MediaForte Momenta 56k v.90 USB Modem Test

1 reactie
Inhoudsopgave
  1. 1. MediaForte Momenta 56k v.90 USB Modem
  2. 1 reactie

MediaForte Momenta 56k v.90 USB Modem

In het USB-artikel van vorige maand schreven we al dat vrijwel ieder type randapparaat van de PC in USB uitvoering uit zou komen. Veel zaken zijn al lange tijd op de markt (scanners, muizen, printers, etc.) en sinds kort is ook het fenomeen USB modem aan de lijst van USB apparatuur toegevoegd. Een van de eerste USB modems is de MediaForte Momenta v.90 USB. Dit is een zeer compacte modem die uiteraard de laatste nieuwe v.90 56k standaard ondersteund.

Waarom USB voor modems?

USB heeft voor modems een aantal grote voordelen. Als eerste zijn er natuurlijk de standaard voordelen van USB: het systeem is hot-pluggable en kan met een enkele set resources tot 127 apparaten aansturen. Voor de USB modem heb je dus geen seriële poort meer nodig, wat de uitsparing van een IRQ als gevolg heeft. Het hot-pluggable principe was natuurlijk ook al een beetje aanwezig bij de standaard externe modems (die kun je ook zonder problemen aan en af koppelen als de computer aanstaat), maar het voordeel van het USB hot-pluggable systeem is dat de computer weet of een apparaat is aangekoppeld of niet. Indien de modem dus niet is ingestoken krijg je geen vreemde meldingen in de trant van "Windows kan het modem niet vinden", maar meer van "Het apparaat is niet aangesloten op de PC". Een ander voordeel van de USB modems is dat ze gevoed worden door de USB kabel. Normale externe modems hebben drie kabels: naar de telefoonaansluiting, naar de computer en naar het stopcontact. Deze laatste valt bij USB modems gelukkig weg, zodat er minder kabels overblijven. Het grootste voordeel van USB modems is dat de datasnelheid tussen het modem en de PC veel hoger ligt. Bij standaard seriële modems is de snelheid tussen het modem en bijv. de internet-provider 56.000 kilobits/s (of minder) en de snelheid tussen het modem en de PC 115.200 kilobits/s. Deze hogere snelheid lijkt op het eerste gezicht geen nut te hebben, maar niets is minder waar. In de modem zelf is standaard een compressie algoritme ingebakken (o.a. v.42). Als de modem bestanden moet versturen komen ze ongecomprimeerd met 115.200 kb/s bij de modem aan en gaan ze nadat ze real-time gecomprimeerd zijn bijv. met 56.000 kb/s over de telefoon lijn. Indien er nu echter bestanden zijn die makkelijk met meer dan een factor 2 gecomprimeerd kunnen worden (bijv. text-bestanden) dan is de potentiële bandbreedte van de modem hoger dan de 115.200 kb/s en ligt de bottleneck niet meer bij de telefoonlijn maar bij de verbinding tussen de PC en het modem. Bij USB modems is deze max. bandbreedte tussen de PC en het modem niet 115.200 kilobits/s maar 921.600 kilobits per seconde. Een enorm verschil dus! Bedenk dat het World Wide Web voor een groot gedeelte uit text-bestanden bestaat (HTML-pagina's zijn niets meer en niets minder dan wat ASCII text-bestanden) die zeer goed te comprimeren zijn, dan ligt de potentiële snelheid van USB-modems toch net iets hoger dan die van standaard modems. Wellicht nog een klein laatste voordeel: in de PC-standaard van volgend jaar zit geen parallelle en seriële poort meer, alleen maar USB-poorten. Als je nu een nieuw modem moet kopen is het dus het verstandigste om met het oog op de toekomst een USB model te pakken.

USB modems hebben helaas wel ook een groot nadeel. Aangezien ze niet met een seriële poort werken kan sommige oude software ze niet aanspreken. Het modem installeren onder Windows98 voor internet en faxen is geen enkel probleem, maar zaken als telebankieren en BBS'en bellen is weer niet mogelijk, aangezien de programma's hiervoor modems rechtstreeks op een seriële poort willen aanspreken. Dit is dus bij USB modems niet mogelijk, aangezien ze op een compleet andere manier moeten worden aangesproken. Wellicht dat in nieuwere versies van telebankier software dit probleem wordt verholpen.

De MediaForte Momenta v.90 USB modem

Zoals al vermeld is de MediaForte USB modem een klein compact kastje. Dit kastje bevat de drie benodigde LED's voor Power ON, Modem On Line en Data Transfer. Naast dit kastje bevat de doos een zeer summiere handleiding, een USB kabel, een telefoon kabel en een driver cd. Het installeren van het apparaat ging zeer makkelijk en snel. Meteen als hij ingeplugd wordt meldt Windows dat er een "Onbekend Apparaat" is gevonden. De driver-cd wordt even geplaatst en meteen wordt het Momenta USB modem gevonden en geïnstalleerd. Opnieuw opstarten e.d. is niet nodig: het apparaat werkt meteen. Al met al functioneert de modem binnen een halve minuut. Bedenk trouwens wel dat dit modem alleen met Windows 98 en 2000 werkt. Ook de Windows 95 met USB ondersteuning is niet goed genoeg voor dit USB modem. Inbellen naar internet hebben we met twee verschillende providers getest, bij beide kregen we steeds een goede lijnverbinding van 52.000 kb/s. Dit is zeer hoog: met mijn Dynalink extern 56k modem kom ik bijvoorbeeld niet hoger dan 46.000 kb/s. Bij het downloaden van gecomprimeerde bestanden (die dus niet verder gecomprimeerd konden worden door het modem) lagen de transfersnelheden de hele tijd boven de 5 kilobytes/s: lekker snel dus. De lijnkwaliteit van de modem is ook in orde: plotselinge verbrekingen van de verbinding zijn we gelukkig niet tegen gekomen. Uiteraard is ook alle FAX en VOICE functionaliteit aanwezig. Voor de geïnteresseerden volgt hier een lijst met alle specificaties:

USB Features

Complies with USB specifications rev 1.0
Complies with USB COM class rev 1.0
Complies with USB Data class rev 1.0
Supports suspend/resume
Bus powered which does not require external power supply
OnNow power management (D0, D2, D3)

Modem Features

Voice Capabilities
Digital telephone answering machine for voice and fax messages
Auto-dial and auto-answer
Call discrimination between data/fax/voice calls
Line quality monitoring and re-training
Enhanced ADPCM/PCM voice operation
Concurrent wave playback and DTMF detection
Remote administration

Data Mode Capabilities
V.90, 56Kbps
V.34bis, 33.6Kbps
V.34, 28.8Kpbs
V.32bis, 14.4Kbps
V.32, V.23, V.22, V.21

Data Compression/Error Correction
V.42bis, MNP 5
V.42, LAPM , MNP 2-4

Fax Mode Capabilities
V.17, 14,400bps
V.29, 9,600bps
V.27ter, 4,800bps
TIA/EIA 578 Class 1 fax
Group 3 fax mode

Modem Features

Video Conferencing
H.324 , ITU V.80 video-ready modem interface

Additional Features
Handset Exclusion
Buzzer and amplifier on board for call progress monitoring
Tone or pulse dialing option

Diagnostics Capabilities
Analogue Loopback Test
Digital Loopback Test
Remote Digital Loopback test
Power-on self test

Indicator Lights
Power On/Off
Modem in Use
Data Transmit/Receive

Interface Connectors
USB Series B Interface
RJ-11 Telephone Jack(s)

Conclusie

Al met al is de MediaForte Momenta 56k USB een zeer snel en degelijk modem. Alle voordelen die USB kan bieden voor een modem zijn in het apparaat verwerkt. De zeer compacte vormgeving is een verademing na alle grote logge standaard externe modems. Indien je je modem puur voor internet e.d. gebruikt is dit apparaat echt een aanrader. Indien ook telebankieren mogelijk moet zijn moet er helaas uitgeweken worden naar een ander apparaat.

P.S.: De Rabobank heeft ook Internet Telebankieren. Dit gebruikt geen speciaal programma maar maakt gewoon gebruik van het internet. Dit werkt dus ook perfect met de Mediaforte USB modem!

P.P.S.: Bedenk uiteraard dat bij de 56k modems de snelheid van de internet-provider naar het modem op ca. 56k ligt, maar de snelheid van het modem naar de internet-provider standaard 33k6 is.

0