Plextor M5 Pro 128GB review: snelste SSD van dit moment

39 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks
 3. 3. Atto Disk Benchmark
 4. 4. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 5. 5. PCMark Vantage
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Iometer
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 39 reacties

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

Bij het lezen van 4k datablokken meten we 216,1 MB/s bij de Plextor M5 Pro 128GB, goed voor een tweede plek, vlak onder de op de vorige generatie Marvell-chip gebaseerde Crucial m4.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4k blokken komen we uit op 189,5 MB/s voor de Plextor M5 Pro 128GB. De op dezelfde chip gebaseerde OCZ Vertex 4 scoort vergelijkbaar. Enkel SandForce-gebaseerde SSD's zijn sneller, wat te verklaren is door de compressietrucs.

1MB lezen

Het lezen van 1 MB datablokken toont in feite de maximale doorvoersnelheid in de praktijk. 547,8 MB/s voor de Plextor M5 Pro 128GB komt overeen met de beloftes en tikt het maximaal haalbare van de Serial ATA 600 bus bijna aan.

1MB schrijven

Bij de 1MB schrijftest zien we de maximaal haalbare doorvoersnelheid bij schrijven. Nogmaals, Atto werkt met comprimeerbare data en het mag dus niet verwonderlijk zijn dat vrijwel alle SandForce SSD's hier boven de 500 MB/s scoren. De 330,6 MB/s voor de Plextor M5 Pro 128GB is zeer goed.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Plextor M5 Pro 128GB

Plextor M5 Pro 128GB

 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • Multi-level cell (MLC)
 • 540 MB/s
 • 340 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*