Seagate Barracuda 7200.14 2TB harddisk review

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tests
 3. 3. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Testresultaten: HD Tune Read
 9. 9. Testresultaten: HD Tune Write
 10. 10. Testresultaten: Atto Random Read
 11. 11. Testresultaten: Atto Random Write
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Rond de jaarwisseling heeft Seagate een nieuwe serie 3,5" harde schijven ingevoerd, de Barracuda 7200.14, al kiezen Seagate en de shops die de schijven voeren er over het algemeen voor om ze simpelweg Barracuda te noemen. Deze schijven zijn met name interessant vanwege het feit dat ze platters met een capaciteit van 1 TB hebben, een nieuwe mijlpaal. Deze hoge datadichtheid heeft twee voordelen: meer MB's per vierkante centimeter resulteert altijd in betere prestaties en minder benodigde platters voor een bepaalde capaciteit resulteert in lagere prijzen.

Bijzonder is dat Seagate de nieuwe Barracuda als opvolger ziet van haar complete assortiment 3,5" schijven. Vorig jaar bestond de line-up uit Barracuda Green (5900 rpm, energiezuinig), Barracuda 7200.12 (7200 rpm, standaard) en Barracuda XT (7200 rpm, high-end). Volgens Seagate zijn de nieuwe schijven dankzij de grotere platters zo zuinig, dat er geen reden meer is om een Barracuda Green reeks te voeren. Ook Barracuda XT is end-of-life en gaat op termijn vervangen worden door hybride HDD/SSD-drives. Wat er overigens is gebeurd met de 7200.13 reeks? Geen flauw idee: vermoedelijk heeft een bijgelovige productmanager bij Seagate besloten om 13 maar over te slaan...

Seagate Barracuda 7200.14 2TB

Barracuda 7200.14 is dus nu wat de klok slaat bij Seagate en wij gingen aan de slag met het exemplaar van 2TB, te herkennen aan productcode ST2000DM001. De schijf staat voor gemiddeld € 114 in onze prijsvergelijker en dat is lekker scherp voor een 2TB disk. Voor een Hitachi 7K3000 2TB of Western Digital Caviar Black 2TB betaal je aanzienlijk meer, en van het door Seagate overnomen merk Samsung krijg je alleen een 5400rpm 2TB schijf voor een dergelijk bedrag. 

De drive maakt uiteraard gebruik van een Serial ATA 600 interface en heeft 64 MB cache aan boord. Volgens Seagate moet de drive een gemiddelde doorvoersnelheid van 156 MB/s kunnen behalen met een gemiddelde toegangstijd van 8,5 ms. Dat zijn mooie cijfers voor een 7200rpm 3,5" schijf. 

Tests

We hebben de nieuwe 2TB schijf met dezelfde benchmarks getest als de harde schijven in onze grote vergelijkingstest van juli vorig jaar. In de grafieken op de volgende pagina's vind je alle 2TB tot en met 4TB schijven die we de laatste tijd getest hebben als vergelijkingsmateriaal, aangevuld met de recent geteste Western Digital Raptor 1TB.

De belangrijkste tests zijn en blijven die van PC Mark. Beide geven een realistisch beeld van de prestaties in de praktijk, door het uitvoeren van simulaties van de hardeschijfactiviteit van echte programma's. PCMark Vantage was maatgevend ten tijde van het Vista-tijdperk. De totaalscore is natuurlijk het interessantst, maar PCMark Vantage biedt ook enkele deelscores, onder meer voor gaming of het opstarten van Windows. 

PCMark 7, dat realistischere scores in het Windows 7 tijdperk geeft, was ten tijde van onze hierboven al aangehaalde grote vergelijkingstest helaas nog niet beschikbaar. We hebben een aantal 1 TB schijven, waaronder de populaire Samsung Spinpoint F3, inmiddels alsnog getest met deze benchmark, maar hier is vergelijkingsmateriaal dus schaarser.

Naast de PCMarks hebben we ook enkele synthetische tests uitgevoerd. Allereerst de standaard HDTune benchmark, waarmee we de sequentiële lees- en schrijfsnelheid meten. In tegenstelling tot SSD's zijn harde schijven aan het begin van hun capaciteitsbereik sneller dan aan het eind. Dit is te verklaren doordat schijven op een vaste snelheid draaien en van buiten naar binnen beschreven worden. Per omwenteling komen er aan de buitenkant van de schijf simpelweg meer bits voorbij dan aan de binnenkant. In de tabel vind je zowel voor lezen als voor schrijven een gemiddelde snelheid, alsmede een minimum- en maximumsnelheid. Tevens bepalen we met HDTune de gemiddelde toegangstijd.

Deze HDTune Random Access test is eigenlijk een combinatie van toegangstijd en doorvoersnelheid. We meten hoe lang het duurt om stukken data van verschillende groottes (512 bytes, 4 kB, 64 kB en 1 MB) op willekeurige plekken op de schijf te lezen of te schrijven. De benchmark rapporteert hoeveel van dergelijke operaties er per seconde uitgevoerd kunnen worden. Hier zien we echt een enorm verschil met SSD's.

De Atto Disk Benchmark, ten slotte, voert een soortgelijke test uit, maar dan met telkens vier instructies per keer. De resultaten worden hier opgegeven in megabytes per seconde.

Een geluids- en stroomverbruikstest van de Seagate Barracuda 7200.14 hou je nog even van ons tegoed. In aanloop naar een grote vergelijkingstest van harde schijven zijn we deze tests aan het verbeteren.

In alle grafieken is de Seagate Barracuda 7200.14 2TB afgebeeld met een rode balk en de andere harde schijven met blauw.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

In PCMark Vantage komen we uit op 6.935 punten voor de Seagate Barracuda 7200.14 2TB, een zeer verdienstelijke score, al zijn de (overigens veel duurdere) Western Digital RE4 2TB en Western Digital Caviar Black 2TB wel nog wat sneller.

Let wel: PCMark Vantage is gebaseerd op zogenaamde traces van echte software, maar speelt die zo snel mogelijk af en dus niet real-time. Dat betekent dat een twee keer zo hoge score in deze benchmark betekent dat een schijf de I/O-opdrachten van de betreffende applicatie wel degelijk twee keer zo snel kan verwerken, maar het betekent zeer zeker niet dat de taak die de applicatie uitvoert twee keer zo snel klaar is, aangezien dat van meer factoren afhankelijk is. PCMark 7 geeft op dat vlak een realistischer beeld.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. Helaas hebben we PCMark7 nog niet op veel harde schijven getest (iets waar we op korte termijn verandering in gaan brengen).

We komen uit op 2.163 punten voor de Seagate Barracuda 7200.14 2TB, een mooie score. De 10.000rpm Velociraptor en Hitachi's 4TB disk met vijf platters (ruim het dubbele) zijn wel nog wat sneller.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: HD Tune Read

HDTune leert ons dat de Seagate Barracuda 7200.14 2TB gemiddeld 143,2 MB/s kan leveren met leesopdrachten, vergelijkbaar met de 7K3000 en sneller dan alle andere 7200 rpm schijven.  De toegangstijd van 15,4 ms is gemiddeld (en duidelijk hoger dan wat Seagate opgeeft, al zijn we dat gewend bij hardeschijffabrikanten). 

Testresultaten: HD Tune Write

Bij schrijven komen we uit op een topscore van 139,3 MB/s voor de Seagate Barracuda 7200.14 2TB, waarmee het de beste score voor een 7200 rpm schijf tot nu toe is. Ook de toegangstijd van 4,6 ms is zeer goed.

Testresultaten: Atto Random Read

Het met vier threads tegelijk lezen van kleine 4 kB datablokken doet de Seagate Barracuda 7200.14 2TB het beter dan de 10.000rpm Velociraptor. 184,4 MB/s is een nieuw record. Ook de score van 195 MB/s bij het met vier threads lezen van 1MB datablokken is zeer goed.

Testresultaten: Atto Random Write

Het schrijven van willekeurige 4 kB datablokken doet Seagate Barracuda 7200.14 2TB ook flink sneller dan welke 7200rpm schijf dan ook. Vermoedelijk werken de relatief grote 64 MB cache en moderne cache-algortimes hier heel goed.

Conclusie

Kijken we naar de prestaties, dan zijn die simpelweg top. De Barracuda 7200.14 behoort tot de snelste 7200rpm schijven die op de markt verkrijgbaar is. Daar komt bij dat de schijf stukken goedkoper is dan de luxe 7200rpm 2TB schijven van de andere merken.

In een toekomstige test zullen we ook de andere capaciteiten van de 7200.14 reeks aan de tand voelen. Vooralsnog kunnen we de 2TB alvast van harte aanraden en kunnen we beredeneren dat de 3TB uitvoering (met één platter meer en dus potentieel nog betere prestaties) minstens net zo goed zal zijn.


Seagate Barracuda 7200.14 2TB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Seagate Barracuda 7200.14 2TB

Seagate Barracuda 7200.14 2TB

 • Harddisk
 • 2 TB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*