Wireless LAN producten vergelijkingstest

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hoe werkt het?
  3. 3. Sitecom Wireless Home Networking Kit
  4. 4. Dynalink PC-Card / PCI Modellen
  5. 5. Sitecom PC-Card / PCI Modellen
  6. 6. Access Points
  7. 7. Vergelijkingstabel en Conclusie
  8. 11 reacties

Inleiding

Inleiding

Bij veel lezers is het waarschijnlijk niet meer weg te denken: een netwerk. Onder netwerk verstaan we dan de bekabeling tussen een aantal computers om op die manier de aangesloten PC’s onderling te laten communiceren. Hadden vroeger vooral de wat grotere bedrijven een netwerk in huis, tegenwoordig vinden we het in de meeste huishoudens meer dan één PC. Ook de functionaliteit van het netwerk is de laatste jaren ingrijpend veranderd. De tijd dat een netwerk alleen gebruikt werd om data van de server naar de cliënt te verzenden is allang voorbij. Tegenwoordig wordt een netwerk vooral gebruikt om allerlei spellen te doen met huisgenoten. Een netwerk wordt tevens vaak gebruikt voor het delen van de internetverbinding. Zo maakt één PC verbinding met het internet via een (kabel/ADSL) modem en zijn alle andere PC’s met behulp van een stukje software en een netwerk tegelijkertijd op het internet aangesloten.

Zoals gezegd worden twee PC’s in een netwerk met een kabel op elkaar aangesloten. Zo’n kabel kan dan bijvoorbeeld een coax- (ook wel BNC genoemd), UTP- (United Twisted Pair) of glasvezel-kabel zijn. Juist zo’n kabel kan tegenwoordig de bottleneck zijn in het gebruik van een netwerk. Om bijvoorbeeld met een notebook in de woonkamer of keuken te zitten en aangesloten te zijn op het netwerk, vereist dat daar een netwerkaansluiting is. Gelukkig kan het makkelijker: met behulp van het WLAN (Wireless Local Area Network), oftewel draadloos netwerk.

Van distributeur Pirox International BV ontvingen wij voor deze test een Wireless Home Networking Kit van Sitecom. Verder ontvingen we van hen ook nog een PCMCIA- en een PCI-kaart model. Distributeur 2L International BV stuurde ons een PCMCIA- en PCI-kaart model van de Dynalink WLAN devices. 
Voordat we beginnen met de beschrijving van de producten zelf, is het zinvol eerst stil te staan bij hoe zo’n WLAN nu eigenlijk werkt. 

0