Corsair AX1200i 1200W review: een nieuwe benchmark

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Corsair Link
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 5. 5. Kabels en connectors
 6. 6. Efficiëntie
 7. 7. Verbruik zonder belasting
 8. 8. Voltages
 9. 9. Ripple
 10. 10. Geluidsproductie
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Corsair introduceert vandaag de tijdens Computex aangekondigde AX1200i voeding. Dit is zeker geen 13-in-een-dozijn 1200W voeding. Allerminst! Het is de eerste volledig door een DSP geregelde voeding voor high-end PC's. Dat zorgt volgens Corsair voor een extreem hoge efficiëntie en extreem lage ripple waardes. Daarnaast biedt de DSP interessante extra mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om de vitale eigenschappen van de voeding softwarematig uit te lezen én te regelen. Meer dan voldoende reden om deze bijzondere voeding eens uitgebreid aan de tand te voelen.


Corsair AX1200i

Bij traditionele voedingen worden analoge componenten gebruikt om voltages te reguleren en de voeding zo efficiënt mogelijk te laten werken. Corsair gebruikt met de AX1200i als eerste binnen een high-end voeding voor desktop PC's een DSP (Digital Signal Processor). Zo'n DSP kan volgens Corsair de regulerende taken nauwkeuriger en sneller uitvoeren, wat onder meer moet resulteren in extreem lage ripple-waardes. Corsair belooft ripples die minder dan 1/3 zijn van wat de ATX-specificatie als maximum aangeeft (40 mVtt ten opzicht van 120 mVtt).

Waar de ATX-specificatie verder aangeeft dat voltages maximaal 5% mogen afwijken, belooft Corsair een maximale afwijking van hooguit 1,5%. Stabiele voltages zorgen uiteraard voor een stabielere werking van de PC. De snellere en nauwkeurigere regulering door de DSP én het uitsparen van diverse analoge componenten zorgen er daarnaast voor dat de voeding zélf minder stroom verbruikt. Lees: een betere efficiëntie. De AX1200i is 80 Plus Platinum gecertificeerd, maar Corsair laat ons weten dat de voeding nog efficiënter is dan (vrijwel) alle bestaande 80 Plus Platinum exemplaren. Dat is een claim die we maar wat graag verifiëren.

Corsair AX1200i
De DSP zit op een extra PCB aan de zijkant van de voeding.

De Corsair AX1200i maakt gebruik van een enkele 12V rail die 100,4 ampère kan leveren. Dat betekent dat de voeding indien nodig zijn complexe maximumverbruik kan leveren op de 12V rails! Voor de 3,3 en 5 volt rails is er een maximum stroom van 30A. De voeding is (bijna vanzelfsprekend in dit segment) modulair uitgevoerd. We tellen in totaal 12 molex-stekkers, 16 SATA-stekkers en 6 6/8-pin PEG-connectors. Alle kabels zijn uiteraard netjes gesleeved. Corsair levert een tasje mee om alle niet gebruikte kabels in op te bergen.

Corsair AX1200i
De uitrusting bestaat onder meer uit Japanse condensators.

De voeding is semi-passief: de 14cm centilator staat tot een load van ca. 375 watt volledig stil. Dat betekent dat deze voeding in zo'n beetje iedere PC bij weergave van weinig veeleisende 2D-toepassingen zoals de Windows-desktop geheel geen geluid zal produceren. 

Bijzonder aan de Corsair AX1200i is het feit dat deze voeding gekoppeld kan worden aan het Corsair Link systeem. Via een bijgeleverde module kun je de Corsair AX1200i aansluiten op een interne USB 2.0 poort van je moederbord. Via de Corsair Link software kun je dan vervolgens allerhande eigenschappen van de voeding uitlezen: het voltage op alle rails, het stroomverbruik van alle kabels, het totale verbruik, de efficiëntie, de temperatuur, de draaisnelheid van de ventilator, en zo verder.

Onder meer diezelfde draaisnelheid kan ook vanuit de software bijgestuurd worden. Wie wil, kan zelf profielen aanmaken voor de ventilator van de voeding, gebaseerd op temperaturen van de voeding, de processor, de videokaart, etc. Wie ook een Corsair waterkoelingset en/of geschikte Corsair Dominator geheugenmodules heeft, kan zo'n beetje alles binnen z'n behuizing in de gaten houden met de software. Opvallend is wel dat de stroomverbruik- en efficiëntiemetingen van de Corsair Link software bij lage belastingen niet altijd even accuraat zijn, iets waar Corsair overigens zelf ook eerlijk voor waarschuwt. 

De software biedt de mogelijkheid om het totale maximale amperage indien gewenst op één of meer stekkers beschikbaar te stellen. Ideaal voor extreme overklokkers die hun CPU en/of GPU's opvoeren tot zeer hoge klokfrequenties met ditto stroomverbruik.

Onderstaande screenshots (klik voor een vergroting) geven een duidelijk beeld van wat je allemaal met de Corsair Link software kunt doen.

Corsair AX1200i
De module om de voeding intern via USB te verbinden 

Een andere bijzondere functie is de self test knop achterop. Door deze in te drukken controleert de voeding z'n eigen werking door ondermeer de hoogte van alle uitgangsvoltages te meten.

De prijs is even slikken: gemiddeld kost de Corsair AX1200i 321 euro. De prijs is echter in lijn met andere 80 Plus Platinum voedingen: zo betaal je voor de Enermax Platimax 1200W ook gemiddeld 332 euro en Zalman vraag gemiddeld 301 euro voor haar Platinum 1250W voeding. Wat niet onvermeld mag blijven: Corsair biedt 7 jaar garantie op deze voeding.

Specificaties

In onderstaande tabel vind je alle specificaties van de Corsair AX1200i.

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamAX1200i
ProductcodeCP-9020008-
DetailsProductinfo
Algemeen
Continu vermogen1200 W
Opgegeven efficiëntie93 %
Certificering80 Plus Platinum
Modulair
Form factorATX
Fabrieksgarantie10 jaar
Opgegeven vermogen
Amperage 12 V - Rail 1100.4 A
Amperage 12 V - Totaal100.4 A
Amperage 5 V30 A
Amperage 3,3 V30 A
Aansluitingen
Standaard molex12
Floppy2
Serial ATA16
6/8 pins PEG6
Totaal PEG6
Moederbord connector20 / 24 pins
4 pins CPU
8 pins CPU
Specificaties
KleurZwart
Grootte fan 114 cm
Lichtgevende fans
Dynamisch toerental afhankelijk van temperatuur
Toerental handmatig instelbaar
Connector voor rpm uitlezing
(Semi-)passief
Volledig passief
Kabelhoes om moederbordkabel
Kabelhoezen om andere kabels
Platte kabels
Aan/uit-knop
Voltages regelbaar
Gewicht2.4 kg
Diepte21 cm
Extra's / AccessoiresOpbergtasje voor kabels
Retail / OEMRetail
Lengte moederbord kabel61 cm
Lengte PEG kabel(s)60 cm
Maximale lengte molex kabels75 cm
Lengte SATA kabels85 cm
Lengte CPU stroomkabel65 cm

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroomverslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Dit is belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen hebben.

De geluidstest ten slotte doen we door de voedingen op twee volledig passief gekoelde systemen aan te sluiten met respectievelijk 120 en 350 watt belasting onder load. Het geluid meten we op 10 centimeter afstand, haaks op de in de voeding aanwezige ventilator.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Corsair AX1200i met een aantal andere recent geteste voedingen met een capaciteit van 1000 watt of meer.

Kabels en connectors

Eigenlijk hebben alle voedingen van 1000 watt of meer redelijk lange kabels, wat ook geldt voor deze Corsair AX1200i. De voeding blinkt op dit vlak zeker niet uit, maar biedt meer dan voldoende mogelijkheid om alle kabels netjes weg te werken.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, oftewel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen wordt immers grotendeels omgezet in warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

In onderstaande grafieken vind je allereerst de gemiddelde efficiëntie van de geteste voedingen en daarna de efficiëntie van 200 t/m 1200 watt.

We komen uit op een gemiddelde efficiëntie van 91%, voor de Corsair AX1200i wat bijzonder goed is. Alleen de Enermax Platimax 1200W is op onze testopstelling nóg 0,2% efficiënter. Opvallend is dat Corsair zelfs nog op het maximumverbruik van de AX1200i 90,5% scoort.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat - en er dus geen belasting is - niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uit-schakelaar heeft kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

We meten 0,11 respectievelijk 0,12 watt bij de Corsair AX1200i. Dat is erg goed.

Voltages

Zowel bij de moederbordstekker als bij de primaire PCI-Express stekker meten we bij de verschillende belastingen het voltage van de 12V-rail. Dit mag volgens de ATX-specificaties maximaal 5% afwijken: waardes onder de 11,4 Volt of boven de 12,6 volt kunnen dus voor instabiliteiten zorgen. In de regel geldt: hoe dichter bij 12,0, hoe beter. We hebben ook de voltages op de 5 en 3,3 Volt lijnen gemeten, die eveneens maximaal 5% mogen afwijken.

In de grafiek zien we dat de Corsair voeding zeer strak bij de 12V blijft. Bij de maximale belasting zwakt het wat af naar 11,68 Volt, wat nog altijd uitstekend is. Ook op dit vlak dus prima resultaten. 

Tip: klik op de productnamen in de grafiek om bepaalde producten onzichtbaar te maken.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die de grenzen opzoeken van wat chips nog net aankunnen, zijn gebaat bij een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,975 en 12,025 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt. Volgens de ATX-specificaties mag de ripple maximaal 120 mVtt zijn.

De door ons gemeten waardes liggen allen rond de 25 mVtt, uitstekend. Slechts bij twee voedingen maten we nóg lagere ripple-waardes.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten op 10 centimeter afstand bij twee belastingen: circa 120 watt en circa 350 watt. 30 dB(A) is het laagste wat we kunnen meten in de ruimte waar we voedingen testen en waardes daarbij in de buurt betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

De Corsair voeding is zoals geschreven semi-passief en staat zelfs bij onze 350 watt test nog geheel stil. Zodoende kunnen we in beide gevallen de laagst meetbare waarde noteren. Overigens blijkt de voeding tijdens onze tests op hogere wattages ook zeer stil.

Conclusie

Extreem hoge efficiëntie? Check. Extreem lage ripple waardes? Check. Zeer stil en met lage load zelfs passief? Check. Voldoende power voor overklokkers? Check. De Corsair AX1200i heeft met z'n basiseigenschappen al alles om als grote aanrader te worden bestempeld. De mogelijkheid om de voeding via Corsair Link te controleren en te regelen is de kers op de appelmoes. 

Corsair bewijst dat het mogelijk is om zelfs bij relatief saaie producten als voedingen zeer innovatief te kunnen zijn. Juist deze extra functionaliteit maakt het product Gold Award-waardig. De AX1200i op dit moment onze favoriete voeding in het high-end segment!


Corsair AX1200i 1200W

Corsair AX1200i


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Corsair AX1200i

Corsair AX1200i

 • 1200 W
 • 93 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 100.4 A

355,00 €

4 winkels
0
*