Adata XPG SX300 128GB vs. Crucial m4 256GB review: SSD's voor je Ultrabook

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Adata XPG SX300 en Crucial m4
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark7
 8. 8. PCMark7 (vervolg)
 9. 9. Iometer
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

In veel moderne laptops en Ultrabooks kun je een mSATA SSD naast de bestaande harde schijf plaatsen. Een ideale manier om te upgraden, maar is een mSATA SSD wel net zo snel als een normaal exemplaar? Hardware.Info test twee modellen.

SSD's in het kleine mSATA-formaat zijn al geruime tijd op de markt, maar tot nu toe zul je vermoedelijk hebben gedacht: "wat moet ik daar eigenlijk mee?". Anno 2012 is die vraag echter makkelijk te beantwoorden. Steeds meer laptops met een modern chassis hebben intern een ruimte voor een mSATA SSD, zie bijvoordeeld onderstaande foto van een MSI GE60 laptop. Waar bij conventionele laptops een upgrade naar een SSD betekent dat je de bestaande harde schijf eruit moet halen, kun je bij veel moderne laptops een mSATA SSD naast de harde schijf plaatsen. Het voordeel is duidelijk: de originele harde schijf van de laptop kun je gebruiken als dataschijf en je nieuwe SSD kun je gebruiken voor je besturingssysteem en programma's.

Bij de meeste Ultrabooks kun je hetzelfde doen. Vaak bevat een Ultrabook een relatief kleine SSD die alleen voor caching of soms zelfs puur voor je hibernation file wordt gebruikt. Door deze te vervangen door een mSATA SSD met een grotere capaciteit kun je de SSD opnieuw voor besturingssysteem en programma's gebruiken, terwijl je de harde schijf kunt laten zitten voor je data. Let wel op; sommige Ultrabooks zoals de ASUS Zenbooks maken geen gebruik van het mSATA formaat, maar van nog smallere, maar wel wat langere SSD's, zogenaamde Gumsticks in jargon. mSATA is echter wel met afstand het meest voorkomende formaat.

MSI GE60 0NC-072NL
In veel moderne laptops, zoals deze MSI GE60, kun je een mSATA SSD naast de bestaande harde schijf inbouwen.

We schreven het al, er komen steeds meer interessante mSATA SSD's op de markt. Wij vergelijken er twee: de Adata SX300 128GB en de Crucial m4 256GB. Niet alleen de onderlinge vergelijking is interessant, de belangrijkste vraag die we willen beantwoorden is of dergelijke mSATA SSD's net zo snel zijn als hun 2,5" tegenhangers.

Adata XPG SX300 en Crucial m4

De Adata XPG SX300 is gebaseerd op de bekende SandForce SF-2281 controller en daarmee familie van onder meer Adata's XPG XPG SX900/SX910 2,5" SSD's. Net als bij die modellen heeft Adata SandForces RAISE technologie uitgeschakeld, waardoor de volle 128 GB in plaats van 120 GB capaciteit beschikbaar is. De 128 GB wordt bewerkstelligd door vier 256 Mbit 25nm NAND-chips te plaatsen, waarvan de leverancier ons trouwens onbekend is. Zoals gebruikelijk bij SandForce SSD's is er geen cachegeheugen aan boord.

Adata claimt doorvoersnelheden tot 550 MB/s bij lezen en tot 505 MB/s bij schrijven. De SX300 128GB wordt geleverd met 3 jaar garantie en kost bij de enige shop die hem voert € 122, wat neerkomt op € 0,95 per GB.

Adata XPG SX300 128GB

Adata XPG SX300 128GB

De Crucial m4 behoeft natuurlijk geen nadere introductie, maar deze populaire SSD is ook verkrijgbaar in mSATA formaat. Net als zijn 2,5" soortgenoten maakt deze m4 gebruik van de Marvell 88SS9174 controller. Crucial belooft bij het door ons geteste 256 GB model leessnelheden tot 500 MB/s en schijfsnelheden tot 260 MB/s. Ook op deze SSD vinden we vier NAND-chips, maar daarnaast ook 128 MB DRAM buffergeheugen.

De Crucial m4 256 mSATA kost gemiddeld € 212, wat neerkomt op € 0,83 per GB. Dat betekent dat er (vrijwel) geen prijsverschil is tussen de normale m4 en de mSATA variant. De garantie bedraagt 3 jaar.

Crucial m4 256GB (mSata)

Crucial m4 256GB (mSata)

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Dit bord heeft geen mSATA-slot, maar daarvoor gebruiken we een mSATA-naar-SATA converter. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Grafieken

Alle grafieken plaatsen we telkens twee maal onder elkaar; de bovenste met 120/128 GB SSD's, de onderste met 240/256 GB SSD's. De twee mSATA drives hebben rode balkjes, overige SSD's zijn blauw.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

Bij de 4k read test scoort de SX300 vrijwel gelijk aan de SX900, zo'n 135 MB/s. De mSATA-versie van de m4 pakt net als zijn SATA-tegenhanger de koppositie in de 256 GB grafiek.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4k blokken is de Adata SX300 opvallend genoeg wat sneller dan de 2,5" varianten van dezelde fabrikant. Ook hier een prima resultaat voor de m4.

1MB lezen

Het lezen van 1 MB datablokken toont in feite de maximale doorvoersnelheid in de praktijk. Beide mSATA SSD's tikken de maximale snelheid van de SATA600-bus aan.

1MB schrijven

Bij de 1MB schrijftest zien we de maximaal haalbare doorvoersnelheid bij schrijven. Nogmaals: Atto werkt met comprimeerbare data en dus mag het niet verwonderlijk zijn dat de op SandForce gebaseerde Adata SX300 hier zéér hoog scoort.  De mSATA variant van de m4 zit opnieuw op hetzelfde niveau als de normale uitvoering: deze test is niet de sterkste kant van deze SSD.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

Bij de Adata SX300 128GB komen we op een score van 538 punten, een niveau gelijk aan de 2,5" Adata SX900. Bij de Crucial m4 256GB komen we uit op 685 punten. Helaas hebben we de normale m4 nooit in AS SSD getest en hebben we ook geen exemplaar in ons lab om dat alsnog te doen.

4k blokken lezen - single threaded

Het lezen van 4k datablokken met één thread tegelijkertijd doen beide SSD's met een dikke 21 MB/s.

4k blokken lezen - 64 threads

Bij het lezen van 4k datablokken met 64 tegelijkertijd is de SX300 met 123,3 MB/s iets sneller dan het gros van de SandForce SSD's. De 178,7 MB/s van de Crucial m4 mSATA is in vergelijking met andere SSD's van dezelfde capaciteit wat laag.

Sequentiëel lezen

Bij sequentieel lezen zien we respectievelijk zo'n 480 en 500 MB/s, prima scores voor beide SSD's.

4k blokken schrijven - single threaded

Het schrijven van 4k datablokken gaat beide SSD's goed af, zoals te zien in de grafieken.

4k blokken schrijven - 64 threads

Bij het schrijven van 4k datablokken met 64 threads meten we 175 MB/s bij de SX300, een uitstekende waarde voor een SandForce SSD. De m4 256 GB komt op 214,6 MB/s.

Sequentiëel schrijven

Omdat AS SSD met oncomprimeerbare data werkt, verliezen de SandForce drives hier hun charme. De SX300 128 GB schrijft met 183,4 MB/s, bij de m4 256GB rapporteert AS SSD 276,2 MB/s.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

De Adata SX300 128GB zet een score neer van 68256 punten en eindigt daarmee in de top 5 van door ons geteste 120/128 GB SSD's. De Crucial m4 256GB mSATA scoort 70107 punten en ook dat is van grote klasse. Opnieuw zien we dat het vrijwel geen verschil bestaat tussen de normale m4 en de mSATA-variant.

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

De SX300 scoort 5282 punten, een gemiddeld resultaat voor een Serial ATA 600 SSD en in lijn met de 2,5" uitvoering, de SX900 128GB. Bij de Crucial m4 256 GB komen we uit op 5099 punten, een fractie minder dan de meeste SATA600 SSD's, maar opnieuw wel een score identiek aan de 2,5" uitvoering.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen.

Conclusie

We hadden het stiekem al verwacht, maar het is mooi dat het bewezen is: mSATA SSD's zijn ondanks hun kleine formaat net zo snel als 2,5" varianten. De geteste Adata SX300 128GB scoort in bijna alle benchmark vrijwel identiek aan de op dezelfde controller gebaseerde Adata SX900 128GB. De Crucial m4 256GB mSATA blijkt identiek te presteren aan de normale m4 256GB.

Dat maakt dat beide SSD's prima keuzes zijn om moderne laptops of Ultrabook mee te upgraden. We schreven het al op de eerste pagina: in menig laptop met een modern chassis is het mogelijk om een mSATA-module naast de harde schijf te installeren. Op die manier kun je upgraden naar een SSD en de harde schijf laten zitten als dataschijf. Dat is veel slimmer dan de harde schijf vervangen door een 2,5" SSD. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten, want zi zijn praktisch hetzelfde geprijsd als hun 2,5" broers, al geeft het feit dat de Adata slechts bij een leverancier beschikbaar is wel een vertekend beeld. 

Beide SSD's zijn zeker niet state-of-the-art: met de komst van producten als de Plextor M5 Pro en OCZ Vertex 4 zijn er inmiddels SSD's die overall beter presteren. Maar de verschillen zijn klein, zoals ook de PCMark7 benchmark toont. Aan beide mSATA SSD's doe je een prima koop, waarbij de lage prijs per GB van de Crucial m4 natuurlijk een duwtje in de rug is.


Adata SX300 128GB
Crucial m4 mSATA 256GB
 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Adata XPG SX300 128GB

Adata XPG SX300 128GB

 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 505 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Silver Award Crucial m4 256GB (mSata)

Crucial m4 256GB (mSata)

 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9174
 • 500 MB/s
 • 260 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
0
*