10x 60/64 GB SSD's vergelijkingstest: klein maar betaalbaar

27 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Modellen
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark7
 8. 8. PCMark7 (vervolg)
 9. 9. Iometer
 10. 10. Prijs-per-gigabyte
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

SSD's zijn de afgelopen weken en maanden extreem in prijs gekelderd. Inmiddels koop je al voor minder dan € 50 een exemplaar met een capaciteit van 64GB. Daarmee zitten de goedkoopste SSD's inmiddels min of meer op het prijsniveau van de goedkoopste harde schijven. De drempel om een SSD in je PC te stoppen is daarmee bijna compleet weggenomen.

Een valide vraag is natuurlijk of SSD's van 64 GB bestaansrecht hebben in een tijd dat je voor zo'n € 100 al een 128 GB exemplaar koopt. Voor de meeste desktop PC's en laptops is zo'n 128 GB exemplaar inderdaad de betere keuze. Zo'n SSD's is groot genoeg voor je besturingssysteem en (het grootste gedeelte van) je software. Voor grote databestanden (muziek, video, etc.) plaats je er dan een conventionele harde schijf naast. Wie om welke reden dan ook enkel een besturingssysteem en een handvol programma's wil installeren, kan aan een 64 GB exemplaar voldoende hebben. Denk bijvoorbeeld aan een simpele kantoor-PC, of een HTPC'tje dat al z'n data van een NAS in het netwerk haalt.

Kingston SSDNow V200 64GB

Over de voordelen van een SSD boven een harde schijf hoeven we in dit artikel niet verder uit te wijden. We hebben al meermaals geschreven dat een SSD met afstand de best denkbare upgrade voor je PC is. Meer dan met een snellere processor of meer geheugen, geeft een SSD je het gevoel dat je PC echt veel sneller is. Iedereen die de overstap heeft gemaakt kan dat beamen. Het voordeel van een 64 GB SSD boven een 128 GB exemplaar is natuurlijk de prijs. Zeker wie een zo goedkoop mogelijk systeem samenstelt zal voor dat argument gevoelig zijn. Naast het evidente verschil in capaciteit is er echter nog een reden om voor 128 GB in plaats van 64 GB exemplaren te kiezen: aangezien in 64 GB SSD's minder flashgeheugenchips zitten, kunnen er ook minder chips tegelijkertijd parallel aangestuurd worden en daardoor zijn ze over het algemeen langzamer dan hun grotere soortgenoten.

Hoe groot dat prestatieverschil is tussen 64 GB en 128 GB SSD's en bovenal welke 64 GB SSD de beste keuze is, zoeken we uit in deze review. Wie op zoek is naar een groter model, verwijzen we graag naar onze recente 128 GB en 256 GB SSD's vergelijkingstest.

Modellen

Voor deze vergelijkingstest gingen we aan de slag met 10 verschillende modellen. Zes exemplaren maken gebruik van een SandForce SF-2200 controller en bieden volgens de specificaties 60 GB in plaats van 64 GB opslagcapaciteit. Dat heeft te maken met SandForces RAISE technologie, waarbij men een gedeelte van de flashcapaciteit gebruikt voor parity informatie. Het voordeel van deze technologie is dat de SSD gewoon blijft functioneren wanneer één flashchip het compleet begeeft; alle data is nog steeds beschikbaar. Juist bij kleinere SSD's is extra capaciteit inleveren overigens iets wat je wellicht niet wil. Daarbij komt het bijna niet voor dat een flashchip compleet sneuvelt en de rest van de SSD ongedeerd blijft en maak je sowieso backups van je systeem, toch...? Vandaar dat Adata heeft besloten om bij haar SP900 en SX900 SSD's de RAISE-functionaliteit uit te schakelen en wel de 64 GB capaciteit aan te bieden. Opvallend is dat TakeMS haar UTX-2200 als 60 GB aanprijst, maar deze SSD in Windows net zo veel capaciteit biedt als de 64 GB varianten. We kennen de SandForce-controller echter natuurlijk primair vanwege de compressietrucs: data wordt gecomprimeerd verwerkt, waardoor SandForce-gebaseerde SSD's in bepaalde situaties zeer hoge snelheden kunnen behalen.

Adata XPG SX900 64GB
Adata biedt de volle 64GB bij SandForce SSD's.

Adata stuurde ons twee modellen, de SP900 en de SX900. Beide zijn zoals al is aangegeven gebaseerd op de SandForce SF-2200 controller. De SX900 komt uit Adata's high-end XPG-reeks en bij dit model belooft A-Data de hoogste lees- en schijfsnelheden van alle SSD's in deze test. De SP900 is met een prijs vanaf €59 en een gemiddelde prijs van €70 op twee na de goedkoopste in de test. De SX900 is gemiddeld geprijsd.

Van Crucial ontvingen we de 64GB versie van de bekende m4 reeks. Deze maakt gebruik van de Marvell 88SS9174 controller. Met een opgegeven schrijfsnelheid van 95 MB/s is het op papier de langzaamste SSD uit de test. Maar zoals we al vaker hebben gezien: opgegeven snelheden zeggen vrij weinig bij SSD's. De prijs van € 77 is gemiddeld; in het 64 GB segment is Crucial duidelijk geen prijsvechter.

Intel stuurde ons de 64GB versie van hun SSD 520 reeks. Dit is Intels hoogst gepositioneerde reeks, wat we ook wel zien aan de prijs: met gemiddeld € 90 komt deze SSD in de buurt van exemplaren met 128 GB capaciteit. Dat maakt hem eigenlijk al direct niet bijster interessant. De Intel SSD is gebaseerd op de SandForce SF-2200 controller. Een groot voordeel bij deze SSD is overigens wel dat hij 5 jaar garantie biedt.

Kingston stuurde ons de V200 64GB en V+200 60GB. De V200 is met afstand de goedkoopste SSD in de test: je koop 'm al vanaf € 47 en de gemiddelde prijs bedraagt € 62. De SSD is gebaseerd op een JMicron JMF668 controller. In de begindagen van de SSD stond JMicron bekend om controllers die SSD's nog langzamer maakten dan conventionele harde schijven. de JMF668 is echter een nieuwere generatie, al blijft het een budget controller. De V+200 is op één na de goedkoopste SSD uit de test en maakt gebruik van de SandForce SF-2200. Overigens zijn beide SSD's voor een tientje meer te verkrijgen in combo-kits, waar je onder meer datatransfer software krijgt.

OCZ kon ons helaas enkel een 60 GB uitvoering van hun Vertex 3 leveren. Van reeksen als de Petrol en Agility 4 waren geen samples voorhanden. De prijs van deze op een SandForce SF-2200 gebaseerde Vertex 3 is de laatste maanden flink gedaald naar gemiddeld € 76.

Een SSD waarvan je zeker niet kunt zeggen dat 'ie goedkoop is, is de Plextor M3 64GB. Deze luxe, op de Marvell 88SS9174 controller gebaseerde SSD maakt gebruik van Toshiba ToggleNAND-flash, wat bekend staat om z'n hoge prestaties. Ook de vijf jaar pick-up-and-return garantie mogen niet onvemeld blijven. Een gemiddelde prijs van € 112 is overigens waarschijnlijk wel een reden om meteen voor een SSD met een hoger capaciteit te gaan.

Plextor M3 64GB
Plextor M3: de duurste, maar zoals we verderop zullen zien ook de snelste

Samsung stuurde ons de 64 GB uitvoering van hun 830-serie SSD's, gebaseerd op de eigen S4LJ204X01 controller en gebruikmakend van ToggleFlash-chips uit eigen fabriek. Ook deze SSD is scherp geprijsd: gemiddeld € 72. Voor een beperkte meerprijs koop je bij Samsung een notebook of desktop kit, met datatransfer software en brackets. 

De laatste SSD uit de test is de op SandForce SF-2200 gebaseerde UTX-2200 van TakeMS. Zoals we al schreven: deze 60GB SSD biedt dezelfde opslagcapaciteit als 64 GB modellen. Opvallend: als enige geeft TakeMS slechts 2 jaar garantie.

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Grafieken

In alle grafieken zijn de 64 GB SSD's te herkennen aan de rode balkjes. Op een enkele uitzondering na hebben we ook de 128 GB varianten  van de geteste SSD's getest. Om het prestatieverschil inzichtelijk te maken, hebben we deze ook toegevoegd aan de grafieken, maar dan met blauwe balkjes.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

In de 4k read test presteren de Plextor M3, de Samsung 830, maar bovenal de Crucial m4 het best. De SandForce-gebaseerde exemplaren zitten halverwege. Vooral de Kingston V200 zakt hier behoorlijk door het ijs.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4k blokken gaan juist de SandForce gebaseerde SSD's aan kop, met scores in lijn met 128 GB exemplaren. De Samsung 830 en Plextor m3 houden zich staande, de Crucial m4 en Kingston V200 vallen tegen.

1MB lezen

Het lezen van 1 MB datablokken toont in feite de maximale doorvoersnelheid in de praktijk. Serial ATA 600 is in de praktijk gelimiteerd op zo'n 550 MB/s en vrijwel alle geteste SSD's tikken daar tegenaan. Enkel de Intel 520 en de Kingston V200 zitten duidelijk onder de maximale waarde.

1MB schrijven

Bij de 1MB schrijftest zien we de maximaal haalbare doorvoersnelheid bij schrijven. Nogmaals: Atto werkt met comprimeerbare data dus het is niet verwonderlijk dat vrijwel alle SandForce SSD's hier de 500 MB/s voorbij streven. De Plextor M3 en Samsung 830 zitten rond de 175 MB/s, de m4 en de V200 zitten daar duidelijk onder. 

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller (zoals de OCZ Vertex 3, Intel SSD 520 en vele anderen) hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

De Crucial m4, Plextor m3 en Samsung 830 pakken hier de koppositie, overigens allen zo'n 20% onder het niveau van hun 128 GB soortgenoten. Opvallend is dat Kingstons V200 hier toch gemiddeld presteert. Het blijkt verder dat de 60/64 GB SSD's met SandForce-controller het met oncomprimeerbare data moeilijk hebben. De scores zijn flink lager dan de andere modellen en het verschil met de 120/128 GB SandForce exemplaren is ook groot.

4k blokken lezen - single threaded

Het lezen van 4k datablokken met één thread tegelijkertijd doen de Plextor M3 en de Crucial m4 het snelst.

4k blokken lezen - 64 threads

Bij het lezen van 4k datablokken met 64 tegelijkertijd zien we dezelfde verdeling als bij de overall score: de Crucial m4, Samsung 830 en Plextor M3 gaan aan kop, de Kingston V200 zit ergens halverwege en de SandForce SSD's sukkelen er achteraan.

Sequentiëel lezen

Bij het sequentiëel lezen van oncomprimeerbare data komen alleen de Plextor M3, Crucial m4 en Samsung 830 in de buurt van de maximale doorvoersnelheid van de SATA600 bus. Het is opvallend dat de Kingston V+200 en de A-Data SP900 in deze test duidelijk minder presteren dan de andere SandForce SSD's.

4k blokken schrijven - single threaded

Het schrijven van 4k datablokken doen alle 60/64 GB SSD's vrijwel even snel.

4k blokken schrijven - 64 threads

Bij het schrijven van 4k datablokken met 64 threads loopt de Plextor M3 flink uit op de rest. Opvallend is de relatief hoge score van de Kingston V200 en dat de vrijwel overal goed presterende Samsung 830 juist hier punten laat liggen.

Sequentiëel schrijven

Omdat AS SSD met oncomprimeerbare data werkt, verliezen de SandForce drives hier hun charme: we vinden ze onderaan in de grafiek met prestaties tussen 77 en 90 MB/s. De Samsung 830 pakt met 167 MB/s de winst, gevolgd door de Plextor M3.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld, worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

De Plextor M3, A-Data SP900, A-Data SX900 en Kingston V+200 zetten de hoogste scores neer, maar de overige modellen zitten er niet ver vanaf. Opvallend is dat de takeMS SSD in deze test duidelijk minder presteert. 

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

We zien dat de prestatieverschillen in de praktijk klein zijn. De Plextor M3 en de Samsung 830 zijn het snelst. Het is ook duidelijk dat een 120/128 GB SSD in de praktijk meestal net wat sneller is dan een 60/64 GB exemplaar.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen.

Prijs-per-gigabyte

Op pagina twee schreven we al dat de prijzen aardig uiteenlopen. In onderstaande tabel hebben we de prijs-per-gigabyte geplaatst, gebaseerd op de gemiddelde prijs van de SSD's, pijldatum 1 augustus. De Intel 520 en Plextor M3 zijn met afstand de duurste: meer dan € 1,50 per SSD's kan inmiddels echt niet meer. De SSDNow V200 is de enige met een prijs onder de euro per GB. Bij 128 en 256 GB SSD's is die grens al door het merendeel van de modellen geslecht, bij de 64 GB SSD's is dat lastiger. 

Een aantal van de geteste modellen zijn lekker betaalbaar, lees: minder dan € 1,20 per GB. We praten dan over de Adata SP900, de Kingston SSDNow V200 en de Samsung 830.

Adata SP900 Premier Pro 64GB € 1,098 / GB
Adata XPG SX900 64GB € 1,271 / GB
Crucial m4 64GB € 1,212 / GB
Intel 520 Series 60GB (OEM) € 1,512 / GB
Kingston SSDNow V+200 60GB € 1,137 / GB
Kingston SSDNow V200 64GB € 0,966 / GB
OCZ Vertex 3 60GB € 1,267 / GB
Plextor M3 64GB € 1,758 / GB
Samsung 830 Series 64GB (basic kit) € 1,126 / GB
takeMS UTX-2200 60GB € 1,206 / GB

Conclusie

Een 64 GB SSD koop je omdat je voor zo weinig mogelijk geld een SSD in je systeem wil. Nu 128 GB exemplaren ook erg goedkoop zijn, ligt de keuze daarvoor voor de hand. Wil je een goedkope PC wil samenstellen en heb je niet meteen behoefte aan veel opslag, of heb je een gebruiksscenario in gedachten waarbij niet veel opslagcapaciteit benodigd is, dan ligt een SSD van 64 GB voor de hand. In de benchmarks zien we dat 64 GB SSD's in synthetische benchmarks gemiddeld zo'n 20% langzamer zijn dan hun 128 GB soortgenoten. In de praktijk is dat verschil kleiner.

De Plextor M3 64GB is overduidelijk de allersnelste SSD in dit segment. Maar met een prijs van gemiddeld € 119 is deze duurder dan menig 128 GB SSD. Dat maakt dat we deze SSD ondanks de meer dan uitstekende prestaties niet kunnen aanraden.

Over-all slechts beperkt langzamer én één van de goedkoopste drie uit de test is de Samsung 830 64 GB. Deze SSD is dan ook overduidelijk de testwinnaar.

De Kingston SSDNow V200 64GB komt in beeld als je echt voor zo weinig mogelijk geld een SSD wil hebben. De prestaties zijn echter in veel gevallen duidelijk minder dan de rest. Wij raden aan om toch net iets meer te investeren en voor de Samsung te gaan.


Samsung SSD 830 64GB 

Samsung 830 Series 64GB (desktop kit)


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Adata Premier Pro SP900 64GB

Adata Premier Pro SP900 64GB

 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 505 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Adata XPG SX900 64GB

Adata XPG SX900 64GB

 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 510 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Crucial m4 64GB

Crucial m4 64GB

 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9174
 • 415 MB/s
 • 95 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel 520 Series 60GB (OEM)

Intel 520 Series 60GB (OEM)

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 475 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V+200 60GB

Kingston SSDNow V+200 60GB

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 535 MB/s
 • 460 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V200 64GB

Kingston SSDNow V200 64GB

 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • JMicron JMF668
 • 300 MB/s
 • 190 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Vertex 3 60GB

OCZ Vertex 3 60GB

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 535 MB/s
 • 480 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Plextor M3 64GB

Plextor M3 64GB

 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9174
 • 520 MB/s
 • 175 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Silver Award Samsung 830 Series 64GB (basic kit)

Samsung 830 Series 64GB (basic kit)

 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • Samsung S4LJ204X01
 • 520 MB/s
 • 160 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
takeMS UTX-2200 60GB

takeMS UTX-2200 60GB

 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*