BenQ GW2250HM, GW2450HM en GW2750HM review

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. BenQ GW2250HM
 3. 3. BenQ GW2450HM
 4. 4. BenQ GW2750HM
 5. 5. Testresultaten helderheid en contrast
 6. 6. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 7. 7. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 8. 8. Testresultaten reactietijd
 9. 9. Testresultaten energieverbruik
 10. 10. Foto's
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

BenQ timmert al langer aan de weg met betaalbare monitoren, gebaseerd op Vertical Alignment technologie. Kenmerkend voor dit type paneel is een hoog contrast en een hoge kleurechtheid. Waren dit soort schermen tot voor kort voorbehouden aan hogere prijsklassen, tegenwoordig is net als bij IPS-panelen een prijsdaling zichtbaar. Ook de nieuwe modellen van BenQ zijn verrassend betaalbaar. Wij testen zowel de GW2250HM, de GW2450HM als de GW2750HM - respectievelijk 22, 24 en 27-inch modellen.

Waar tot enige tijd geleden het TN was wat de klok sloeg in de winkelschappen, is het laatste jaar een verschuiving te zien naar beeldschermen die meer dan alleen hoge reactietijden claimen te bieden. Zo zien we al enige tijd een prijsdaling in het IPS-segment, mede mogelijk gemaakt door gunstig geprijsde e-IPS-panelen. Daar deden we al verslag van in een vergelijkingstest en ook recente beeldschermen van LG illustreerden deze trend.

Waar IPS als traditionele zwakte een wat beperkt contrast heeft, is tegenhanger VA ofwel Vertical Alignment daar juist erg goed in. De keerzijde van VA is een traditioneel slechte responstijd, waarbij tijden van 30 ms of meer niet tot de uitzondering behoorden. Voor gamers waren deze schermen dan ook zelden interessant. Nieuwe panelen beschikken over nieuwere overdrive-technieken om dit bezwaar te compenseren.

In welke mate dat het geval is bij de GW2250HM, GW2450HM en GW2750HM modellen van BenQ, moet uit deze review blijken. Vast staat vooraf, dat BenQ een zeer scherpe prijsstelling heeft gekozen voor deze 22, 24 en 27-inch beeldschermen. Met gemiddelde prijzen van circa 135 euro (22"), 177 euro (24") en 245 euro (27") zouden deze modellen al niet bijzonder duur zijn voor TN-exemplaren, maar voor VA-schermen is het ronduit goedkoop. Vergelijkbaar met instap IPS-modellen.

Dat is dan ook waarmee we deze schermen vergelijken. Een zoektocht door onze Prijsvergelijker naar eerder geteste IPS- en VA-schermen leverde een paar vergelijkbaar geprijsde modellen in de 22 en 24-inch klassen op, bij 27-inch modellen is de concurrentie erg schaars en voegden we maar enkele TN-modellen met een vergelijkbare prijs toe om het testveld aan te vullen.

Prijs alleen is natuurlijk niet voldoende voor een positief testoordeel, dus we zijn benieuwd hoe de nieuwe BenQ's overeind blijven in vergelijking met de vergelijkbaar geprijsde concurrentie.

BenQ GW2450HM

BenQ GW2250HM

BenQ betrekt de panels voor alle drie deze monitoren van fabrikant AU Optronics, dat verantwoordelijk is voor de productie van het merendeel van de Vertical Alignment panels. Het claimt als belangrijk voordeel dat dit 'echte' 8-bit panelen zijn, waar veel TN en de meeste e-IPS-panelen gebruik maken van 'dithering' om de 6-bits native kleurdiepte op te waarderen naar 8-bits. Voor veel doeleinden is het verschil in de praktijk niet merkbaar, maar juist voor kleurkritische toepassingen is nauwkeurige kleurweergave uiteraard van belang.

BenQ GW2250HM

De 22-inch uitvoering van de GW-serie heeft dezelfde fysieke eigenschappen als de 24- en 27-inch modellen. Een sober ogend voorkomen, dat wat ouderwets aandoet met brede bezel-randen en een simpele voet, die alleen kantelen toelaat. Een VESA-aansluiting is aanwezig voor eventuele montage op een aparte monitorarm. De behuizing is duidelijk niet het onderdeel waaraan het grootste deel van het budget is opgegaan. Het paneel is zoals gezegd een VA-exemplaar, met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten.

Qua aansluitingen bieden alle drie de modellen VGA, DVI en HDMI, met een aparte audio lijningang en hoofdtelefoon uitgang. Speakers zijn ingebouwd, andere voorzieningen zoals een usb-poort zijn afwezig. Er is overigens ook een GW2250M uitvoering, die identiek is maar het zonder HDMI-ingang moet doen.

BenQ GW2250HM

Testresultaten

Net als eerdere VA-schermen van BenQ laat de GW2250HM een te hoge kleurtemperatuur uit de doos noteren, ruim 7000 kelvin. Dat levert een te blauw beeld op, dat nader aangepast moet worden om de voor beeldbewerking ideale 6500 K te bereiken. De maximale helderheid is met net geen 250 cd/m² niet bijzonder hoog, maar ruim voldoende voor alle toepassingen. Opvallend genoeg is het maximale en transverse contrast zoals verwacht hoog, maar het resultaat van de meest realistische checkerboard-meting is met 378:1 niet bijzonder hoog. De gemeten grayscale gammawaarde is met 3,3 veel te hoog, resulterend in een te donker beeld. Ook de grijswaarde-afwijking is met 5,7 te hoog om als onzichtbaar voor het menselijk oog gekwalificeerd te worden. De responstijden zijn zonder overdrive te hoog voor snelle games, maar na activeren van de overdrive-modus alleszins snel genoeg.

BenQ GW2250HM

BenQ GW2450HM

De 24-inch uitvoering van de nieuwe serie van BenQ is zeer vergelijkbaar met het 22-inch exemplaar. Ook de GW2450HM heeft een VA-paneel met 1920x1080 beeldpunten. De pixeldichtheid is navenant lager. Net als het kleinere familielid kan ook dit scherm alleen kantelen.

Alle drie de nieuwe schermen zijn voorzien van LED-achtergrondverlichting, wat een lager stroomverbruik tot gevolg moet hebben. BenQ vermeldt dat deze verlichting kwikvrij is en maakt ook op andere punten gewag van haar aandacht voor het milieu: zo is het verpakkingsmateriaal voor meer dan 85% gebaseerd op hergebruikt papier en is het gebruikte plastic vrij van PVC en broomhoudende brandvertragers.

BenQ GW2450HM

Ook deze uitvoering beschikt over ingebouwde luidsprekers, ingangen voor VGA, DVI en HDMI, alsmede een 3,5 mm lijningang. VESA-compatibele bevestigingspunten zijn aanwezig voor wie het scherm op een aparte monitorstand wil monteren.

BenQ GW2450HM

Testresultaten

Qua kleurtemperatuur uit de doos maakt de GW2450HM het nog wat bonter dan de GW2250HM, want we meten ruim 7200 kelvin. Het komt goed uit dat het scherm de nodige kalibratiemogelijkheden aan boord heeft. De maximale helderheid ligt met 349 cd/m² een stuk hoger, terwijl de minimale helderheid ook van dit scherm 0,12 cd/m² is. Goed voor een behoorlijke score in de checkerboard contrastmeting van 490:1. Ook de grijswaarde-afwijking, indicatief voor de kleurechtheid, is beter dan die van het kleinere model. Het is met een waarde van 4,2 nog niet perfect maar wel een stuk beter. Met name de grijs-naar-grijs reactietijd is dramatisch zonder overdrive (meer dan 33 ms), maar schakelen we overdrive in, dan is het snel genoeg voor de meeste gamers, al is de 20%-80%-20% meting van 17,8 ms op het randje. Het stroomverbruik is amper hoger dan dat van het 22" model, wat op zich opmerkelijk is.

BenQ GW2450HM

BenQ GW2750HM

De GW2750HM is om meerdere redenen bijzonder, maar toch bovenal omdat het een niet-TN scherm van 27" is dat minder dan 300 euro kost. Toegegeven, bij IPS is het 27-inch segment in toenemende mate het domein van 2560x1440 panelen, terwijl deze BenQ gewoon een Full HD resolutie heeft van 1920x1080 pixels. Desalniettemin was het nog niet heel lang geleden dat je erg diep in de buidel moest tasten voor een scherm van dit formaat, zeker met een paneel dat geen gebruikmaakte van de TN-technologie.

BenQ GW2750HM

De BenQ GW2750HM is net zo bescheiden uitgerust met aansluitingen als de twee kleinere modellen. DVI, HDMI, VGA, audio in en uit - dat is het. Ook dit model heeft de 10x10 cm VESA mount.

BenQ GW2750HM

Testresultaten

Van de drie GW-modellen die we getest hebben voor dit artikel is dit het model met de kleurtemperatuur die het ideaal het meest benadert, maar ook 6986 kelvin is te hoog. De maximale helderheid is met 377,6 cd/m² bijna net zo hoog als van het 24-inch model. Dat is netjes aangezien ook bij dit exemplaar van edge-lit LED-verlichting sprake zal zijn: een testament aan de diffuser achter het paneel. Met 0,14 cd/m² is de minimale helderheid een fractie minder donker dan die van de andere twee modellen, maar is het nog altijd een zeer nette score. Dat geldt ook voor de uniformiteit, met 83% helderheid op het donkerste ten opzichte van het lichtste punt is de afwijking heel netjes voor zo'n groot paneel. Het checkerboard contrast is bovendien met 715:1 uitstekend. De greyscale gamma score is aan de lage kant, maar 2,03 is niet heel slecht. De kleurafwijking is met een waarde van 5,4 hoger dan we zouden willen zien. De reactietijden zijn zelfs zonder overdrive niet bijzonder slecht, al zal een gamer er niet warm van worden. Zetten we overdrive aan, dan zijn de scores alleszins goed.

BenQ GW2750HM

Testresultaten helderheid en contrast

De drie nieuwe schermen van BenQ (GW2250HM, GW2450HM en GW2750HM) zijn te herkennen aan rode balkjes in de grafieken op deze en volgende pagina's. Zoals in de inleiding aangehaald hebben we een aantal qua prijs min of meer vergelijkbare geteste en verkrijgbare schermen geselecteerd. De 22" exemplaren zijn grijs, de 24" exemplaren blauw en de 27" exemplaren zwart. In de laatste categorie zijn enige TN-gebaseerde modellen toegevoegd, omdat VA- of IPS-exemplaren in deze prijsklasse bijzonder zeldzaam zijn.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De 24- en 27" BenQ-modellen staan hier in de top-3, met een VA-gebaseerd model van Iiyama op de tweede plek. De 22" GW2250HM doet het minder goed.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

Alle drie de modellen doen het hier heel goed. De twee modellen van LG aan de top horen daar eigenlijk niet thuis: zij zetten hun backlight uit bij weergave van een donker scherm, wat feitelijk tot geheel geen beeld leidt. Helaas hebben we geen goede manier om dit valsspelen - want dat is het - te compenseren.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

Een interessante verdeling over de grafiek: het 24" model doet het met 87% ronduit uitstekend, de 27" GW2750HM scoort gewoon goed en dat geldt in mindere mate ook voor de 22" uitvoering. In dit testveld komt die desalniettemin onderaan uit.

Contrast (checkerboard)

In de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) checkerboard-test komen de ware prestaties qua contrast naar voren. Opvallend is dat de grotere schermen hier overwegend beter scoren (doorgaans vergelijken we schermen van gelijke grote en komt dit niet naar voren). Toch doet zelfs de 22" GW2250HM het beter dan de IPS-gebaseerde 23 en 24" modellen. De GW2450HM verslaat de beide 27" TN-modellen met gemak, maar moet de 27" VA-monitor van Iiyama voor laten gaan - die wordt echter weer ruimschoots verslagen door de 27" van BenQ. De opvolger van dit scherm van Iiyama zullen we hopelijk binnenkort kunnen testen - we zijn benieuwd of die het speelveld weer gelijk trekt.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over hoe goed het beeld er nog uitziet wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meer of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

VA-schermen hebben het in deze disciplines doorgaans wat moeilijker dan IPS-modellen en dat is te zien bij de exemplaren van BenQ.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De 22" GW2250HM doet het hier het beste, maar weet niet de eerste positie te bereiken. De 24 en 27-inch varianten treffen we onderaan de grafiek. Met name jammer voor het 27" model, dat in dit opzicht duidelijk niet kan concurreren met het model van Iiyama.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

Niet geheel verrassend - want eerdere schermen van BenQ vertoonden dezelfde eigenschappen - treffen we hier de drie modellen onderaan de grafiek.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Ook van onderen bezien is de verticale helderheid niet erg goed. Dat is niet heel erg (doorgaans kantel je een scherm naar achteren zodat ook de onderkant in een rechte hoek wordt bekeken), maar toch is dit duidelijk het zwakke punt van deze VA-panels van AU Optronics.

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

De kleurechtheid is waar het om draait bij deze modellen. We testen de modellen zoals ze uit de doos komen - individuele verschillen tussen identieke exemplaren maken het onmogelijk een 'recept' te geven voor kalibratie, evenmin als een garantie dat kalibratie tot een identiek resultaat leidt.

Native kleurtemperatuur

De gemeten kleurtemperatuur is voor alle drie de modellen te hoog.

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

In deze grafiek is duidelijk te zien dat BenQ hier nog winst laat liggen - maar ook dat met name het 27" scherm het toch lang niet slecht  doet.

Greyscale tracking

Geen van de schemen is echt heel slecht in deze test, die de afwijking van de ideale grijswaarde meet en daarmee een sterke indicatie is voor de kleurechtheid. Toch zouden we nog wel betere waardes willen zien.

Testresultaten reactietijd

VA-schermen zijn niet de snelste en dat blijkt ook uit de reactietijdtests van de BenQ GW2250HM, GW2450HM en GW2750HM. Aan de andere kant, input lag konden we bij geen van deze drie schermen vaststellen. Ook verbeteren de prestaties flink wanneer overdrive wordt aangezet. Het aantal schermen waarbij we dat hebben gedaan is beperkt, dus ter vergelijking hebben we een aantal van de best presterende recent geteste modellen opgenomen in de overdrive-grafieken.

Waardes onder de 16 ms zijn acceptabel (1000/60 Hz = ongeveer 16,6 ms), onder de 10 ms erg goed en onder de 5 ms uitstekend. De 0%-100%-0% meting (zwart-wit-zwart) is eenvoudiger voor schermen met overdrive, vandaar dat we meer waarde hechten aan de lastiger 20%-80%-20% meting (lichtgrijs-donkergrijs-lichtgrijs).

We hebben nog niet veel vergelijkingsmateriaal van schermen die we specifiek op Overdrive-snelheid geteste hebben, maar de snelste twee schermen tot dusver waren de BenQ XL2420T en de Dell Alienware OptX AW2310. De BenQ-schermen doen het minder goed, maar zijn nog altijd snel genoeg - en een stuk betaalbaarder. Overdrive maakt voor deze test overigens hoegenaamd geen verschil voor deze modellen.

Voor de 20%-80%-20% maakt het gebruik van overdrive wel uit, al is de verbetering bij de drie modellen onderling behoorlijk verschillend.

Testresultaten energieverbruik

Qua stroomverbruik doen de 22 en 24" BenQ GW2250HM en GW2450HM het behoorlijk goed. Houd er rekening mee dat TN-panelen bij een geheel zwart scherm meer verbruiken, terwijl voor IPS- en VA-panelen juist voor een geheel wit scherm het hoogste verbruik wordt genoteerd. De 27" GW2750HM van BenQ verbruikt duidelijk meer stroom, maar in vergelijking met de concurrentie valt het alles mee - alleen het TN-model van AOC is bijzonder zuinig voor zijn formaat.

In stand-by en uit is het verbruik van de BenQ-modellen keurig laag.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's van de BenQ GW2250HM, GW2450HM en GW2750HM.

Specificaties

Algemeen
 
MerkBenQBenQBenQ
ProductnaamGW2250HMGW2450HMGW2750HM
Productcode9H.L8MLB.QBE9H.L8RLB.QBE9H.L8NLB.QBE
DetailsProductinfoProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat21.5 inch24 inch27 inch
Resolutie1920x10801920x10801920x1080
Pixeldichtheid102 ppi92 ppi82 ppi
PaneeltechniekVA / MVA / PVAVA / MVA / PVAVA / MVA / PVA
BacklightLEDLEDLED
Beeldverhouding16:916:916:9
Pixelgrootte0.248 mm0.276 mm0.311 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen111
DisplayPort
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte52.4 cm58 cm65.5 cm
Afmeting - Hoogte39.9 cm43.5 cm48.8 cm
Afmeting - Diepte17.4 cm17.9 cm19.1 cm
In hoogte verstelbaar
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht3.41 kg4.14 kg5.44 kg
KleurZwartZwartZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln16.7 mln16.7 mln
Reactietijd4 ms12 ms4 ms
Helderheid250 cd/m²250 cd/m²300 cd/m²
Contrastratio5000 : 15000 : 15000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °178 °178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °178 °178 °
Stroomverbruik (actief)27 W25 W30 W
Stroomverbruik (in standby)0.3 W0.3 W
Garantie
Garantie termijn1 jaar1 jaar

Conclusie

Hoewel de testscores van de BenQ GW2250HM, GW2450HM en GW2750HM niet in álle opzichten tot de beste behoren, neemt dat niet weg dat we zeer enthousiast zijn over de drie schermen. Van de drie kan de GW2250HM ons het minste bekoren, maar zelfs dat scherm is door zijn zeer concurrerende prijs nog altijd interessant. Met name voor zakelijke toepassingen in multimonitor-opstellingen of als goedkope optie voor surround-gaming (mits overdrive is aangezet) is dit scherm het overwegen waard. Dat geldt des te meer omdat vergelijkbare concurrerende modellen duurder zijn en veelal minder goed presteren - 22" is grotendeels een value segment waar topprestaties moeilijk te vinden zijn. We belonen de GW2250HM dan ook met een Bronze Award.

De GW2450HM zet zeer goede contrastwaardes neer en is na kalibratie een zeer interessant scherm voor beeldbewerking. De prijs is zeer scherp, al zijn er in dit segment veel kapers op de kust. Desalniettemin is het een prima koop en een Silver Award is op zijn plaats.

De GW2750HM is ten slotte een bijna uniek scherm, een niet-TN 27" monitor met zeer goede helderheid en contrast, uitstekende uniformiteit en veelbelovende kleurweergave. Kalibratie is vereist voor beeldbewerking, maar wie die moeite neemt heeft hier desalniettemin een uitstekende koop aan. Alleen de eerder geteste Iiyama ProLite X2775HDS-B1 overtreft dit scherm op veel punten met enige marge. Dat model beloonden we in een vergelijkingstest met een Bronze Award. De BenQ doet het wat minder qua kijkhoeken en contrast, maar biedt met hogere responstijden wel de betere all-round prestaties. Om die reden belonen we ook de GW2750HM met een Bronze Award.

BenQ GW2450HM

BenQ GW2250HM
BenQ GW2750HM


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Bronze Award BenQ GW2250HM

BenQ GW2250HM

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 4 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
BenQ GW2250M

BenQ GW2250M

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • 16 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award BenQ GW2450HM

BenQ GW2450HM

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 12 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award BenQ GW2750HM

BenQ GW2750HM

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 4 ms
 • 300 cd/m²
 • 5000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*