Fractal Design Define R4 review: verfijning in stilte

34 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Fractal Design timmert alweer de nodig jaren in stilte aan de weg. In stilte omdat het bedrijf niet al te zeer op de eigen trom slaat, maar ook in stilte omdat het behuizingen levert waarbij een stille koeling een belangrijk kenmerk is. Ondertussen heeft het zijn eigen schare trouwe gebruikers, die gecharmeerd zijn van de strakke lijnen, kwaliteitsmaterialen en goede testresultaten. In het verleden waren we meermaals zeer te spreken over producten van dit merk. Enige tijd terug introduceerde het de vierde editie van haar 'Define' vlaggenschip, de R4. Met enige vertraging arriveerde deze Fractal Design Define R4 in ons lab. Wij testen de behuizing en vergelijken hem met diverse andere stille behuizingen.

De Define R4 is net als zijn voorgangers voorzien van geluidsdempende matten in de zijpanelen; geluidsdempend materiaal is ook in het voorpaneel aangebracht. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de geluidsproductie, maar ook voor de koeling. In onze laatste test van stille behuizingen, in het kader van de Corsair Obsidian 550D en de Cooler Master Silencio 650, bleek dat behuizingen in deze klasse duidelijk slechter scoren qua koelprestaties - dermate slecht zelfs, dat ze veelal alleen een instap- of midrange systeem zouden moeten herbergen.

Met een gemiddelde prijs van net geen 100 euro is de Fractal Design Define R4 toch bepaald geen instap- of midrange behuizing. We zijn dan ook benieuwd hoe hij het er vanaf gaat brengen.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

In de vergelijking

Zoals gezegd vergelijken we de Define R4 met een aantal andere behuizingen waarbij een stille werking van het in te bouwen systeem hoog in het vaandel staat. Deze zijn ook qua uiterlijk best vergelijkbaar. Niet geheel toevallig, want een deurtje voor het voorpaneel hoort er een beetje bij: het dempt het geluid al van nature en met een absorberende mat erin werkt het helemaal goed. Helaas zorgt het er ook voor dat de luchttoevoer flink beperkt wordt.

In bovenstaande tabel is te zien dat de geteste modellen behoorlijk vergelijkbaar zijn qua intern volume, al zijn er ook duidelijke uitschieters. Met een volume van 57,8 dm³ (afgaande op de buitenmaten) is de Define R4 goed vergelijkbaar met de Obsidian 550D van Corsair. Die kost gemiddeld wel zo'n 30 euro meer, dus het is interessant om te zien hoe deze twee zich tot elkaar verhouden. De voorganger R3 is niet opgenomen in het overzicht, omdat die niet op een vergelijkbare manier is getest. Uiteraard staan we wel even stil bij de verschillen met de vorige versie.

Uiterlijk

Zoals op de vorige pagina te zien is, is de Fractal Design Define R4 een eenvoudige, sobere verschijning met strakke lijnen. Op een afstandje zie je eigenlijk geen verschil met voorganger Define R3, maar dat is er wel degelijk. In deze vergelijkingstabel zie je ze naast elkaar. De Define R4 is verkrijgbaar in de kleuren Arctic White, Titanium Grey en Black Pearl - wij bekeken hem in de laatstgenoemde uitvoering.

Een opvallend verschil is de breedte: de Define R4 is met 23,2 cm bijna 3 cm breder dan de voorganger, ruimte die blijkens de beschrijving van Fractal Design zelf ten goede komt aan het wegwerken van kabels achter de moederbordplaat. Ook de hoogte en diepte zijn licht toegenomen ten opzichte van het vorige model; het totale volume is met 57,84 dm³ flink hoger dan de 49 dm³ van de R3. Een ander opvallend verschil is het toegenomen gewicht: de R4 is met 12,8 kilo bijna 3 kilo zwaarder dan de R3. Qua front-aansluitingen is ook wat veranderd: de R4 ruilt twee keer usb 2.0 en eSATA in voor twee keer usb 2.0 en twee keer usb 3.0. Een vooruitgang wat ons betreft.

Goed, de R4 zelf dan. Zoals gezegd beschikt deze over een deurtje aan de voorzijde, dat naar links openslaat. Het kan niet op een andere positie bevestigd worden. Je kan deze kast dus beter niet rechts van je neerzetten, als je vaak achter het deurtje moet zijn.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

Daar is op zich niet veel reden toe, want alle knoppen zitten op de bovenkant en hoewel de afdekklepjes achter het deurtje anders doen vermoeden, zijn dit geen uitneembare sledes voor hot-swappable harde schijven, maar gewoon afdekklepjes voor een tweetal 5,25" apparaten. Verder wordt de voorkant gedomineerd door een rooster, met daarachter een stoffilter en een ventilator. Helaas is het plastic dat hier is gebruikt wat dunner dan wat we eerder zagen. We kunnen ons voorstellen dat dit op termijn minder stevig klemt en dan gaat rammelen.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

De bovenkant van de Define R4 biedt aan de voorkant de genoemde usb-aansluitingen en de power- en resetknoppen, alsmede audio in- en uitgangen. Verder zien we twee roosters aan de bovenzijde. Die zijn afgesloten, maar eventueel kan je de afsluiting losschroeven en hier fans monteren. Uiteraard gaat dat ten koste van de geluidsdempende werking. Zo'n constructie zien we ook in enkelvoud in het linkerpaneel.

Aan de achterkant valt een verticaal geplaatst slot voor een insteekkaart op, handig voor bijvoorbeeld wat extra usb-aansluitingen via een interne header. Nog opmerkelijker: de vrijwel standaard openingen voor slangen van waterkoeling zijn in deze kast afwezig!

Intern en koeling

De interne ruimte van de Fractal Design R4 is riant, zeker voor een behuizing met deze hoogte en diepte. Er is voldoende ruimte om kabels weg te werken en de opening in de moederbordplaat is voor de meeste CPU-koelers ruimschoots afdoende. Je kan een exemplaar met een hoogte tot 17 cm plaatsen volgens opgave van Fractal Design - we denken dat een centimeter meer ook nog wel kan, als we de duimstok erbij pakken. Ook kan je videokaarten plaatsen met een lengte van 29,5 cm als je beide harddisk racks laat zitten en meer dan 40 cm als je de bovenste verwijdert.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

Fractal Design Define R4 Black Pearl

Die kooi kan overigens naar wens 90 graden gedraaid worden om zo een betere luchtdoorstroming te realiseren, maar wij zouden hem gewoon weglaten. Dan zijn er namelijk nog altijd drie sledes voor harde schijven over en dan hebben we het nog niet gehad over het benutten van de 5,25" ruimtes aan de bovenkant. Alle sledes zijn geschikt voor plaatsing van een 2,5" harde schijf of SSD, maar daarvoor moet wel de schroevendraaier ter hand genomen worden. We zien nog altijd weinig echt fraaie montagemogelijkheden voor SSD's, terwijl dat toch steeds populairdere onderdelen worden.

Fractal Design Define R4 Black Pearl

Qua koeling biedt de Fractal Design Define R4 de genoemde intake ventilator en eenzelfde exemplaar aan de achterzijde om warme lucht af te voeren. Heel prettig is dat de fabrikant gekozen heeft voor montage van 14 cm exemplaren, een keuze die zijn vruchten afwerpt, getuige de resultaten van de warmtetest. Desgewenst kan je nog vijf fans plaatsen, waarvan een extra 14 cm fan aan de voorkant, een op de bodem van de behuizing, een in het linkerpaneel en twee in het bovenpaneel.

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

De Fractal Design Define R4 is natuurlijk primair bedoeld voor zware systemen die meer warmte produceren dan 200 watt, maar we beginnen toch daarmee.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Fractal Design Define R4 opvallend hoog in de grafieken aan. Weliswaar is de gemeten temperatuur van 29,3 graden is niet bijzonder goed, in deze klasse van behuizingen is het goed voor een tweede plaats.

200 W 12 V

Met de fans op een hogere rotatiesnelheid nemen de koelprestaties duidelijk toe, maar de (grotere en duurdere) Antec Performance P280 behoudt de eerste plaats.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 7 V

Bij verdubbeling van de warmteproductie zien we dat de Fractal Design Define R4 het er nog altijd het beste vanaf brengt, als we de grotere, duurdere P280 buiten beschouwing laten. Het verschil met de Corsair Obsidian 550D is niet heel groot, maar wel significant. Desalniettemin zouden we deze omgevingstemperatuur niet aanraden voor het binnenwerk van een computer.

400 W 12 V

Met alle fans op de hoogste staand zien we duidelijke verbetering: de temperatuur daalt naar 35,3 graden. Nog altijd aan de warme kant, maar een stuk koeler dan de onderste drie die deze test konden volbrengen. Het verschil met de 550D neemt wel flink af.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Fractal Design Define R4 doet het hier niet bijzonder goed, maar luidruchtig is hij beslist niet.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Fractal Design Define R4 netjes in het midden van deze grafiek. Een geluidsproductie van 32,9 dB(A) op een afstand van 10 cm is gewoon stil te noemen.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans stijgt de Define R4 een positie; 39,5 dB(A) is heel netjes. Hier zijn de 140 mm fans duidelijk in het voordeel.

Specificaties

Algemeen
 
MerkFractal Design
ProductnaamDefine R4 Black Pearl
ProductcodeFD-CA-DEF-R4-BL
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte23.2 cm
Afmeting - Diepte52.3 cm
Afmeting - Hoogte46.6 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)56.54 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern2
2,5 inch intern totaal8
3,5 inch intern totaal8
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart43 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17 cm
Maximale lengte voeding27 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
120 mm fan posities4
140 mm fan posities7
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting3-pins
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator0
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator1
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Foto's

Hieronder zie je meer afbeeldingen van de Fractal Design Define R4.

Conclusie

De Fractal Design Define R4 is niet de spannendste kast die we ooit zagen. Het is vooral een doorontwikkeling van eerdere ontwerpen, waarbij opvalt dat Fractal Design op sommige delen toch wat goedkoper heeft ingekocht om de behoorlijk competitieve prijs te kunnen handhaven. Honderd euro lijkt misschien een flink bedrag, maar voor een 'stille' kast als deze, met zwaar plaatwerk aan de zijkanten en geluiddempend materiaal is het eigenlijk zo duur nog niet. Veel van de concurrenten waarmee we hem in deze test vergelijken, zijn fors duurder.

In dat licht bekijken we ook de prestaties van de Define R4: die zijn gewoon door de bank genomen beter dan fors duurdere modellen van Corsair en Cooler Master. Qua functionaliteit en ruimte ontloopt deze kast die twee echter niet bijzonder veel. Natuurlijk, de Cooler Master Silencio 650 heeft hot swap-voorzieningen en de 550D heeft een wat luxer voorkomen, maar feitelijk zijn dat geen zaken die veel invloed op het eindoordeel hebben. Uiteindelijk gaat het primair om een stille werking en afdoende koeling.

Wat dat laatste betreft geldt ook voor de Define R4 wat we eerder schreven over de concurrentie: een echt zwaar systeem zouden we niet inbouwen. Echter, de Define R4 doet het ontegenzeggelijk beter dan genoemde concurrenten en dat komt óók door de keuze voor 140 mm ventilatoren, die naar onze mening anno 2012 gewoon standaard zouden moeten zijn.

Een Silver Award is voor de R4 wat te hoog gegrepen, maar gezien de prijs-prestatieverhouding en het feit dat je gewoon lekker veel kast voor je geld krijgt, vinden we een Bronze Award wel van toepassing.


Fractal Design Define R4

Fractal Design Define R4 Black Pearl


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Bronze Award Fractal Design Define R4 Black Pearl

Fractal Design Define R4 Black Pearl

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*