Plextor M5 Pro 256GB review: nieuwe records!

30 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks
 3. 3. Atto Disk Benchmark
 4. 4. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 5. 5. PCMark Vantage
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Iometer
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Halverwege vorige maand publiceerden we een test van de nieuwe Plextor M5 Pro SSD, gebaseerd op een nieuwe generatie Marvell-controller. Helaas hadden we destijds alleen een 128 GB exemplaar tot onze beschikking. Inmiddels hebben we ook de 256 GB uitvoering getest. Mag ook deze zich de snelste SSD van dit moment noemen?

De nieuwe controller van de M5 Pro is de Marvell 88SS9187, die we onder een andere naam eerder al tegen kwamen in de OCZ Vertex 4. Vooralsnog is Plextor naast OCZ de enige die de nieuwe chip gebruikt: we hadden inmiddels wel al wat meer aankondigingen verwachten, maar die blijven vooralsnog uit. In onze Plextor M5 Pro 128GB review lees je meer achtergrondinformatie over de nieuwe controller en de daarop gebaseerde M5 SSD's.

Plextor M5 Pro 256GB

De 256 GB uitvoering wijkt af van het eerder geteste 128 GB exemplaar door de aanwezigheid van 512 MB in plaats van 256 MB buffergeheugen. Plextor belooft bij deze SSD leessnelheden tot 540 MB/s en schrijfsnelheden tot 450 MB/s. Ook dit exemplaar maakt gebruik van state-of-the-art 19nm ToggleFlash geheugenchips van Toshiba en wordt door Plextor voorzien van 5 jaar pick-up-and-return garantie. Ook deze 256GB uitvoering is 7mm dik en past daarmee in alle laptops met een 2,5" positie.

Plextor M5 Pro 256GB

Plextor M5 Pro 256GB

De SSD kost gemiddeld 273 euro en heeft daarmee een prijs-per-GB van € 1,07. Bedragen boven de euro zijn we eigenlijk niet meer gewend, maar eerlijk is eerlijk: het is veel minder dan we van Plextor gewend zijn. Net als voor alle andere soorten producten geldt, geldt ook voor SSD's: wil je het snelste, dan betaal je er wat meer voor.

Bij de 128 GB uitvoering concludeerden we dat de M5 Pro de snelste 120/128 GB SSD is die we ooit hebben getest. Benieuwd of dat ook geldt voor het 256 GB exemplaar? We hebben het uiteraard uitvoerig getest.

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Grafieken

In de grafieken hebben we alle nog goed verkrijgbare door ons geteste 240 / 256 GB SSD's opgenomen. De Plextor M5 Pro 256 GB is te herkennen aan rode balkjes.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

4k datablokken lezen doet de M5 Pro met 223,9 MB/s, een uitstekende score.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4k blokken komen we uit op 209,5 MB/s. De meeste SandForce SSD's zijn sneller, vanwege de compressietruc. Opvallend is dat de firmware van de op dezelfde controller gebaseerde Vertex 4 in deze test beter scoort.

1MB lezen

Het lezen van 1 MB datablokken toont in feite de maximale doorvoersnelheid in de praktijk. 544 MB/s tikt het maximaal haalbare bij Serial AT 600 aan.

1MB schrijven

Bij de 1MB schrijftest zien we de maximaal haalbare doorvoersnelheid bij schrijven. Nogmaals: Atto werkt met comprimeerbare data en dus mag het niet verwonderlijk zijn dat vrijwel alle SandForce SSD's hier de 500 MB/s voorbij streven. 459 MB/s is voor een SSD zonder compressietrucs super goed.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

We komen uit op een totaalscore van 1084 punten. Een fractie beter dan de OCZ Vertex 4 en daarmee een nieuw record!

4k blokken lezen - single threaded

Het lezen van 4k datablokken met één thread tegelijkertijd doet de SSD met 29,2 MB/s, de best gemeten score tot nu toe.

4k blokken lezen - 64 threads

Bij het lezen van 4k datablokken met 64 tegelijkertijd meten we 366,1 MB/s. Ook dit is een nieuwe recordscore.

Sequentiëel lezen

We meten 525,7 MB/s voor sequentieel lezen, ook hier eindigt de M5 Pro bovenaan in de grafiek.

4k blokken schrijven - single threaded

Het schrijven van 4k datablokken met één tegelijk gaat met 58 MB/s. Hoewel nog altijd een prima score, blijkt dit in vergelijking met andere SSD's de achilleshiel van de M5 Pro.

4k blokken schrijven - 64 threads

Bij 4k writes met 64 threads komen we uit op 299 MB/s, waarmee de M5 Pro samen met de Vertex 4 bovenaan in de grafiek staat.

Sequentiëel schrijven

Ongecomprimeerde data kan met 447 MB/s sequentieel geschreven worden. Opnieuw laat de M5 Pro samen met de Vertex 4 alle bestaande SSD's duidelijk achter zich.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

73079 punten is een nieuw record, de M5 Pro is de snelste 256GB SSD tot nu toe!

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Ook in deze benchmark een topscore: 5431 punten, slechts 15 punten onder de hoogst gemeten waarde.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen.

Met een score van 92892 4k read IOPS komt de Plextor M5 Pro akelig dicht in de buurt van de magische 100.000 grens.

Conclusie

De conclusie die we trokken bij de Plextor M5 Pro 128GB kunnen we één op één doorzetten naar het 256GB exemplaar: ook dit is de snelste SSD die je binnen het segment kunt krijgen. Nieuwe records in AS SSD en PCMark Vantage en op 15 punten na ook de hoogste score in PCMark 7. Top!

De prijs van € 273 is natuurlijk relatief hoog; inmiddels hebben vrijwel alle SSD's een prijs (ruim) beneden de € 1 per GB. Maar goed, voor de snelste SSD ter wereld moet je uiteraard wel wat meer betalen. De hoge prestaties, de goede garantievoorwaarden en de prima track-record van zowel Marvell als Plextor maakt dat de M5 Pro ondanks de relatief hoge prijs toch een uitstekende keuze is.


Plextor M5 Pro 


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Plextor M5 Pro 256GB

Plextor M5 Pro 256GB

 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 540 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*