Western Digital Caviar Green 2 TB (2,5") harddisk review

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tests
 3. 3. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 6. 6. Testresultaten: PCMark7
 7. 7. Testresultaten: PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Testresultaten: HD Tune Read
 9. 9. Testresultaten: HD Tune Write
 10. 10. Testresultaten: Atto Random Read
 11. 11. Testresultaten: Atto Random Write
 12. 12. Testresultaten: Geluidsproductie
 13. 13. Testresultaten: Stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

De datadichtheid van harde schijven blijft maar toenemen en zodoende wordt de maximale opslagcapaciteit van harde schijven ook jaar in jaar uit groter. Begin dit jaar werd een nieuwe mijpaal bij 3,5" schijven behaald: exemplaren met een capaciteit van maar liefst 4 terabyte. Maar halverwege dit jaar is ook in het 2,5" segment een nieuwe grens bereikt: Western Digital levert sinds enkele maanden een 2,5" schijf met een capaciteit van 2TB. Voldoende reden voor ons om die eens onder handen te nemen.

De Western Digital Caviar Green 2TB oftewel WD20NPVT is een 2,5" schijf en is daarmee primair bedoeld voor laptops en all-in-one PC's. Toch is het opletten of de schijf überhaupt in de laptop past: de disk is immers 15mm dik, terwijl de meeste laptops slechts een maximale dikte van 12, 9 of 7 millimeter ondersteunen. Let daar even op wanneer je overweegt deze WD20NPVT in je laptop te gaan schroeven. Waar de Caviar Green 2TB bijvoorbeeld heel geschikt voor is, zijn 2,5" NAS-apparaten of externe behuizingen voor 2,5" harde schijven.

Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)

De dikte is te verklaren door het feit dat in de harde schijf vier platters van elk 500 GB zijn gestopt. 500 GB is op dit moment de grootste capaciteit beschikbaar in 2,5" platters, al is deze Caviar Green disk daar niet uniek mee. De recent geteste Western Digital Scorpio 1TB bevat bijvoorbeeld ook twee 500GB platters en ook Seagate heeft modellen met 500GB platters, zij het niet met vier stuks.

De schijf heeft een rotatiesnelheid van 5400 rpm. De hoge datadichtheid zou er echter voor moeten zorgen dat de Caviar Green 2TB qua prestaties eerder bij 7200 rpm schijven in de buurt komt. 

De prijs is pittig: gemiddeld betaal je € 197 voor deze schijf. Zoals altijd zijn de grootste schijven als je kijkt naar prijs-per-GB het duurst. In een laptop heb je echter over het algemeen niet de luxe om twee 1 TB schijven te plaatsen in plaats van één 2TB.

Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)

Tests

We hebben de Western Digital Green 2TB 2,5" schijf getest met dezelfde benchmarks als de schijven in onze grote harde schijven vergelijkingstest van juli vorig jaar. In de grafieken op de volgende pagina's vind je alle 2,5" schijven met een capaciteit van 500GB of hoger die we de laatste tijd hebben getest.

De belangrijkste tests zijn en blijven die van PC Mark. Beide geven een realistisch beeld van de prestaties in de praktijk, door het uitvoeren van simulaties van de hardeschijfactiviteit van echte programma's. PCMark Vantage was maatgevend ten tijde van het Vista-tijdperk. De totaalscore is natuurlijk het interessantst, maar PCMark Vantage biedt ook enkele deelscores, onder meer voor gaming of het opstarten van Windows. 

PCMark 7, dat realistischere scores in het Windows 7 tijdperk geeft, was ten tijde van onze laatste grote harde schijven vergelijkingstest helaas nog niet beschikbaar. Zodoende hebben we voor deze benchmark weinig vergelijkingsmateriaal. We hebben wel de oude Scorpio nog even opnieuw getest in PCMark 7.

Naast de PCMarks hebben we ook enkele synthetische tests uitgevoerd. Allereerst de standaard HDTune benchmark, waarmee we de sequentiële lees- en schrijfsnelheid meten. In tegenstelling tot SSD's zijn harde schijven aan het begin van hun capaciteitsbereik sneller dan aan het eind. Dit is te verklaren doordat schijven op een vaste snelheid draaien en van buiten naar binnen beschreven worden. Per omwenteling komen er aan de buitenkant van de schijf simpelweg meer bits voorbij dan aan de binnenkant. In de tabel vind je zowel voor lezen als voor schrijven een minimum-, een maximum- en een gemiddelde snelheid. Tevens bepalen we met HDTune de gemiddelde toegangstijd.

Deze HDTune Random Access test is eigenlijk een combinatie van toegangstijd en doorvoersnelheid. We meten hoe lang het duurt om stukken data van verschillende groottes (512 bytes, 4 kB, 64 kB en 1 MB) op willekeurige plekken op de schijf te lezen of te schrijven. De benchmark rapporteert hoeveel van dergelijke operaties er per seconde uitgevoerd kunnen worden. Hier zien we echt een enorm verschil met SSD's.

De Atto Disk Benchmark, ten slotte, voert een soortgelijke test uit, maar dan met telkens vier instructies per keer. De resultaten worden hier opgegeven in megabytes per seconde.

Naast de prestaties hebben we ook het stroomverbruik gemeten, zowel idle als in gebruik. In een geluidsdichte doos maten we op 10 centimeter afstand het geluidsniveau.

In alle grafieken is de Western Digital Green 2TB afgebeeld met een rode balk en de andere harde schijven met blauw.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

In PCMark Vantage komen we uit op 3967 punten voor de 2TB schijf. Voor een 2,5" 5400rpm schijf is dat niet slecht, al scoort de eveneens op 500GB platters gebaseerde Scorpio Blue 1TB 9.5mm nog net iets beter.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

Testresultaten: PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. Helaas hebben we PCMark7 nog niet op veel harde schijven getest.

Helaas hebben we in deze benchmark minder 2,5" schijven als vergelijkingsmateriaal. We komen uit op 1569 punten, vergelijkbaar met de Scorpio Blue 1TB 9,5mm.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Testresultaten: PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: HD Tune Read

HDTune geeft aan dat de schijf gemiddeld 87 MB/s kan bewerkstelligen bij lezen. Dat is voor een 5400 rpm schijf heel goed. De gemiddelde toegangstijd bij lezen is 17,7 ms, wat langer dan gemiddeld.

Testresultaten: HD Tune Write

Schrijven doet de schijf met gemiddeld 85 MB/s, opnieuw vergelijkbaar met de Scorpio 1TB. De toegangstijd van 20,1 ms valt tegen.

Testresultaten: Atto Random Read

Het met vier threads tegelijk lezen van 4 kB en 1 MB datablokken doet de 2TB schijf op hoge snelheid: in beide gevallen eindigt de disk al tweede, boven veel 7200 rpm schijven.

Testresultaten: Atto Random Write

In onderstaande grafieken vind je de resultaten van de Atto Random Write test, ook hier prima resultaten.

Testresultaten: Geluidsproductie

De geluidsproductie van de schijf is extreem laag, zowel idle als actief. Waardes rond de 28 dB(A) op 10 centimeter zijn echt onhoorbaar.

Testresultaten: Stroomverbruik

Het stroomverbruik is duidelijk lager dan gemiddeld, zoals we mogen verwachten van een Greenschijf.

Conclusie

2 TB op een 2,5" schijf, daar worden we wel gelukkig van. Helaas zal de Western Digital Caviar Green 2TB in de meeste laptops niet passen vanwege de dikte van 15mm. Heb je een laptop waar de disk wél in past, dan kun je met deze schijf de opslagcapaciteit in een klap fors verhogen. 

De disks zijn voor klein behuisde (Mini ITX) PC'tjes, All-in-One PC's, 2,5" NAS-apparaten of 2,5" hardeschijfbehuizingen. In al dit soort gevallen is de dikte van 15mm over het algemeen geen probleem. De WD20NPVT valt dan op door uitstekende prestaties, een laag energieverbruik en een werkelijk onhoorbare geluidsproductie. Voor dergelijke toepassingen kun je je eigenlijk geen betere 2,5" schijf wensen.


Western Digital Caviar Green 2TB (2,5")


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)

Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)

 • Harddisk
 • 2 TB
 • 5200 rpm
 • Serial ATA 300
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*