7x Nvidia GeForce GTX 680 review: Supercards!

29 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Referentiekaart
  3. 3. ASUS GTX680-DC2T-2GD5
  4. 4. EVGA GeForce GTX 680 SC Signature 2GB
  5. 5. MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC
  6. 6. MSI N680GTX Lightning
  7. 7. Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB
  8. 8. Benchmarks
  9. 9. Benchmarks (vervolg)
  10. 10. Koeling en geluidsproductie
  11. 11. Conclusie
  12. 12. Besproken producten
  13. 13. Reacties

Inleiding

Eind maart introduceerde Nvidia haar nieuwe topmodel, de GeForce GTX 680. Inmiddels zijn ook de nodige modellen beschikbaar die niet gebaseerd zijn op Nvidia’s referentie-ontwerp. Hardware.Info vergelijkt zeven exemplaren en bekijkt welke GTX 680 de beste koop is.

In onze review van de GeForce GTX 680 waren we zonder meer enthousiast over Nvidia’s nieuwe kaart. De GK104 chip, die ooit als mid-range model op de roadmap was gezet, bleek zo goed te presteren dat deze zelfs voor een high-end kaart meer dan voldoende rekenkracht bood. Door de bank genomen bleek de GTX 680 in onze tests gemiddeld zo’n 10% sneller dan AMD’s topmodel, de Radeon HD 7970. Nvidia combineert die winst bovendien met een wat lager stroomverbruik. De introductie van de GTX 680 heeft in het kamp van de tegenpartij al voor drastische prijsverlagingen gezorgd; wie goed zoekt vindt 7970’s al vanaf zo’n 370 euro, terwijl GTX 680’s vanaf zo’n 470 euro verkrijgbaar zijn. Qua prijs-prestatieverhouding trekt AMD op het moment van schrijven dus aan het langste eind, maar er zijn voldoende andere reden om toch voor de Nvidia kaart te kiezen: met zaken als 3D Vision, CUDA, en zo verder biedt het merk duidelijk unieke extra functionaliteit.

Referentiekaart

Op Nvidia’s referentieontwerp van de GTX 680 werkt de GPU standaard op 1006 MHz met een boost-klokfrequentie van 1058 MHz. De kaart bevat 2 GB GDDR5-geheugen, dat werkt op 1502 MHz. De kaart biedt twee dual-link DVI uitgangen, aangevuld met HDMI en DisplayPort. Tot vier monitoraansluitingen kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. Vanwege het relatief beperkte stroomverbruik van de GK104-chip, heeft de GTX 680 referentiekaart voldoende twee 6-pin PEG-stroomconnectors.

De gebruikte koeler, gebouwd volgens het windtunnelprincipe met radiale fan achterop, viel tijdens onze eerste test al op vanaf het bescheiden geluidsniveau. Wij maten gemiddeld 40,5 dB(A) op 10 centimeter afstand. Dat is niet onhoorbaar, maar alles behalve luidruchtig. De koeling was voldoende, maar ook niet veel meer dan dat; na twee benchmarkrondes Metro 2033 maten we 74 °C. Geen wonder dan ook dat het overklokpotentieel een beetje tegen viel.

Twee kaarten gebaseerd op Nvidia’s referentieontwerp namen we eind maart al onderhanden. De ASUS GTX680-2GD5 en de Zotac GeForce GTX 680 2GB zijn op de sticker na identiek. Het zijn dan ook deze twee kaarten die met gemiddeld € 551 en € 555 op één uitzondering na het goedkoopste zijn van alle door ons geteste GTX 680’s. Maar wat krijg je als je wat meer uitgeeft?

Asus GTX680-2GD5
De ASUS GTX 680-2GD5 en de Zotac GeForce GTX 680 2GB zijn beide identiek aan Nvidia’s referentie-ontwerp.

ASUS GTX680-DC2T-2GD5

De ASUS GTX680-DC2T-2GD5 valt binnen de DirectCU II reeks en de GPU op deze kaart is standaard het verst overgeklokt van alle modellen in de test: de basisklokfrequentie bedraagt 1137 MHz, de boostfrequentie is 1202 MHz. De geheugenklokfrequentie heeft ASUS, net als de andere fabrikanten overigens, ongemoeid gelaten op 1502 MHz. Het zal niet verbazen dat ASUS met de hoogste klokfrequentie in veel benchmarks uitstekende resultaten boekt. We bespraken de kaart eerder al in deze losse review.

De gebruikte koeler is drie slots dik, we kennen deze onder meer van de DirectCU II Top kaart op Radeon HD 7970-basis, die we eerder testten. Het koelblok staat door middel van heatpipes in verbinding met de GPU. De heatpipes maken volgens het direct touch-principe direct contact met de chip. ASUS gebruikt twee ferme ventilators om voldoende airflow te genereren.

Eerder al waren we gecharmeerd van de prestaties van ASUS’ drie slots DirectCU II koeler en nu is dat niet anders. Na twee runs Metro 2033 meten we 54 °C als chiptemperatuur. Daarmee is ASUS, ondanks de hoogste klokfrequentie in de test, ruim de koelste! Die uitstekende koeling gaat niet ten koste van de rust: 40,9 dB(A) op 10 centimeter is slechts een fractie luider dan Nvidia’s stille referentiekoeler.

ASUS heeft het PCB-ontwerp aangepast; de GTX680-DC2T-2GD5 heeft een 6-pin en 8-pin PEG-stroomconnector. Overklokkers kunnen zodoende meer vermogen naar de GPU loodsen. Verder zijn er op de kaart soldeerpunten om de kaart aan te sluiten op ASUS Republic of Gamer moederborden met VGA Hotwire functionaliteit. Daarmee kan je de voltages via de BIOS van het moederbord uitlezen. Dezelfde soldeerpunten kunnen uiteraard ook gebruikt worden om een aansluiting voor een multimeter te plaatsen. Helaas bundelt ASUS geen handige connector om een multimeter rechtstreeks aan te sluiten.

Deze ASUS-kaart gaat over de toonbank voor gemiddeld € 588.

Asus GTX680-DC2T-2GD5
De ASUS GTX680-DC2T-2GD5 heeft de verste overgeklokte GPU. 

Asus GTX680-DC2T-2GD5

EVGA GeForce GTX 680 SC Signature 2GB

EVGA stuurde ons een model dat qua uiterlijk ogenschijnlijk bijna overeenkomt met het referentie-exemplaar van Nvidia, maar toch verrassend uit de hoek weet te komen. Het enige direct waarneembare verschil afgezien van een iets andere kap over de koeler, is dat de kaart in plaats van twee 6-pins PEG-connectors een 6- en een 8-pins exemplaar heeft, wat de standaardoverklok vermoedelijk ten goede komt.

De GPU is met een snelheid van 1085 MHz overigens niet héél ver overgeklokt, al is de turbofrequentie met 1150 MHz bepaald niet mis. EVGA heeft echter een truc uitgehaald die geen van de concurrenten heeft aangedurfd, en het geheugen naar 1552 MHz overgeklokt, 50 MHz sneller dan de standaard 1502 MHz. Dat levert het merk in de meeste benchmarks de winst op. Alleen in 3DMark11 en Vantage is ASUS sneller dankzij de nog hoger geklokte GPU. Het prestatieverschil is voornamelijk een meer symbolische dan praktische hoeveelheid fps, maar toch: dit is de snelste GTX 680 die we getest hebben.

Helaas is het ook de heetste en de luidruchtigste. Vermoedelijk kan de referentiekoeler de toch flinke overklok niet echt aan, met een temperatuur van 78 graden Celsius tot gevolg na twee runs Metro 2033, terwijl de geluidsproductie onder load stijgt naar een fikse 53,3 dB(A). Als we dan ook nog zien dat het stroomverbruik met ruim 350 W onder load het hoogste in de test is, wordt het lastig deze kaart van EVGA zonder voorbehoud aan te raden.

EVGA GeForce GTX 680 SC Signature 2GB
EVGA overklokt in de GeForce GTX 680 SC Signature 2GB als enige het geheugen.

EVGA GeForce GTX 680 SC Signature 2GB

MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC

MSI stuurde ons hun Twin Frozr variant van de GeForce GTX 680. De Twin Frozr III koeler is inmiddels geen onbekende meer voor ons. Deze koeler maakt gebruik van een drietal dunne en twee dikkere (8 mm) heatpipes. De koeler beschikt over twee ventilators en is twee slots dik.

Ook MSI heeft haar videokaart standaard overgeklokt, zij het zeer bescheiden. De GPU werkt standaard op 1059 MHz, een dikke 5% meer dan gebruikelijk. Opnieuw werken de 2 GB GDDR5-geheugenchips op de standaard 1502 MHz. De PCB is identiek aan die van de GeForce GTX 680 referentiekaart: op dit vlak geen verschillen dus.

Tijdens onze tests blijkt MSI’s Twin Frozr kaart de stilste van alle geteste GTX 680’s, al is het verschil met de referentiekoeler zeer beperkt: we komen uit op 39,4 dB(A). De koelprestaties zijn wel een stuk beter: we meten een temperatuur van 60 °C na twee rondes Metro 2033. Alleen ASUS doet dat nóg beter!

De prijs van de kaart is vriendelijk: gemiddeld vind je hem voor 542 euro in onze prijsvergelijker. Daarmee is MSI’s Twin Frozr kaart de goedkoopste van het stel, zelfs goedkoper dan de referentiekaarten!

MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC
MSI’s N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC is stil, koel, goedkoop en sneller dan standaard.

MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC

MSI N680GTX Lightning

De MSI N680GTX Lightning hebben we kort geleden besproken in een losse review. De kaart mag in deze vergelijkingstest echter ook niet onbreken.  MSI heef de PCB echter geheel opnieuw ontworpen, heeft de kaart van een eigen ontwikkelde koeler voorzien én heeft de BIOS aangepakt, al heeft dat laatste wat haken en ogen, lees daarvoor vooral deze pagina nog eens goed door. Verder wordt de Lightning standaard overklokt geleverd.

MSI heeft de GK104 chip geklokt op 1111 MHz. Van de door ons geteste GTX 680 kaarten durft alleen ASUS de standaard klokfrequentie nog wat hoger in te stellen. Het GDDR5 geheugen heeft MSI ongemoeid gelaten op 1502 MHz. De PCB van de Lightning is herontworpen. Allereerst heeft MSI gezorgd voor meer fases stroomvoorziening voor de GPU en het geheugen. De Lightning heeft 8 fases voor de GPU en 3 voor het geheugen. Verder maakt men gebruik van wat men noemt 'Military Class' componenten: volgens MSI topklasse kwaliteit condensators, spoelen en andere componenten. De plaatsing van alle componenten is verder geoptimaliseerd om een LN2-tube op de kaart te plaatsen.

Standaard GTX 680's bieden twee 6-pin PEG-connectors om zo maximaal 150 watt aan stroom de kaart in de loodsen (naast 75 watt via de PCI-Express bus). De Lightning heeft twee 8-pin connectors en kan zo 300 watt binnenhalen. Verder vinden we op de kaart meetpunten voor het GPU-, geheugen- en PWM-voltage. Via handige stekkertjes kun je meetpennen van je multimeter er eenvoudig op aansluiten. Wat ook niet onvermeld mag blijven is het schakelaartje, waarmee je kunt schakelen tussen een normale BIOS en een LN2 BIOS. Bij die laatste zijn alle beperkingen qua stroomverbruik e.d. uitgeschakeld. Achterop de GTX 680 Lightning vinden we opnieuw de GPU Reactor, een kleine extra PCB met wat extra condensators die de stroomvoorziening van de GPU verder optimaliseren. Net als bij de Radeon HD 7970 Lightning is het wat ons betreft meer een Marketing Reactor.

De koeler is er een uit de Twin Frozr IV generatie en maakt gebruik van twee flinke ventilators en in totaal 5 heatpipes. Wanneer je de kaart aanzet draaien de fans de eerste seconden de andere kant op om stof uit de kaart weg te blazen.

De prestaties van de kaart zijn uistekend, mede door de hoge klokfrequenties, maar ook omdat we deze Lightning iets later en dus met een iets nieuwere driver hebben getest. De koeling van de kaart is uitstekend, maar de geluidsproductie ruim boven gemiddeld. Het sterke punt van de kaart is het overklokpotentieel: dat is het best van alle kaarten in deze test.

MSI N680GTX Lightning
De MSI N680GTX Lightning is de ultieme GTX 680 voor overklokkers. Wie niet gaat overklokken kan beter een andere kaart kiezen.

Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB

De Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB maakt gebruik van een gigantische koeler, die net als bij ASUS drie slots in beslag neemt. Point of Views koeler wint qua afmetingen. Bovenop vinden we maar liefst drie ventilators, waarbij het exemplaar in het midden iets groter is dan de andere twee.

Ook Point of View levert deze GTX 680 standaard overgeklokt uit: de basis GPU-frequentie bedraagt 1110 MHz, waarmee de boost-frequentie uitkomst op 1176 MHz. Het geheugen is opnieuw ongemoeid gelaten.

De kaart maakt gebruik van Nvidia’s standaard PCB, maar Point of View heeft wel van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de twee 6-pin PEG-connectors te vervangen naar een 6-pin en een 8-pin.

De testresultaten van de Exo-kaart vallen ronduit tegen. Hoe groot de koeler ook moge zijn, na twee rondes Metro 2033 meten we toch echt 78 °C en dat is méér dan met de referentiekoeler. Stiller is Point of View evenmin: 41,3 dB(A) is voor een kaart in het high-end segment nog steeds prima, maar het is geen verbetering ten opzichte van de standaardkoeler.

Daar komt nog bij dat de Point of View kaart met een gemiddeld prijskaartje van 547 euro een van de duurste is van het testveld.

Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB
De Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB heeft een enorme koeler, maar die stelt helaas teleur qua koeling én geluidsproductie.

Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB

Benchmarks

We hebben de GTX 680 kaarten met hun standaardinstellingen getest op ons videokaartentestplatform, bestaande uit een Intel Core i7 3960X, 16 GB DDR3-1600 geheugen, een Samsung Spinpoint F1 1TB harde schijf, een Cooler Master Silent Pro Gold 1200W voeding en Windows 7 x64 als besturingssysteem.

We zien dat de hoogst overklokte kaarten ook de beste resultaten neer zetten.

Benchmarks (vervolg)

In onderstaande grafieken zie je het vervolg van de benchmarks.

Koeling en geluidsproductie

De temperatuur meten we na twee benchmarkrondes Metro 2033. De ASUS DirectCU II Top en MSI Lightning presteren hier het best.: 54 graden Celsius is een gedeelde eerste plek.  MSI's TwinFrozr kaart (de goedkoopste uit de test!) haalt een zeer respectabele derde plaats en is duidelijk koeler dan de rest.

Kijken we naar het geluid dan is diezelfde MSi TwinFrozr ook het stilst, al is het gros van de geteste kaarten met waardes rond de 40 à 41 dB erg stil te noemen. MSI's Lightning en EVGA's Signature zijn duidelijk luidruchtiger.

Conclusie

Over de prestaties van nVidia’s referentiekoeler hadden we weinig klagen, maar onze vergelijkingstest wijst uit dat er mooie alternatieven zijn. MSI biedt zonder meerprijs - sterker nog; voor minder geld! - de N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC, die standaard licht overgeklokt is, flink lagere temperaturen heeft (en dus een beter overklokpotentieel!) en ook nog eens de stilste van het stel is.

Datzelfde MSI levert met de Lightning de snelste én de best overklokbare kaart, maar dat gaat wel ten kosten van het geluid. Voor wie niet extreem gaat overklokken is onze favoriet de ASUS GTX680-DC2T-2GD5: de hoogste standaard GPU-klokfrequenties, met afstand de beste koeling, nog altijd stil én voltage meetpunten voor wie extreme overklokneigingen heeft. Een potentieel struikelblok is wel dat je er drie slots voor moet opofferen.


ASUS GTX680-DC2T-2GD5 
MSI N680 GTX Lightning


 MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus GTX680-2GD5

Asus GTX680-2GD5

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1058 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus GTX680-DC2T-2GD5

Asus GTX680-DC2T-2GD5

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1202 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
EVGA GeForce GTX 680 SC Signature 2GB

EVGA GeForce GTX 680 SC Signature 2GB

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1150 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
Gold Award MSI N680GTX Lightning

MSI N680GTX Lightning

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1176 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
Silver Award MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC

MSI N680GTX Twin Frozr 2GD5/OC

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1124 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB

Point of View GeForce GTX 680 Exo Edition 2GB

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1176 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
Zotac GeForce GTX 680 2GB

Zotac GeForce GTX 680 2GB

  • Nvidia GeForce GTX 680
  • 1058 MHz
  • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
0
*