ASUS Nexus 7 review: eerste tablet met Jelly Bean

23 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 7 inch
 3. 3. Bedienen als een telefoon
 4. 4. Goede hardware
 5. 5. Scherm
 6. 6. Jelly Bean
 7. 7. Google Now
 8. 8. Voice Search
 9. 9. Foto's en screenshots
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Prestaties: CPU
 12. 12. Prestaties: GPU
 13. 13. Prestaties: Browser
 14. 14. Prestaties: Scherm en accuduur
 15. 15. Conclusie
 16. 1 besproken product
 17. 23 reacties

Scherm

De ASUS Nexus 7 is zoals al gezegd uitgerust met een IPS-paneel, wat ook duidelijk is als we de pixels van heel dichtbij gaan bekijken met een microscoop. We zien de kenmerkende 'gebroken' staafjes van een IPS-paneel.

Asus Nexus 7 (2012) 16GB

We voeren al sinds jaar en dag schermmetingen uit als we televisies testen en doen het sinds kort ook met notebooks. Aangezien we hebben gezien dat er toch wel behoorlijk wat verschil zit tussen de verschillende schermen die we aantreffen in de tablets die we hier in ons testlab binnen krijgen, zijn we ook begonnen om dit te doen bij de displays van tablets.

Asus Nexus 7 (2012) 16GB

De afzonderlijke kleuren  zitten over het algemeen behoorlijk dicht in de buurt van de ideale waardes als we kijken naar het kleurbereik, al zit met name groen hier echt te ver vandaan, wat in bepaalde situaties zichtbaar gaat zijn in de vorm van een te fletse weergave van deze kleur. Rood zit weliswaar ideaal in het kleurbereik, maar heeft wat te lijden onder een gebrek aan helderheid. De DeltaE-score komt voor rood echter nog net op een acceptabele 5 uit. Bij DeltaE, een samengestelde score die is gebaseerd op de afwijking van het ideale punt in het kleurbereik gedeeld door de helderheid, geldt dat lagere scores beter zijn. Alles onder de drie is nog goed te noemen, terwijl alles onder de 5 acceptabel is. Groen en cyaan komen hier echter ruimschoots boven, iets wat je ook waarschijnlijk wel gaat zien in bepaalde omstandigheden. Blauw zet overall de beste score neer.

Asus Nexus 7 (2012) 16GB

De balans tussen de drie basiskleuren van dit paneel is goed, maar het vermogen om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende gradaties van wit neemt sterk af naarmate de aanwezigheid van wit in de weergave toeneemt. Vanaf het punt dat het aandeel wit meer dan 80 procent bedraagt, kan dit paneel hier eigenlijk geen onderscheid meer tussen maken en wordt het praktisch hetzelfde als 100 procent wit. 

Iets wat je niet zo eenvoudig uit schermmetingen zoals die hierboven weergegeven staan kunt halen, maar wat ons wel opviel tijdens het testen van de Nexus 7, is dat er een typische vorm van ghosting lijkt plaats te vinden. Bij het wisselen van weergave bleven icoontjes van de vorige pagina nog even zichtbaar, maar alleen als we een behoorlijke tijd op de vorige pagina geweest waren. Het had wel iets weg van het ouderwetse inbranden, iets wat overigens niet mogelijk is bij LCD. Zo kon het gebeuren dat je het icoontje van YouTube nog redelijk duidelijk zag zitten, ook al was je inmiddels al weg van de pagina waar dat icoontje op stond. Na verloop van tijd is het icoontje overigens wel verdwenen. Het duurt kennelijk even voordat alle pixels helemaal om zijn voor het weergeven van de nieuwe pagina.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Asus Nexus 7 (2012) 16GB

Asus Nexus 7 (2012) 16GB

 • Android
 • 7 inch
 • 1280x800
 • 16 GB
 • 1 GB
 • 337 gram
Niet verkrijgbaar
0
*