Anysee N7 TC review: TV kijken via je netwerk

38 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hardware
  3. 3. Configuratie
  4. 4. Software
  5. 5. Ervaring en conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Een tijdje geleden besteedden we in een uitgebreid artikel aandacht aan de DVBLogic TV Source software, die het mogelijk maakt om TV-tuners aan je thuisserver te knopen en daarna op alle PC's in huis TV te kijken. Een mooie oplossing die inmiddels door de nodige mensen in de praktijk gebruikt wordt. Maar ook een relatief complexe: het hebben van een op Windows gebaseerde server PC is verplicht en de configuratie is zeker niet triviaal. 

Fabrikant Anysee (bekend van de E30 en E7 digitale tuners) heeft sinds enkele maanden een oplossing die TV kijken via het netwerk mogelijk maakt met één enkel product: de Anysee N7. Deze N7 is in feite een digitale TV-tuner met een netwerkaansluiting, waar je met verschillende software vanaf alle PC's in huis gebruik van kunt maken. De eerste maanden na introductie van de software van de N7 was ging alles nog verre van soepel en gaf de importeur ook eerlijk toe dat men liever nog geen samples naar de pers stuurde. Inmiddels is het product volwassen.

Distributeur FireDTV.nl stuurde ons een test-exemplaar van de N7 dat geschikt is voor DVB-T en DVB-C. De tuner kost daar € 219. Wij testten het apparaat in ons lab in combinatie met een Ziggo kabelverbinding.

Anysee N7 TC

Video

Hieronder kan je onze aflevering van Hardware.Info TV over de Anysee N7 bekijken.

Hardware

De Anysee N7 TV is een kastje dat qua grootte en uiterlijk overeen komt met de eerder geteste Anysee E7. Voorop vinden we wat lijkt op een ontvanger voor een afstandsbediening, maar die zit er niet bij (en dat zou ook een vreemde accessoire zijn geweest voor een netwerktuner).

Anysee N7 TC

Aan de achterzijde vinden we allereerst een antenne-ingang. De TC-versie zoals wij hem testten is geschikt voor DVB-C (digitale kabeltelevisie) en DVB-T (Digitenne). Er bestaat ook een variant die geschikt is voor satelliet. Daarnaast vinden we een aansluiting voor de stroomadapter. In het midden is er een slot voor een CAM-module (CI, géén CI+), maar daaronder kun je ook direct een smartcard invoeren. De N7 is geschikt voor zogenaamde Conax en Irdeto smartcards, wat in feite betekent dat je de N7 kunt gebruiken voor Digitenne, Ziggo, Caiway, Delta en de meeste andere kleine kabelaanbieders. UPC-gebruikers vissen helaas weer achter het net. Helemaal rechts zit de netwerkaansluiting.

De N7 is bedacht met plaatsing in de meterkast in het achterhoofd, aangezien het antennesignaal daar meestal binnenkomt. In diezelfde meterkast kun je de N7 aansluiten op je router, als die daar ook staat natuurlijk. Het TV-signaal wordt dan beschikbaar via je netwerk, al dan niet draadloos.

Anysee N7 TC

Configuratie

Het configureren van de N7 gebeurt geheel via een webinterface. Zodra je het kastje op je router hebt aangesloten, maakt hij zich direct zichtbaar in het netwerkscherm van Windows of op Apple computers via Bonjour. Zodra je dubbelklikt op het icoon kom je direct in de webinterface terecht. Gebruiksvriendelijk is het in ieder geval zeker.

Het configureren van de zenders gaat opvallend simpel. Zoals geschreven: wij testten de N7 TC op het Ziggo netwerk in ons testlab in Voorburg. Het insteken van een geactiveerde Ziggo-smartcard en daarna onder Antenna Settings het netwerknummer (5555 in Voorburg) invoeren was voldoende om binnen een paar minuten alle zenders te vinden én in de juiste volgorde beschikbaar te hebben. Mocht het zoeken via een netwerk id om welke reden dan ook niet werken, dan is het ook mogelijk om de N7 simpelweg alle frequenties af te laten lopen, maar dat was in ons geval dus overduidelijk niet nodig.

Een verdere configuratie bleek niet nodig. Zodra de zenders zijn gevonden kun je aan de slag!

Anysee N7 TC

Anysee N7 TC

Software

En aan de slag kun je met diverse software. De N7 kan de zenders streamen via standaard HTTP-connecties, waardoor vrijwel iedere software die video vanaf internet kan streamen geschikt is voor de N7.

Importeur Njoy heeft zelf speciale software voor de N7 ontwikkeld, die ook wordt meegeleverd. De N7 Player zoekt automatisch de tuner in het netwerk, toont daarna direct de zenders (zelfs met logo) en dubbelklikken is genoeg om te gaan kijken. De N7 Player pakt EPG-informatie van de kabel, maar kan ook gekoppeld worden met uigebreidere programmagegevens van het internet. Het werkt prima, al is de software wel zeer basic. Er is geen zogenaamde 10-feet-interface en ook de mogelijkheden om programma's op te nemen zijn zeer beperkt. Ander nadeel: het starten van een zender duurt een aantal seconden, al ligt dat niet aan de N7 Player software, maar meer aan de N7 zélf.

Anysee N7 TC

Een tweede optie is VLC player gebruiken. Vanuit de webinterface van de N7 kun je een lijst van alle zenders als .M3U playlist exporteren. In VLC kun je die openen en dan alle zenders bekijken. VLC is voor zo'n beetje ieder denkbaar besturingssysteem beschikbaar. In VLC mis je zaken als een EPG of opname mogelijkheden, maar kun je wel snel aan de slag.

Verder is er een N7 plug-in voor Boxee, waarmee je het apparaat kunt koppelen aan een Boxee Box van D-Link of Iomega. Helaas hadden wij deze niet meer beschikbaar in ons lab, waardoor we deze optie niet konden testen. Waar door de importeur hard aan wordt gewerkt is een plugin voor XBMC. Die staat nog redelijk in de kinderschoenen - zoals overigens de hele TV-ondersteuning in XBMC - maar ziet er wel al veelbelovend uit.

Anysee N7 TC

De meest gebruiksvriendelijke manier van TV-kijken op de PC is wat ons betreft nog altijd Media Center, standaard onderdeel van Windows 7 Home Premium en Ultimate. Anysee bundelt een volledige versie van de DVBLogic TVSource software en een speciale plug-in daarvoor om de N7 Media Center geschikt te maken. Ook de configuratie daarvan verliep opvallend simpel: je installeert TV Source en de plugin, maakt een nieuwe bron aan van het Anysee N7 type, voert het IP-adres van de N7 in en selecteert daarna onder Channels alle kanalen. Je hebt direct alle kanelen tot je beschikking en opnieuw ook direct in de juiste volgorde. Het instellen van Media Center is daarna een fluitje van een cent. Een nadeel van deze manier is dat DVBLogic de EPG-informatie niet overpakt van de N7, al is dat wel weer makkelijk op te lossen door in TVSource de gidsgegevens van Microsoft te koppelen.

Anysee N7 TC

Anysee N7 TC

Anysee N7 TC

Ervaring en conclusie

De Anysee N7 koppelen aan Media Center is wat ons betreft de beste manier om de Anysee N7 te gebruiken en werkt goed. Er is één duidelijk nadeel ten opzichte van rechtstreeks aan de TV verbonden tuners: het zappen duurt wat langer, een seconde of twee à drie moet je al snel wachten.

Tegen die nadelen wegen de voordelen wat ons betreft wel op. Allereerst kun je de N7 natuurlijk gebruiken op meerdere PC's. Zodra je naar dezelfde zender kijkt kun je op meerdere PC's zelfs tegelijkertijd TV-kijken. Uiteraard is het mogelijk om meerdere N7's te kopen en die allemaal in TVSource te configureren, zodat je op meerdere plekken tegelijkertijd naar andere zenders kunt kijken of op één PC een zender kunt bekijken en een andere tegelijkertijd kunt bekijken. Een ander groot voordeel: met de N7 in je netwerk kun je ook makkelijk een laptop gebruiken om TV te bekijken, waar je ook maar bent in huis.

Anysee N7 TC

Jammer, maar begrijpelijk is dat de ondersteuning voor tablets en smartphones standaard beperkt, of eigenlijk afwezig is. De N7 stuurt immers de MPEG2 of MPEG4 TV-streams ongewijzigd door en deze zijn in de regel te zwaar voor mobiele apparaten. Anysee biedt software om via een PC de stream te hercoderen voor gebruik op een tablet of smartphone, maar daar moet je dus weer een PC voor aan hebben staan.

Voor wie toch al een Windows-gebaseerde Home Server heeft, is gebruik maken van de DVBLogic TVSource software en de daarin verweven netwerkoplossingen nog altijd de slimmere oplossing. Je kunt dan goedkopere USB-tuners gebruiken (zoals de Anysee E30 TC's) en je hoeft TVSource maar één keer te configureren in plaats van op iedere PC afzonderlijk.

Conclusie

De Anysee N7 is een mooi en goed werkend product voor wie Digitenne of digitale kabeltelevisie met betaalzenders (géén UPC) wil bekijken op meerdere PC's in huis. TV via het netwerk is voornamelijk een goede oplossing voor laptops: je hoeft immers niet in de buurt van een TV-aansluiting te zitten. Jammer, maar begrijpelijk is dat je niet out-of-the-box TV kunt kijken op een tablet of smartphone. Daarvoor moet je transcoderen en is het noodzakelijk om een PC aan te zetten.

Wie al een Windows-gebaseerde Home Server heeft, kan met wat knutselen hetzelfde bewerkstelligen met goedkopere tuners en ietwat meer mogelijkheden dankzij de DVBLogic TV Source software. Maar het moet gezegd: de eenvoud van configureren van de Anysee N7 - in ieder geval in combinatie met Ziggo in Voorburg - is een dik pluspunt.

Al met al is de Anysee N7 TC een uniek en goed werkend product dat een Hardware.Info Gold Award dan ook zeker verdient.


Anysee N7 TC 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Anysee N7 TC

Anysee N7 TC

  • Extern
  • LAN
  • DVB-C / DVB-T
Niet verkrijgbaar
0
*