Lepa G-Series 1600W review: extreem krachtige voeding

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 3. 3. Kabels en connectors
 4. 4. Efficiëntie
 5. 5. Verbruik zonder belasting
 6. 6. Ripple
 7. 7. Geluidsproductie
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Enermax brengt sinds enige tijd producten op de markt onder een tweede merknaam: Lepa. De positionering van dit sub-merk is ons niet helemaal duidelijk. Volgens Enermax moeten we Lepa absoluut niet zien als een budget-Enermax, maar zijn de producten vooral "anders".  We vinden inderdaad andere producten in het assortiment van het nieuwe merk, maar het soort producten is toch echt gelijk: voedingen, casefans en kasten. De Lepa producten worden op dit moment verkocht door dezelfde Enermax-medewerkers die ook de producten met Enermax-logo aan de man moeten brengen. Geen wonder dat de we de Lepa producten nu ook voornamelijk tegenkomen bij online shops die al een warme band met de firma hebben. Het lijkt een beetje op de Unilever-strategie: breng een bepaald type product onder verschillende merknamen op de markt en de kans is groter dat een twijfelende consument uiteindelijk bij jou terecht komt.

Om kennis te maken met Lepa stuurde Enermax ons een G-series 1600W voeding toe. De doelgroep van deze voeding is niet bepaald groot, dat is duidelijk. Je moet echt drie of vier high-end videokaarten gaan combineren en deze samen met liefst twee processors gigantisch gaan overklokken om bij een stroomverbruik van 1600 watt voor je PC in de buurt te komen. Het verbaast ons eerlijk gezegd dat Enermax met een nieuw merk zo'n exclusieve voeding op de markt wil brengen. Bij 1600W blijft het overigens niet, volgens Enermax moet deze voeding zelfs kortstondig een piekvermogen van 1700W kunnen leveren.

Lepa G-Series 1600W

De 80 Plus Gold voeding werkt met zes 12V rails die respectievelijk maximaal 20, 20, 30, 30, 30 en 30 ampère kunnen leveren. In totaal kunnen de 12V rails gezamenlijk 133 ampère leveren. De voeding is geheel modulair opgebouwd. Je hebt de beschikking over 10 molex-, 14 SATA- en 8 6/8-pin PEG-connectors. De donkergrijze kleur en geborstelde afwerking geven de voeding een stoer uiterlijk. De voeding maakt gebruik van een 14 centimeter ventilator.

De fabrikant geeft ons te kennen dat de voeding intern is opgebouwd uit "Grade A" Japanse condensators die gevalideerd zijn om tot 105 °C te blijven werken. De stroom voor de 5V en 3,3V wordt volgens een DC-naar-DC convertor gemaakt om een hoge efficiëntie te behalen.

Lepa G-Series 1600W

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroomverslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Dit is belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

De geluidstest ten slotte doen we door de voedingen op twee volledig passief gekoelde systemen aan te sluiten met respectievelijk 120 en 350 watt belasting onder load. Het geluid meten we op 10 centimeter afstand, haaks op de in de voeding aanwezige ventilator.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Lepa G1600 met een aantal andere recent geteste voedingen met een capaciteit van 1200 watt of meer.

Kabels en connectors

De kabels van de Lepa G1600 zijn gemiddeld qua lengte. Daar is dus weinig mis mee.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, oftewel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen wordt immers grotendeels omgezet in warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

In onderstaande grafieken vind je allereerst de gemiddelde efficiëntie van de geteste voedingen en daarna de efficiëntie van 200 t/m 1600 watt.

We komen uit op een gemiddelde efficiëntie van 90,1% voor de Lepa G1600. Alleen de 80 Plus Platinum voedingen van Enermax zelf scoren nog wat beter. Op ongeveer de helft van z'n maximale vermogen piekt de Lepa ruim boven de 91%. Met een zeer lage of juist zeer hoge belasting valt de efficiëntie tegen: op 1600W is het zelfs maar 82,7% volgens onze berekeningen.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

We meten 0,05 respectievelijk 0,3 watt bij de Lepa G1600. Daar is niks mis mee.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

De ripplewaardes van de Lepa G1600 zijn prima en schommelen tussen de 45 en 50 mVtt. Alleen met zeer lage belasting is de ripple wat hoger, maar het maximum van 55 mVtt valt nog altijd ruim binnen onze marges. Het kan natuurlijk altijd nog beter, zoals je in de grafieken kunt zien.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten op 10 centimeter afstand bij twee belastingen: circa 120 watt en circa 350 watt. 30 dB(A) is het laagste wat we kunnen meten in de ruimte waar we voedingen testen en waardes daarbij in de buurt betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

Helaas valt de Lepa G1600 in die laatste categorie: met 43 dB(A) zelfs met lage belasting kunnen we de voeding niet echt stil noemen.

Conclusie

De kans dat je een 1600W voeding voor je PC nodig hebt is niet heel erg groot. Voor wie toevallig het recent besproken EVGA SR-X moederbord heeft gekocht en dat combineert met vier high-end videokaarten heeft deze voeding enig nut. Koop hem echter alleen als je daadwerkelijk 1600 watt moet zien op te wekken. In de testresultaten zagen we namelijk niet alleen dat de geluidsproductie tegenvalt, maar ook dat de efficiëntie bij lagere belastingen achterblijft. Voor minder geld koop je voedingen met een lagere maximum belasting die beter presteren.

Heb je echt (bijna) 1600 Watt nodig, dan kom je met de Lepa G1600 weinig te kort, al weerhoudt de hoge geluidsproductie ons van het geven van een award.

Lepa G-Series 1600W


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Lepa G-Series 1600W

Lepa G-Series 1600W

 • 1600 W
 • 93 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 133 A
Niet verkrijgbaar
0
*