ASUS RT-AC66U review: RT-N66U aan de doping

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Geen easter egg meer
 3. 3. Interface en mogelijkheden
 4. 4. Foto's en screenshots
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: 802.11ac
 12. 12. Testresultaten: stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Met de RT-N66U bracht ASUS naar eigen zeggen een regelrechte knaller op de markt. Als we het bedrijf moeten geloven, dan zijn ze niet aan te slepen, zo goed verkoopt hij. Wat ons betreft is dit succes zeker verdiend, want het is gewoon een uitstekende router. Met de RT-AC66U heeft ASUS de RT-N66U gepakt en er op 5 GHz een 802.11ac-module ingestopt in plaats van de 802.11n-module die in de RT-N66U zit. Wij gingen ermee aan de slag om te kijken hoe snel hij is.

Asus RT-AC66U

Het gaat bij deze review met name om de prestaties die we hebben gemeten bij het testen. Dit om de eenvoudige reden dat de RT-AC66U exact hetzelfde beestje is als de RT-N66U, die we eerder dit jaar al eens uitgebreid hebben besproken. Wil je dat allemaal (nogmaals) lezen, dan verwijzen we je graag naar de review van die router. We richten ons hier op de verschillen tussen de RT-AC66U en de RT-N66U. Aangezien die verschillen alleen te zien zijn in de hardware, laten we de software grotendeels voor wat hij is. Mocht je geïnteresseerd zijn in de interface, dan kun je die op een van de volgende pagina's in zijn geheel doorbladeren.

Asus RT-AC66U

Geen easter egg meer

Uiterlijk moet je goed kijken om het verschil te zien tussen de RT-N66U en de RT-AC66U. Eigenlijk kun je het alleen maar zien aan de modelnaam die op de behuizing is aangebracht. ASUS levert ook bij dit model weer een steun mee waarmee het mogelijk is om de RT-AC66U rechtop te zetten, de positie die volgens ASUS de beste resultaten oplevert als het gaat om draadloze prestaties. In tegenstelling tot de ac-router van Netgear (die we enige tijd geleden bespraken), kun je het model van ASUS wel op meerdere manieren plaatsen. De Netgear heeft een vaste voet, waardoor het niet mogelijk is om hem plat te leggen of op te hangen. Dat is bij de ASUS dus wel mogelijk.

Schroeven we het apparaat open, dan valt overigens wel meteen op dat we hier niet te maken hebben met hetzelfde bordje als bij de RT-N66U. Het easter egg dat we daarop aantroffen in de vorm van de microSD-aansluiting is er afgehaald. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want je moet een garantiesticker verbreken om de behuizing open te schroeven, waardoor dit iets is wat niet veel gebruikers zullen gaan doen. Zeker niet als je bedenkt dat je hier te maken hebt met een product dat op dit moment gemiddeld nog ruim 190 euro kost.

Asus RT-AC66UAsus RT-N66U
Links het bordje van de RT-AC66U, rechts dat van de RT-N66U, waar je linksbovenin het microSD-slot ziet.

Voor het overige zien we wel veel bekends op het bordje. Er zit weer een metalen plaat aan de onderkant, die je eerst moet loshalen om de heatsink te verwijderen. Qua chips zien we dat we hier ook onderhuids te maken hebben met praktisch dezelfde router als de RT-N66U. Aangezien Broadcom op dit moment de enige leverancier is die 802.11ac-chips voor routers op de markt heeft, zal het niemand verbazen dat ook deze ASUS over chips van dit merk beschikt om de 5 GHz-frequentie aan te sturen. Naast deze BCM4360-chip zien we daarnaast dezelfde chips als die in de RT-N66U zitten, namelijk een BCM4706 als CPU, een BCM4331 voor 2,4 GHz en twee keer 128 MB Samsung RAM-geheugen. Hiermee is de dubbele hoeveelheid werkgeheugen het enige waarmee de ASUS zich onderscheidt van de andere 802.11ac-routers van Buffalo en Netgear die we tot nu toe hebben gezien. Zelfs de switch is hetzelfde (een BCM53125).

Voor de geïnteresseerden hebben we hieronder wat foto's geplaatst van het bordje van de ASUS RT-AC66U.

Interface en mogelijkheden

Als we de ASUS RT-AC66U aansluiten, dan zien we ook weinig verrassingen ten opzichte van de RT-N66U. Dat vinden we op zich geen enkel probleem, want dat functioneert over het algemeen prima. Met name het startscherm is erg overzichtelijk. Je hoeft bijvoorbeeld niet via allerlei omwegen naar een DHCP-tabel te navigeren, maar kunt in het startscherm gewoon met een klik op de knop voor aangesloten clients en ziet dan meteen alle apparaten die aangesloten zijn op de router. Het zit grafisch allemaal heel aardig in elkaar. Het enige waar de interfaces van ASUS wel regelmatig last van hebben is hier en daar wat gebrekkig Engels, met name in de instructies die je krijgt als je een bepaalde instelling wilt doorvoeren. Ook is er een probleem met de naam die ASUS zelf aan de webinterface heeft gegeven. In plaats van het ip-adres van de router, voer je bij deze ASUS 'asusnetworks.net' in. Als je verbonden bent met het internet terwijl je dit doet, functioneert deze naam af en toe niet meer, maar resulteert in een web-search naar de term.

Asus RT-AC66U

ASUS gaat met de RT-AC66U ook gedeeltelijk mee in de bescheiden race naar de wolken die we ook zien bij andere routerfabrikanten. Op deze router zit namelijk iets wat ze bij ASUS AiCloud noemen, een naam die bepaalde associaties oproept met een dienst van Apple. Vergeleken met de interpretaties van de cloud zoals we die aantreffen bij andere routerfabrikanten, doet ASUS het duidelijk wat rustiger aan. Ze gaan bij lange na niet zover als Cisco, dat met Connect Cloud feitelijk alles wat je als lokaal zou kunnen bestempelen in de cloud parkeert. D-Link doet het weliswaar iets rustiger aan dan Cisco als het op de cloud aankomt, maar ook bij de cloud-routers van die fabrikant is het mogelijk om online via Mydlink of via apps voor zowel Android als iOS instellingen in de router te veranderen. Zo is het mogelijk om je gastnetwerk aan of uit te zetten op deze manier.

ASUS richt zich met AiCloud niet op het op afstand veranderen van instellingen van de router maar maakt het mogelijk om bijvoorbeeld aangesloten harde schijven in de cloud toegankelijk te maken. Niet alleen bestanden op aangesloten opslagmedia worden op deze manier beschikbaar gesteld voor jezelf en anderen (de rechten kun je zelf toewijzen en beheren), maar ook bestanden op pc’s in je thuisnetwerk. Via een webinterface kun je de bestanden ook eenvoudig benaderen, waarna je bijvoorbeeld videobestanden in je browser kunt bekijken. Het is dankzij een koppeling met Google Docs ook mogelijk om bestanden te editen in je browser. Er zijn uiteraard talloze manieren om dit te bewerkstelligen, maar het zal voor veel gebruikers toch wel handig zijn dat het een functie is van de router.

Asus RT-AC66U

Foto's en screenshots

Specificaties

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamRT-AC66U
ProductcodeRT-AC66U
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Totale WiFi-snelheid1750 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
WiFi-snelheid 2,4 GHz450 Mbit/s
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
WiFi-snelheid 5 GHz1300 Mbit/s
Aantal antennes3
Antennes intern/externExtern
Verwisselbare antenne(s)
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Wifi-bandenDual-band
Mesh
Mesh-ondersteuning
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1X authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
Poorten beperking lokale PC's
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
Waarschuwingen / log-bestanden via e-mail
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Lan Poorten Prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test3.0.0.4.270
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Fysieke eigenschappen
USB 2.02
USB 3.00
Afmetingen: Hoogte met antennes maximaal16 cm
Afmetingen: Hoogte4.3 cm
Afmetingen: Breedte21.7 cm
Afmetingen: Diepte15.2 cm
Gewicht router zonder adapter en kabel596 gram

Testprocedure

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, een veelgebruikt pakket om doorvoersnelheden binnen een netwerk te meten. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we meerdere BTO-laptops met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router.

We hebben de testprocedure in de afgelopen maanden wat aangepast. We doen nog steeds de test op 10 meter met line of sight, maar zijn gestopt met de test op 20 meter. Om een wat meer realistische gebruikssituatie te creëren hebben we een test op 3 meter toegevoegd aan de procedure. We hebben tevens een test toegevoegd waarbij we drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router die we aan het testen zijn, aansluiten. Op die manier krijgen we een beeld van wat de router aankan als hij behoorlijk zwaar belast wordt en zien we wat de bandbreedte is die de router aan de verschillende laptops toewijst. We testen de draadloze snelheden op twee verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Bij een 802.11ac-router zoals de ASUS RT-AC66U testen we uiteraard ook de snelheid via die standaard. Dit doen we op 3 en op 10 meter. Om dit te bewerkstelligen maken we gebruik van een tweede router, die we in bridge-modus zetten.

Testresultaten: bekabeld

Tot voor kort zagen we nog wel eens wat verschillen bij de bekabelde tests. Het komt tegenwoordig echter steeds vaker voor dat ook bij de WAN naar LAN test de volledige bandbreedte (na aftrek van wat overhead) van gigabitpoorten wordt benut. De ASUS RT-AC66U is hierop geen uitzondering.

In de grafieken op deze en volgende pagina's hebben we de ASUS RT-AC66U voorzien van een rood balkje. De andere ac-routers die we hebben getest, hebben een zwart balkje gekregen. We hebben er verder voor gekozen om nog enkele high-end routers toe te voegen aan de grafieken. Zo krijg je een redelijk beeld van wat de extra centen die je neer moet leggen voor de RT-AC66U opleveren ten opzichte van de duurdere 450 Mbps-routers.

Testresultaten: 3 meter

We doen de test op drie meter nog niet zo heel erg lang, dus we hebben hier nog niet zo heel veel resultaten. De ASUS RT-AC66U zet hier in ieder geval resultaten neer die er mogen zijn.

Testresultaten: 10 meter

Bij de test op 10 meter hebben we meer vergelijkingsmateriaal. De scores van de ASUS RT-AC66U zijn hier op zich niet slecht, maar halen het over het algemeen niet bij die van de snelste routers van het moment, waaronder de RT-N66U. Het is natuurlijk wat vreemd dat hij met grotendeels dezelfde hardware niet dezelfde scores haalt als zijn illustere voorganger. Wellicht dat de firmware nog niet helemaal stabiel is, of dat er op het bordje toch meer zaken zijn veranderd dan op het eerste gezicht lijkt. Wij hebben het in ieder geval meerdere keren getest en kwamen niet hoger uit dan de scores hieronder. Overigens zijn alleen de scores van de bovenste en de onderste grafiek hieronder zo verschillend dat ze niet te verklaren zijn aan de hand van de 'foutmarge' van ongeveer 10 procent die je bij iedere benchmark in het achterhoofd moet houden.

Testresultaten: 3 laptops tegelijk

De maximale bandbreedte meten wanneer er een enkele laptop draadloos is aangesloten is op zich interessant, maar het is ook interessant om te zien hoe de verschillende routers de bandbreedte verdelen als er meerdere apparaten draadloos verbonden zijn. Om hier een beeld van te krijgen voegen we naast de laptop op 3 en de laptop op 10 meter ook nog een derde laptop toe in de ruimte waarin we testen. We creëren hierbij zoveel mogelijk een waaiervorm, zodat de router een zo breed mogelijk oppervlak moet bestrijken. De scores van de ASUS RT-AC66U liggen natuurlijk iets lager dan bij de tests waarbij we maar een laptop draadloos met de router verbinden, maar niet veel.

Testresultaten: 802.11ac

Waar het bij de ASUS RT-AC66U natuurlijk ook om gaat, zijn de prestaties van de 802.11ac-module in de router. Die zijn in een woord uitstekend. Op 3 meter presteren de ASUS en de Netgear ongeveer hetzelfde. Het verschil zit hem echter in de prestaties op grotere afstand. De RT-AC66U verliest bijna niets van zijn snelheid op 10 meter. We moeten hierbij wel aantekenen dat we deze snelheid alleen maar halen als we een Netgear R6300 gebruiken als bridge. Met een tweede ASUS RT-AC66U komen we niet boven de 200 Mbit/s. Ook hier zien we dus weer (net als bij de test op 10 meter), dat de RT-AC66U nog niet alles uit de kast kan halen.

Testresultaten: stroomverbruik

Een router staat bij de meeste consumenten waarschijnlijk het grootste gedeelte van de tijd aan zonder dat het apparaat bezig is. De ASUS RT-AC66U is uiteraard geen bijzonder zuinig model, maar dat is geen enkele router van dit kaliber.

Conclusie

Uiteindelijk gaat het bij de ASUS RT-AC66U om twee dingen. Ten eerste moet je hem afzetten tegen de andere ac-routers die we tot nu toe hebben getest. Dan kun je niet anders dan concluderen dat de ASUS duidelijk beter presteert dan de Buffalo en de Netgear. Een tweede overweging moet uiteraard zijn of je 802.11ac op dit moment moet verkiezen boven 802.11n en dan natuurlijk met name de RT-N66U van ASUS zelf, wat naar onze mening toch een van de beste 802.11n-routers is die je op dit moment aan kunt schaffen. Met het oog op de toekomst is het misschien geen gek idee om nu al voor 802.11ac te kiezen. ASUS laat zien dat het qua hardware op zich wel goed zit. Het lijkt er echter op alsof een en ander niet altijd de optimale prestaties kan leveren. De resultaten die de RT-AC66U op 802.11n behaalt zijn zeker niet slecht, maar halen het toch niet altijd bij die van de RT-N66U. Ben je voornamelijk op zoek naar uitstekende prestaties op 802.11n en ben je nog helemaal niet bezig met 802.11ac, dan zouden we je aanraden om geld uit te sparen en de RT-N66U te nemen voor gemiddeld 145 euro in plaats van de RT-AC66U voor gemiddeld ongeveer vijftig euro meer (192 euro). Wil je echt nu al een 802.11ac-router hebben en ook profiteren van de snelheid, dan zou je op basis van onze test op dit moment dus het beste een ASUS RT-AC66U en een Netgear R6300 kunnen kopen, waarbij de laatste fungeert als bridge.

Als we alleen zouden kijken naar de 802.11ac-prestaties van de RT-AC66U, dan zou een award op zijn plaats zijn, maar als we alle facetten meenemen in onze overweging, moeten we toch concluderen dat er toch zo hier en daar nog wel wat schort. Het is wat ons betreft dus wel de interessantste ac-router van het moment, maar niet de interessantste router in het algemeen.

Asus RT-AC66U


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Asus RT-AC66U

Asus RT-AC66U

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • Mesh-ondersteuning

96,99 €

7 winkels
0
*