32 Powerline adapters review: stroomnetwerk vergelijkingstest

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Modellen met extra’s
 3. 3. Inclusief access point
 4. 4. Opvallende adapters (1)
 5. 5. Opvallende adapters (2) 
 6. 6. De test
 7. 7. Testresultaten (25 meter)
 8. 8. Testresultaten (50 meter en 50 meter met storing)
 9. 9. Stroomverbruik
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

500 Mbps is inmiddels alweer een stuk meer ingeburgerd dan ruim een jaar geleden, toen we onze laatste grote test van powerline-adapters deden. Tijd voor een nieuwe vergelijkingstest dus. Netwerken via het stroomnet, hoe gaat dat anno 2012?

In onze test van vorig jaar zaten 30 powerline-adapters. De meeste daarvan waren exemplaren van de 200Mbps-variant. Op dat moment begonnen de 500Mbps-modellen langzaam maar zeker de markt op te druppelen, Netgear voorop. Voor de test waarvan we verslag doen in dit artikel, hebben we alle fabrikanten waarvan we weten dat ze 500Mbps-modellen maken, gevraagd of ze mee wilden doen. 200Mbps-modellen waren uiteraard ook nog welkom. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 32 exemplaren. Het verschil met vorig jaar is echter dat er nu in verhouding veel minder 200Mbps-modellen tussen zitten dan vorig jaar. De 500Mbps-modellen zijn dus echt doorgebroken.

500Mbps-adapters zijn behoorlijk wat duurder dan modellen die een theoretisch maximale snelheid hebben van 200 Mbps. De vraag dringt zich uiteraard op waarom je überhaupt zou kiezen voor een 500Mbps-model. De snelheid die je haalt met een 200Mbps-model voldoet over het algemeen ook prima wanneer je een netwerk hebt waarin niet al te veel verkeer is. Voor het streamen van media, bijvoorbeeld van een NAS naar een mediaspeler, is een snelheid van 80 Mbps (op 25 meter) ruimschoots voldoende. Pomp je echter vaak grote hoeveelheden data van de ene kant van je huis naar de andere kant (en wil je dat doen via powerline-adapters), dan is een snelheid die 100 Mbps hoger ligt natuurlijk erg prettig. Ook wanneer er gewoonweg veel verschillende apparaten tegelijkertijd met allerlei andere apparaten communiceren, is de extra bandbreedte die een 500Mbps-adapter biedt mooi meegenomen.

Modellen met extra’s

Powerline-adapters zijn er behoorlijk wat verschillende gedaantes. Zo zijn er al een tijdje adapters met een zogeheten ‘pass-through’, wat inhoudt dat er een stopcontact in de adapter geïntegreerd zit. Op deze manier verlies je geen stopcontact voor andere apparaten, al moet je er bij met name de grotere modellen nog wel altijd rekening mee houden dat je een naastgelegen stopcontact niet altijd meer volledig kan gebruiken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de adapter net te ver oversteekt, waardoor een grote adapter van een ander apparaat mogelijk niet meer past. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de oriëntatie van je wandcontactozen.

Wat ons betreft interessanter op het gebied van extra’s zijn de modellen met een geïntegreerde switch. Hiermee kun je met een enkel setje powerline-adapters meerdere apparaten met je router en dus het internet verbinden. Denk hierbij aan een kamer met allerlei multimedia-apparatuur, bijvoorbeeld een game console, mediaspeler en een televisie. De ASUS PL-X52P, de Black Base EA-512G-S, de Netgear XAVB5004 en de ZyXEL PLA-4225 hebben vier van dergelijke gigabitaansluitingen, terwijl de Conrad PL200D WLAN N300, de Devolo dLAN 200 AV Wireless N, de Devolo dLAN 500 AVtriple+, de Devolo dLAN 500 AV Wireless+ en de Sitecom LN-509 HomePlug Plus Switch drie gigabitaansluitingen hebben. Van deze zeven zijn de Conrad en de Devolo dLAN 200 200Mbps-modellen, de rest zijn 500Mbps-exemplaren.

Asus HomePlug AV 500Mbps Powerline Adapter PL-X52P
ASUS PL-X52P

Het is overigens maar de vraag of een switch op een 200Mbps-model echt zin heeft. De beperkte bandbreedte zou hierbij wel eens roet in het eten kunnen gooien, met name als je meerdere apparaten aansluit die behoorlijk wat verkeer genereren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een computer waar je op downloadt en een NAS waar je back-ups op maakt. Een voordeel van meerdere netwerkaansluitingen is wel dat op deze manier poortgebaseerde QoS mogelijk is. Bij de Black Base staat zelfs op de adapter zelf bij de poorten aangegeven wat de volgorde van prioriteit is, terwijl het bij de Netgear aangegeven is in de documentatie. Ook bij de adapter van ASUS zien we dat een van de vier poorten wordt behandeld als VIP-poort.

Inclusief access point

Komen we switches voornamelijk tegen op 500Mbps powerline adapters, Wi-Fi zit bij de deelnemers aan deze test vrijwel uitsluitend op 200Mbps-modellen. Het toevoegen van een draadloze verbindingsmogelijkheid aan 500Mbps-exemplaren maakt de meeste adapters waarschijnlijk iets te kostbaar, al begint daar nu wel verandering in te komen, zoals we later zullen zien. 

Linksys PLWK400
Cisco Linksys PLWK400

Vrijwel alle merken met een behoorlijk assortiment aan powerline-adapters, hebben inmiddels een model met Wi-Fi op de markt. We komen hier wederom de Conrad PL200D WLAN N300 en de Devolo dLAN 200 AV Wireless N tegen (op de verpakking van de adapter van Conrad staat ook de naam van Devolo, dus het is zeer waarschijnlijk dat dit dezelfde adapter is). Hercules heeft de ePlug 200 HD WiFi, Linksys de PLWK400, Netgear de XAVNB2001 en TP-Link de TL-WPA281. De enige 500Mbps-adapter met Wi-Fi is de Devolo dLAN 500 AV Wireless+, waarover later in dit artikel meer.

Conrad Powerline-Adapter PL200D WLAN N300
Conrad PL200D WLAN N300

Opvallende adapters (1)

Er is natuurlijk wel een grove onderverdeling te maken tussen de homeplug-adapters, zoals we op de vorige pagina's hebben gedaan, maar veel meer variatie is er niet tussen de verschillende modellen. Toch zijn er wel enkele modellen die we hier nog even kort apart willen bespreken, omdat deze toch net iets anders zijn dan de rest.

Devolo dLan 500 AVsmart+ Starter kit
Devolo dLAN 500AVsmart+

Devolo is een bedrijf dat zich vrijwel uitsluitend bezighoudt met het ontwikkelen van powerline-oplossingen. Het is dan ook niet gek dat dat bedrijf vaak met nieuwigheden komt. De dLAN 500AVsmart+ laat zo'n nieuwigheidje zien. Dit model heeft namelijk een display, waarop je heel eenvoudig kunt zien of de verbinding tussen de adapters is gelegd en hoeveel adapters er op het moment met elkaar verbonden zijn. Zonder dit scherm is het feitelijk niet mogelijk bij powerline-adapters om te zien of meerdere adapters elkaar herkennen en verbinding maken. Je merkt dit uiteraard snel genoeg zodra je probeert om verbinding te maken, dus echt nodig is het niet, maar als je netwerkproblemen hebt, kun je via een dergelijk scherm wel meteen zien of het aan je adapters ligt of niet. Dat is handig, maar ook zeker niet goedkoop. Een setje van twee van deze adapters kost gemiddeld zo'n 155 euro.

Hercules ePlug 200 HD WiFi
Hercules ePlug 200 HD WiFi

De Hercules ePlug 200 HD WiFi is een erg veelzijdig apparaat. Het is weliswaar een 200Mbps-model, maar heeft behoorlijk wat extra's. Zo beschikt hij over een Wi-Fi-module, iets wat je ook al wel had afgeleid uit de naam. Dit model is echter specifiek gericht op de muzikale medemens. Er zit namelijk een geluidskaartje in. Je kunt je speakers rechtstreeks op de adapter aansluiten. Daarnaast zien we ook een USB-aansluiting zitten. Hierop kun je een externe harde schijf of een USB-stick aansluiten, waarna de inhoud ervan benaderbaar is vanaf het netwerk. Het is daarnaast ook mogelijk om hier een USB-printer op aan te sluiten.

Opvallende adapters (2) 

Een tweede model van Devolo dat opvalt is de dLAN 500 AV Wireless+. Deze adapter biedt ook behoorlijk wat extra functionaliteit. Dit is namelijk niet alleen een 500Mbps-model, maar hij heeft daarnaast ook een switch en een draadloos toegangspunt aan boord. Het access point kan daarnaast gebruikt worden op 2,4 maar ook op 5 GHz en er kan zelfs een gastnetwerk ingesteld worden. Het beheer van deze Devolo-adapter gaat net als bij andere modellen van dit merk via de Cockpit-software. In de praktijk valt de bekabelde snelheid behoorlijk tegen. Die ligt maar een fractie boven die van 200Mbps-adapters. Doorvoersnelheden van ruim 90 Mbit/s zijn op zich niet slecht, maar niet wat je verwacht van een model dat in theorie 500 Mbps moet kunnen halen. Het feit dat de snelheden blijven steken op 100 Mbps, lijkt erop te duiden dat we hier te maken hebben met een Fast Ethernet-poort in plaats van een gigabitpoort.

Devolo dLan 500 AV Wireless+ Starter kit
Devolo dLAN 500 AV Wireless+

Dat laatste is overigens niet volslagen denkbeeldig. De ZyXEL PLA-4201 heeft dit namelijk ook. Dit is ten eerste een zeer kleine homeplug. De enige andere adapters in de test die een vergelijkbaar formaat hebben zijn de TP-Link TL-PA2010 en de XAVB5101 van Netgear. Deze laatste is een 'echte' 500Mbps-adapter, maar met een gemiddelde prijs van ruim 90 euro echter duidelijk duurder dan de PLA-4201. De ZyXEL combineert een 500Mbps-chip echter met een 100mbit-poort en niet met een gigabitpoort, iets waarvan we vermoeden dat de Devolo die we hierboven bespraken dat ook heeft. Dit betekent dat snelheden boven de 100 Mbps niet mogelijk zijn, ook al kan de chip die wel halen. 

ZyXEL PLA4201 kit
ZyXEL PLA-4201

De test

We hebben alle powerline-adapters getest op onze zelf ontwikkelde testopstelling. Dit is geen bestaand elektriciteitsnetwerk, maar een geïsoleerd netwerk waar een netfilter op aangesloten is om eventuele ruis weg te filteren. Praktijktests van Hardware.Info en gesprekken met fabrikanten van powerline-adapters bevestigden dat het gros van de storing veroorzaakt wordt door gebrekkige infrastructuur. Dat wil zeggen dat het elektriciteitsnetwerk met al zijn lasdoppen, overgangen en contactdozen de meeste invloed heeft op de prestatie van de adapters. Ook het sturen van data van de ene groep naar de andere zal voor een ‘ruis’ zorgen en dus ook voor mindere prestaties. Het is moeilijk om hier een exacte waarde aan te verbinden. We testen de onderlinge verhoudingen tussen de adapters op een en hetzelfde netwerk..

Om een beeld te krijgen van de prestaties van de powerline-adapters in meerdere situaties, hebben we zoals gezegd een geïsoleerd netwerk gemaakt met overgangen van goede kwaliteit en met vaste afstanden van 25 en 50 meter. Die laatste afstand verlengen we ten slotte met een stekkerdoos van vrij matige kwaliteit om storing te veroorzaken. Zoals je kunt zien in op de pagina's met de testresultaten, zijn de gevolgen hiervan duidelijk zichtbaar. De metingen zijn gedaan met behulp van Ixia IxChariot, een van de toonaangevende programma’s op de markt om doorvoersnelheden binnen netwerken te meten.

Testresultaten (25 meter)

Hieronder zie je de scores van de powerline adapters in deze test op 25 meter. Het verschil tussen de 200Mbps-modellen (rood) en de 500Mbps-exemplaren (blauw) is duidelijk op deze afstand. De twee 'hybride' modellen van Devolo en ZyXEL, die niet beschikken over een gigabit netwerkpoort, zitten qua prestaties net iets boven de 200Mbps-modellen. 

Testresultaten (50 meter en 50 meter met storing)

Hieronder staan de resultaten van de test op 50 meter, met en zonder storing. Zonder storing zien we dat 200Mbps powerline adapters ruwweg dezelfde scores neerzetten op 50 meter als op 25 meter, terwijl de snelheid bij 500Mbps-apparaten behoorlijk afneemt. Voegen we storing toe, dan zijn de verschillen dermate klein geworden dat het eigenlijk niet meer uitmaakt of je een model neemt dat in theorie 500 Mbps haalt of een die 200 Mbps zou moeten kunnen halen.

Stroomverbruik

Hieronder zie je het stroomverbruik van de powerline adapters die zijn getest. De onderverdeling in 200 en 500 Mbps is vrij duidelijk. Een negatieve uitschieter is de set van Hercules, terwijl de ZyXEL PLA-4201 juist in positieve zin opvalt. De nieuwe nano-adapters van TP-Link (TL-PA2010) verbruiken echt heel erg weinig stroom.

Conclusie

500Mbps powerline adapters zijn inmiddels definitief doorgebroken. Of je ook daadwerkelijk voor een dergelijk model moet gaan, hangt uiteraard af van de eisen die je hebt. Voor eenvoudige netwerken is een 200Mbps-model snel genoeg, maar als het wat drukker wordt, is de extra bandbreedte die 500Mbps-modellen bieden wel prettig. Het verschil in prijs tussen 200Mbps-adapters en 500Mbps-exemplaren is echter nog dermate groot, dat een dergelijke afweging duidelijk loont. Let wel, het is uitermate lastig om te zeggen welk model het beste past bij de omstandigheden in jouw huis. Op grotere afstanden en met vervuiling maakt het eigenlijk niets uit of je een adapter hebt die in theorie 200 Mbps kan halen of eentje die 500 Mbps zou moeten kunnen overzetten.

Waar we wel iets over kunnen zeggen, zijn de prestaties die de adapters ten opzichte van elkaar neerzetten. Enkele adapters steken er namelijk duidelijk bovenuit. Zowel de Black Base EA-512G-S, de Netgear XAVB5004 en de XAVB5101, LevelOne PLI-4051 en de Trendnet TPL-402E2K doen het uitstekend, ook op grotere afstanden en ook wanneer we storing toevoegen aan het elektriciteitsnet. Deze vier modellen krijgen dan ook een Hardware.Info Gold Award. Een Silver Award is er voor de ZyXEL PLA-4201, een 500Mbps-adapter voor de prijs van een 200Mbps-model die zeer constante prestaties levert. De beste prijs-/prestatieverhouding leveren de Sweex LC501 en de TP-Link TL-PA511, wat deze adapters een Hardware.Info Bronze Award oplevert.

Black Base EA-512G-S
Netgear XAVB5004
Netgear XAVB5101
LevelOne PLI-4051
Trendnet TPL-402E2K

ZyXEL PLA-4201 Sweex LC501
TP-Link TL-PA511


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus HomePlug AV 500Mbps Powerline Adapter PL-X52P

Asus HomePlug AV 500Mbps Powerline Adapter PL-X52P

 • Kit van twee adapters
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
AVM Fritz!Powerline 500E kit

AVM Fritz!Powerline 500E kit

 • Kit van twee adapters
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Black Base EA-500P kit

Black Base EA-500P kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Gold Award Black Base EA-512G-S

Black Base EA-512G-S

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Conrad Powerline-Adapter PL200D WLAN N300

Conrad Powerline-Adapter PL200D WLAN N300

 • Intellon INT6400
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
D-Link DHP-P501AV

D-Link DHP-P501AV

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AVduo Starter kit

Devolo dLan 200 AVduo Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6400
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AV Wireless N

Devolo dLan 200 AV Wireless N

 • Intellon INT6400
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 500 AVsmart+ Starter kit

Devolo dLan 500 AVsmart+ Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 500 AVtriple+ Starter kit

Devolo dLan 500 AVtriple+ Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 500 AV Wireless+ Starter kit

Devolo dLan 500 AV Wireless+ Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • 500 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Hercules ePlug 200 HD WiFi

Hercules ePlug 200 HD WiFi

 • Kit van twee adapters
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Icy Box Powerline Network Adapter kit

Icy Box Powerline Network Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Intellinet Powerline AV500 Ethernet Adapter Starter kit

Intellinet Powerline AV500 Ethernet Adapter Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Gold Award LevelOne Powerline adapter

LevelOne Powerline adapter

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Linksys PLWK400

Linksys PLWK400

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6300
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Netgear Powerline AV 500 adapter kit

Netgear Powerline AV 500 adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Netgear XAVB1301

Netgear XAVB1301

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Gold Award Netgear XAVB5004

Netgear XAVB5004

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Gold Award Netgear XAVB5101

Netgear XAVB5101

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Netgear XAVNB2001

Netgear XAVNB2001

 • Intellon INT6400
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Sitecom LN-509 HomePlug Plus Switch 500Mbps

Sitecom LN-509 HomePlug Plus Switch 500Mbps

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sitecom LN-518 HomePlug Plus 500Mbps

Sitecom LN-518 HomePlug Plus 500Mbps

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Sweex LC501 Powerline 500 Adapter kit Black

Sweex LC501 Powerline 500 Adapter kit Black

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
TP-Link AV200 Nano Powerline Adapter Starter kit

TP-Link AV200 Nano Powerline Adapter Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
TP-Link TL-PA251 kit

TP-Link TL-PA251 kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6400
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Bronze Award TP-Link TL-PA511 kit

TP-Link TL-PA511 kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
TP-Link TL-WPA281 Starter kit

TP-Link TL-WPA281 Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6400
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Gold Award Trendnet TPL-402E2K

Trendnet TPL-402E2K

 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA-4215

ZyXEL PLA-4215

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Silver Award ZyXEL PLA4201 kit

ZyXEL PLA4201 kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA4225

ZyXEL PLA4225

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*