Gaming hardware op Gamescom 2012

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Razer Death Stalker Ultimate en Standard
 3. 3. Razer Kraken headset en hoofdtelefoon
 4. 4. Razer Switchblade laptop en Ouroboros muis
 5. 5. Thrustmaster en Hercules
 6. 6. Steelseries
 7. 7. Roccat
 8. 8. Sfeerfoto's
 9. 9. Reacties

Inleiding

Net als vorig jaar bezochten we ook deze week weer de Gamescom in Keulen, Duitsland. Op deze beurs, die dit jaar voor het publiek geopend is van 16 tot en met 19 augustus, staan grotendeels de nieuwste games centraal, maar wordt ook nieuwe hardware geïntroduceerd. Dit jaar bestaat Gamescom uit zes hallen voor het grote publiek, vol met gaming plezier. De beurs wordt bezocht door consumenten en pers uit alle windstreken. Wij gingen langs bij de grote merken, zoals Razer en Steelseries, die ons hun nieuwe producten lieten zien.

Belangrijke gametitels dit jaar op de Gamescom zijn onder andere Call of Duty Black Ops II, Hitman: Absolution en Total War: Rome 2. Die laatste maakt echt zijn debuut op Gamescom 2012. De meeste andere games die speelbaar zijn op de beurs waren van te voren al bekend.

Opvallend is dat zowel Razer en Cyborg met een soortgelijk toetsenbord komen met een ingebouwd touchscreen. Verder zagen we bij Roccat de nieuwste muizen en toetsenborden en liet Steelseries ons hun nieuwste headset zien, naast diverse mobiele producten.

Razer Death Stalker Ultimate en Standard

Het grootste nieuws bij Razer zijn het Death Stalker Ultimate toetsenbord met ingebouwd touchscreen en de Kraken headset en hoofdtelefoon.

Het toetsenbord heeft dezelfde functionaliteit als de Razer Switchblade laptop, waaronder dus tien amoled toetsen en een touchscreen dat gebruikt kan worden als touchpad. Daarnaast vinden we aan de linkerkant van het toetsenbord vijf extra macro-toetsen, en is het on-the-fly aanmaken van macro’s mogelijk. Al deze toevoegingen maken dat dit klavier veel breder is dan veel andere toetsenborden. Ook is de prijs van 249,99 euro fors, maar dat is gezien de gebruikte technologie bijna niet te voorkomen. Als software wordt gebruikt gemaakt van Synapse 2.0, waarvoor te allen tijde internet aanwezig moet zijn, anders werken de extra functies op het toetsenbord niet.

De kabel is gesleeved voor een meer exclusieve look en aan de onderkant vinden we twee pootjes waarmee de Death Stalker ook in de hoogte versteld kan worden. De toetsen zijn van het chiclet type en voorzien van achtergrondverlichting in meerdere kleuren. Daarnaast kunnen tot tien toetsen tegelijk ingedrukt worden.

Er komt ook een standaardversie van de Death Stalker verkrijgbaar met een advies prijs van 79,99 euro, wat een stuk lager is. Hiervoor moet je het wel doen zonder de amoled toetsen en het touchscreen en hebben de verlichte toetsen een vaste kleur groen. Het Ultimate model kunnen we eind september/ begin oktober al in de winkels verwachten.

Razer Kraken headset en hoofdtelefoon

De Kraken headset van Razer is de nieuwste telg in het assortiment van audio-accessoires. Deze is volgens eigen zeggen met 300 gram licht van gewicht en heeft een uittrekbare microfoon. We mochten dit model ook even uittesten. De oorschelpen vallen over de oren en dempen het omgevingsgeluid grotendeels. Hij zit prettig en tegelijk stevig op het hoofd en is door middel van een verloopkabel geschikt voor zowel de computer als smartphones, waarbij de microfoon gebruikt kan worden. De kabel is met verlengsnoer totaal 3,3 meter. Opvallend is dat er geen volumeregelaar aanwezig is, in het snoer noch op de headset zelf.

Deze Kraken headset komt ook in een variant zonder microfoon en is de opvolger van de Razer Carcharias headset. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van dezelfde drivers in de oorschelpen. Dit nieuwe model is wel zwaarder, met 300 gram tegenover 266 gram van de voorganger, en komt zowel in de kleuren zwart als fel groen beschikbaar.

Uiteraard hebben we deze headset ook even beluisterd. Kenmerkend aan de Carcharias headset is de prima verdeling van alle tonen zonder dat deze dof klinken, door het open ontwerp. De Kraken is een meer gesloten model waardoor deze meer basweergave heeft, maar daardoor ook wel wat doffer klinkt in de hoge tonen. Toch konden we ons hieraan niet echt storen, zeker gezien deze headset gericht is op PC-gaming, waarbij een goede bas voor velen belangrijk is. We hopen deze headset  snel te mogen verwelkomen in ons testlab.

Specificaties Kraken headset

 • Frequency Response: 20 - 20,000 Hz
 • Impedance: 32 Ω at 1 kHz
 • Sensitivity (@1 kHz, 1 V/Pa): 110 ± 4 dB at 1 kHz Max
 • Input Power: 50 mW
 • Drivers: 40 mm, with Neodymium Magnets
 • Inner Ear Cup Diameter: 50 mm / 1.97”
 • Cable Length: 1.3 m / 4.27 ft. plus 2 m / 6.6 ft. Splitter Adapter
 • Approximate Weight: 293 g / 0.65 lbs.
 • Connector: Analog 3.5 mm Combined Jack (Headphone and Mic)

Microfoon

 • Frequency Response: 100 – 10,000 Hz
 • Signal-to-Noise Ratio: 52 dB

Razer Switchblade laptop en Ouroboros muis

Naast het Death Stalker toetsenbord mochten we ook nog even kijken naar de 17,3’’ Switchblade laptop. Veel tijd hadden we helaas niet meer, maar men kon ons wel vertellen dat het nieuwe toetsenbord dezelfde functies geniet en dat de laptop gebruik maakt van Synapse 2.0, de nieuwe cloud based drivers van Razer. Ook zijn de amoled toetsen naast games ook te gebruiken om belangrijke applicaties op de computer snel te kunnen openen. De onderkant is net als de rest van deze laptop netjes afgewerkt, wat doet vermoeden dat het niet al te makkelijk is om onderdelen te vervangen. Wanneer deze laptop werkelijk verkrijgbaar is in de Benelux is nog niet bekend.

We konden ook nog even de Razer Ouroboros gaming muis bekijken, de nieuwe verstelbare muis van Razer. Het meest opvallend is dat deze muis erg veel lijkt om de Cyborg R.A.T. muizen. De Ouroboros is echter wel geschikt voor links- en rechtshandige gebruikers. Aan beide zijkanten zitten standaard houders voor de duim en pink, zodat deze niet over de muismat slepen. Deze kunnen echter vervangen worden met andere zijstukken ,waarmee de muis smaller wordt. Daarnaast zijn beide zijkanten tegelijk ook een functieknop.

 

Verder beschikt deze muis over een 8200 dpi 4G laser sensor die het beste van een optische en een lasersensor moet combineren. Hij is hiermee onder meer in staat acceleraties van 50G te verwerken. De muis beschikt over elf knoppen, is in lengte verstelbaar (116 tot 136 mm), en kan aangepast worden door middel van meegeleverde covers. Het apparaat weegt 115 gram en heeft een responstijd van 1 ms. Hij wordt gevoed door een enkele AA batterij, een oplaadbare variant wordt meegeleverd zodat hij direct met het oplaadstation gebruikt kan worden. Volgens de fabrikant kan er op één volle lading zo'n twaalf uur gegamed worden. Tot slot beschikt hij over een zogeheten 'dedicated dpi clutch trigger'; indien ingedrukt wordt de muisgevoeligheid verlaagd om bijvoorbeeld precies te kunnen snipen, zodra de knop wordt losgelaten gaat hij weer terug naar de originele muisgevoeligheid.


Met houder voor pink.....


...en zonder.

Thrustmaster en Hercules

Bij Thrustmaster en Hercules kregen we een presentatie te zien van de nieuwste producten voor gaming en DJ-consoles.

De belangrijkste producten voor gaming zijn de nieuwe Thrustmaster GPX gamepads voor zowel de Xbox 360 als PC en de nieuwe Ferrari Vibration GT Cockpit 458 Italia Edition, die naast de Cockpit 430 Scuderia Edition verkrijgbaar zal zijn. Deze nieuwe cockpit is ditmaal bedraad en voorzien van een Global Vibration System, waarmee trillingen in games voelbaar worden gemaakt in de hele cockpit, inclusief het stuur, de stuurkolom en de pedaalset. Het vorige model had geen vibratie. Ook is het stuur vernieuwd op basis van de Ferrari F458. De cockpit is geschikt voor de Xbox 360 en de PC.

De Thrustmaster GPX gamepads zijn voorzien van nog gevoeligere triggers en thumbsticks dan voorheen in hun producten en maken nu gebruik van het XID protocol, wat volgens eigen zeggen door veel meer computerspellen ondersteund wordt. Het oudere HID protocol heeft daar namelijk problemen mee. Het ontwerp komt overeen met dat van de originele Xbox 360 controllers en Thrustmaster heeft een officiële licentie voor de console. Verder zijn er ledstrips toegevoegd op de gamepads, waarmee de gevoeligheid van de triggers weergegeven wordt. Dit moet helpen bij het gas geven en remmen in racespellen. De GPX komt beschikbaar in drie edities, de LightBack Ferrari F1 Edition, LightBack Black Edition en de normale GPX.

Ook nieuw is de Hercules DJ Console RMX 2, een verbeterde versie van de eerder door ons geteste  DJ Console RMX. De verbeteringen zitten voornamelijk in de geluidskaart met twee gebalanceerde XLR hoofduitgangen, drukgevoelige jogwheels met een extra knop daaronder, en acht drukgevoelige pads. Meegeleverd is hun eigen Djuced software en ook Virtual DJ 8.

Steelseries

Nieuw bij Steelseries is de Freedom to Play productlijn. Bestaande uit een inklapbare en lichtgewicht Flux headset en in-ear headphone, een mobiele gamecontroller en knoppen voor op een touchscreen van een smartphone. Steelseries vestigde vooral de aandacht op de nieuwe Flux headset. Extra informatie over de andere producten is hier te vinden.

De headset is zoals eerder vermeld inklapbaar en lichtgewicht voor mobiel gebruik. Opvallend is dat ondanks het mobiele ontwerp het geheel toch heel stevig is. De buitenkant van de oorschelpen zijn met verwisselbare frontjes naar eigen smaak aan te passen en de kabel is los te halen van de headset. Extra frontjes zullen verkrijgbaar zijn via de website van Steelseries, inclusief in de toekomst ook de mogelijkheid om eigen ontwerpen te gebruiken. Ook extra oorkussens en kabels zullen beschikbaar zijn.

Een tweede kabel voor smartphones is meegeleverd, waarmee de microfoon in het snoer ook te gebruiken is. Daarnaast is een knopje in het snoer aanwezig voor gebruik met een iOS apparaat. Helaas mist in beide kabels een volumeregelaar. Een leuk detail is de doorlusmogelijkheid van deze headset. Zo kan een vriend of vriendin de tweede ingang gebruiken om via zijn of haar headset ook mee te genieten van dezelfde muziek.  In oktober komt deze headset beschikbaar voor een gemiddelde prijs van 100 euro.

Roccat

Bij ons bezoek aan Roccat lieten men ons de drie nieuwste muizen zien, de Hiro muismat en het Isku FX toetsenbord. De Roccat Lua en Kone XTD zijn al eerder op onze Hardware.Info website langsgekomen, maar de Kone Pure muis nog niet. De vorm komt erg overeen met de eerdere Kone modellen, maar is met 91 procent kleiner en minder uitgebreid. Zo mist de knop aan de voorzijde van het scrollwiel en is het niet meer mogelijk om zijwaarts te scrollen. Verder is hij voorzien van een 8200 DPI laser sensor, net als de Kone XTD en zijn de ledstroken vervangen voor een oplichtend logo met 16,8 miljoen kleuren.

Het Isku FX toetsenbord is een verbetering van het eerdere ISKU toetsenbord en heeft nu betere verlichting in de toetsen met 16,8 miljoen kleuren, in plaats van alleen blauw. Ook zonder verlichting zijn de toetsen nu goed af te lezen, omdat letters niet meer volledig doorzichtig zijn, maar doorschijnend wit. Ook omdat de verlichting nu wel in verschillende kleuren kan veranderen is de ondersteuning voor Roccat Talk FX verbeterd.

De Hiro muismat is voorzien van een stoffen bovenzijde en siliconen onderkant. Hij heeft daardoor ook de flexibiliteit van een stoffen muismat, maar voelt als een harde muismat. De stoffen bovenkant stop ook niet bij de rand, maar is daarin verwerkt, waardoor rafelen wordt voorkomen. Door de stroeve onderkant blijft de Hiro goed liggen en de bovenkant glijdt erg soepel. We kunnen deze muismat verwachten in oktober voor een prijs van 49,99 euro.


Een toekomstig mechanisch toetsenbord van Roccat

Roccat liet ons ook nog een toekomstig mechanisch toetsenbord zien. Deze is echter nog volledig in ontwikkeling, dus er kan nog veel aan veranderen.  Onder de toetsen vinden we nu nog Cherry MX zwarte schakelaars.

Sfeerfoto's


|0
*