Acer D241Hbmi: snel scherm met veel extra's

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Acer D241Hbmi
 3. 3. Extra's
 4. 4. Testresultaten helderheid en contrast
 5. 5. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 6. 6. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 7. 7. Testresultaten reactietijd en input lag
 8. 8. Testresultaten energieverbruik
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Een monitor is een monitor is een monitor... behalve als het méér dan een monitor is. De Acer D241Hbmi kan rustig als zodanig worden beschreven. Dit 24-inch scherm beschikt namelijk over de nodige eigen intelligentie, waardoor het zelfstandig een aantal toepassingen kan uitvoeren.

Zo beschikt het over een RSS-lezer, het weerbericht, een ingebouwde mediaspeler voor foto's, muziek en video's en heeft het nog wat trucs aan boord. Bovendien zet dit scherm niet onverdienstelijke prestaties neer qua reactietijden en is het tegenwoordig alleszins betaalbaar. Reden genoeg voor Hardware.Info om er extra aandacht aan te geven.

Bij introductie was de vraagprijs van de Acer D241Hbmi een behoorlijk stevige 400 euro. Inmiddels treffen we het scherm, dat al sinds 2010 in onze prijsvergelijker terug te vinden is, voor een aanmerkelijk prettiger prijskaartje aan. De laagste prijs op moment van schrijven is net geen 160 euro en gemiddeld leg je er 180 euro voor neer. Niet het goedkoopste 24-inch scherm dat we ooit zagen, maar ook beslist niet het duurste.

Die prijs oogt nog schappelijker, wanneer je bedenkt dat er een soort mini-computer annex mediaspeler in de vrij groot uitgevallen behuizing verwerkt is. Allicht dat Acer het model al niet meer produceert, maar op moment van schrijven is het nog ruimschoots beschikbaar. Niet minder dan 23 shops in onze Prijsvergelijker kunnen het scherm leveren, waarvan een flink aantal zelfs eigen voorraad heeft dan wel levering de volgende dag garandeert.

Kortom, een betaalbaar 24-inch full-hd scherm met veel extra mogelijkheden, voor een interessante prijs. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Acer D241Hbmi

Acer D241Hbmi

De Acer D241Hbmi oogt op het eerste én op het tweede gezicht als een ouderwetse monitor. Het scherm is dikker dan we tegenwoordig gewend zijn, wat veroorzaakt zal worden door een wat ouder TN-paneel met CCFL-achtergrondverlichting en natuurlijk de ingebouwde extra chips en circuits voor de toegevoegde functies.

Om even eerst de aandacht aan het scherm zelf te geven: dat meet dus 24 inch in de bekende 16:9 breedbeeldverhouding; het telt 1920x1080 beeldpunten. Qua aansluitingen is het redelijk goed uitgerust, met naast VGA- en HDMI-ingangen een USB-B connector, een audio in- en uitgang, een USB-A host-poort en een SD-geheugenkaartlezer. De opvallendste aansluiting is een ethernetconnector; onzichtbaar maar wel aanwezig is een draadloze netwerkaansluiting. DVI ontbreekt en het scherm is niet in hoogte verstelbaar of draaibaar. Kantelen is de enige aanpassingsmogelijkheid. Wel bevinden zich op de achterzijde schroefgaten voor een 100x100 mm VESA-bevestiging: monteren op een monitorarm is dus mogelijk.

Acer D241Hbmi

Acer D241Hbmi

Testresultaten

De schermeigenschappen zijn overwegend niet spectaculair te noemen. Verderop in deze review kan je de Acer D241Hbmi vergelijken met een groot aantal schermen met dezelfde afmetingen en in dezelfde prijsklasse, hier zetten we de belangrijkste uitkomsten van onze testprocedure op een rijtje. De kleurtemperatuur is standaard uit de doos niet om over naar huis te schrijven, de gemeten 7161 K is te hoog, wat resulteert in een wat kil beeld. De maximale helderheid is ruim voldoende, maar de minimale helderheid is aan de hoge kant, wat resulteert in een voor een TN-scherm matig contrast.

De helderheidverdeling is met 78% alleszins redelijk. De kleurechtheid is niet geweldig; voor fotobewerking zouden we dit scherm niet aanraden. Waar de D241Hbmi opvallend goed presteert is in de reactietijdentests: dit scherm is erg snel en daarmee een prima keuze voor de fervente gamer. Helaas is het stroomverbruik wel aan de hoge kant, dat ligt toch ruim zo'n 25% boven wat tegenwoordig de norm is voor schermen van dit formaat. Ernstiger is dat het scherm ook in stand-by nog ruim 3 watt verbruikt, waarmee het niet voldoet aan de EU-normen.

Acer D241Hbmi

Extra's

De Acer D241Hbmi heeft als bijzondere extra een geïntegreerde mini-computer. Daar moet je je overigens niet al te veel van voorstellen. Het is voornamelijk een mediaspeler met beperkte bestandscompatibiliteit en wat extra toeters en bellen. Deze maakt verbinding met je thuisnetwerk via de ingebouwde netwerkaansluiting, die zoals gezegd zowel bedraad als draadloos aanwezig is. Wel kan je meer aanpassen dan je bij veel mediaspelers kan doen. De manier waarop een en ander werkt is echter op zijn zachtst uitgedrukt niet gebruiksvriendelijk te noemen.

Bij de D241Hbmi wordt een afstandsbediening geleverd, die zeer solide aanvoelt. Een wat zuurdere omschrijving zou zijn dat het ding erg zwaar is voor het formaat. Een reden daarvoor is, dat je deze afstandsbediening kan openschuiven, waarmee een compleet qwerty-toetsenbord tevoorschijn komt. Dat is handig wanneer je zaken als RSS-urls moet invoeren.

Met de afstandsbediening kan je de extra functies van de D241Hbmi bedienen. Via een speciale stand biedt het apparaat een soort desktop, waar drie widgets op geplaatst kunnen worden. Twee kleine en een grotere. Deze drie velden kun je naar believen indelen, maar het is dus niet mogelijk meer dan drie functies gelijktijdig weer te geven. Een andere functie aanroepen vereist dus eerst het wisselen van widget. Wanneer je bijvoorbeeld wilt switchen van foto's weergeven naar muziek afspelen, is dat tamelijk omslachtig.

Welke functies zijn er? Een kalender, een foto-viewer, video-speler, audio-speler, notitietoepassing, het weer, een RSS-lezer en een klok. Heel spannend is het allemaal niet en de manier waarop je het moet bedienen is bijzonder irritant, met onduidelijke on-screen symbolen en kleurcoderingen. Dat is jammer, want andere delen van de interface zijn wel redelijk overzichtelijk ingedeeld en goed te bedienen, zoals het instellingenscherm en het selectiescherm voor mediabronnen. Om daar te komen moet je echter eerst allerlei niet-intuïtieve knoppen indrukken.

De kalendertoepassing kan je koppelen aan een Google of een Yahoo account. Op vergelijkbare wijze kan je foto's weergeven van maar liefst 5 Picasa en 5 Flickr accounts, met enige instelmogelijkheden voor duur van weergave en overgangseffecten. Daarmee is dit scherm een relatief voordelig grootformaat digitaal fotolijstje met wifi. Nieuws kan je volgen door RSS-urls in te voeren, waarbij het meegeleverde toetsenbord goed van pas komt.

Om niet geheel duidelijke redenen bevat het instellingenscherm ook een zeer uitgebreide module om het apparaat op gezette tijden aan- en uit te schakelen. We kunnen ons niet voorstellen dat veel kopers hiervan gebruik zullen maken.

Acer D241Hbmi

Acer D241Hbmi

Testresultaten helderheid en contrast

We hebben de Acer D241Hbmi vergeleken met andere nog verkrijgbare 23 en 24-inch monitoren met een gemiddelde prijs onder de 200 euro die we in de afgelopen 18 maanden getest hebben.

De Acer D241Hbmi is te herkennen aan het rode balkje. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De Acer D241Hbmi heeft een nette maximale helderheid van 262,6 cd/m².

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

De D241Hbmi doet het niet geweldig op dit punt, de score van 0,31cd/m² is te hoog.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

Met 78% scoort de D241Hbmi hier alleszins redelijk.

Contrast (checkerboard)

In de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) checkerboard-test brengt de Acer D241Hbmi het er vrij matig vanaf: de gemeten 325:1 is vergelijkbaar met die van e-IPS-schermen. Echt slecht is het niet, maar voor het contrast hoef je dit scherm niet te kopen.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over hoe goed het beeld er nog uitziet wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meer of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De Acer D241Hbmi heeft met 50% helderheid een behoorlijk goede helderheid onder een horizontale kijkhoek bekeken.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Verticaal van boven is 11% niet geweldig.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook van onderen bezien is de verticale helderheid matig, al zijn er schermen die dit nog veel slechter doen.

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

De kleurechtheid is waar het om draait bij deze modellen. We testen de modellen zoals ze uit de doos komen - individuele verschillen tussen identieke exemplaren maken het onmogelijk een 'recept' te geven voor kalibratie, evenmin als een garantie dat kalibratie tot een identiek resultaat leidt.

Native kleurtemperatuur

De gemeten kleurtemperatuur is met 7161 K te hoog, al is dit in de praktijk geen groot beletsel zolang je geen beeldbewerking gaat doen. Voor games is het alleszins te doen en ook voor officetoepassingen is hiermee te werken.

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

Greyscale tracking

De grijswaarde afwijking is veel te hoog - dit scherm is zoals het uit de doos komt niet geschikt voor beeldbewerking. Een waarde lager dan 3 is vereist om geen met het menselijk oog detecteerbare kleurafwijkingen te tonen.

Testresultaten reactietijd en input lag

De Acer D241Hbmi schittert pas echt bij de reactietijdtests - gamers kunnen dit scherm zo meenemen, met reactietijden als deze zal je geen last hebben van ghosting. Ook input lag is afwezig.

Testresultaten energieverbruik

Het slechte nieuws komt bij het stroomverbruik: de Acer D241Hbmi scoort overal het slechtst. Dit is geen zuinig scherm en de gemeten waardes waren ook in 2010 al te hoog - anno 2012 kan dit echt niet meer.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Acer D241Hbmi.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAcer
ProductnaamD241Hbmi
ProductcodeET.FD1HE.004
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat24 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid92 ppi
PaneeltechniekTN
BacklightLED
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.276 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
DisplayPort
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte57.5 cm
Afmeting - Hoogte43 cm
Afmeting - Diepte17.2 cm
In hoogte verstelbaar
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht6 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
Reactietijd2 ms
Helderheid300 cd/m²
Contrastratio80000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °
Stroomverbruik (actief)34.4 W
Stroomverbruik (in standby)1.25 W

Conclusie

De Acer D241Hbmi is een interessante monitor voor met name één doelgroep: de prijsbewuste gamer. Wie niet maalt om design of kleurechtheid, haalt met dit scherm een apparaat in huis dat de strijd aan kan gaan met veel duurdere 120 Hz modellen. De ingebouwde extra functies zijn aardig, maar bieden naar onze mening weinig tot geen meerwaarde. De belangrijkste reden daarvoor is de bediening, die zo omslachtig is dat je bijna op cursus moet om er soepel mee te kunnen werken. Maar ook als je de aansturing onder de knie hebt, kan je je afvragen hoe nuttig deze zaken zijn.

De mediaspeler biedt geringe bestandscompatibiliteit en de overige functies zijn ook beperkt. Als er een browser en e-mailtoepassing in de monitor verwerkt waren, konden we ons nog voorstellen dat je dit apparaat als een soort 'thin client' voor thuisgebruik zou neerzetten in een hoek van de kamer of op weg naar de uitgang, maar in deze uitvoering is het informatieve nut te beperkt.

Toch zouden we het scherm bijna een Bronze Award voor een goede prijs-prestatieverhouding geven - ware het niet dat het stroomverbruik echt veel te hoog is. Het komt niet vaak voor, maar het verbruik is in vergelijking met schermen met eenzelfde omvang dusdanig veel hoger, dat het prijsverschil in de loop der jaren wordt gecompenseerd - in negatieve zin.

Hopelijk komt Acer met een opvolger die de ruwe kantjes wegschaaft, want het alles-in-één concept is wel interessant. Zolang de prijs onder de 200 euro blijft, dat dan weer wel.

Acer D241Hbmi


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer D241Hbmi

Acer D241Hbmi

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 80000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*