Philips Blade 2: de IPS-generatie

4 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Philips Blade 2 239C4QHSB
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's en video
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Hoewel het een prijsvechtersmarkt blijft, zien we toch met enige regelmaat monitoren verschijnen die zich losmaken van het uit goedkoop zwart plastic bestaande peloton. Zo heeft Philips de Blade-modellen, dunne exemplaren met een elegant design. Recent vernieuwde het merk deze reeks, waarbij de toepassing van een IPS-paneel de belangrijkste verbetering genoemd mag worden. Hardware.Info onderwierp het scherm aan een uitgebreide test en vergelijkt met andere modellen met bovengemiddelde kleurweergave.

Zoals we eerder al constateerden, is sprake van een gestage opkomst aan monitoren met een IPS- of VA-gebaseerd paneel, waar het merendeel van de markt nog is uitgerust met een TN-exemplaar. Wie niet (meer) weet wat deze verschillende technologieën inhouden, doet er goed aan de in de vorige zin aangehaalde test nog even door te lezen. Ook Philips haakt in op deze trend, die enige mate van winstgevendheid moet herintroduceren in een markt waarin alleen de prijs wordt aangegrepen om de klant te overtuigen om tot aanschaf over te gaan.

Toch staan ook juist de prijzen in dit 'luxere' segment van de markt duidelijk onder druk, getuige de gemiddelde prijs van nog geen 210 euro die Philips vraagt voor de 23-inch uitvoering van de Blade 2. Vergelijk dat met de gemiddeld 193 euro die de 22-inch versie van de eerste, TN-gebaseeerde (!) variant moest opbrengen, iets meer dan een jaar geleden door ons getest. Die Philips 224CL2SB is zo goed als 'end of life', maar de prijs is wel geleidelijk gedaald tot gemiddeld minder dan 170 euro.

Zo beschouwd is de vraagprijs van Philips voor de Blade 2, voluit 239C4QHSB genaamd, niet eens bijzonder laag. Je koopt al een monitor met IPS-beeldscherm voor gemiddeld iets minder dan 160 euro en je hoeft niet heel hard te speuren om een exemplaar onder de 150 euro op de kop te tikken. Wetend dat Philips monitoren zich voornamelijk door het merklogo onderscheiden van andere merken van fabrikant TPV, rijst de vraag of je een goede koop hebt aan dit scherm. Voor ons reden genoeg om het de testprocedure te laten doorlopen.

Philips Blade 2 239C4QHSB

Philips Blade 2 239C4QHSB

Zoals bekend worden Philips schermen geproduceerd door het Chinese bedrijf TPV Technology, 's werelds grootste fabrikant van computermonitoren. TPV heeft een exclusieve wereldwijde licentie om monitoren met het Philips-merk te verkopen, naast de eigen merken AOC en Envision. Philips heeft ook een joint venture met TPV, TP Vision genaamd, die Philips-televisies ontwerpt, produceert en verkoopt - Philips' aandeel daarin is 30%, de overige 70% van de aandelen zijn van TPV.

De Blade 2 heet formeel 239C4QHSB; binnen dezelfde lijn zijn er ook nog modellen die eindigen op -W (voor 'white' oftewel wit) en waarvan het typenummer begint met 249 in plaats van 239. Die eerstgenoemde versies zijn voorzien van een 24-inch A-MVA-paneel in plaats van een 23-inch IPS-paneel.

De Blade 2 heeft een relatief bescheiden bezelbreedte en een mooie, dunne voet. Ondanks de geringe afmetingen hiervan, is deze erg stabiel - in tegenstelling tot sommige andere schermen met een vergelijkbare dunne voet, trilt het scherm niet met iedere beweging mee. De keerzijde is dat je het alleen kan kantelen: draaien, laat staan roteren (pivot) behoren niet tot de opties. De gering dikte van het scherm zelf is minstens zo opvallend, al is het minder uitzonderlijk dan ten tijde van de introductie van de eerste Blade, ruim een jaar geleden. Met 1,4 cm op het dunste deel en iets meer dan 2 cm op het dikste deel kan het scherm als slank omschreven worden. Het hele product is vervaardigd uit glimmend plastic, dat deels voorzien is van een lijnenpatroon.

Philips Blade 2 239C4QHSB

De aansluitingen treffen we in de voet. Twee keer HDMI (waarvan één aan de rechterkant, naast een audio-uitgang) en een analoge VGA-aansluiting. De voeding is extern uitgevoerd. Op de voet treffen we verder touch toetsen waarmee het onscreen display bediend kan worden.

e-IPS

Het IPS-paneel in de Blade 2 is, niet verrassend, een van het e-IPS-type. De 'e' staat voor 'enhanced', maar feitelijk betreft het hier een wat eenvoudiger uitvoering van de IPS-technologie, waardoor het paneel minder lagen heeft en dus goedkoper te produceren is. De meeste (maar niet alle) e-IPS-panelen zijn feitelijk 6-bit exemplaren, die met behulp van 'temporele interpolatie' in de vorm van advanced frame rate control kleurnuances benaderen door snel te schakelen tussen naburige kleuren. Dat is een techniek die overigens ook in veel TN-schermen wordt toegepast en inmiddels dermate ver ontwikkeld is, dat voor normale (lees: niet-professionele) doeleinden het verschil met een 'echte' 8-bit monitor voor de meeste gebruikers niet te zien is. Vermoedelijk (op basis van de bekende specificaties) bevat de Blade 2 een LM230WF3-SLB1 panel van LG Displays, maar dit is niet met zekerheid te achterhalen zonder het scherm te openen. Helaas kunnen we dat niet doen zonder het te beschadigen, een consequentie van het zeer dunne design. De testresultaten zullen uitwijzen hoe het scherm in de praktijk presteert.

Philips Blade 2 239C4QHSB

Testresultaten helderheid en contrast

We hebben de Philips Blade 2 vergeleken met eerder geteste, betaalbare (gemiddelde prijs lager dan 250 euro) monitoren met een IPS- of VA-paneel. Dit zijn de directe concurrenten voor wie op zoek is naar een monitor met betere kleurweergave dan het doorsnee aanbod in de winkel met een TN-paneel, maar er niet te veel aan wil uitgeven.

De Philips Blade 2 29C4QHSB is te herkennen aan het rode balkje. Volledigheidshalve is de eerder geteste 22" Blade van de eerste generatie (met TN-panel) aan de grafieken toegevoegd, te herkennen aan het zwarte balkje. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m2 aangehouden.

De nieuwe Blade heeft een nette maximale helderheid van 288 cd/m2.

Helderheid min.

Daar staat tegenover dat de minimale helderheid ook aan de hoge kant is, vermoedelijk omdat de backlight standaard te helder staat ingesteld.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% beschouwen we als goed en boven de 85% is erg goed. 

Qua gelijkmatige verlichting doet de Philips Blade 2 het dus goed, maar het kan een stuk beter.

Contrast (checkerboard)

In de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) checkerboard-test brengt de Philips Blade 2 het er vanaf zoals alle schermen met een e-IPS-paneel.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

IPS- en VA-monitoren kenmerken zich door een betere kleurweergave onder een kijkhoek. Ook de resterende helderheid is veelal beter dan die van TN-modellen. In dit overzicht is die laatste klasse niet vertegenwoordigd. De verschillen lijken dan ook klein; elk van deze schermen is beter dan het gemiddelde TN-model (al zijn er TN-panelen met erg goede resultaten in deze discipline, het blijven uitzonderingen).

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De Philips Blade 2 29C4QHSB scoort hier niet bijzonder goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Ook hier zijn de restulaten vergelijkbaar met die van andere e-IPS monitoren, al komen we het model van Philips wel hoger in de grafieken tegen.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

En wederom treffen we de Blade 2 bovenaan, zonder echt opvallend beter te scoren.

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

De kleurechtheid is waar het om draait bij deze modellen. We testen de modellen zoals ze uit de doos komen - individuele verschillen tussen identieke exemplaren maken het onmogelijk een 'recept' te geven voor kalibratie, evenmin als een garantie dat kalibratie tot een identiek resultaat leidt. Deze modellen zijn dan ook niet bedoeld voor professioneel gebruik, we bevinden ons in 'goed genoeg' territorium - aanzienlijk beter dan doorsnee TN-modellen.

Native kleurtemperatuur

De gemeten kleurtemperatuur benadert de voor foto- en videobewerking wenselijke 6500K heel aardig, zeker in vergelijking met andere modellen.

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

Dat blijkt ook uit de afwijking, waar we Philips op de zevende plaats aantreffen.

Greyscale tracking

De afwijking van de ideale grijswaarde, indicatief voor de kleurechtheid, is klein, maar boven de grens van wat zichtbaar is voor het menselijk oog.

Testresultaten reactietijd en input lag

Dit zijn geen gaming-monitoren en de resultaten van de reactietijdtests laten dat duidelijk zien. De Philips Blade 2 239C4QHSB scoort in de 20-80-20% test zelfs erg slecht. Aan de andere kant, van input lag heeft dit scherm geen last.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van moderne monitoren is dankzij het gebruik van LED-achtergrondverlichting zeer bescheiden. De vorige generatie Blade was nog iets zuiniger, maar het geteste model was dan ook kleiner. De Philips Blade 2 scoort aan de andere kant in alle grafieken wel onderaan - het verschil met de concurrentie is echter te klein om hier zwaar aan te tillen.

Foto's en video

We bespraken de Philips Blade 2 239C4QHSB in deze aflevering van Hardware.Info TV:

Specificaties

Algemeen
 
MerkPhilips
ProductnaamBlade 2 239C4QHSB
Productcode239C4QHSB
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat23 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid96 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVA
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.265 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen2
DisplayPort
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte55.6 cm
Afmeting - Hoogte42.3 cm
Afmeting - Diepte18.2 cm
In hoogte verstelbaar
Portretmodus
Gewicht3.11 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
Reactietijd7 ms
Helderheid250 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °
Stroomverbruik (actief)28.5 W
Stroomverbruik (in standby)0.3 W
Garantie
Garantie termijn2 jaar

Conclusie

De Philips Blade 2 239C4QHSB ziet er mooi uit, mits je houdt van een slanke vormgeving en glimmend zwart plastic kan verdragen. Het in dit model gebruikte materiaal is in ieder geval stevig en minder vingerafdrukgevoelig dan we soms tegenkomen.

De testresultaten laten zien dat de Blade 2 een prima monitor is, maar zich erg onderscheiden van de concurrentie doet hij niet. De geringe dikte is het enige kenmerk waarmee hij eruit springt.

Ons vielen, kijkend naar de testresultaten, vooral de overeenkomsten op met het model van AOC, de i2352Vh. Dat model is saaier qua vormgeving, maar is al voor minder dan 150 euro in onze Prijsvergelijker te vinden. Ook de gemiddelde prijs is met net geen 160 euro flink lager dan die van het model van Philips. Of die meerprijs van een paar tientjes door het design gerechtvaardigd wordt, laten we aan de lezer over.

Philips Blade 2 239C4QHSB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Philips Blade 2 239C4QHSB

Philips Blade 2 239C4QHSB

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 7 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*