Crucial v4 SSD review: 128 / 256GB SSD voor weinig

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks
 3. 3. Atto Disk Benchmark
 4. 4. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 5. 5. PCMark Vantage
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Iometer
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Crucial kennen we toch een beetje als de prijsvechter onder SSD-leveranciers. Maandenlang zette het bedrijf tot vreugde van veel consumenten de markt onder druk door de populaire m4 SSD's keer op keer goedkoper te maken dan vergelijkbare modellen van de concurrentie. Het lijkt er echter op dat het voor Crucial lastig wordt om de m4 de goedkoopste te houden, zeker nu ook Samsung met extreem scherpe prijzen overduidelijk marktaandeel aan het kopen is. Om de prijsvechtersrol te behouden heeft Crucial daarom een nieuwe lijn budget-SSD's uitgebracht, de v4. Wij testen het 128GB en het 256GB model.

Crucial v4 128GB

De v4's maken gebruik van een controller die we niet eerder tegenkwamen, de Phison PS3105. Phison is een Taiwanese controller-ontwerper, waarvan de producten tot nu toe primair in USB-flashdrives en geheugenkaartjes zaten. Het bedrijf claimt de controller te hebben geleverd voor de eerste USB-flashdrives die ooit op de markt kwamen, de illustere Pen Drives. De PS3105 is echt een budget controller, wat al direct blijkt uit het feit dat de interface Serial ATA 300 in plaats van Serial ATA 600 is. Als we kijken naar de door Crucial opgegeven snelheden, blijkt ook dat we er niet al te veel van mogen verwachten: tot maximaal 10.000 4k IOPS bij lezen en maximaal 4.000 bij schrijven: het laat ons denken aan de specificaties van de allereerste SSD's jaren geleden. Het voelt een beetje als een 2009 SSD in een 2012 doosje. De Phison controller wordt bijgestaan door 25nm synchrone NAND-flashchips van Micron, het moederbedrijf van Crucial. 

Crucial v4 128GB

Crucial v4 128GB

De SSD's moeten het dan ook hebben van de prijs. Crucial heeft 32, 64, 128 en 256 GB varianten van de v4, die in onze prijsvergelijker op het moment van schrijven gemiddeld € 47, € 71, € 98 en € 179 kosten. 

Capaciteit Max. leessnelheid Max. schrijfsnelheid IOPS lezen IOPS schrijven Gem. prijs Prijs/GB
32 GB 200 MB/s 60 MB/s 10.000 1.200 € 47 € 1,50
64 GB 230 MB/s 100 MB/s 2.400 € 71 € 1,21
128 GB 230 MB/s 175 MB/s 4.000 € 98 € 0,77
256 GB 230 MB/s 190 MB/s 4.000 € 179 € 0,71

De 32 GB en 64 GB varianten hebben, zoals gebruikelijk, nog een vrij hoge prijs per GB. De 128 GB en 256 GB varianten kosten omgerekend € 0,77 en € 0,71 per GB. Dit is duidelijk goedkoper dan de prijs met GB van bijvoorbeeld de Crucial m4, Samsung 830 of OCZ Agility 4 (klik hier voor een 128 GB vergelijkingstabel en hier voor een 256 GB vergelijkingstabel). In het geval van 128 GB spreken we ook een prijsverschil van zo'n € 10 ten opzichte van een Samsung 830, bij 256 GB over een prijsverschil van € 20. Niet groot, maar toch.

Goedkoop, dat zijn de v4's dus wel. Maar is goedkoop in dit geval geen duurkoop? De benchmarks moeten het uitwijzen...

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Grafieken

Alle grafieken plaatsen we telkens twee maal onder elkaar; de bovenste met 120/128 GB SSD's, de onderste met 240/256 GB SSD's. De Crucial v4's hebben rode balkjes, overige SSD's zijn blauw.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

Bij de 4k read test komen we met de Crucial v4 uit op 124,5 en 124,1 MB/s. Duidelijk lager dan gemiddeld, maar we hebben het minder gezien.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4k blokken gaar echt niet snel: in beide gevallen rond de 79 MB/s, wat flink minder is dan alle andere courante SSD's. Het ontbreken van een DRAM-cache zal hier zeker debet aan zijn.

1MB lezen

Het lezen van 1 MB datablokken toont in feite de maximale doorvoersnelheid in de praktijk. Het feit dat de Crucial v4 SSD's gebruik maken van een Serial ATA 300 controller verklaart waarom we scores rond de 270 MB/s zien.

1MB schrijven

Bij de 1MB schrijftest zien we de maximaal haalbare doorvoersnelheid bij schrijven. Nogmaals: Atto werkt met comprimeerbare data en dus mag het niet verwonderlijk zijn dat vrijwel alle SandForce SSD's hier de 500 MB/s voorbij streven. De circa 240 MB/s wijkt bij het 128 GB model niet bijster veel af van andere SSD's zonder compressietrucs, bij 256 GB is het wel echt een tegenvallend resultaat.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

Een AS SSD totaalscore van 271 respectievelijk 272 punten voor de Crucial v4 128GB en 256GB is niet best. Daarmee presteren de v4's nog minder dan de ook al langzame OCZ Petrols.

4k blokken lezen - single threaded

Het lezen van 4k datablokken met één thread tegelijkertijd gaat met zo'n 16 MB/s. Dat houdt niet over, zoals te zien in de grafieken.

4k blokken lezen - 64 threads

Bij het lezen van 4k datablokken met 64 tegelijkertijd zien we ook duidelijk dat de v4 hekkensluiter is.

Sequentiëel lezen

Bij sequentieel lezen zien we opnieuw de beperkingen van de Serial ATA 300 bus. Zo'n 237 MB/s is duidelijk minder dan andere courante SSD's.

4k blokken schrijven - single threaded

Het schrijven van 4k datablokken gaat de Crucial v4 enkel de OCZ Petrol en Intel SSD 510 SSDs voorbij.

4k blokken schrijven - 64 threads

Bij het schrijven van 4k datablokken met 64 threads zijn de v4's opnieuw samen met de OCZ Petrols hekkensluiter.

Sequentiëel schrijven

Omdat AS SSD met oncomprimeerbare data werkt, verliezen de SandForce drives hier hun charme. Bij de 128 GB drives is de score van 184,2 nog wat beter dan gemiddeld. Het 256 GB model is echter laatste.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

We komen uit op 32.936 respectievelijk 34.256 punten. Dat is in beide gevallen ruwweg de helft van wat een state-of-the-art Serial ATA 600 SSD behaalt.

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Met in beide gevallen een dikke 3.600 punten is de Crucial v4 duidelijk langzamer dan alle andere courante SSD's, zelfs de Petrols zijn nog wat sneller.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen.

Het moet gezegd: we meten meer 4k read IOPS dan Crucial zelf opgeeft, de write scores komen wel overeen. In alle gevallen vinden we Crucial onderaan in de grafiek.

Conclusie

De Crucial v4's zijn zo'n beetje de goedkoopste SSD's die je op dit moment kunt aanschaffen, dus het zou naïef zijn geweest om topprestaties te verwachten. Echter, zelfs met dat in het achterhoofd vallen de prestaties erg tegen: de v4's zijn duidelijk langzamer dan alle andere courante SSD's, zelfs langzamer dan de OCZ Petrols. In PCMark Vantage zien we scores minder dan de helft van courante, luxe SSD's. En in PCMark7, waar zo'n beetje iedere courante SSD tussen de 5.000 en 5.400 punten scoort, eindigt Crucial rond de 3.600. Dat prestatieverschil zal je in de praktijk wel echt merken.

Is goedkoop dan duurkoop? In dit geval vermoedelijk wel, maar dat komt voornamelijk omdat Crucials concurrenten ook zeer aggressief de markt bestormen. Vooral de Samsung 830 128GB en 256GB moeten in dat kader genoemd worden: ze zijn slechts € 10 respectievelijk € 20 duurder dan de Crucial v4's van de dezelfde capaciteit, maar bieden wel prestaties die niet ver onder die van de snelste SSD's van dit moment liggen. Het zou wat ons betreft niet slim zijn om dat tientje of die twee tientjes te besparen.

Zou Crucial de prijs van de v4's nog flink kunnen verlagen, wat we wel verwachten, dan zouden de producten interessant kunnen zijn voor wie een SSD wil vanwege de voordelen van zoeksnelheid / toegangstijd, stilte en betrouwbaarheid ten opzichte van een mechanische opslagvorm, maar voor wie de absolute doorvoersnelheid minder van belang is. Dan komen we namelijk weer in een heel andere categorie terecht en worden ze interessanter. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Crucial v4 128GB

Crucial v4 128GB

 • SSD
 • 128 GB
 • Serial ATA 300
 • Phison PS3105
 • 230 MB/s
 • 175 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Crucial v4 256GB

Crucial v4 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 300
 • Phison PS3105
 • 230 MB/s
 • 190 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*