iPad 4 vs. iPad 3: zoek de verschillen

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Zoek de verschillen
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Prestaties: CPU
 5. 5. Prestaties: GPU
 6. 6. Prestaties: Browser
 7. 7. Prestaties: Scherm en accuduur
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Tijdens het event waar de iPad Mini aangekondigd werd, introduceerde Apple ook een nieuwe 'grote' iPad. Wij zochten uit wat de verschillen zijn tussen dit nieuwe model en de vorige iPad, die we nu dus moeilijk meer New iPad kunnen noemen en in dit artikel iPad 3 zullen noemen. De nieuwste uitgave van de iPad wordt overigens door Apple als iPad Retina gepresenteerd. Om het verschil met de voorloper duidelijk te houden, zullen we hem in dit artikel echter over het algemeen aanduiden als iPad 4. 

Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB Black

Het is misschien wat vreemd dat Apple iets meer dan een half jaar na de iPad 3 al met een iPad 4 op de proppen komt, zonder heel veel te veranderen ten opzichte van de voorganger. Toch heeft het bedrijf dit bij de iPad 2 ook gedaan, al is dat wellicht niet bij iedereen bekend en zat er meer tijd tussen de twee versies. Van die tweede variant van de iPad bestaat namelijk een versie met een A5 SoC die is gebakken op 45 nm en een latere die is gebakken op 32 nm. Die tweede variant is tegelijkertijd met de iPad 3 aangekondigd en is dus eigenlijk nog helemaal niet zo oud. De iPad 2 wordt ook nog altijd gemaakt als 'budgetoplossing', terwijl de iPad 3 inmiddels niet meer gemaakt wordt, want deze is vervangen door het nieuwe model. Dat laatste is op zich logisch, want de iPad 3 is simpelweg te high-end om aangehouden te worden als lager gepositioneerd model. 

De verschillen tussen de iPad 3 en 4 zijn op het eerste gezicht niet echt duidelijk en zitten hoofdzakelijk onderhuids. Toch zien we ook uiterlijk wel iets anders, namelijk een andere aansluiting. De iPad 4 heeft in navolging van de iPhone 5 en net als de iPad Mini, de nieuwe iPod Touch en iPod Nano een Lightning-aansluiting gekregen. Dit zal ook vast een belangrijke reden geweest zijn om de iPad 3 een upgrade te geven en verklaart ook waarom deze er al zo snel is gekomen. Nu is alles immers weer rechtgetrokken, met uitzondering van de iPad 2 dan, die nog wel gewoon over de oude aansluiting beschikt.

Voor een uitgebreide bespreking van de iPad 3, verwijzen we je naar onze review hiervan die we in maart publiceerden.

Zoek de verschillen

Het grootste verschil tussen de iPad 3 en de iPad 4 is niet de aansluiting, maar de SoC. Zat in de derde generatie de A5X, bij de vierde is die vervangen door de A6X. Ook al lijkt het door de naamgeving wellicht dat alleen het CPU-gedeelte is aangepast, er zit ook wel degelijk een nieuwe GPU in. Verder is het geheel gebakken op 32 nm en niet zoals de A5X op 45 nm.

Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB Black

De A6X heeft een door Apple zelf ontwikkelde CPU met twee zogeheten Swift-kernen, die zijn geklokt op 1,4 GHz. Dat is fors meer dan die in de CPU op de A5X in de iPad 3, die hun werk deden op 1 GHz. Dat waren overigens nog twee 'gewone' Cortex A9-kernen. De GPU op de A6X is ook duidelijk anders dan die op de A5X, al is hij nog wel altijd van PowerVR. We zien een quad-core SGX554MP4, waarvan de kernen ook een tikje hoger geklokt zijn dan die in de SGX543MP4 van de A5X. Het geheel wordt in beide gevallen ondersteund door 1 GB quad-channel geheugen.

Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB Black 

Een kleiner, maar niet onbelangrijk verschil tussen de twee iPads zit in de front-facing camera. Die heeft bij de vierde generatie iPad namelijk een resolutie gekregen van 1,2 MP, ten opzichte van 0,3 MP in de derde generatie. Dat is wel zo prettig bij videobellen op een wat groter scherm en was een logische stap, aangezien Apples Facetime applicatie ook hogere resoluties aan kan. De hoofdcamera is wel gelijk gebleven.

Ook hetzelfde gebleven is het haarscherpe 2048x1536 pixels tellende IPS-paneel. Het zou ook wel heel erg bijzonder zijn geweest als dit was veranderd, want dat is zeker nog niet nodig.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAppleApple
ProductnaamiPad V3 64GB BlackiPad V4 Retina WiFi 64GB Black
ProductcodeMC707NF/AMD512NF/A
DetailsProductinfoProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeTabletTablet
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieApple AApple A
Processor typeApple A5XApple A6X
Processor klokfrequentie1 GHz1.4 GHz
Aantal processorcores22
ARM-architectuurARMv7
Geheugen capaciteit1 GB1 GB
Scherm
Scherm diagonaal9.7 inch9.7 inch
Resolutie2048x15362048x1536
Pixeldichtheid264 ppi264 ppi
PaneeltypeIPSIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitiefCapacitief
Geschikt voor peninvoer
Graphics
GPU typePowerVR SGX554 MP4
Opslag
Totale opslagcapaciteit64 GB64 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/FlashSSD/Flash
Connectiviteit / Netwerk
WLAN / WiFi standaard802.11n (Wi-Fi 4)802.11n (Wi-Fi 4)
Modem
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0Bluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
USB 2.0 (Type-A)0
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)0
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
Cardreader - MS
Cardreader - XD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie5 MPixel5 MPixel
Tweede camera
Tweede cameraresolutie0.3 MPixel1.2 MPixel
Sensors
Accelerometer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (mAh)11560 mAh
Accu capaciteit (Wh)42.5 Wh
Gewicht totaal652 gram652 gram
Afmeting - Breedte18.57 cm24.12 cm
Afmeting - Diepte0.94 cm0.94 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte24.12 cm18.57 cm
Software
BesturingssysteemApple iOS 5.1Apple iOS 6
Besturingssysteem (serie)iOSiOS

Prestaties: CPU

In de grafieken op deze en volgende pagina's is de Apple iPad 4 weergegeven met een rood balkje. De drie andere producten van Apple waarmee we de Mini hebben vergeleken, de iPad 2, de iPad 3 en de recent besproken iPad Mini zijn voorzien van een zwart balkje. Verder hebben we nog enkele andere tablets toegevoegd ter referentie.

Wat betreft CPU-prestaties kijken we naar Geekbench 2. De scores zijn niet alleen afhankelijk van het aantal cores, maar ook van de kloksnelheid hiervan. De twee Swift-kernen op de A6X zetten uitstekende resultaten neer, zeker als je bedenkt dat alle Android-tablets in deze grafieken vier kernen hebben.

Bij de geheugentest wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met behoorlijk snel quad-channel geheugen.

Prestaties: GPU

Op het gebied van GPU-prestaties laten producten van Apple de concurrentie over het algemeen een behoorlijk eind achter zich.
We laten hier de resultaten zien van de nieuwe, zwaardere versie van GLBenchmark, versie 2.5. Het is duidelijk dat de GPU van de A6X een stuk krachtiger is dan het exemplaar dat we op de A5X aantreffen.

Prestaties: Browser

Om te kijken hoe goed de browser is van de Apple iPad 4, voeren we twee JavaScript-benchmarks uit, te weten Peacekeeper en SunSpider. De scores zijn bij beide benchmarks uitstekend.

Prestaties: Scherm en accuduur

De maximale helderheid van het paneel dat Apple heeft gebruikt in de iPad 4 is hetzelfde als dat in zijn voorganger. De maximale helderheid van het paneel in ons testexemplaar is zelfs nog wat hoger.

We hebben alleen onze zware accutest op de Apple iPad 4 kunnen draaien. We hebben zeer veel manieren geprobeerd om ook de lichte test te kunnen draaien, maar het gesloten karakter van iOS speelde ons hierbij dermate veel parten dat we er op een gegeven moment maar mee gestopt zijn. De score die de nieuwe iPad hier neerzet is uitstekend.

Conclusie

Dat Apple de iPad die afgelopen maart is uitgebracht nu al niet meer maakt en heeft vervangen door de iPad 4 Retina, is toe te schrijven aan de Lightning-aansluiting. Op deze manier kan Apple de aansluitingen op iPhone en iPad weer gelijktrekken, iets wat zeer zeker wenselijk is als je bijvoorbeeld een dock koopt. Dat veel consumenten ook daadwerkelijk nieuwe docks en dergelijke moeten gaan kopen als ze van een oudere naar deze nieuwe iPad overstappen en dus extra geld uit moeten geven om dezelfde ervaring terug te krijgen die ze met een oude iPad ook hadden, lijkt Apple geen probleem te vinden.

De upgrade op het gebied van de SoC is echter ook zeer welkom, met name als het gaat om de CPU. De twee kernen die in de A5X zitten, zijn inmiddels toch wel wat aan de trage kant. De twee Swift-kernen in de A6X doen weer prima mee met de vier kernen die we in veel SoC's van de concurrentie aantreffen. Dat de GPU ook een upgrade heeft gekregen, is op zich een leuk extraatje, maar echt nodig was het niet. De upgrade van de webcam op de iPad van 0,3 naar 1,2 MP zal voor mensen die regelmatig via FaceTime of Skype bellen ook een beduidend betere ervaring opleveren. Al bij al is de iPad Retina wat ons betreft een geslaagde tweede generatie van de nieuwe iPad. De Silver Award die we aan de eerste uitreikten, blijft dan ook zeker staan en poetsen we nog iets beter op, al hangt er aan het toepassen van de nieuwe aansluiting een wat naar bijsmaakje.


Apple iPad V4 Retina

Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB Black


Hieronder zie je de prijzen die Apple rekent.

Model 16 GB 32 GB 64 GB
Wi-Fi € 499 € 599 € 699
Wi-Fi + Cellular € 629 € 729 € 829

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 16GB Black

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 16GB Black

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 662 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 16GB White

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 16GB White

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 662 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 32GB Black

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 32GB Black

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 662 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 32GB White

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 32GB White

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 662 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 64GB Black

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 64GB Black

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 662 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 64GB White

Apple iPad V4 Retina WiFi + Cellular 64GB White

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 64 GB
 • 662 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi 16GB Black

Apple iPad V4 Retina WiFi 16GB Black

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 652 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi 16GB White

Apple iPad V4 Retina WiFi 16GB White

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 16 GB
 • 652 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi 32GB Black

Apple iPad V4 Retina WiFi 32GB Black

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 652 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Apple iPad V4 Retina WiFi 32GB White

Apple iPad V4 Retina WiFi 32GB White

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • 32 GB
 • 652 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Silver Award Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB Black

Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB Black

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • PowerVR SGX554 MP4
 • 64 GB
 • 652 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
Silver Award Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB White

Apple iPad V4 Retina WiFi 64GB White

 • Tablet
 • Apple A6X
 • 1 GB
 • 9.7 inch
 • 2048x1536
 • Touchscreen
 • PowerVR SGX554 MP4
 • 64 GB
 • 652 gram
 • iOS
Niet verkrijgbaar
0
*