Bowers & Wilkins P3 review - subliem geluid

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. B&W P3
 3. 3. Kristalhelder
 4. 4. Foto's
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Soms komt een product het HWI testlab in, dat weliswaar niet geheel in de lijn van onze reguliere testonderwerpen ligt, maar desondanks voldoende verrast om een review waard te zijn. Bespraken we onlangs de lichtgewicht Bluetooth headset van Plantronics, die een nieuwe standaard van miniaturisatie van hoofdtelefoons leek te zetten, dit keer is een bedraad model van Bowers en Wilkins aan de beurt, de P3. Een hoofdtelefoon annex headset met een extreem goede geluidskwaliteit.

Bowers en Wilkins is een naam van enige faam in de wereld van de betere audio-onderdelen, speakers in het bijzonder. Wij gaan verder niet in op reputatie en relatieve merites van merk A versus merk B, maar het is niet overdreven om te stellen dat B&W bij veel liefhebbers een naam heeft hoog te houden op het gebied van audiokwalieit.

Enige tijd geleden kregen we de gelegenheid om de P3 hoofdtelefoon uit te proberen, een model dat optioneel ook dienst kan doen als headset voor een mobiele telefoon - althans, voor Apple modellen. B&W levert apart een kabel mee met een tweepolige stekker voor standaard 3,5 mm aansluitingen.

De P3 is de kleine broer van de P5, die al langer op de markt is. De P5 is meer een 'over-het-oor' ofwel 'over ear' model, de P3 is 'on-ear' ofwel wordt gedragen op het oor. Goedkoop is de P3 niet: de adviesprijs bedraagt 199 euro en net als veel andere merken in het hogere prijssegment zorgt B&W ervoor dat deze hoofdtelefoon alleen verkocht wordt door partijen die zich houden aan die prijsstelling. Daarmee voert het een vergelijkbaar beleid als Apple, en de P3 is ook op dezelfde doelgroep gericht.

Dat is bijna jammer, want de geluidskwaliteit die de P3 levert is ook voor niet-Apple afficionado's de moeite waard. Wat krijg je voor de niet geringe investering die deze hoofdtelefoon vergt?

Bowers & Wilkins P3 Black

B&W P3

De B&W P3 wordt geleverd in een luxe verpakking, waarin je alle benodigdheden aantreft om de hoofdtelefoon te gebruiken. Aangezien het een model is dat bedoeld is voor gebruik onderweg, maakt een forse hardschalen etui onderdeel uit van de leveringsomvang. Fraai, maar het beperkt de mobiliteit wel.

Bowers & Wilkins P3 Black

Dat hoeft niet, want de P3 is al een erg rank vormgegeven hoofdtelefoon, met een design met een onmiskenbare retro look. Daar moet je van houden, laat dat gezegd zijn, maar hoewel de P3 misschien ouderwets oogt, is hij dat zeker niet. De oorkussens zijn van een materiaal gemaakt dat B&W 'akoestische stof' noemt - dat moet ervoor zorgen dat de middentonen helder doorkomen en de bassen niet weglekken. Tsja, dat is een lastig te beoordelen claim, behalve natuurlijk in de praktijk - daar komen we op terug.

Het schuim onder de stof is 'warmtegevoelig' en past zich aan de vorm van je oren aan. Na enige tijd dragen moet de P3 dus comfortabeler gaan zitten. Onze ervaring is dat dit ook inderdaad het geval is. Hoewel de oorstukken rechthoekig ogen, is het draagcomfort bovengemiddeld - voor een on-ear model is het beter dan we tot dusver hebben meegemaakt. Ook de kenmerkende druk van dit type hoofdtelefoon is slechts beperkt aanwezig. Bij warm weer blijft het wel sneller warm aanvoelen dan een in- of over-ear model, maar dat is inherent aan deze vorm.

Bowers & Wilkins P3 Black

Een bijzonder kenmerk van de oorkussens is dat ze afneembaar zijn: ze zitten vast met kleine maar sterke magneten. Hieronder is een rooster zichtbaar met daaronder de drivers en aansluitpunten voor de kabel. Die loopt apart naar beide oren (en dus niet via de hoofdband), en kan eenvoudig vervangen worden. Zoals gezegd wordt een versie voor iPhone (met volume, afspeelbediening en microfoon) en een standaardexemplaar meegeleverd.

Bowers & Wilkins P3 Black

Zoals te zien in bovenstaande foto kunnen de oorschelpen van de P3 worden ingeklapt. De scharnieren zijn erg stevig. Dat geldt ook voor de dubbele stalen draden waarlangs de lengte kan worden ingesteld: het oogt fragiel, maar is ijzersterk.

Constructie en draagcomfort zijn dus dik in orde, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit?

Kristalhelder

Het klinkt wat flauw omdat het zo'n cliché is, maar als we de geluidskarakteristiek van de B&W P3 met één woord zouden moeten omschrijven, dan is dat 'kristalhelder'. Voor een gesloten ontwerp klinkt deze on-ear hoofdtelefoon bijzonder transparant, met een extreem goede detaillering en een uitstekende sound stage.

Bowers & Wilkins P3 Black

Dat houdt in dat individuele instrumenten zeer goed te herkennen zijn en te plaatsen in een virtuele ruimte. De P3 heeft een opvallend eerlijke weergave: geen enkele frequentie wordt overdreven benadrukt of aangezet. Waar veel on-ear modellen, zeker gesloten hoofdtelefoons, een sterke nadruk op de bas hebben, is dat hier niet het geval. De bas is beslist aanwezig, maar overheerst niet.

We hebben de P3 met een grote selectie aan muziek beluisterd, zoals we altijd doen bij headsets en hoofdtelefoons. Hierbij viel op dat het qua genre geen kritisch model is: hij klinkt even goed met een klassiek pianoconcert van Mozart als met een klassiek rapnummer van LL Cool J. Bij de eerste waarderen we het detail van de instrumenten en de heldere hoge en middentonen, bij de tweede de kraakheldere dictie en de krachtige beat.

Kritisch

Bijzonder is dat de P3 weliswaar geen eigen 'kleur' lijkt mee te geven aan de muziek, maar toch ook niet zo klinisch klinkt als een stel studiomonitors. Wel deelt deze hoofdtelefoon een andere karakteristiek met die klasse van reproductie: de B&W P3 is meer dan gemiddeld kritisch met betrekking tot de geluidsbron. Lage bitrate mp3's of streaming audio, zeker van dynamischere stukken, vallen genadeloos door de mand. We zullen niet zo ver gaan om te stellen dat je deze headset alleen moet aanschaffen als je louter luistert naar ongecomprimeerde FLAC-bestanden of Super Audio CD's, maar een waarschuwing is op zijn plaats als je een muziekverzameling bezit met een wat gevarieerde samenstelling qua bron en kwaliteit.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Bowers & Wilkins P3.

Conclusie

Met een prijs van 199 euro is de B&W P3 verre van de goedkoopste hoofdtelefoon die je kan kopen. Je moet zonder meer een bovengemiddelde muziek- en audioliefhebber zijn om de aanschaf te overwegen. Het uitgesproken design zal ook sommigen de wenkbrauwen doen fronsen. Aan de andere kant, dat gaat ook op voor het glimmende plastic van Beats by Dre Solo HD's, die eenzelfde prijs moeten opbrengen. De esthetische kant van de keuze laten we dan ook aan de lezer.

Echter, als het ontwerp geen beletsel voor je is - of je vindt het juist een pluspunt - dan kunnen we zonder meer stellen, dat je van de aanschaf geen spijt zal krijgen. De B&W P3 is een van de beste hoofdtelefoons die we in ons lab hebben beluisterd, die zonder meer kan meekomen met duurdere modellen van merken als Grado, AKG of Beyer Dynamics.

De combinatie van zeer hoge geluidskwaliteit, draagcomfort en een doordacht ontwerp zorgt ervoor dat we de B&W P3 met een Hardware.Info Gold Award belonen.


Bowers & Wilkins P3

Bowers & Wilkins P3 Black


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Bowers & Wilkins P3 Black

Bowers & Wilkins P3 Black

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Gold Award Bowers & Wilkins P3 White

Bowers & Wilkins P3 White

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*