Logitech G710+ Gaming Keyboard review

30 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Bruine Cherry MX schakelaars
  3. 3. Mogelijkheden
  4. 4. Gebruik
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Logitech is zeker geen onbekende op het gebied van gaming toetsenborden. De G15 uit 2005 is inmiddels een klassieker geworden. Er zijn prima opvolgers van dit ondertussen legendarische toetsenbord op de markt gekomen, maar tot op heden geen exemplaar met mechanische toetsen. Razer, Steelseries en Corsair maken dit type toetsenbord al wel een tijdje. Logitech heeft er nu echter ook eentje, de G710+.

De behuizing heeft grotendeels een matte afwerking met rondom de toetsen glimmend zwart plastic. Naast de gebruikelijke blauw/zwarte kleuren zijn de zes extra gamingtoetsen omringd met fel oranje plastic. De zijkanten lopen mooi schuin af met daarop duidelijk het G710+ logo zichtbaar. Rechts bovenin vinden we mediatoetsen om een muziekspeler te bedienen en een mute knop met volume regelaar in de vorm van een draaiwiel.

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Bruine Cherry MX schakelaars

De toetsen van dit toetsenbord hebben Cherry MX switches van de bruine variant. Ze zouden extra stil moeten zijn, maar als we even onder een toets kijken, dan zien we niets bijzonders in de vorm van demping of iets dergelijks. Dit type switch houdt de toets omhoog door middel van een veer. Als deze wordt ingedrukt maakt een palletje contact, waardoor een aanslag wordt geregistreerd. Halverwege de indruk wordt de aanslag al geregistreerd, maar je kan indien gewenst nog verder doordrukken. Door een uitstulping op de plek waar de aanslag wordt geregistreerd, voel je het wanneer het contactpunt bereikt is en krijg je dus feedback van de toets. De toetsen zijn niet zo stil als die met de zwarte variant als switch, maar wel duidelijk stiller dan toetsenborden waar blauwe Cherry-switches onder de toetsen zitten.

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

De verlichting onder de toetsen is voor de WASD en pijltjestoetsen afzonderlijk regelbaar en is net als de verlichting in de rest van de toetsen in vier lichtsterktes instelbaar. Voor het regelen van de verlichting zijn twee afzonderlijke knoppen beschikbaar. De Windows-toetsen kunnen uitgeschakeld worden met een speciale knop bovenin de G710+ en in hetzelfde rijtje vinden we toetsen om zonder tussenkomst van software macro’s op te nemen en te wisselen tussen de functies van de gamingtoetsen. Daarnaast valt op dat de Windows toets al voorzien is van het Windows 8 logo.

Uit de achterkant van het toetsenbord steekt een dikke stevige rubberen kabel met twee USB stekkers. De tweede is voor extra stroom, voor de verlichting en de enkele USB-poort achterop de G710+. Naast de kabel is ook de behuizing zeer degelijk en de pootjes zijn extra sterk. Het is vrijwel onmogelijk om dit toetsenbord te verbuigen of te torderen.

Mogelijkheden

Zoals eerder aangegeven zitten aan de linkerkant zes gamingtoetsen. Hieraan kunnen eigen functies toegevoegd worden, zoals een macro of het opstarten van een specifiek programma. Per gamingtoets zijn er drie standen beschikbaar die geselecteerd kunnen worden met de M1 tot M3 toetsen links bovenin. Daarnaast kan met de MR (macro record) knop zonder tussenkomst van software een macro met een reeks toetsaanslagen toegevoegd worden aan een van de gamingtoetsen. Helaas worden bij deze quick macro’s geen vertragingen toegevoegd. Macro’s die in de driversoftware gemaakt worden hebben dat wel. Wel kan de timing tussen de toetsaanslagen achteraf toegevoegd worden.

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

In de software zijn zes profielen beschikbaar waartussen niet gewisseld kan worden via het toetsenbord, maar die automatisch geladen worden bij het starten van een spel of ander computerprogramma. Dit zal niet voor iedereen even prettig werken. Gelukkig kan in ieder profiel wel voor de zes gamingtoetsen drie functies toegevoegd worden, zodat wisselen tijdens het gamen wel mogelijk is.

Gebruik

De afzonderlijk instelbare verlichting van de WASD en pijltjes toetsen is een leuke toevoeging, waardoor je deze meer op kan laten vallen, maar is niet essentieel voor een goed gaming toetsenbord. De verlichting op zichzelf is dat echter wel, waardoor de toetsen goed leesbaar zijn in een donkere ruimte. Ook handig zijn de mediatoetsen, die vooralsnog op veel mechanische toetsenborden missen of niet makkelijk bereikbaar zijn. Alleen Corsair toetsenborden hebben makkelijk bereikbare mediatoetsen.

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Van Logitech gaming toetsenborden zijn we gewend dat ze een prettige aanslag hebben en dat is bij deze mechanische variant, zoals we ondertussen gewend zijn van Cherry MX mechanische toetsen, zeker niet anders. Als je overstapt van een ouder Logitech toetsenbord naar de G710+, is de vroege registratie van de toetsen waarschijnlijk wel even wennen.

De extra gamingtoetsen zijn vooral handig voor role playing games en spellen waarin je grote hoeveelheden verschillende materialen moet aanschaffen. De polssteun biedt extra comfort tijdens het typen, maar is voor ons net iets te kort. Daarnaast is het jammer dat wisselen tussen profielen via het toetsenbord niet mogelijk is, maar dat deze alleen meegeladen kunnen worden tijdens het starten van een spel. Dit is echter meer een luxeprobleem dan een tekortkoming, aangezien Logitech als enige profielen mogelijk maakt bij een mechanisch toetsenbord.

Conclusie

De G710+ van Logitech is in ieder geval geen goedkoop toetsenbord. Althans, dat zouden we een gemiddelde prijs van 134 euro niet noemen. Als je hem gaat vergelijken met andere mechanische toetsenborden is dit echter een van de meest uitgebreide modellen. Uniek zijn de gamingtoetsen en de mogelijkheid tot profielen en de makkelijk bereikbare mediatoetsen. Het is daarnaast ook nog eens erg stevig. Vergeleken met andere Logitech-toetsenborden zijn de toetsen hetzelfde gebleven, alleen de aanslag is iets lichter. De Logitech G710+ is een van de beste gaming-toetsenborden die we hebben getest en krijgt dan ook een Hardware.Info Gold Award.


Logitech G710+ Gaming Keyboard

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Logitech G710+ Mechanical Gaming Keyboard

  • Toetsenbord
  • Qwerty US
  • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*