CM Storm Sentinel Advance II: een waardige opvolger?

9 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Gaming functionaliteiten
  3. 3. In de praktijk
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

De Sentinel Advance uit 2009 was CM Storm's eerste muis die specifiek gericht was op gamers. De Sentinel Advance II ziet er hetzelfde uit, maar is wel degelijk anders. Hoog tijd dus om eens wat beter te kijken naar de onderliggende techniek van deze nieuwe muis.

CM Storm Sentinel Advance II
CM Storm Sentinel Advance II

Vergeleken met de eerste Advance, is de voornaamste verbetering de verhoging in resolutie van de sensor naar 8200 DPI. Deze sensor wordt gemaakt door Avago Technologies en heet ADNS-9800. Voorheen maakte CM Storm gebruik van een 5600 DPI Twin-Eye laser sensor van Philips. Deze kent een aantal tekortkomingen, zoals jitter en een afwijking van de cursorpositie bij het optillen en neerkomen van de muis. Deze nieuwe sensor zou dat moeten verhelpen. De Sentinel Advance II is echter niet op alle vlakken vooruit gegaan. De sensor kan namelijk minder snelle bewegingen aan. Waar de eerste Sentinel Advance 235 inch per seconde af kon leggen, kan deze nieuwe uitvoering niet meer dan 150 inches per seconde aan. Op zich is dat geen probleem, want nog altijd ruimschoots snel genoeg.

CM Storm Sentinel Advance II
Het schermpje bovenop de muis

Verder is dit knaagdier voorzien van een ergonomische vorm voor rechtshandigen en vinden we wederom een schermpje bovenop, waarop informatie over het gekozen profiel en de gevoeligheid van de muis weergegeven wordt. Daarnaast is het ook mogelijk om een eigen logo hierop weer te geven, bijvoorbeeld van je eigen clan. Bij het scrolwiel kun je met een knopje wisselen tussen vijf profielen en is het mogelijk om per profiel tussen de vier aanwezige DPI-instellingen te wisselen. Met kleuren rondom en op het schermpje wordt aangegeven welk profiel is gekozen.

Gaming functionaliteiten

Een verbetering qua functionaliteit ten opzichte van het eerste model is de Storm Tactics Multiplier Key, die naar wens een van de browseknoppen vervangt. Als je deze knop indrukt, krijgen alle andere knoppen op de muis een tweede functie, waardoor je geen basisfuncties van de muis verliest voor macro’s. Deze functie was overigens ook al aanwezig op de Sentinel Zero-G. Ook een leuke extra is de mogelijkheid om de DPI standen in een profiel direct op de muis aan te passen, door een van beide DPI knoppen ingedrukt te houden en aan het scrollwiel te draaien. Op het schermpje kan je direct zien welke aanpassingen je maakt.

CM Storm Sentinel Advance II

Door het interne geheugen is het niet nodig om de software van de muis geïnstalleerd te hebben om van alle functies gebruik te maken. Het gewicht van de Sentinel Advance II kan ook aangepast worden. Onderop de muis is een vakje aanwezig waarin vijf gewichtjes van ieder 4,5 gram geplaatst kunnen worden. Hiermee verzwaar je de muis tot 134 gram in plaats van de standaard 110 gram.

In de praktijk

De Sentinel Advance II heeft een lang ontwerp, ligt comfortabel in de hand en heeft een inham voor de duim, waardoor deze niet over de muismat sleept. Voor de pink is een dergelijke inham niet aanwezig. De muis is slechts een beetje voorgevormd voor ringvinger en pink. De grip voor low sense gebruik is prima en we zijn ook erg tevreden over de prima lift-off distance van 1,1 mm, waardoor deze muis geschikt is voor alle typen gebruik, van low tot high sense. Verder zagen we ook geen problemen met versnellingen bij snelle bewegingen. Wel zien we een kleine afwijking van de cursor naar boven bij het neerkomen van de muis. Dit is een bekend probleem bij sensors van Avago, maar de afwijking is zo klein dat wij ons er niet druk over maken.

CM Storm Sentinel Advance II
De onderkant van de muis met compartiment voor de gewichtjes

De driversoftware is net als bij de vorige modellen redelijk druk, maar biedt wel veel instelmogelijkheden. Macro’s en scripts zijn mogelijk en de Storm Tactics Multiplier Key kan ingesteld worden. Daarnaast is het opvallend dat de sensor in stappen van 200 DPI ingesteld kan worden, maar niet in kleinere stapjes. Dit is een logisch gevolg van de beperkingen van de gebruikte sensor. Die kan dat nu eenmaal niet. Waren kleinere stappen wel mogelijk geweest, dan zou er interpolatie zijn toegepast, waardoor de prestaties van de muis hoogstwaarschijnlijk achteruit zouden zijn gegaan. Behalve de profielknop kunnen alle knoppen naar hartenlust aangepast worden.

CM Storm Sentinel Advance II
De driversoftware van de Sentinel Advance II

Conclusie

CM Storm heeft met de Sentinel Advance II een muis uitgebracht die uiterlijk niet veranderd is ten opzichte van eerdere Sentinel-muizen. Dat is geen probleem, want het ontwerp werkt goed en ook de functies zijn makkelijk te bereiken. Gelukkig innoveren ze naast de sensor ook de functionaliteit, bijvoorbeeld met de Storm Tactics Multiplier Key en de makkelijke aanpassing van de gevoeligheid zonder tussenkomst van software. Wij kunnen naast een kleine afwijking van de cursor voor low sense gebruik geen nadelen vinden bij deze muis. Zowel de lift-off distance, tracking, als de grip zijn prima in orde. De Sentinel Advance II is een zeer uitgebreide muis, die we ondanks zijn redelijk hoge prijs van gemiddeld 61 euro zonder meer aanraden.

CM Storm Sentinel Advance II


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

CM Storm Sentinel Advance II

CM Storm Sentinel Advance II

  • Laser
  • 8200 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*