenste resultaat behaald is, maar lezen van de handleiding is echt een vereiste. Dit is een punt waar Sennheiser naar onze mening flink verbetering zou kunnen boeken. Idealiter door een PC interface te creëren, waarmee de instellingen in een programma aangepast kunnen worden.

Heb je eenmaal verbinding gemaakt met je Bluetooth apparaat, dan is de overige bediening vrij vanzelfsprekend. Aanzetten gaat met de knop in het midden van de rechteroorschelp (4 seconden ingedrukt houden), uitzetten idem. Die knop kort indrukken beantwoordt ook een binnenkomend gesprek én dient om muziek te starten of te pauzeren. Volume veranderen gaat met de verticale delen van de vierpuntsdruktoets, vooruit en achteruit spoelen en skippen met de horizontale delen.

Sennheiser MM 550 Travel

Dan is er nog een aantal knoppen voor extra functies. Midden onder vinden we de 'SRS WOW HD' functie. Die moet geluid ruimtelijker laten klinken. Wij zijn er niet van onder de indruk. Het klinkt eerder holler en kunstmatiger.

Rechts van deze knop treffen we een knop met een dubbele functie. Druk hem kort in en hij activeert de TalkThrough-functie. Daarmee wordt het geluid van de muziekbron tijdelijk gedempt en wordt de externe microfoon gebruikt om bijvoorbeeld stemgeluid van cabinepersoneel in een vliegtuig goed hoorbaar door de speakers van de hoofdtelefoon te laten klinken. Druk hem nogmaals in en de geluidsisolatie wordt hervat.

Druk deze knop twee seconden in, dan wordt de NoiseGard-functie, oftewel de actieve ruisonderdrukking geactiveerd of gedeactiveerd. Deze werkt vrij goed, maar produceert wel een duidelijk hoorbare ruis. Die is weliswaar niet heel luid en wordt al snel door muziek overstemd, maar naar onze mening hoort dit niet. Andere hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking die we testten, hebben niet allemaal last van dit fenomeen, maar het komt vaker voor. De linkerknop ten slotte dient om Bluetooth aan en uit te zetten.

Kortom, het is nogal een knoppenfestijn op de rechteroorschelp en veel knoppen hebben ook nog eens een dubbele functie, afhankelijk van de tijd die ze ingedrukt worden. De methode van de accu opladen is dan weer een stuk gebruiksvriendelijker: lipje open, micro-USB-kabel inpluggen en laden maar. Optioneel kan de accu uit de hoofdtelefoon verwijderd worden om erbuiten opgeladen te worden, bijvoorbeeld als je een extra accu aanschaft. Sennheiser geeft een accuduur op van 20 uur bij gebruik met NoiseGard maar zonder Bluetooth (met de kabel verbonden dus), van 10 uur met Bluetooth-verbinding maar zonder NoiseGard en een nog altijd redelijk lange 8 uur wanneer beide functies in gebruik zijn.

Sennheiser MM 550 Travel

Sennheiser MM 550 Travel

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de MM 550(-X) is een interessant verhaal. Sluiten we de headset aan via een kabel en laten we NoiseGard uit, dan is het resultaat ronduit voortreffelijk. Sennheiser heeft zelfs de doordringende bas waarmee het merk nogal eens wil overdrijven, redelijk onder controle gehouden. De klank van de speakers is helder, met een mooie weergave van het hele frequentiespectrum. Het geluidsbeeld is fraai, met veel detail en goede positionering.

Via Bluetooth is de kwaliteit met A2DP heel behoorlijk, maar zoals altijd is het effect van de extra compressie duidelijk hoorbaar, zeker bij meer dynamische stukken met complexe klanken. Met Apt-X is het een ander verhaal. Hoewel nog altijd niet perfect, is het verschil met een bedrade verbinding te klein om over te vallen en naar onze mening een goed alternatief voor een bedrade verbinding. Het geluid klinkt voller, er is duidelijk minder weggelaten door de compressie. Voor muziekliefhebbers is het geen discussie: de MM 550-X is veruit te prefereren boven de MM 550.

NoiseGard is een verhaal op zich. Als ruisonderdrukking is het redelijk effectief, al blijven er betere oplossing. Onder andere die van Bose is echt superieur. Goede actieve ruisonderdrukking is niet hoorbaar en eigenlijk 'afwezig'. Minder goede is hoorbaar in de vorm van lichte ruis en daar heeft ook deze headset last van. Echt slechte actieve ruisonderdrukking is zelfs vermoeiend na een paar uur, maar in dat opzicht vallen de hoofdtelefoons van Sennheiser alles mee. De ruis is voornamelijk gewoon enigszins irritant, in stillere passages of bij bijvoorbeeld een audioboek.

Sennheiser MM 550-X Travel

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Sennheiser MM 550 Travel en de MM 550-X Travel.

Conclusie

Sennheiser heeft met de MM 550 en de MM 550-X een tamelijk zeldzaam product in het assortiment: een over-het-oor hoofdtelefoon met zowel goede geluidskwaliteit als alle functies die je in een Bluetooth headset zoekt: afstandsbediening voor je muziekspeler, ondersteuning van telefonie en het daarbij behorende protocol en ruisonderdrukking voor gebruik in rumoerige omgevingen.

Daar hangt een fors prijskaartje aan, maar dat mag voor een compleet product. Helaas valt de geluidskwaliteit van het A2DP Bluetooth protocol gewoon tegen - een willekeurige hoofdtelefoon in deze prijsklasse en zelfs een paar eronder klinkt via een draad vele malen beter. Dat maakt de MM 550 wat ons betreft toch, ondanks de functieomvang, niet tot een aanrader.

De MM 550-X lost het probleem feitelijk op en is wat ons betreft dan ook de enige juiste keuze. Wel vraagt Sennheiser er een hogere prijs voor. Het loont duidelijk de moeite om rond te shoppen, getuige onze Prijsvergelijker: de laagste prijs die we zien is iets meer dan 350 euro, maar de duurste aanbieder presteert het om bijna het dubbele ervoor te vragen. Zolang je een prijs onder de 400 euro betaalt, is de MM 550-X naar onze mening een prima koop.

Eén probleem heb je wel: het aantal apparaten dat Apt-X ondersteunt is nog altijd beperkt. Beschik je over zo'n apparaat (of adapter voor je muziekspeler), dan is de MM 550-X een goede compagnon.

Sennheiser MM 550-X Travel


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Sennheiser MM 550 Travel

Sennheiser MM 550 Travel

 • Over-ear
 • 2 kanaals
 • Ruisonderdrukking
Niet verkrijgbaar
Sennheiser MM 550-X Travel

Sennheiser MM 550-X Travel

 • Over-ear
 • Draadloos
 • Ruisonderdrukkende koptelefoon
 • Microfoon geïntegreerd

374,99 €

1 winkel
0
*