802.11ac: draadloos gigabit!

19 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 802.11n
  3. 3. 5 GHz
  4. 4. Snelheden
  5. 5. Multi User-MIMO
  6. 6. Beamforming
  7. 7. Wie en wanneer?
  8. 8. Conclusie
  9. 19 reacties

Multi User-MIMO

Het MIMO-concept is bij 802.11ac verder verbeterd. In de nieuwe standaard kunnen access points met meerdere antennes gelijktijdig data versturen naar meerdere clients. Bij 802.11n is er telkens slechts één verbinding actief en moeten clients dus op hun beurt wachten.

Een router / access point met vier antennes kan op die manier met twee laptops of andere apparaten tegelijkertijd data versturen over twee kanalen. Maar ook vier apparaten met elk een enkele stream behoort tot de mogelijkheden. Zeker nu er meer en meer apparaten in huis met het draadloze netwerk verbonden zijn, is dat een grote stap vooruit.

Het maximale aantal gelijktijdige kanalen is in de 802.11ac standaard verhoogd van vier naar acht. De meest luxe (en dure), toekomstige 802.11ac routers zullen dus van acht antennes voorzien worden. Voor clients (laptops, smartphones, tablets, etc.) lijkt vooralsnog vier het maximum en zal in de praktijk één of twee gangbaar zijn. Gezien het toegenomen aantal gelijktijdig verbonden apparaten, is het verhoogde aantal MIMO-kanalen aan de router-kant een verre van overbodige luxe.

Multicasting

Zoals gezegd is een verbetering in de 802.11ac standaard dat dezelfde data tegelijkertijd naar meerdere clients gestuurd kan worden. Doorgaans is dat verschillende data, maar dat kan ook dezelfde data zijn: dat noemen we multicasting. Bij 802.11n moest die data meerdere keren verstuurd worden, wat natuurlijk zonde is van de kostbare bandbreedte. Deze multicast-functionaliteit van 802.11ac zet de deur open voor nieuwe gebruiksmodellen voor WiFi. Denk bijvoorbeeld aan het gelijktijdig streamen van HD video naar meerdere apparaten in huis.

In een kantooromgeving kunnen software updates bijvoorbeeld gelijktijdig naar alle PC’s in het netwerk verstuurd worden. Een ander denkbaar gebruiksmodel voor deze nieuwe functionaliteit van 802.11ac is het gelijktijdig aansturen van informatieschermen in gebouwen, luchthavens, en zo verder.

Op beurzen hebben we de nieuwe producten al in een testopstelling aan het werk gezien. Bovenstaand een concept van Buffalo.

0
*