74 laptopadapters vergelijkingstest: origineel of universeel?

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Bijzondere adapters
 3. 3. De test
 4. 4. Efficiëntie en ripple
 5. 5. Adapters van notebookfabrikanten
 6. 6. Adapters van notebookfabrikanten (2)
 7. 7. Adapters tot 80 watt
 8. 8. 90 en 95 watt adapters
 9. 9. 90 en 95 watt adapters (2)
 10. 10. Adapters van 100 watt en hoger
 11. 11. Adapters van 100 watt en hoger (2)
 12. 12. Testresultaten
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Als je op zoek bent naar een nieuwe of extra adapter voor je laptop heb je twee keuzes: een origineel exemplaar, of een universele adapter. Die laatste categorie is vaak goedkoper en makkelijker verkrijgbaar. Maar hoe verhouden de twee keuzes zich tot elkaar qua prestaties? Hardware.Info testte 74 laptopadapters om die vraag te beantwoorden.

Er zijn genoeg redenen om op zoek te gaan naar een extra voedingsadapter voor je notebook. De oude is defect geraakt, je wilt niet steeds een adapter meetorsen tussen woning en werk, of je zoekt als frequent reiziger gewoon een lichter model. Ook zijn sommige exemplaren voorzien van aantrekkelijke extra functies, zoals een usb-lader die soms zelfs voldoende stroom kan leveren om een iPad snel op te laden. Daarnaast kan de juiste adapter door een betere efficiëntie voordeliger zijn voor je energierekening.

Voor deze vergelijkingstest hebben we van ieder bekend en verkrijgbaar merk universele adapters tussen de 65 en 120 watt aangevraagd. Ook hebben we de grote notebookfabrikanten gevraagd om deel te nemen aan deze test; zij stuurden overwegend 90 watt adapters toe. Slechts enkele notebookmerken gebruiken adapters van eigen merk, de meeste zijn voorzien van het logo van fabrieken als die van Lite-On, Delta, FSP/ Fortron en Chicony.

Lite-On 90W Notebook Adapter

Bijzondere adapters

In het grote testveld treffen we aardig wat opvallende modellen aan. Zo blijkt er meer te kiezen te zijn dan louter op capaciteit en extra functies. Ook zijn er grote verschillen in afmetingen, ongeacht het (grote) vermogen. Zowel Targus als Huntkey hebben een vergelijkbaar model 90 watt adapter met geïntegreerde 1A usb-laadpoort en een gewicht van slechts 360 gram, die in hun categorie een van de kleinste zijn en toch tot de best presterende modellen behoren. Een groter formaat hoeft kennelijk niet per se tot betere resultaten te leiden.

Nog meer vermogen en eveneens bescheiden afmetingen hebben de Cooler Master USNA 120 watt en de FSP NB Q120. Beide beschikken bovendien over maar liefst twee usb-poorten met een vermogen van 2 ampère. In totaal zijn er 32 modellen met een usb-poort.

Het lijkt voor de hand te liggen om adapters te voorzien van een handig etui, zeker universele modellen met een keur aan pluggen (‘tips’) voor de verschillende aansluittypes. Niets is echter minder waar: slechts vijftien modellen worden met zo’n accessoire geleverd, doorgaans een eenvoudig tasje. Een klein aantal merken gaat wat verder: Be Quiet! levert mapjes mee met losse vakken voor de accessoires en bij Yanec en FSP adapters krijg je een stevig draagetui met aparte vakken.

Kabelbinders om adapter en snoer bijeen te houden komen gelukkig meer voor, bijna de helft van de geteste modellen voorziet hierin. Die van Dell is wat slimmer dan het merendeel: met een rubberen band kunnen de kabels stevig op de adapter gehouden worden.
Afneembare kabels gaan nog een stap verder. Hiermee kan een breuk op het relatief kwetsbare bevestigingspunt aan de adapter worden voorkomen. Dit type kabel zien we echter alleen op de USNA 90 en 120 watt adapters van Cooler Master, de 90 Watt Targus compact adapter en de HP 90W Slim Adapter. De Slimline Notebook Adapter 95W van Cooler Master heeft de mogelijkheid om de kabels op een veilige manier om de adapter te rollen.

Regelbaar

Met een regelbaar voltage kan een universele adapter meer verschillende notebooks van stroom voorzien. 31 modellen zijn hiermee uitgerust, waarvan  elf dit automatisch doen en twintig handmatig ingesteld moeten worden. Doorgaans gaat dat met een schuifregelaar; soms geven leds het gekozen voltage aan. Vier merken hebben modellen met een lcd voor dat doeleinde. We zien deze voorziening op de Energenie 65 (in het snoer) en de Gembird 120 watt (op het blok). De König 90 en 120 watt LCD notebookadapters geven net iets uitgebreidere informatie in de vorm van een dynamische waarde op een schermpje in het snoer aan, net als het 100W model van Recom. Naarmate de belasting hoger wordt, zie je het voltage op het display verlagen bij deze merken. Helaas is deze informatie nutteloos, want blijkens onze metingen wijkt deze een halve tot een hele volt af van het daadwerkelijk geleverde voltage.

De test

Iedere laptopadapter testen we tot het opgegeven wattage, met een maximum van 120 watt. Met vaste stappen vanaf 30 watt belasten we deze met een load generator door een vast ampèrage uit de adapter te trekken. Bij iedere waarde meten we het verbruik uit het stopcontact, het geleverde voltage en de ripple (afwijking) op 19 volt. Met een geavanceerde Zes Zimmer LMG95 multimeter kunnen we tot vijf getallen achter de komma alle belangrijke waardes uitlezen op iedere vaste ampèrewaarde.

Naast de prestatiewaardes vormen de functionaliteit en compatibiliteit de voornaamste testcriteria. Voor dat laatste moeten we afgaan op de specificaties van de fabrikant, maar we vergelijken de tips zelf ook. Omdat veel merken verschillende (oude en nieuwe) soorten hebben, is het aan te raden om de website van de adapterfabrikant te raadplegen of de benodigde plug meegeleverd wordt. Sommige merken, zoals Eminent en Trust, bieden als service gratis vervangende of extra plugs aan. Het is dus mogelijk dat een bepaald type notebook toch ondersteund wordt, al wordt aangegeven van niet.

Be quiet! Slim Notebook Power Adapter 90W
Be Quiet! levert een etuitje mee

We hebben de adapters getest op de laatste generatie Dell en HP notebooks, die dezelfde maat plug gebruiken, maar niet uitwisselbaar zijn. Notebooks van beide merken detecteren namelijk of het juiste type adapter is aangesloten. Dell notebooks vragen bovendien 19,5 volt. Rekening houdend met een maximum afwijking van 5 procent, zijn universele adapters onder 18,5 volt dus eigenlijk niet geschikt voor notebooks van deze merken. Bij een vereiste van 19 volt dien je uit te gaan van een uiterste bodemgrens van 18,05 volt. Andere merken stellen veelal minder hoge eisen aan de lader en zullen met een passende plug altijd gaan laden.

Efficiëntie en ripple

Met het gemeten voltage en het verbruik uit het stopcontact kunnen we uiteindelijk de efficiëntie bepalen van iedere adapter, waardoor we ze kunnen vergelijken. De efficiëntie geeft aan hoeveel energie uit het stopcontact verloren gaat in warmte en hoeveel werkelijk gebruikt wordt voor de stoomtoevoer aan de laptop.

De ripple wordt aangegeven met de eenheid mVtt en wordt gemeten tussen de onderste en de bovenste piek. Deze waarde geeft de fluctuatie aan die aanwezig is op het gewenste voltage. Hoe groter deze waarde is, des te groter de afwijking is en des te slechter de adapter presteert. Een ripple-waarde is goed als deze onder de 80 mVtt blijft. Boven de 170 mVtt kun je ervan uitgaan dat er bij het ontwerp van de adapter een compromis is gesloten in het gebruikte materiaal, om het gewicht zo laag mogelijk te houden of om de kosten te drukken. Vaak is het zo dat een betere efficiëntie gepaard gaat met een slechtere ripple. In onze test gaan we uit van een gegeven voltage van 19 volt. Een adapter presteert nog goed tot een afwijking van 5% van deze waarde, onder de 18,05 volt presteert een adapter dus niet meer naar behoren en raden we deze sowieso af.

Categorieën

In dit artikel bespreken we alleen de modellen die opvallen door boven- of benedengemiddelde prestaties of functionaliteit. We hebben de adapters in vier categorieën verdeeld: modellen van notebookfabrikanten, van 65 tot 80 watt, van 90 en 95 watt en ten slotte van 100 tot 125 watt.

Bij iedere categorie hebben we een link geplaatst van een vergelijkingstabel met uitgebreide specificaties en testresultaten, van waaruit je kunt doorklikken naar de afzonderlijke productpagina’s voor extra foto’s en up-to-date prijzen. Een compleet overzicht van alle geteste adapters vind je hier.

Adapters van notebookfabrikanten

De notebookfabrikanten stuurden in totaal 22 adapters in, uiteenlopend van 76 tot 130 watt; het merendeel heeft een vermogen van 90 watt. We schreven al dat het merendeel gewoon is ingekocht bij een voedingsfabrikant, slechts een klein aantal heeft een eigen merk en (schijnbaar) eigen ontwerp. HP valt op met maar liefst zes eigen modellen. De adapters van de notebookfabrikanten zijn overwegend aanzienlijk duurder dan de universele exemplaren.

Een van de leukste modellen van HP is de 90W Slim Adapter, met loskoppelbare kabels voor zowel de oudere als de nieuwste generaties HP en Compaq laptops. Het gewicht van 413 gram is laag en op 90 watt is deze adapter met 89,6% het meest efficiënt in deze categorie. De usb poort om apparaten op te laden is ook mooi meegenomen. Wel laat onze ripple meting een van de hoogste afwijkingen zien, namelijk 207,8mVtt. De prijs bedraagt een stevige 70 euro.

HP 90W Slim Adapter Europe

De adapter met de kleinste ripple is ook van HP, maar dan het 120 watt PPP016C model: we meten slechts 76,8 mVtt op 90 watt. Daarnaast is het ook een van de meest efficiënte 120 watt adapters in deze categorie. Ook deze adapter kostte ten tijde van de test 70 euro en bovendien is hij groot en zwaar (718 gram). Op dit moment is deze adapter niet verkrijgbaar bij de bij onze Prijsvergelijker aangesloten shops.

We blijven even bij HP, want dat merk levert ook de meest uitgebreide adapter in deze klasse, de 90W Smart Combo AC Adapter. Die kan je ook in de auto gebruiken. De efficiëntie is goed maar niet bijzonder, de gemeten ripple van 89,6 mVtt is erg goed. Met een gemiddelde prijs van 100 euro moet je er echter wel heel diep voor in de buidel tasten.

Adapters van notebookfabrikanten (2)

De meest efficiënte 120W adapter is de FSP FSP120-AAC voor Medion notebooks, met een mooie 88% op 120 watt. De ripple is met 144,3 mVtt redelijk en het voltage blijft stabiel op 18,4 volt. Dit is een van de zwaarste modellen en de grootste in deze test, maar de prijs valt mee voor een notebookfabrikantexemplaar: in de webshop van Medion koop je hem voor 59 euro.

Dell heeft met de AC-Adaptor 130 Watt een model dat met een gemiddelde prijs van 73 euro ook niet enorm goedkoop is. Toch is het ondanks het vermogen een van de dunste in deze categorie, die bovendien qua efficiëntie (86,9%) en ripple (142,8 mVtt) heel netjes scoort. Dat geldt ook voor het voltage (18,66 volt bij 120 watt).

Dell AC-Adaptor 130W

Fujitsu claimt dat zijn nieuwste adapters in de uit-stand nul watt verbruiken. Onze meting wijst uit dat de 80 watt adapter van dit merk met 0,1 watt weliswaar het minst verbruikt van alle adapters, maar helaas dus niet volledig uitstaat. Verder presteert deze adapter heel behoorlijk met een efficiëntie van 86,9% bij een belasting van 60 watt. Daarbij is het voltage exact 19 volt met een redelijke ripple van 138,4 mVtt. De prijs van 86 euro is desalniettemin erg hoog gezien de beperkte capaciteit.

Het kan nog duurder en wel bij Sony. Die doen het qua efficiëntie, ripple en voltage helemaal niet slecht, maar voor gemiddeld 93 en 136 euro zijn ze wel erg stevig geprijsd voor 90 watt-adapters. Het goedkopere model van de twee, de VGPAC19V51 is wel bijzonder. Door de langwerpige vorm (20,5x3,6x3 cm) en een gewicht van 497 gram is hij makkelijk mee te nemen. De ingebouwde twee-poorts usb-lader is eveneens handig.  

Adapters tot 80 watt

In de 80 watt-categorie kregen we maar vijf adapters. Opvallend genoeg presteert het goedkoopste model (27 euro), de Conceptronic Universal Slimline Notebook Charger 65W, het beste, op zowel efficiëntie (87,9%) als het gegeven voltage met een afwijking van 0,9% naar boven (19,16 volt) op 60 watt. Mooi meegenomen is ook het platte ontwerp en het redelijk lage gewicht van 334 gram. Enige minpunt: de nieuwste generatie Dell-notebooks wordt niet ondersteund.

Heb je zo’n notebook of een nieuwe HP-notebook, dan is de Yanec Universal Notebook Adapter 75W een goede keuze voor gemiddeld 42 euro. Het is weliswaar een van de duurste in deze categorie, maar biedt wel een goede efficiëntie van 86,4% en een mooie ripple van 97,6 mVtt op 65 watt. Wel zien we een afwijking van 2,4% (18,55 volt) naar beneden op het gewenste voltage. Deze adapter regelt het voltage automatisch tussen de 16 en 19 volt, afhankelijk van de plug die gebruikt wordt.

Yanec Universal Notebook Adapter 75W

Be Quiet heeft in deze klasse de lichtste en dunste adapter, met een handig draagetui waarin je deze Slim notebook Power Adapter 65W met al zijn accessoires netjes kunt bewaren. De ripple van 133,8mVtt en efficientie van 85,3% op 65 watt zijn ook niet slecht en met de usb poort kun je tot een halve ampère extra apparaten opladen. Het is wel de duurste adapter (gemiddeld 47 euro), terwijl de nieuwste generatie HP notebooks niet ondersteund wordt.

De Energenie Multifunctional AC charger 65 W is de minst efficiënte universele adapter in deze categorie, we meten 79,8%. De ripple is ook veel te hoog met 351,4 mVtt. Op het moment van schrijven was geen gemiddelde prijs voor deze adapter bekend, maar hoe dan ook is het geen aanrader.

90 en 95 watt adapters

We ontvingen een dertigtal universele adapters tussen de 90 en 95 watt. Formaat en gewicht lopen sterk uiteen. Van 1,6 tot 3,6 cm dik en van 283 tot maar liefst 561 gram. De gemiddelde efficiëntie zit bij deze adapters rond de 87%. Adapters met een groot opgegeven bereik van bijvoorbeeld 5 tot 24 volt, zijn beduidend minder efficiënt dan minder breed inzetbare modellen.

De adapter met de op één na beste efficiëntie (90,1%) is de Huntkey 90W Universal Laptop Charger, die zeer licht en dun is en in een set wordt verkocht met een 10 watt autolader voor usb-apparaten. Deze ondersteunt alle belangrijke notebookmerken, inclusief de nieuwste generatie Dell en HP. Met de extra usb-lader kun je opladen met een vermogen van 2,1 ampère, waarvoor ook nog een extra iPhone/iPad kabel is meegeleverd. Hij kostte ten tijde van de test slechts 36 euro en levert een mooie stabiele spanning van 19 volt. Op dit moment is hij (al dan niet tijdelijk) jammer genoeg niet meer te koop in de shops in onze Prijsvergelijker. De ripple zit wel redelijk hoog op de 157,8 mVtt, maar daar valt mee te leven gezien de overige prestaties en de prijs.

Huntkey 90W Universal Laptop Charger & 10W USB Car Charger

Ook de andere twee modellen van Huntkey in deze categorie, die nog wel te koop zijn, presteren door de bank genomen erg goed. De Universele Notebook Adapter 90W is voor 28 euro gemiddeld ook een aanrader, al biedt deze geen ondersteuning voor de nieuwste generatie Dell notebooks.

90 en 95 watt adapters (2)

De allerbeste efficiëntie zien we bij de Targus Compact Laptop / usb Tablet Charger 90 Watt. Deze scoort 90,3% op 90 watt en is daarnaast een van de lichtste en dunste modellen in deze test. De ripple is met 125,8 mVtt nog beter dan die van de hierboven besproken Huntkey met 125,8 mVtt. Ook deze voorziet in een extra usb-lader met een vermogen van 2,1 ampère. Met een gemiddelde prijs van 56 euro is dit overigens geen goedkoop exemplaar.

De Hama Universeel Notebook Netadapter 90W heeft de mooiste ripple, met maar 12,4 mVtt. Ook is de efficiëntie niet slecht met 86%, maar het voltage duikt helaas ver onder het gemiddelde, met 18,33 volt in onze 90 watt test. Dat is nog binnen de marge, maar voor 40 euro had het wel iets beter gemogen. Er wordt daarnaast geen plug meegeleverd voor de nieuwste generatie Dell notebooks.

De modellen van Cooler Master (NA90) en Conceptronic (cnb90) zijn geen gekke keuze, gezien de prestaties. Beide hebben een efficiëntie van rond de 87% en een lage ripple van rond de 40 mVtt. De Cooler Master biedt echter geen ondersteuning voor de nieuwste generatie Dell-notebooks. Dat doet het model van Conceptronic wel, dat bovendien over een extra usb-poort beschikt. Daar staat tegenover dat de Cooler Master met een prijs van ongeveer 31 euro gemiddeld ongeveer 6 euro goedkoper is dan de Conceptronic.

Innergie mCube Plus Stylish 95W Universal Adapter

Een bijzonder model in deze categorie is de spierwitte Innergie mCube Plus Stylish 95W, met een usb-lader voor twee apparaten tot 1 ampère. Dit model scoort niet slecht met een efficiëntie van 86,3% en een ripple van 140 mVtt. Ook het voltage blijft mooi op 18,65 V. Een stoffen draagtasje is meegeleverd voor zowel de adapter als de meegeleverde plugs en alle belangrijke notebookmerken worden door deze adapter ondersteund. Je betaalt voor al dit fraais wel een behoorlijke prijs; gemiddeld 56 euro is niet goedkoop.

Adapters van 100 watt en hoger

Vanaf 100 watt is het aanbod kleiner. Dat is niet verrassend, want er zijn weinig notebooks die zoveel stroom verbruiken. Toch ontvingen we vijftien universele adapters voor de categorie 100 watt en hoger. Het valt op dat de gemiddelde efficiëntie bij deze adapters veel minder hoog is dan in de 90 watt-categorie.

Eén model onderscheidt zich duidelijk: de NB Q120 Plus van het merk FSP. Deze haalt maar liefst 91,7% procent op onze 120 watt test met een mooi voltage van 18,74. De ripple is iets hoger dan gemiddeld met 159,2 mVtt, maar geen reden tot zorg. Op lager vermogen zakt de efficiëntie iets terug, naar gemiddeld 89%. In onze maximumtest schaalt deze adapter ook het best, met een efficiëntie van 90,4% op 150 watt met 18,66 volt. Deze adapter ondersteunt alle notebookmerken, inclusief de nieuwste generatie HP en Dell notebooks en is voorzien van usb-poorten met een vermogen van 2,1 ampère. Al met al is deze adapter de beste keus in deze test, maar er is helaas op het moment van schrijven nog geen prijs bekend.

FSP NB Q120 Plus Wit

Met een efficiëntie van 88,2% op 95 watt behaalt de Cooler Master USNA Power Adapter 120W ook een goede score. Bij onze maximum test haalt hij makkelijk 180 watt met nog steeds een erg hoge efficiëntie van 87,1%. Dit model heeft daarnaast een goed behoud van voltage, maar heeft een redelijk hoge ripple van 215,6 mVtt bij onze 120 watt test. Een handig stoffen zakje is meegeleverd om de adapter met accessoires in mee te nemen en je hebt de beschikking over een usb-lader met twee poorten met een vermogen van 2 ampère. De nieuwste generatie HP notebooks wordt echter niet ondersteund en in de uit-stand verbruikt deze adapter 1,3 watt. Hiermee is deze Cooler Master geen aanrader, zeker niet gezien de gemiddelde prijs van 63 euro.

Adapters van 100 watt en hoger (2)

De LC Power LC120NB 120 watt adapter is een stuk aantrekkelijker geprijsd, met gemiddeld 35 euro. Dit model valt op met zeer nette ripple-waardes: 106,2 mVtt op 120 watt en maar 24,8 mVtt op 40 watt. De efficiëntie van rond de 86% is ook niet verkeerd en het voltage blijft met 18,63 volt prima in de buurt van de gewenste waarde. Het gewicht van 452 gram is voor deze klasse niet bijzonder hoog en het verbruik in onbelaste stand van 0,2 watt is ook laag. Het voornaamste nadeel: de nieuwste generatie Dell notebooks wordt niet ondersteund. De Sweex PA322 doet dat wél en presteert vrijwel net zo goed of zelfs iets beter, maar kost wel iets meer, gemiddeld 45 euro.Van de twee zouden we dan toch de Sweex prefereren.

Sweex PA322 Universal Notebook Adapter 120W

Nog iets goedkoper is de Recom RC-ME100 100 watt adapter met extra usb-lader van 1 ampère, die gemiddeld zo’n 34 euro kost. Desondanks zijn de prestaties goed: een mooie efficiëntie van 86,5% en een lage ripple van 91,8 mVtt op 95 watt. Het voltage is ook nog eens prima. Helaas werkt dit model niet samen met de nieuwste generatie Dell en HP notebooks.

De goedkoopste 120W adapter is de Spire Eon IV 120 Watt voor gemiddeld 28 euro, maar die doet het beduidend slechter, getuige de efficiëntie van 81,9% en de redelijk hoge ripple van 217,4 mVtt. Ook voelt dit model het minst solide aan van alle adapters en verbruikt in onbelaste stand maar liefst 3,6 watt. Daarnaast ondersteunt het slechts weinig notebookmerken.

De König Slimline LCD Notebookadapter 120W is de duurste adapter in deze categorie. Hij ondersteunt de belangrijkste notebookfabrikanten en heeft een redelijke efficiëntie van rond de 85%. Ook het voltage blijft goed onder controle en er is een extra usb-lader aanwezig, maar gezien de hoge ripple van 261,8 mVtt en de hoge gemiddelde prijs van 59 euro is deze adapter geen aanrader.

De beste ondersteuning van notebookmerken biedt de Eminent EM3960 120 watt. Deze heeft een redelijk goede efficiëntie (85,3%) en heeft het voltage (18,36) en de ripple (136,4 mVtt) redelijk goed onder controle. De prijs is met gemiddeld 50 euro nog redelijk te noemen.

Eminent Laptop charger 120W automatic voltage

Testresultaten

Hieronder enkele grafieken met testresultaten waar in de tekst naar wordt verwezen. Adapters van notebookfabrikanten zijn aangegeven middels een rood balkje, universele exemplaren tot 80 watt met een blauw balkje, universele exemplaren van 90 tot 95 watt met een groen balkje en universele exemplaren van 100 watt en hoger met een zwart balkje. Aangezien we hier niet alle grafieken plaatsen, hebben we gekozen voor twee grafieken waar alle 74 adapters in voorkomen. Het gaat hier om de test op 60 watt, waarbij we zowel de efficiëntie als de ripple hebben gemeten.

Conclusie

In deze test namen we 74 universele en originele laptopadapters onder de loep. Het verschilt per notebookmerk of het handiger is om een universele of originele adapter aan te schaffen. Heb je er snel een nodig, dan is een universeel model waarschijnlijk eenvoudiger te vinden. Bovendien zijn die overwegend goedkoper. Heb je de tijd, dan kan het de moeite lonen een origineel exemplaar aan te schaffen. Met name Dell en HP adapters vallen in dat opzicht op.

Voor de gangbaardere 90 watt-adapters vormen universele modellen echter duidelijk een prima alternatief, dat ook nog eens veel goedkoper kan uitpakken dan een model van een notebookfabrikant. Neem bijvoorbeeld de Huntkey 90W Universal Laptop Charger, die een alleszins schappelijke prijs van 36 euro heeft en ondersteuning biedt aan alle grote notebookmerken met erg goede prestaties. Daarnaast is deze adapter zeer licht en dun. Hiermee is het de welverdiende winnaar van een Hardware.Info Silver Award. Ook de andere twee modellen van Huntkey zijn aanraders.

Heb je een zwaardere adapter nodig, dan is de LC Power LC120NB gezien zijn prijs van 36 euro en de prestaties een voordelige keuze. Helaas werkt die niet met de nieuwste Dell notebooks, maar toch belonen we hem met een Bronze Award. De Sweex PA322 presteert nog net iets beter, kan wel met de nieuwe Dell-modellen overweg en kost niet heel veel meer: goed voor een Silver Award. De allermooiste 120W-adapter is de recent aangekondigde NB Q120 Plus van het merk FSP. Deze schaalt erg goed met een efficiëntie van 91,7% en ondersteunt alle notebookmerken. Helaas is van deze adapter nog geen prijs bekend, al zal die niet mis zijn als we kijken naar de prijs van de 90W-variant. Dat weerhoudt ons er niet van deze adapter met een Gold Award te belonen, gezien de uitzonderlijke prestaties en eigenschappen.

FSP NB Q120 Plus

Huntkey 90W Universal Laptop Charger
Sweex PA322

LC Power LC120NB

Met dank aan Conrad voor het ter beschikking stellen van de Voltcraft en Ansmann laptopadapters.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Adapter 120W

Acer Adapter 120W

 • Notebook
 • 19 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Alecto EUP-65W

Alecto EUP-65W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 65 W
Niet verkrijgbaar
Alecto EUP-90W

Alecto EUP-90W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Ansmann ACPS-PC

Ansmann ACPS-PC

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Antec SNP90 Notebook Power Adapter

Antec SNP90 Notebook Power Adapter

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Asus 90W Notebook Adapter

Asus 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Asus 120W Notebook Adapter

Asus 120W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Belkin Universal Laptop power adapter 90W

Belkin Universal Laptop power adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 20.5 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Slim Notebook Power Adapter 65W

Be quiet! Slim Notebook Power Adapter 65W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 65 W
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Slim Notebook Power Adapter 90W

Be quiet! Slim Notebook Power Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Chicony Acer 90W Notebook Adapter

Chicony Acer 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Chicony Acer 90W Notebook Adapter

Chicony Acer 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Chicony Samsung 90W Notebook Adapter

Chicony Samsung 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Conceptronic Universal Netbook Charger 36W

Conceptronic Universal Netbook Charger 36W

 • Netbook universeel
 • 12 V
 • 36 W
Niet verkrijgbaar
Conceptronic Universal Notebook Adapter 90w

Conceptronic Universal Notebook Adapter 90w

 • Notebook universeel
 • 21 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Conceptronic Universal Slimline Notebook Charger 65W

Conceptronic Universal Slimline Notebook Charger 65W

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 65 W
Niet verkrijgbaar
Conceptronic Universal Slimline Notebook Charger 90W

Conceptronic Universal Slimline Notebook Charger 90W

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master NA90 Notebook Adapter 90W

Cooler Master NA90 Notebook Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Slimline Notebook Adapter 95W

Cooler Master Slimline Notebook Adapter 95W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 95 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Ultra Slim Power Adapter 95W

Cooler Master Ultra Slim Power Adapter 95W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 95 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master USNA Power Adapter 120W

Cooler Master USNA Power Adapter 120W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Dell AC-Adaptor 130W

Dell AC-Adaptor 130W

 • Notebook
 • 19.5 V
 • 130 W

32,99 €

1 winkel
Delta 90W notebook adapter

Delta 90W notebook adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Delta MSI 90W Notebook Adapter

Delta MSI 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Eminent EM3963 Laptop Charger 70W

Eminent EM3963 Laptop Charger 70W

 • Notebook universeel
 • 21 V
 • 70 W
Niet verkrijgbaar
Eminent EM3966 Universal Notebook Charger 120W

Eminent EM3966 Universal Notebook Charger 120W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Eminent Laptop Charger 90W Automatic Voltage

Eminent Laptop Charger 90W Automatic Voltage

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Eminent Laptop charger 120W automatic voltage

Eminent Laptop charger 120W automatic voltage

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Energenie Multifunctional AC charger 65 W

Energenie Multifunctional AC charger 65 W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 65 W
Niet verkrijgbaar
Energenie Multifunctional AC charger 90W

Energenie Multifunctional AC charger 90W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
FSP Medion 120W FSP120-AAC

FSP Medion 120W FSP120-AAC

 • Notebook
 • 19 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
FSP NB Q90 Plus Pink

FSP NB Q90 Plus Pink

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Gold Award FSP NB Q120 Plus Wit

FSP NB Q120 Plus Wit

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Fujitsu AC Adaptor 19V 80W

Fujitsu AC Adaptor 19V 80W

 • Notebook
 • 19 V
 • 80 W
Niet verkrijgbaar
Gembird 90W Universal Notebook Power Adapter

Gembird 90W Universal Notebook Power Adapter

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Gembird 120W Laptop Power Adapter

Gembird 120W Laptop Power Adapter

 • Notebook universeel
 • 19.5 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Hama Universeel Notebook Netadapter 90W

Hama Universeel Notebook Netadapter 90W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W

35,53 €

4 winkels
Hama Universeel Notebook Netadapter 110W

Hama Universeel Notebook Netadapter 110W

 • Notebook universeel
 • 22 V
 • 110 W
Niet verkrijgbaar
HP 90W Notebook Adapter P0079045

HP 90W Notebook Adapter P0079045

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W

24,94 €

1 winkel
HP 90W Notebook Adapter PPP012D-S

HP 90W Notebook Adapter PPP012D-S

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
HP 90W Slim Adapter Europe

HP 90W Slim Adapter Europe

 • Notebook
 • 19.5 V
 • 90 W

77,52 €

1 winkel
HP 90W Smart Combo AC Adapter

HP 90W Smart Combo AC Adapter

 • Notebook
 • 19.5 V
 • 90 W

125,85 €

1 winkel
HP 90W Smart Pin AC Adapter

HP 90W Smart Pin AC Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
HP 120W Notebook Adapter PPP016C

HP 120W Notebook Adapter PPP016C

 • Notebook
 • 18.5 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Huntkey 90W Slim Universal Notebook Adapter

Huntkey 90W Slim Universal Notebook Adapter

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Huntkey 90W Universal Laptop Charger & 10W USB Car Charger

Huntkey 90W Universal Laptop Charger & 10W USB Car Charger

 • Notebook universeel
 • 19.5 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Huntkey Universele Notebook Adapter 90W

Huntkey Universele Notebook Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Icidu Universal Notebook AC adapter 120W

Icidu Universal Notebook AC adapter 120W

 • Notebook universeel
 • 19.5 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Innergie mCube Plus Stylish 95W Universal Adapter

Innergie mCube Plus Stylish 95W Universal Adapter

 • Notebook universeel
 • 21 V
 • 95 W
Niet verkrijgbaar
Kensington Laptop Power Adapter 90W

Kensington Laptop Power Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 21 V
 • 90 W

74,54 €

1 winkel
König Slimline LCD Notebookadapter 90W

König Slimline LCD Notebookadapter 90W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
König Slimline LCD Notebookadapter 120W

König Slimline LCD Notebookadapter 120W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
König Universal Notebook Adapter 90W

König Universal Notebook Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 22 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
König Universal Notebook Adapter 125W

König Universal Notebook Adapter 125W

 • Notebook universeel
 • 22 V
 • 125 W
Niet verkrijgbaar
LC Power LC90NB Notebook Power Adapter

LC Power LC90NB Notebook Power Adapter

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W

30,95 €

3 winkels
Bronze Award LC Power LC120NB 120W power adapter & inverter

LC Power LC120NB 120W power adapter & inverter

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 120 W

35,95 €

4 winkels
Lite-On 90W Notebook Adapter

Lite-On 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Lite-On 90W Notebook Adapter

Lite-On 90W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Recom 100W Ultra Slim Universal AC adapter

Recom 100W Ultra Slim Universal AC adapter

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 100 W
Niet verkrijgbaar
Sandberg Laptop AC Adapter Digital 90w

Sandberg Laptop AC Adapter Digital 90w

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Sandberg Netbook AC Adapter 40w

Sandberg Netbook AC Adapter 40w

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 40 W
Niet verkrijgbaar
Sony 76W Notebook Adapter

Sony 76W Notebook Adapter

 • Notebook
 • 19.5 V
 • 76 W
Niet verkrijgbaar
Sony 90W AC Adapter VGP-AC19V32

Sony 90W AC Adapter VGP-AC19V32

 • Notebook
 • 19.5 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Sony 90W AC Adapter VGP-AC19V51

Sony 90W AC Adapter VGP-AC19V51

 • Notebook
 • 19.5 V
 • 91 W
Niet verkrijgbaar
Spire Eon IV 120W

Spire Eon IV 120W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Sweex PA321 Universal Notebook Adapter 90W

Sweex PA321 Universal Notebook Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Silver Award Sweex PA322 Universal Notebook Adapter 120W

Sweex PA322 Universal Notebook Adapter 120W

 • Notebook universeel
 • 24 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Targus 90W AC Notebook Power Supply

Targus 90W AC Notebook Power Supply

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Targus Compact Laptop / USB Tablet Charger 90W

Targus Compact Laptop / USB Tablet Charger 90W

 • Notebook universeel
 • 19.5 V
 • 90 W

60,50 €

4 winkels
Thermaltake Toughpower 90W Universal Laptop Adapter

Thermaltake Toughpower 90W Universal Laptop Adapter

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Trust Plug & Go Notebook Power Adapter 125W

Trust Plug & Go Notebook Power Adapter 125W

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 125 W
Niet verkrijgbaar
Trust Ultra Slim Notebook Adapter 90W

Trust Ultra Slim Notebook Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 19.5 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Voltcraft NPA-90W

Voltcraft NPA-90W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Voltcraft NPS-125 USB

Voltcraft NPS-125 USB

 • Notebook universeel
 • 22 V
 • 125 W

60,99 €

1 winkel
Xilence 90W Universal Notebook Adapter

Xilence 90W Universal Notebook Adapter

 • Notebook universeel
 • 19.5 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
Xilence 120W Universal Notebook Adapter

Xilence 120W Universal Notebook Adapter

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 120 W
Niet verkrijgbaar
Yanec Universal Notebook Adapter 75W

Yanec Universal Notebook Adapter 75W

 • Notebook universeel
 • 19 V
 • 75 W
Niet verkrijgbaar
Yanec Universele Laptop AC Adapter 90W

Yanec Universele Laptop AC Adapter 90W

 • Notebook universeel
 • 20 V
 • 90 W
Niet verkrijgbaar
0
*