Vijf actieve speakersets getest: goed geluid bij de computer

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Audioengine A2
 3. 3. Audioengine A5+
 4. 4. Audyssey Lower East Side Media Speakers
 5. 5. Bose Companion 5
 6. 6. M-Audio BX5 D2
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Hoewel het aanbod aan high-end PC-speakersets niet overhoudt, heb je toch nog mogelijkheden als audioliefhebber die fatsoenlijk geluid bij de desktop of laptop zoekt. We legden het oor te luister bij een oude bekende en een nieuwkomer op PC audiogebied, en bij drie studiomonitorsets.

Welke speakerset het beste is voor jou, hangt erg af van het gebruiksdoel en de omstandigheden. Moet je een grote ruimte vullen, dan heb je meer vermogen nodig en vermoedelijk ook grotere speakers. Wil je veel bas, dan is een subwoofer een goed idee. Dat is ook het geval als je veel games speelt of (actie-)films kijkt. Luister je echter voornamelijk veel naar muziek, dan is een goede stereoweergave het belangrijkst, waarbij idealiter het hele frequentiebereik goed wordt weergegeven.

De markt voor PC speakers richt zich overwegend op exemplaren onder de 100 euro, met een enkele uitzondering. De topmodellen zijn luxe 2.1 of 5.1 sets, met een veelal imposante, maar ook ruimtevretende subwoofer. Helaas schieten ze vaak toch tekort bij muziekweergave, omdat de ruimte tussen het bereik van de satellieten en dat van de subwoofer niet goed gedekt wordt. Wie is uitgekeken op het typische PC speakergeluid, doet er goed aan zich eens te verdiepen in alternatieve actieve speakers, bijvoorbeeld de studiomonitormodellen, bestemd voor gebruik in opnamestudio’s. Of de opkomende productcategorie die zich richt op mensen voor wie een streaming audiospeler of portable mediaspeler de enige geluidsbron is.

Hierbij moeten we wel opmerken, dat studiomonitors qua geluidskarakteristiek niet noodzakelijkerwijs iedereen in gelijke mate zullen aanspreken. Deze speakers dienen namelijk een zo neutraal mogelijke geluidsweergave te bieden, zonder enige ‘eigen’ toevoeging of klankkleur. Waar sommige speakers bijvoorbeeld een warme klankkleur hebben, of een nadruk op lage of juist hoge tonen, moet een studiomonitor alle delen van het frequentiespectrum zonder enige aanpassing reproduceren. Alleen op die manier kan een geluidstechnicus immers bepalen welke verbeteringen vereist zijn en hoe effecten uit de verf komen. Veel audiopuristen kunnen zo’n neutrale weergave ook waarderen en die zullen geen spijt krijgen van de keuze voor studiomonitors, maar voor de luisteraar die niet primair voor de technische geluidskwaliteit gaat, kan zo’n set saai of zelfs kil klinken. Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar probeer indien mogelijk altijd een set te beluisteren voor je tot aanschaf over gaat.

Nog een zaak om rekening mee te houden met studiomonitors: ze hebben beduidend grotere afmetingen dan de doorsnee PC speakerset. Voldoende ruimte op het bureau is dus een vereiste, want ophangen behoort doorgaans niet tot de mogelijkheden.

Audioengine A5+ Black

Test

In dit artikel bespreken we vijf verschillende luidsprekerparen, die geen van alle als typische PC speakerset betiteld kunnen worden. De Bose Companion 5 komt nog het meest in de buurt, maar is met zijn speciale ‘basmodule’ en metalen satellieten (en vraagprijs van 400 euro) op zijn minst opmerkelijk te noemen. De andere vier sets zijn ieder op hun manier uniek. We onderwierpen de sets aan onze gebruikelijke luistertests, aangevuld door standaardtests met toon- en noisegenerators om een indruk te krijgen van het frequentiebereik.

Audioengine A2

Van Audioengine nemen twee sets deel aan deze test, te beginnen met de A2, het instapmodel. Instapmodel is in dezen een relatief begrip, want deze set kost namelijk 189 euro. Qua formaat zijn deze speakertjes zeer bescheiden. Met een breedte van 10 centimeter en een hoogte van 15 centimeter nemen ze weinig ruimte in, maar het geluid dat ze produceren is behoorlijk indrukwekkend.

We kunnen rustig stellen dat dit de best klinkende 2.0 speakerset onder de 200 euro is die we ooit hebben beluisterd. Kristalheldere hoge tonen, een zeer gedetailleerd midden en voor deze afmetingen een toch nog indrukwekkend laag. Wil je een echt dreunende bas, dan zal je de optionele subwoofer moeten aanschaffen, een grotere 2.0 set moeten kiezen of toch gaan voor de verderop besproken Audyssey Media Speakers.

Voor het merendeel van de muziekgenres die onderdeel uitmaken van onze luistertest is de A2 zonder meer afdoende. Sterker nog, deze speakers bieden een geluidsreproductie zoals we zelden hoorden. Ondanks het relatief bescheiden vermogen van 15 watt per kanaal zouden we deze set aanraden aan iedereen die puur voor muziek een speakerset bij de PC zoekt. De Audioengine A2 is te koop in wit en zwart en wordt geleverd met alle benodigde kabels, inclusief een (losse) speakerkabel van ongeveer twee meter.

Er zijn zowel tulpaansluitingen als een 3,5 mm-aansluiting voor aansluiten van een bron. Een minpuntje is de locatie van de volumeknop, op de achterzijde van de linkerspeaker: dat is niet zo handig. De voeding is extern uitgevoerd, met een fors ‘baksteentje’ in het snoer.

Audioengine A2

Audioengine A5+

De tweede set van Audioengine is een paar maten groter dan de A2. Net als de kleine broer bevatten de houten behuizingen een aparte 20 mm tweeter, en een kevlar woofer van in dit geval 127 mm. Het vermogen ligt met 50 watt RMS per kanaal flink hoger. Ook bij de A5+ worden alle benodigdheden geleverd, met als extra een eenvoudige infrarood afstandsbediening.

Deze set is leverbaar in zwart, wit en bamboe. Een flink koellichaam op de linkerspeaker zorgt voor het afvoeren van warmte van de geïntegreerde Type A/B-versterker. Door de grotere omvang (18 cm breed, ruim 27 cm hoog) kan deze set een duidelijk stevigere bas produceren. De geluidskarakteristiek vertoont verder veel overeenkomsten met de A2: loepzuiver, zeer gedetailleerd en ook op lage volumes natuurgetrouw, met een fraaie weergave van het volledige frequentiespectrum.

Het volume gaat duidelijk verder, de A5+ kan oorverdovend hard. Daarbij treedt geen enkele vervorming op. Met andere woorden, je kan deze set eventueel gebruiken voor de veel misbruikte, maar in dit geval terechte aanduiding van ‘kamervullend geluid’. Het zal duidelijk zijn dat de prijs van de A5+ een stuk boven die van de A2 ligt, maar de 349 euro die je ervoor moet neertellen valt ons eigenlijk nog mee.

We hebben duurdere sets getest, die aanmerkelijk minder goed klonken. De A5+ heeft ook een 3,5mm-aansluiting en tulpingangen, alsmede een uitgang voor bijvoorbeeld aansluiten van een subwoofer. In tegenstelling tot bij de A2 is de voeding ingebouwd.

Audioengine A5+ Black

Audyssey Lower East Side Media Speakers

Audyssey is vooral bekend als leverancier van slimme algoritmes en digitale technieken aan producten van derden. Heel wat AV-receivers hebben Audyssey-technologie aan boord, bijvoorbeeld equalizers, of systemen om het volumeniveau van alle satellieten van een surround set goed af te stemmen met behulp van een microfoontje.

Sinds medio vorig jaar heeft het merk ook een eigen set speakers, de circa 175 euro kostende ‘Lower East Side Media Speakers’. Het zou makkelijk zijn om deze compacte speakers als zoveelste marketingproduct te negeren, maar daarmee zouden we er geen recht aan doen. Niet alleen is Audyssey’s expertise op het gebied van digitale signaalverwerking een onomstotelijk feit, deze speakers zijn daarnaast wel degelijk interessant door de gebruikte technologie.

Naast een D/A-converter en een optisch digitale ingang heeft Audyssey uiteraard de eigen equalizer- en dsp-circuits toegepast. Bovendien beschikken deze compacte plastic boxen over een ‘passieve basradiator’, die zichtbaar is aan de achterkant en moet zorgen voor betere basweergave dan je zou verwachten van een set met deze bescheiden afmetingen, vergelijkbaar met de Audioengine A2’s.

Het mooie is dat het nog werkt ook: qua basweergave verslaan de LES Media Speakers de concurrentie met vergelijkbare afmetingen duidelijk. Hou je van muziek met veel bas, dan is dit een van de weinige 2.0 sets die de concurrentie met een 2.1 set met (bescheiden) subwoofer aan kan. In het hoog en het midden moet deze set echter zijn meerdere erkennen in de Audioengine A2.

Audyssey Lower East Side Media Speakers

Audyssey Lower East Side Media Speakers

Bose Companion 5

Is Audyssey al een bekende op het gebied van digitale geluidsmanipulatie, Bose mag met recht de koning op dit gebied genoemd worden. Audiopuristen gruwen er veelal van, maar feit is dat Bose met producten met bescheiden afmetingen vaak een indrukwekkende ruimtelijke soundstage weet te creëren.

De Companion 5 set bespraken we al eerder op zichzelf. Het is het topmodel voor bij de PC en specifiek bedoeld voor ‘surround’ bij games en films. We zetten het tussen aanhalingstekens, want dit is een 2.1 set die het surround-effect moet simuleren. Daartoe maak je bij voorkeur gebruik van de in de basmodule (het is geen subwoofer) ingebouwde geluidskaart, die via een usb-kabel wordt aangesloten. Een bedrade afstandsbediening zet de set aan en uit met een vingeraanraking: elegant. Die aanduiding kunnen we niet toekennen aan de geluidsreproductie.

Weliswaar is het hoog helder en relatief natuurgetrouw, het midden en laag zijn rommelig, zeker in vergelijking met de monitorspeakers die we ook beluisterden. Uiteraard zijn dit feitelijk onvergelijkbare modellen, zowel qua omvang als qua gebruiksdoel. De Companion 5 weet op een minimum aan bureauoppervlak een zeer ruimtelijk geluidsbeeld te creëren, dat op het eerste gehoor aangenaam overkomt.

Games en films varen er beter bij dan muziek, waar naar onze smaak te veel detail verloren gaat, met name in het midden. De basmodule kwijt zich beter van de dubbele taak dan een subwoofer in een ‘echte’ 2.1-set, maar voor muziek blijft het een duidelijk compromis. Voor de prijs van 400 euro moet ruimte wel een erg grote beperking zijn, om de Companion 5 als eerste keuze te hebben.

Bose Companion 5

M-Audio BX5 D2

M-Audio heeft een naam hoog te houden op het gebied van ‘serieuze’, professionele audio. De BX5 D2 monitorspeakers, opvolgers van de BX5A, doen dat met verve. Ze zijn duidelijk gericht op studiogebruik; hier geen 3,5mm-aansluitingen of zelfs tulpstekkers – alleen gebalanceerde 6,45 mm en XLR-aansluitingen zijn voorhanden.

Een kabel voor aansluiten van een ‘gewoon’ audio-apparaat levert M-Audio niet mee, dus die moet je er nog bij kopen. Dat is niet heel erg, want deze set was met 229 euro verrassend betaalbaar ten tijde van het testen. Die prijs oogt nog redelijker als we bedenken dat de BX5 D2 ‘bi-amped’ is, met aparte versterkers voor het hoog (30W) en midden/laag (40W). Deze set is helaas niet verkrijgbaar bij de winkels in onze Prijsvergelijker, maar als je goed zoekt, kun je hem nu al kopen voor iets meer dan 205 euro.

Waar actieve speakers doorgaans in één speaker de versterker hebben ingebouwd, is bij de BX5 D2 in beide boxen afzonderlijk de versterkermodule ingebouwd. Daarmee is de vraagprijs een koopje te noemen, zeker omdat de muziekweergave zeer indrukwekkend is, met veel detail en een zeer neutrale weergave.

Dat maakt deze 2x70 watt set ideaal voor gebruik in de studio, maar voor huis-, tuin- en keukengebruik zouden we toch iets meer dynamiek wensen. Ook is het laag wat onderbelicht; de Audioengine A5+ met vergelijkbare afmetingen presteert op dat vlak duidelijk beter, zij het dat die set ook behoorlijk duurder is.

M-Audio BX5 D2

M-Audio BX5 D2

Conclusie

Vijf speakersets in de hogere prijsklassen, die sterk van elkaar verschillen. De Bose Companion 5 is van de vijf de beste keuze voor wie vooral veel en veelomvattend geluid wenst bij games en films. Voor muziek zijn de overige vier sets alle beter. De M-Audio BX5 D2 is een echte studiomonitorset; zeer natuurgetrouw, maar ook een beetje saai om dagelijks naar te luisteren. Maak je zelf muziek, dan is het een uitstekende keuze, met een hele nette prijs. De Audyssey Media Speaker verrast met een diep laag voor zulke kleine speakers, maar het midden en hoog vallen wat tegen. Het meest enthousiast zijn we over de Audioengine A2 en A5+, die we met respectievelijk een Silver en een Gold Award belonen.


Audioengine A5+


Audioengine A2

Met dank aan Wifimedia voor het beschikbaar stellen van de Audioengine A2 en A5+.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Audioengine A2

Audioengine A2

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Gold Award Audioengine A5+ Black

Audioengine A5+ Black

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Audyssey Lower East Side Media Speakers

Audyssey Lower East Side Media Speakers

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Bose Companion 5

Bose Companion 5

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
M-Audio BX5 D2

M-Audio BX5 D2

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*